Reizen met een huurauto in Jordanië: dit moet je weten

bord woestijn kamelen jordanie

Jordanië is de perfecte bestemming voor een fijne roadtrip. Je hebt alle vrijheid om de mooiste plekken te bezoeken, kunt op eigen gelegenheid de mooie Kings Highway rijden en ook op eigen houtje een aantal minder toeristische plekken zoals Dana bezoeken. Genoeg redenen om een auto in te huren wanneer je op reis gaat naar Jordanië dus. En over de kwaliteit van de wegen hoef je je ook geen zorgen te maken, want ook dat is vrijwel altijd prima. Net als de bewegwijzering.

Ik huurde zelf ook een auto tijdens mijn rondreis door Jordanië. Samen met mijn vriend toerde ik 13 dagen rond door dit mooie land. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen met het huren van een auto in Jordanië en wil je weten wat je kunt verwachten? Hieronder vind je een overzicht van mijn tips voor het huren van een auto in Jordanië.

AUTO HUREN IN JORDANIË

Mijn ervaringen in Jordanië

Het hebben van een huurauto in Jordanië was een hele goede keuze. Je reist niet alleen sneller, comfortabeler en makkelijker rond, maar hebt ook de mogelijkheid om veel meer te zien dan wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. In Jordanië zijn er namelijk een aantal plekken die met het openbaar vervoer niet of moeilijk te bereiken zijn. Als je veel van het land wilt zien en dat het liefst op eigen houtje doet, dan kan ik je een huurauto van harte aanbevelen.

Ook tijdens onze rondreis door Jordanië regelden wij een auto via Sunny Cars. Dat doen we eigenlijk bijna altijd. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd 100% verzekerd en krijg je bij schade je eigen risico terug. Ik vind dat persoonlijk een hele fijne gedachte. Daarnaast kun je eenvoudig en snel online boeken en als je achteraf nog iets wilt wijzigen dan staat de Nederlandse helpdesk voor je klaar.

Eenmaal in Jordanië konden we onze huurauto dan eindelijk ophalen en dat ging helaas iets minder soepel. Uiteindelijk werd alles gewoon netjes voor ons opgelost, maar vervelend was het wel.

→ Lees ook: Hier moet je op letten bij het ophalen van je huurauto

kameel wadi rum
auto wadi rum

KOSTEN HUURAUTO IN JORDANIË

Een auto huren in Jordanië is verrassend goedkoop. De beste prijzen krijg je door van te voren online te boeken. Omdat onze reis naar Jordanië vrij spontaan werd besloten, boekten wij onze auto wat aan de late kant. Wij betaalden daarom iets meer (€600,-). Normaalgesproken heb je een huurauto in Jordanië al voor €35,- per dag inclusief volledige verzekering. Uiteraard hangt de prijs voor het huren van een auto af van het soort auto dat je boekt en voor welke periode.

Ik raad je aan om een huurauto van te voren al in Nederland te regelen. Het aanbod van autohuurbedrijven is namelijk enorm. Bespaar je daarom kostbare tijd op reis en vergelijk thuis al de verschillende prijzen van aanbieders. Benzine en diesel is in Jordanië trouwens ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Wij waren ongeveer €85,- kwijt voor een rondreis van 12 dagen en hebben zo’n 900 kilometer gereden. Voor het laten repareren van een lekke band betaalden we 3 JD.

IS AUTORIJDEN IN JORDANIË VEILIG?

Voor vertrek kreeg ik aardig wat vragen over of we echt zelf gingen rondreizen door Jordanië en of dat dan wel veilig was. Inmiddels ben ik weer thuis en kan ik je vertellen dat ik het autorijden en reizen in Jordanië als veilig heb ervaren. Nu is dat natuurlijk altijd een beetje lastig om op basis van één ervaring iets als veilig te bestempelen, maar er reizen jaarlijks duizenden mensen naar Jordanië en de meerderheid komt gewoon veilig en wel weer thuis.

Het spannendste wat wij hebben meegemaakt was een lekke band en een wegafzetting. Of nouja, autorijden rondom Amman is ook niet heel relaxt. Dat komt vooral door de drukte en de chaos in het verkeer. Totaal anders dan dat we hier in Nederland gewend zijn, maar niet iets om je zorgen over te maken. Gewoon meerijden met het verkeer en er is niets aan de hand. Het kan daarnaast ook zijn dat je politiecontroles tegenkomt, wij zijn in totaal 3 keer aangehouden. Slechts een keer duurde het wat langer omdat de papieren van onze auto niet in orde waren, maar die boete gaat gelukkig naar de verhuurder. De politiecontroles zijn altijd herkenbaar: mannen in uniform met een tankwagen en een flink geweer om hun schouder. Wij maakten één keer mee dat een ‘nep agent’ ons probeerde aan te houden. Maar door wuivende mensen aan de kant van de weg, hadden we dat gelukkig snel genoeg door en konden we op tijd weer gas geven.

Een paar tips om veilig auto te rijden in Jordanië:

 • Rijd bij voorkeur niet in het donker.
 • Wees alert op drempels. Deze duiken vaak uit het niets op en vooral ook op onverwachte plaatsen.
 • De claxon wordt in Jordanië overal voor gebruikt. Verbaas je dus niet over al het getoeter, in Jordanië is dat normaal. Ga je zelf iemand inhalen? Toeter dus gewoon lekker mee.
 • Probeer je vooral niet aan de Nederlandse verkeersregels te houden, maar rijdt mee met het verkeer. Toeter even en je kunt je auto er op een rotonde prima – voorzichtig – tussen duwen. Je hoeft echt niet bang te zijn voor een middelvinger.
 • Op de snelweg rijdt je in Jordanië 100 of 110 kilometer per uur. Op de hoofdwegen geldt een snelheidslimiet van 90 kilometer per uur en in de bebouwde kom 40 of 60 kilometer per uur. Meestal staat dit goed aangegeven. Twijfel je, volg dan de rest van het verkeer. Jordaniërs rijden doorgaans niet te hard.
 • Op de belangrijke wegen staat alles goed aangegeven, zowel in het Arabisch als in het Engels. De bruine borden langs de weg geven altijd de toeristische bezienswaardigheden aan.

jeep in wadi rum

NAVIGEREN IN JORDANIË

Laat een dure navigatie maar achterwegen als je een roadtrip door Jordanië gaat maken. Download de app maps.me en je kunt prima offline navigeren. Met deze app kun je van te voren al kaarten downloaden, waardoor je ter plekke gewoon je bestemming kunt invoeren en de app doet de rest. De meeste hotels, restaurants en musea staan daarnaast ook al in de app aangegeven en je kunt zelf ook altijd nog dingen toevoegen. Ik gebruik deze app eigenlijk altijd als we op reis zijn en ben er zeer tevreden over. Uiteraard kun je ook via Google Maps navigeren, in dat geval moet je van te voren de route alvast downloaden zodat je ‘m offline kunt gebruiken.

Let wel op.. er zijn in Jordanië drie grote wegen en het is slim om van te voren even te checken of hij je daadwerkelijk via de weg navigeert die je wilt rijden. Met name de route over de Kings Highway wordt vaak overgeslagen. Maar als je dat van te voren weet en niet klakkeloos de app volgt, dan is er niets aan de hand.

HOE ZIJN DE WEGEN IN JORDANIË?

Over het algemeen zijn de wegen in Jordanië goed. Ze zijn breed, goed geasfalteerd en buiten Amman zijn ze ook erg rustig. Wel moet je alert zijn op drempels die uit het niets – en op onverwachte plaatsen – opduiken. Ja, ook op de snelweg. Hoewel er vrijwel altijd met een bord wordt gewaarschuwd dat er een drempel aankomt, lijken ze in Jordanië af en toe anders te meten dan in Nederland en komt een drempel meestal alsnog onverwacht.

VERKEERSREGELS IN JORDANIË

Officieel komen de verkeersregels in Jordanië overeen met de regels zoals we die in Nederland kennen, maar daar is ter plekke weinig van te merken.. Zo worden auto’s er zonder pardon gewoon tussengepropt, wordt een tweebaansweg gewoon gebruikt als vierbaansweg en lijkt de hand van de gemiddelde Jordaniër vastgeplakt te zitten aan de claxon. Er wordt in Jordanië namelijk aardig wat afgetoeterd. Niet omdat je te langzaam bent – oke, soms misschien wel -, maar vooral om je te laten weten dat ze je gaan passeren, dat het stoplicht groen is of om een van de andere 10.000 redenen die ze hebben bedacht. Toeter gewoon vrolijk mee en laat je vooral niet gek maken.

Verder zijn sommige verkeerssituaties in onze ogen misschien wat ongebruikelijk of raar, maar in de praktijk zul je zien dat het prima werkt. Zo zit een afslag op de snelweg in Jordanië niet persé rechts.. maar maak je gewoon een fijne U-bocht op de linkerbaan om vervolgens op de andere weghelft de afslag te nemen die je nodig hebt. Dat kan in Jordanië gewoon. Check daarnaast altijd goed je spiegels als je van weghelft wilt veranderen, want je wordt in Jordanië zowel links als rechts in gehaald.

man in wadi rum wandelen

TIPS

Voor als je ook een auto wilt huren in Jordanië

MOOIE ROUTES IN JORDANIË

In Jordanië zijn er drie hoofdwegen die van het noorden naar het zuiden lopen: de Kings Highway, de Highway 15 en de Highway 65. Ik raad je aan om sowieso de Kings Highway mee te pakken. Deze weg loopt van Madaba richting Dana en vervolgens verder richting Petra. Deze route neemt je mee door de bergen van Jordanië en is een hele mooie route om te rijden. Aan de Kings Highway liggen daarnaast ook een aantal mooie stops, zoals Shobak Castle en de zogenoemde Grand Canyon van Jordanië. Trek zeker een dag uit om de route op je gemak te kunnen rijden. Wij reden op één dag van Amman naar Jerash en vervolgens via Madaba naar Dana. Dit raad ik je niet aan. Ik vond deze afstand persoonlijk echt te lang om dit in één dag te rijden. Vanuit Amman kun je beter rechtstreeks via Madaba naar Dana rijden of je bezoekt Madaba op de terugweg vanuit de Dode Zee.

INTERNATIONAAL RIJBEWIJS

Officieel heb je voor autorijden in Jordanië niet perse een internationaal rijbewijs nodig. Het Nederlands rijbewijs is namelijk gewoon geldig in Jordanië. Maar omdat verhuurbedrijven soms toch om een internationaal rijbewijs vragen, wordt door de ANWB aangeraden om voor de zekerheid een internationaal rijbewijs model 1949 mee te nemen. Dit internationale rijbewijs kost €18,95 en is één jaar geldig. Wij zijn zowel bij het ophalen van de huurauto als tijdens een politiecontrole gevraagd naar ons internationale rijbewijs. Het is dus zeker aan te raden om een exemplaar aan te schaffen. Wij hadden trouwens het rijbewijs model 1968 bij ons. Dit model kost €24,95, maar is wel drie jaar geldig. Omdat wij regelmatig roadtrips maken in het buitenland is dit voor ons een voordeligere optie.

→ Lees ook: Het Internationaal rijbewijs: voor welke landen heb je het nodig?

ALL INCLUSIVE HUURAUTO

Een all inclusive verzekering voor je huurauto is in Jordanië geen overbodige luxe. Ze rijden hier agressiever dan in Nederland en lappen de verkeersregels vaker aan hun laars. Je wordt zowel links als rechts ingehaald en afstand houden is ook niet persé iets waar ze heel goed in zijn. Een deuk of kras is dus zo gemaakt en daarom raad ik je aan om de auto goed te laten verzekeren. Zo kom je ook niet voor vervelende verassingen te staan. Bij Sunny Cars is de auto trouwens altijd volledig verzekerd.

MINIMUM LEEFTIJD

Voor het huren van een auto in Jordanië geldt vaak een minimumleeftijd. Dit is meestal 21 jaar en bij sommige verhuurders is de leeftijdsgrens zelfs nog hoger. Ben je jonger en wil je toch graag een auto huren, dan kan dat tegen betaling van een extra toeslag van een paar tientjes per dag. In de meeste gevallen moet je minimaal 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben, anders krijg je de auto niet mee. Overigens raad ik beginnende bestuurders sowieso niet aan om in Jordanië te rijden. Met name rondom Amman is het verkeer een grote chaos.

 

Meer inspiratie nodig voor een rondreis door Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Jordanië

2 Comments

 • Esther schreef:

  Hoi Lon, wij zijn voornemens om naar Jordanië te reizen en ik word helemaal enthousiast van je verhalen. Maar het zelf rijden lijkt me wel heel spannend en ik merk dat dat vooral mij wat zorgen baart. Mijn man is een ervaren rijder, maar het verkeer in Amman lijkt me, zoals jij het omschrijft, doodeng. Is het echt goed te doen?

  Groetjes,
  Ester

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Hoi Esther, wat een fijn voornemen! Het verkeer buiten Amman is echt heel goed te doen en niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. En voor rijden in Amman: het is druk en chaotisch en af en toe misschien best spannend maar maak je vooral niet teveel zorgen. Als je man een ervaren chauffeur is komt dat echt wel goed! Lekker van genieten!

   Groetjes, Lon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.