Op reis in Europa: deze 14 reizen wil ik graag nog eens maken

stegastein viewpoint in noorwegen

Na zoveel reizen naar verre oorden, wordt het tijd om wat meer aandacht te besteden aan mooie reizen binnen Europa. Want de wereld over reizen is natuurlijk hartstikke mooi, maar Europa is dat eigenlijk ook. Welke bestemmingen ik binnen Europa graag wil bezoeken? Dat zijn er nogal wat. En hoewel ik een eigenlijk niet zoveel heb met zogenaamde bucketlists, staan onderstaande reizen en vakantiebestemmingen in Europa toch heel erg hoog op mijn – nouja – wensenlijstje.

Meer lezen over reizen in Europa? → Bekijk hier alle bestemmingen

1. KAJAKKEN EN HIKEN IN NOORWEGEN

Als ik het me goed herinner zat ik in groep 7 of 8 toen ik een werkstuk maakte over Noorwegen en werd ik toen al betoverd door de schoonheid van de Noorse fjorden. Dat ik de fjorden ooit met eigen ogen wilde zien stond vast. En voilà, daarom staat Noorwegen op dit lijstje. Mijn vriend is al eens eerder in Noorwegen geweest en de foto’s zijn waanzinnig mooi. Dus. Ik wil naar Noorwegen. Om te wandelen. Om te kajakken. Om de schoonheid van de fjorden met eigen ogen te zien. Om mijn hoofd leeg te maken en om te genieten van die o zo mooie natuur.

man kijkt over fjorden noorwegen

2. FAERÖER EILANDEN

Wie me een beetje kent weet dat ik gek ben op natuur en een bezoek aan de Faeröer Eilanden lijkt me dan ook heel bijzonder. De Faeröer Eilanden liggen behoorlijk afgelegen, maar zijn met het vliegtuig of met de veerboot vanuit Denemarken prima te bereiken. Toch is het er tot nu toe nog nooit van gekomen. Het schijnt dat je er prima kunt roadtrippen en dat ook wandelaars hier prima aan hun trekken komen. Dat ik ooit die kant op ga staat vast. Het lijkt me namelijk prachtig!

meren in faroer eilanden

3. ROADTRIP EN HIKEN IN WALES

Hier praten mijn vriend en ik al jaaaren over. Volgens mij zelfs al sinds we elkaar leerden kennen in 2011. Say what?! Wales dus. Klein, maar fijn. Ruig, maar schattig. Perfect voor een roadtrip én een hele fijne bestemming voor wandelaars! Zowel in Snowdonia als in Brecon Beacons schijn je namelijk prachtig te kunnen wandelen. Oh en die vuurtoren bij Anglesey. Ook al zo mooi. Schotland, Engeland en Ierland werden al eens eerder bezocht, maar ik kijk er stiekem nu al naar uit om ook in Wales rond te reizen met een tentje en wakker te worden op de mooiste plekken.

bergen in snowdonia wales

4. WITTE DORPJES, WOESTIJN EN SANGRIA IN ANDALUSIË

Als kind kwam ik regelmatig met mijn ouders in Spanje, maar veel verder dan de Costa Brava, Costa del Sol en een bezoekje aan Valencia, Tarragona en Barcelona ben ik nog niet gekomen. En dat is eigenlijk jammer, want ik vind Spanje een heerlijk land. Al is het alleen al vanwege de taal en het heerlijke eten. Andalusië lijkt me dan ook de perfecte plek voor een zonovergoten rondreis per auto. Slenteren door Sevilla, een roadtrip langs de witte dorpjes, hoogtevrees overwinnen tijdens de Camino del Rey en ’s avonds moe maar voldaan een heerlijk glas sangria drinken op een gezellig en levendig plein, verscholen tussen de kleine straatjes. Vamos!

sevilla in spanje
camino del rey spanje

5. RONDREIS DOOR IJSLAND

IJsland. Het land van vuur en ijs. Ik bezocht IJsland al eens voor een spectaculaire trektocht door het binnenland en ik zou er zo graag weer naar terug willen. Sterker nog, ik zou de Laugavegur zo weer lopen. Wat een mooie route! De natuur in IJsland is zo mooi en indrukwekkend dat ik er ontzettend graag meer van zou willen zien. En als ik dan toch terug ga, dan wil ik er héél erg graag een mooie roadtrip aan vast plakken.

paarden in ijsland

6. EILANDHOPPEN OP DE AZOREN

Je moet er wat uurtjes voor in het vliegtuig zitten, maar dan heb je ook wat. Deze eilandengroep staat bekend om de mooie natuur en laat een heel andere kant van Portugal zien. De natuur hier bestaat uit kratermeren, woeste rotskusten, vulkanische landschappen en torenhoge watervallen. Daarnaast kun je hier dolfijnen, walvissen en orka’s spotten en vooral dat laatste is nog iets wat ik – als dierenliefhebber – écht heel graag nog eens zou doen.

zwemmen krater azoren portugal

7. RONDREIS DOOR GEORGIË

Nog voordat de kandidaten van Wie is de Mol afreisden naar Georgië, brachten mijn schoonouders al een bezoek aan dit land en sindsdien staat het vast: ik moet en zal naar Georgië. De kloosters in de bergen lijken me zó mooi en indrukwekkend en ook Tblisi lijkt me een fijne stad om een aantal dagen door te brengen. Daarnaast schijnen de mensen hier ook nog eens ontzettend gastvrij te zijn, wat wil je nog meer? Ik ga dan ook graag eens naar Georgië om langs de kleine bergdorpjes te reizen, te slapen bij de lokale bewoners, te ervaren hoe het dagelijkse leven eraan toe gaat en zo nu en dan wat mooie wandelingen maken. Avontuurlijk, maar ook heel tof!

kerk op berg in georgie

8. PIZZA, PASTA EN WANDELEN IN DE DOLOMIETEN

Ik bracht al eens een bezoek aan Cinque Terre, maar veel meer dan dat heb ik nog niet gezien van Italië. Het goede Italiaanse leven beviel me echter prima (hallo pizza en pasta!), en dus zou ik er graag nog eens terug gaan. Maar dan wel naar de Dolomieten. De grillige bergtoppen en eindeloze landschappen lijken me magisch en een hele toffe plek om verder te ontdekken.

uitzicht op dolomieten in Italië

9. INTERRAILEN IN EUROPA

Ik besef me steeds vaker dat het soms ook heel fijn is om zowel de auto als het vliegtuig eens te laten staan en om er eens met de trein op uit te trekken. Om gewoon in te stappen en de diverse landschappen voorbij te zien glijden. Het lijkt me dan ook heel bijzonder om met de trein door Zwitserland te reizen – en dan ook meteen de Matterhorn te bewonderen -, maar ook Italië en de landen op de Balkan lijken me een prima bestemming voor een rondreis met de trein.

matterhorn in zwitserland
treinreis in zwitserland

10. ROADTRIP EN HIKEN OP MADEIRA

Madeira wordt ook wel bloemeneiland genoemd en eerlijk gezegd klinkt dat misschien wel een beetje suf. Maar met bergen van meer dan 1800 meter, kleine bergdorpjes waar de tijd heeft stil gestaan, prachtige kustlijnen en mooie stranden lijkt het me een heerlijke bestemming. Geef me wandelschoenen, een huurauto en een kaart en je houdt me beslist een weekje of wat zoet.

11. RELAXEN EN RONDTOEREN OP DE CANARISCHE EILANDEN

Jep, nog meer eilanden. De Canarische Eilanden horen bij Spanje en wanneer mensen het over Gran Canaria heeft denk ik eigenlijk al snel aan zon, zuipen, ziekenhuis taferelen. Dit eiland trekt me dan ook niet zo maar een bezoek aan Tenerife of Lanzarote lijkt me heel erg mooi. Heerlijk weer, mooie natuur, vulkanen, lekker eten.. De perfecte bestemming om een roadtrip te combineren met een dagje zonnen, relaxen en lezen.

vulkaan teide tenerife

12. BALKAN ROADTRIP

De Balkan heb ik nooit eerder bezocht en ik ben er eigenlijk heel nieuwsgierig naar. De stille bergdorpjes, de prachtige vergezichten, indrukwekkende meren.. de Balkan heeft zoveel te bieden dat ik er graag eens een roadtrip zou maken van een week of 3. Om te beginnen in ieder geval. En als dat bevalt, kan ik altijd nog eens terug. En welke landen ik dan het liefst wil bezoeken? Albanië lijkt me heel erg mooi, net als Slovenië en Montenegro.

bled slovenie

13. ROADTRIP DOOR NORMANDIË

Nog zo’n plek in Europa die al lange tijd op mijn wensenlijstje staat: Normandië. De stranden van Normandië staan symbool voor zowel vrijheid als voor verderf. De historie achter deze plek vind ik erg interessant – toevallig meer mensen Band of Brothers gezien? – maar ook een bezoek aan Saint Michel en de kliffen bij Etretat mag tijdens een roadtrip niet ontbreken. Vanuit mijn woonplaats is het ‘slechts’ een uurtje of 5 tot 6 rijden, dus een lang weekend Normandië zou ik toch best moeten kunnen plannen..

saint michel normandie

14. GRIEKSE EILANDEN

Wie kent ze niet.. de prachtige plaatjes van Santorini die menig tijdlijn op Instagram of Facebook sieren. Santorini lijkt me waanzinnig mooi, maar ook héél erg druk en dus zijn het vooral de rustigere en minder druk bezochte Griekse eilanden die ik graag eens wil bezoeken. Skopelos, Corfu, Lefkas, Paxas.. Rustig rondstruinen door de olijfgaarden, afkoelen in de warme zee en ouzo drinken met mijn voeten in het zand. Lijkt me heerlijk!

baai griekenland strand
santorini griekenland

Welke landen in Europa zou jij graag nog eens bezoeken? Laat het mij – en andere lezers – weten in de comments voor nog meer reisinspiratie!

Op zoek naar meer inspiratie voor reizen binnen Europa? Dit vind je misschien ook leuk:

Disclaimer: foto’s in dit artikel via Unsplash.

1 Comment

  • Else schreef:

    Wauw Lon, dat kon mijn lijstje wel zijn… 😉 of in elk geval een paar van de bestemmingen… mooi beschreven. 👍😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.