5 dingen die je jezelf moet afvragen voor je bezoek aan Torres del Paine

De Torres del Paine trektocht, gelegen in het zuiden van Patagonië in Zuid-Amerika, wordt beschouwd als één van de beste wandeltochten ter wereld. Als natuur- en wandelliefhebber mocht een bezoek aan Torres del Paine tijdens onze rondreis door Chili dan ook niet ontbreken. Er zijn veel boeken en blogs geschreven die je helpen bij je voorbereiding voor deze tocht, maar in mijn ogen missen ze alsnog wat belangrijke informatie. Om jou te helpen bij het plannen van je reis naar Torres del Paine heb ik daarom alle vragen die ik van te voren had (en waarvan ik de antwoorden dus niet op internet kon vinden), gebundeld, beantwoord en zo mijn eigen mini Torres del Paine trekkinggids geschreven.

1. WANNEER KAN IK TORRES DEL PAINE HET BESTE BEZOEKEN?

Hét beste seizoen voor het bezoeken van Patagonië bestaat niet. Ieder seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen en dus hangt het af van waar je naar op zoek bent. Nogal persoonlijk dus. Het weer in Patagonië is het hele jaar door ontzettend onvoorspelbaar en dus kan een warme zonnige dag zomaar omslaan in regen, hagel en loeiharde wind. En hoewel je het weer dus niet kunt voorspellen, kun je wel rekening houden met datgene waar je naar op zoek bent. Denk hier dus goed over na voordat je je reis naar dit bijzonder stukje aarde gaat plannen.

Torres del Paine in de lente: midden september t/m november
Als je de drukte nog enigszins voor wilt zijn en koude nachten niet zo erg vindt, dan is de lente een prima tijd om Torres del Paine te ontdekken. De planten komen weer voorzichtig tot leven en de vogeltjes zijn druk aan het fluiten. Ik liep de W-Trek midden november en genoot van de relatieve rust en stilte.

Wanneer: midden september tot en met november
Weer: aangename temperaturen overdag, maar koude nachten. Grote kans op harde wind en regen. Temperatuur ligt gemiddeld tussen de 3 en 18 graden.
Landschap: veel planten staan in bloei en op sommige plekken kan nog sneeuw liggen.
Drukte: de lente is relatief rustig, je kunt nog steeds uren wandelen zonder iemand tegen te komen.
Toegankelijkheid: in de vroege lente kunnen sommige hotels/campings/paden nog gesloten zijn. Doorgaans is EcoCamp een van de eerste hotels die weer opengaat na de winter. Check van te voren daarom altijd de actuele stand van zaken voordat je naar Torres del Paine afreist.

Torres del Paine in de zomer: december t/m begin maart

De zomer is de drukste periode in Torres del Paine. De kans op goed weer is in de zomer het grootst, maar je deelt de wandelpadden ook met een groot aantal andere wandelaars. Geen probleem als je graag een gezellig praatje maakt, minder geschikt als je komt voor pure rust en ontspanning.

Wanneer: december tot en met begin maart
Weer: warm overdag en koele nachten. Harde wind en enige kans op regen. Temperatuur ligt gemiddeld tussen de 6 en 20 graden.
Landschap: een mooi groen landschap en een grote kans om wild te spotten (mits ze niet wegvluchten voor de mensenmassa).
Drukte: de zomerperiode is hoogseizoen in Torres del Paine en dus is het druk. Met name de W Trek is in de zomermaanden een druk belopen wandeltocht. Zorg daarom dat je ruim op tijd je reserveringen hebt gemaakt.
Toegankelijkheid: de zomer is de meest toegankelijke periode om Torres del Paine te bezoeken. Hotels, campings, paden zijn doorgaans allemaal geopend.

Torres del Paine in de herfst: eind maart t/m begin juni

Van eind maart tot en met begin juni is Torres del Paine gehuld in prachtige herfstkleuren en laat jong wild zich zien. De drukte van het hoogseizoen is voorbij en dat maakt het de perfecte periode voor rustzoekers.

Wanneer: eind maart tot en met begin juni
Weer: koele dagen en koude nachten. Later in het seizoen grote kans op sneeuw en regen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de -3 en 13 graden.
Landschap: prachtige herfstkleuren en grote kans om jonge dieren te zien.
Drukte: begin maart is nog redelijk druk, maar in april en mei is het rustig in het park.
Toegankelijkheid: hoe verder richting winter, hoe groter de kans dat hotels, paden en campings zijn gesloten. Check van te voren daarom altijd de actuele toegankelijkheid van het park.

Torres del Paine in de winter: juni t/m begin september

Winter
Voor wie op zoek is naar het ‘alleen op de wereld’ gevoel, kan overwegen om Torres del Paine in de winter te bezoeken. Ben je geen ervaren wandelaar, dan sla je deze periode beter over.

Wanneer: juni tot en met begin september
Weer: Koud. En grote kans op sneeuwstormen, ijs en hagel. Gemiddelde temperatuur ligt tussen de -3 en 8 graden.
Landschap: wit en kaal.. De belangrijkste highlights zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en/of ijs.
Drukte: heel rustig, vrijwel geen bezoekers.
Toegankelijkheid: zeer beperkt. De winter in Patagonië is doorgaans geen wandelseizoen. Er zijn vrijwel geen paden, campings en hotels geopend. Zorg voor je eigen veiligheid daarom dat je van te voren goed onderzoek doet naar waar je terecht kunt en ga goed voorbereid op pad. 

2. DE O, W OF Q TREK?

De O, W of Q Trek.. dit zijn de drie meerdaagse wandeltochten die je in Torres del Paine kunt wandelen en ze zijn genoemd naar de vorm van de route. De W-Trek is onderdeel van de ‘O’ en de ‘O’ is weer onderdeel van de ‘Q’, zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking.

Rood = ‘W’ | Rood & Oranje =’O’ | Rood, Oranje en Blauw = ‘Q’

De W-Trek

De W-Trek is de meest populaire wandeltocht in het Torres del Paine en het is ook de tocht die ik samen met mijn vriend heb gelopen. Deze tocht laat je de belangrijkste bezienswaardigheden van het park zien, inclusief de ‘Torres’ welke het symbool zijn van Torres del Paine. What’s in a name.. 😉 Ideaal voor als je beperkt de tijd hebt, maar toch een goede indruk wilt krijgen van de schoonheid van Torres del Paine.

Afstand: 80 kilometer
Duur: 4 tot 5 dagen

De O-Trek

De O-Trek, ook wel de Torres del Paine Circuit Trek genoemd, vormt een soort van lus die je meeneemt door het gehele park. Als je meer tijd hebt en graag wat dieper de natuur in trekt raad ik je aan om deze tocht te lopen. Een groot deel van de route loopt gewoon over de ‘W’, maar het stuk daarbuiten is een stuk minder druk bezocht en is daardoor perfect geschikt voor je ultieme rustmomentje.

Afstand: 110 kilometer
Duur: 9 dagen

De Q-Trek

De ‘Q’ voegt eigenlijk enkel een extra dag toe aan de ‘O’, speciaal voor mensen die na 10 dagen wandelen nog niet genoeg hebben van de prachtige natuur. Je kunt het pootje van de ‘Q’ natuurlijk ook toevoegen aan de W-Trek voor een extra dag wandelplezier.

Afstand: 127,5 kilometer
Duur: 10 dagen

Tip | Als je geen actieve wandelaar bent, dan kun je natuurlijk ook gewoon een 1 daagse trekking doen om enkel de Torres te zien. Reken op zo’n 5 tot 6 uur wandelen vanaf Hotel Central (heen en terug).

3. IN WELKE RICHTING WANDELEN: VAN OOST NAAR WEST OF WEST NAAR OOST?

Heel eerlijk, het maakt niet zoveel uit. Hoewel het verplicht is om de ‘O’ tegen de klok in te lopen, kun je de W in beide richtingen wandelen. Als je de W van oost naar west loopt dan start je op je eerste dag met de wandeling naar de Torres en als je van west naar oost loopt dan start je met een wandeling naar Glacier Grey om vervolgens koers te zetten richting de Torres. Er is niet echt een groot verschil en het heeft meer te maken met persoonlijke voorkeuren en beschikbaarheid van campings en hostels.

Wij liepen de W-Trek van west naar oost. Dat houdt in dat je het zwaarste stuk van de route op de laatste dag loopt, maar ook dat je vóór de massa van dagjesmensen de Torres hebt kunnen bewonderen. Het heeft dus puur te maken met je persoonlijke voorkeur en er is geen goed of fout.

4. SLAPEN IN EEN TENT OF IN EEN HOTEL?

Nu je een keuze hebt gemaakt voor welke tocht je gaat maken, vraag je jezelf vast af waar je deze 4 tot 10 dagen gaat overnachten. Goed nieuws: er zijn meer dan genoeg opties. Ga je voor een budget optie door te slapen in een tent? Of kies je liever voor iets meer luxe door te slapen in een refugio?

Wij sliepen alle nachten in een tentje (gezellig maar koud), maar ik heb mijn best gedaan om alle ins en outs voor je op een rijtje te zetten zodat je zelf kunt kiezen wat het best bij jou past.

BELANGRIJK!
Torres del Paine is inmiddels zo ontzettend populair, dat je er niet meer op de bonnefooi kunt (en mag!) rondreizen. Het is daarom verplicht om de overnachtingen van te voren al te boeken, dit wordt gecontroleerd zodra je het park betreedt. In sommige gevallen kan het zijn dat de locatie waar je wilt overnachten is volgeboekt. In dat geval kun je wat experimenteren met de datums en/of de route een beetje omgooien. Het vraagt wat puzzelwerk, maar dan heb je ook wat. Print de bevestiging van je boekingen uit en neem deze, net als je paspoort, mee. Tip: bewaar ze in een waterdicht zakje.

Optie 1: kampeer op een betaalde camping
Ook al is geld besparen misschien niet de belangrijkste reden om te kamperen in Torres del Paine (het is natuurlijk ook super romantisch. En koud), scheelt het je absoluut een klein fortuin aan knaken. Alle betaalde campings aan de W-Trek liggen namelijk in de buurt van een refugio (hostel) en dat betekent dat je dus gewoon gebruik kunt maken van hun faciliteiten: douches met warm water, toiletten en in sommige gevallen een heerlijk warm knisperend haardvuurtje. Koken doe je op je eigen kookstelletje*of je koopt maaltijden bij de betreffende refugio.

Let op: je eigen maaltijd koken is niet bij alle campings/refugio’s toegestaan. O.a. bij Chileno ben je verplicht om ter plekke een maaltijd te kopen.

Binnen deze optie van kamperen heb je nog twee opties:
A) een tent huren bij de refugio/camping (en optioneel ook een slaapzak en slaapmatje)
B) zelf al je kampeerspullen meesjouwen. Bij die eerste optie ben je natuurlijk wel afhankelijk van het aantal beschikbare tenten. Wij waren voor één camping inclusief tent helaas te laat met reserveren en konden enkel nog terecht op een niet betaalde camping en moesten daarom al onze kampeerspullen zelf meesjouwen. Nu is mijn vriend een soort van hashtag fitboy en was dat niet zo’n probleem, maar toch.. Let er wel op dat je voor beide opties dus moet reserveren!

Reserveren
Een campingplek (eventueel met tent, slaapzak en slaapmatje) kun je boeken via de site van Fantastico Sur of via de website van Vertice Patagonia.

Let op: wildkamperen is strict verboden in Torres del Paine. 

Optie 2: Kampeer op een gratis camping

Een andere (en nog goedkopere) optie is om op een gratis camping te vertoeven. Deze campings worden door de overheid (CONAF) onderhouden en zijn meer basic dan de betaalde campings. Drinkwater haal je uit de rivier, koken doe je onder een klein afdak en je grote en/of kleine boodschap doe je op een soort van dixie. Stromend water en elektriciteit is er niet, maar daar tegenover staat dan wel een ontzettend gave ervaring. Indien je wilt slapen op een gratis camping, dan moet je al je kampeerspullen dus zelf meesjouwen. Dat is iets waar je rekening mee moet houden.

Reserveren
Een plekje reserveren op een van de gratis campings doe je ook van te voren. Je reserveert je plekje voor de campings Italiano, Paso en Torres eenvoudig via de website van CONAF. De site is op dit moment (2019) nog steeds enkel in het Spaans beschikbaar, maar geen zorgen.. ik heb de stappen zorgvuldig voor je uitgewerkt.

Zo reserveer je je plekje voor een CONAF camping:

  • Ga naar de reserveringswebsite van CONAF
  • Maak een account aan (selecteer de optie ‘pasaporte’) en log in
  • Klik op ‘Inicio’ > selecteer ‘comprar’
  • Vul je persoonlijke gegevens in
  • Klik op ‘Selecionar servicios’
  • Selecteer de datums van je reservering. Mochten de gewenste datums er niet tussen staan, dan ga je terug naar stap 3 van dit lijstje, klik je op ‘inicio’ en dan op ‘ver disponibilidad’. Op deze manier kun je de beschikbaarheid van de campings checken.

Tip | Zorg ervoor dat je ook deze reservering geprint bij je hebt. De rangers zullen je om een bewijs van je reservering vragen.

Schrik niet als je ineens alsnog een bedrag op je scherm ziet staan. Als je een gratis kampeerplekje boekt via CONAF, dan betaal je namelijk ook direct de entree (21.000 CLP) voor Torres del Paine. Print ook dit bewijs uit en neem het mee als je naar het park gaat, scheelt je weer wachttijd bij de entree.

Optie 3: Slaap in een refugio (hostel / hotel)
 De hotels, ook wel refugio’s genoemd, worden gerund door dezelfde twee bedrijven als de twee betaalde campings: Fantastico Sur en Vertice Patagonia. Een overnachting in een refugio is aanzienlijk duurder dan een kampeerplek, maar je slaapt dan ook heerlijk warm en droog. Ik vond de accommodaties stuk voor stuk schoon, ruim en netjes onderhouden. Ook hier kun je er voor kiezen om een ‘full board’ optie te nemen, wat eigenlijk net zo veel betekent als een soort van all inclusive. Hoewel wij het merendeel van de maaltijden zelf hebben klaargemaakt, hebben we onszelf in Chileno getrakteerd op een pizza en die smaakte verrassend goed. Ja, het is duur.. maar het transport van- en naar de refugio’s is dan ook behoorlijk arbeidsintensief.

Ook de refugio’s boek je, afhankelijk van waar je wilt verblijven, via de websites van Fantastico Sur of Vertice Patagonia.

5. ZELF KOKEN OF OPTIE ‘FULL BOARD’

Als je gaat wandelen in Torres del Paine kun je niet enkel teren op wat mueslirepen. Belangrijk is daarom om van te voren na te denken of je (een deel van) de maaltijden zelf gaat bereiden of dat je kiest voor de relatief dure fullboard optie. Het zelf bereiden van je maaltijden kost natuurlijk iets meer voorbereiding en zorgt voor wat extra kilo’s op je rug, maar hey.. het is wel een stuk goedkoper! In Puerto Natales vind je voldoende winkels waar je inkopen kunt doen. Indien je er voor kiest om zelf je maaltijden mee te nemen en te bereiden, vergeet dan niet kookgerei mee te nemen. Dit is namelijk niet beschikbaar op de campings.

En drinkwater dan? Inderdaad, goede vraag. Gelukkig is veilig drinkwater meer dan voldoende beschikbaar in Torres del Paine en hoef je geen liters water op je rug mee te slepen. Dat scheelt weer. Het water in Torres del Paine komt rechtstreeks van de gletsjers en is daarmee schoner dan menig ander water. Houdt er rekening mee dat je een waterfles altijd stroomopwaarts vult, een stuk van het wandelpad af. Zo is de kans op gevaarlijke bacteriën het kleinst.

Meer lezen over wandelen in Torres del Paine? Dit vind je misschien ook leuk:

Lees hier alle artikelen over Chili

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.