Olifanten spotten in Zuid-Afrika: tips voor een bezoek aan Addo Elephant Park

olifanten in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Ik zat in groep 7 van de basisschool toen ik een werkstuk maakte over de olifant. Toen al vond ik deze grijze joekels fascinerend. Je kunt je voorstellen dat een bezoek aan Addo Elephant Park dan ook niet mocht ontbreken tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika. Addo Elephant National Park is één van de grootste nationale parken in Zuid-Afrika en de kans dat je hier weer weggaat zonder ook maar één olifant te hebben gezien is bijzonder klein. Zo niet onmogelijk. Ben jij ook gek op olifanten? Dan is een bezoek aan Addo Elephant Park sowieso de moeite waard.

Alles wat je moet weten over een bezoek aan dit nationale park in Zuid-Afrika lees je hier.

olifant op weg in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

OVER ADDO ELEPHANT NATIONAL PARK

Addo Elephant National park ligt in de provincie Oost-Kaap en is een groot succesverhaal als het gaat om natuurbehoud. In 1931 leefden er namelijk nog maar 11 olifanten in dit gebied, dit had te maken met jacht en verlies van leefgebied aan landbouw. Omdat een handjevol olifanten niet zo heel erg veel is, werd Addo Elephant National Park datzelfde jaar nog opgericht om de olifanten te beschermen. En met succes. Want vandaag de dag wonen er meer dan 600 (!) olifanten in Addo. Ik zei toch dat de kans dat je hier géén olifanten spot gewoon heel erg klein is?

Het park is tegenwoordig één van de grootste nationale parken van Zuid-Afrika en dat betekent in dit geval ook dat je er – met een beetje geluk – een grote diversiteit aan dieren kunt spotten. Van grote kuddes olifanten, tot buffels, leeuwen, zebra’s en de beschermde mestkever. Je kunt ze hier allemaal tegenkomen. Met een beetje mazzel spot je zelfs de hele big 5. Of de big 7. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat Addo Elephant National Park ook uit een stuk zee reservaat bestaat waar je dus walvissen en witte haaien kunt spotten. Daarnaast is Addo Elephant Park één van de weinige parken waar geen malaria voorkomt en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Verheug je trouwens niet op het spotten van giraffen, want die zul je hier niet zien.

zebra in Addo Elephant Park

warthog in Addo Elephant Park Zuid-Afrika
Red Hartebeest in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

ONZE SELFDRIVE SAFARI DOOR ELEPHANT NATIONAL PARK

Vanuit Port Elizabeth rijden we al vroeg richting de Mathyolweni Gate. Een ritje van zo’n 30 minuten. Bij de toegangspoort laten we onze papieren zien, wordt de auto gecheckt en daarna mogen we het park binnenrijden. Wat meteen opvalt is de hoeveelheid groen. Waar je in parken als Kruger door voornamelijk goudgele grassen rijdt, zijn het hier groene struiken die het landschap domineren. En heuveltjes. Heel veel heuveltjes. We rijden rustig over de grindweggetjes en speuren aandachtig het struikgewas af. Dan ineens zien we voor ons ‘iets’ over de weg rennen. In eerste instantie dacht ik dat dat ‘iets’ een stel apen waren. Maar wanneer we dichterbij komen zien we dat het drie welpjes zijn. Wauw. Die hadden we nog niet gezien. Muisstil blijven we in de auto zitten en niet veel later zien we ook twee vrouwtjes uit het struikgewas tevoorschijn komen. De adrenaline giert door mijn lijf, het is zó bijzonder om deze machtige beesten van zó dichtbij te kunnen zien. Dit hele schouwspul duurt maximaal een minuut of vijf, maar liet een diepe indruk achter. De natuur is zo ongelofelijk mooi.

| Lees ook mijn verhaal over het spotten van leeuwen in Eswaniti

Leeuwen in Addo Elephant Park Zuid-Afrika Leeuwen in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Met ons hoofd in de wolken rijden we vervolgens verder. We zien zebra’s, kudu’s, buffels, een aangevreten karkas en dan ineens een luid getrompetter. Olifanten. Dé reden dat we dit park bezoeken. Een groepje moeders staat samen met hun kroost op hun gemak te drinken. Wat een beesten. Ze zijn zó ontzettend groot en ik vind het zo fascinerend om ze te observeren. We zijn amper vijf minuten verder gereden of daar staat alwéér een grote groep olifanten. Te badderen in het water en met nog een aantal hele jonge baby olifantjes. Ik vond de vorige jonge olifanten al heel er schattig, maar dit zijn echt nog ukkies. Het is bijna niet voor te stellen dat ze ooit zo groot als hun volwassen vader en moeder worden. We slaan het schouwspel van spetterende en spelende olifanten gade, totdat ze besluiten dat de show voorbij is en ze één voor één weer verdwijnen in het dichte struikgewas.

Dit alles maakten we in nog geen ochtend mee. Dat is toch gaaf? Moraal van dit korte reisverhaal is dan ook dat een safari in Addo Elephant National Park écht een goed idee is. Huur een auto en neem lekker de tijd om dit park te verkennen. Het is er zo ontzettend mooi.

REIS BEWUST

Stropers zijn helaas nog steeds een groot probleem in Afrika. Deel dus NOOIT de locatie waar je een olifant, neushoorn of wat dan ook hebt gespot en help mee om deze dieren te beschermen. Zo kunnen we met z’n allen zo lang mogelijk genieten van deze waanzinnige beesten. Dank.

Olifanten in Addo Elephant Park Zuid-Afrika olifanten in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

HOEVEEL DAGEN ADDO ELEPHANT PARK

Addo Elephant Park is een park dat door veel mensen als dagtrip wordt bezocht vanuit de Tuinroute. Hoewel dat zeker mogelijk is, raad ik je vooral aan om er zeker twee dagen voor uit te trekken. De parken in Zuid-Afrika zijn allemaal zo verschillend, dat het zich – wat mij betreft – loont om de tijd te nemen en de parken op je gemak te ontdekken. Wij zagen in Addo bijvoorbeeld voor het eerst de black-backed jackhal én het rood hartenbeest. Neem dus de tijd om Addo Park te ontdekken, dat verdient het.

OVERNACHTEN ADDO ELEPHANT PARK

Er zijn meerdere opties als het gaat om overnachten in- of in de buurt van Addo Elephant Park. Wij kozen ervoor om in het park op Addo Rest Camp te overnachten en dat is goed bevallen. Je vindt hier een winkeltje, een restaurant en hebt de keuze uit chalets, rondavels of een tent. Wij sliepen in een luxe safaritent en keken ‘s avonds uit over een vlakte waar buffels aan het grazen waren. Je kunt deze accommodaties eenvoudig boeken via de officiële website van SanParks. Wil je meer luxe, maar wel in Addo Elephant Park slapen? Overweeg dan om een overnachting op Gorah Elephant Camp, Riverbend Lodge of Kuzuko Lodge te boeken. Dit zijn allen 5-sterren resorts in Addo Elephant Park. Kost een beetje, maar dan heb je ook wat.

Slaap je liever buiten het Addo Elephant Park? Boek dan accommodatie in bijvoorbeeld Port Elizabeth, Addo of Colchester.

kudde buffels in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

TIPS VOOR JE BEZOEK AAN ADDO ELEPHANT PARK

  • Houd je aan de maximale snelheid (20 km per uur). Wie harder rijdt en wordt betrapt, wordt het park uitgezet.
  • Breng vooral een bezoek aan de waterholes. Deze staan aangegeven op de kaart en de kans op het spotten van wilde dieren is hier het grootst. Met name de Harpoor Dam is een goede plek voor het spotten van olifanten.
  • Navigeren kan prima met de (gratis) kaart die je bij de entree krijgt. Geven ze de kaart niet mee, schroom dan niet om hier om te vragen.
  • Rondom de Gorah Loop is relatief weinig begroeiing en kun je redelijk ver kijken. Grote kans dat je hier wild ziet.
  • Rijd niet over olifantenpoep of poep in het algemeen. Op en in deze drillen zitten vaak ‘Dung Beatles’ ofwel mestkevers. Deze zijn beschermd. Wordt je betrapt als je over een drol rijdt dan is de kans groot dat je het park uit wordt gezet of dat je op de Wall of Shame terecht komt.
  • Stap alleen uit je auto op plekken waar dat is toegestaan. Ook hier geldt: zero tolerance.
  • Meenemen: zonnebrand, verrekijker, zonnebril of pet, snacks, water, nog meer water, een camera met voldoende batterijen en SD kaartjes.
  • Ga met een volle tank op pad. Je kunt eventueel tanken bij de hoofdingang, maar Port Elizabeth is net zo handig.
  • Er zijn maar twee plekken waar je kunt stoppen voor een plasstop: bij de hoofdingang en bij Jacks Picknick Site

reistips voor Zuid-Afrika

Meer inspiratie en tips voor een reis door Zuid-Afrika? Dit vind je misschien ook leuk:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.