Met de bus naar London: aanrader of niet?

bus en taxi in London

Het is vrijdagavond 23.45 uur wanneer mijn zusje en ik worden uitgezwaaid door onze ouders. Mooi, dat betekent dat onze bus op tijd rijdt. De bus ja. Niet het vliegtuig of de boot bracht ons naar London, maar een luxe touringcar. Regelmatig probeer ik een weekendje weg te gaan met mijn zusje en dit keer leek het ons leuk om een aantal dagen de kerstsfeer in London op te snuiven. Zo gezegd, zo gedaan en dus zat ik niet veel later in de bus naar London. Of een reis met de bus naar London een aanrader is? Je leest het hier.

MET DE BUS NAAR LONDON

Bepakt en bezakt en gewapend met een dekentje, wat broodjes, een aantal snacks en wat te drinken stonden we ruim op tijd op het station te wachten. Normaalgesproken zou ik rond dit tijdstip al lang en breed in bed liggen, maar hey.. slapen kan ook in de bus. Rond 23.45 uur stapten we in de bus en reden we langs nog een aantal andere opstapplaatsen. Na zo’n anderhalf uur had iedereen zich geïnstalleerd en kon ik eindelijk een paar uurtjes slaap pakken. Zo’n zes uur later arriveren we in Calais en worden we aan een strenge controle onderworpen. De bus wordt geïnspecteerd, tassen gecontroleerd en ook de paspoorten worden gecheckt.

Wanneer onze paspoorten door zowel de Franse als Engelse douane akkoord zijn bevonden, keren we terug naar de bus. Zo’n half uur later rijden we de trein in en zijn we klaar om de oversteek door de kanaaltunnel te maken. Zodra de shuttle is volgeladen vetrekken we en slechts een half uur later arriveren we al in Folkstone, Engeland. Dat ging snel! Vanuit Folkestone rijden we vervolgens in één stuk door naar London. Voordat we London daadwerkelijk zelf kunnen ontdekken, rijdt de buschauffeur nog langs onder andere de Big Ben, Tower Bridge, Trafalgar Squar en Piccadily Circus. Heerlijk om zo rustig wakker te worden.

Tip → mocht je gevoelig zijn voor drukverschillen, neem dan kauwgum of iets dergelijks mee de bus in. Zodra je de kanaaltunnel inrijdt voel je namelijk (lichte) druk op je oren.

Tower Bridge in London

Samen met mijn zusje zoeken we een ontbijttentje op en bepalen we wat we de komende anderhalve dag willen zien en doen. We bezoeken kerstmarktjes, bewonderen de Big Ben en Tower Bridge, duiken wat winkels in en zoeken de gezelligheid op van de pub. Na ruim anderhalve dag te hebben rondgestruind door London, is het tijd om terug naar huis te gaan. Stipt om 14.00 uur vertrekt de bus en zetten we weer koers naar Folkestone. Daar staat ons helaas een minder prettige verassing te wachten: vertraging. En niet zo’n klein beetje ook. Maar liefst 7 uur later dan gepland rijden we de shuttle op. Maar vanaf dan verloopt alles ook weer vlotjes en om 04.30 uur rol ik helemaal gesloopt mijn bed in.

OVERTOCHT PER FERRY

Sommige busreizen naar London bieden een overtocht aan per ferry. In dat geval reis je via Dover naar London. De overtocht van Calais naar Dover duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt ook vanuit Duinkerken met de ferry naar Dover, in dat geval duurt de overtocht ongeveer twee uur.

London Big Ben uitzicht

DE BUS

Eerlijk is eerlijk. Ik zag best een beetje op tegen een reisje met de bus naar London. Ik kan me de zomervakanties met vriendinnen naar de Costa del Sol namelijk nog goed herinneren. Van die reisjes waarbij je 20 uur lang opgevouwen in een bus zit. Wat een horror. Maar lieve lezers, ik vond het echt heel erg meevallen. Ook de bussen gaan mee met de tijd en dat betekende dat ik zeeën van beenruimte had en dat ik best prima heb geslapen. Ik reisde zelf met Boosten Reizen en die bussen zijn vrijwel van alle gemakken voorzien. De stoelen zijn ruim, zowel het zitvlak als de beenruimte, én ze kunnen vrijwel helemaal plat. Ik wil niet beweren dat ik net zo lekker heb geslapen als in mijn eigen bed, want zo lekker slaap ik nergens. Maar ik heb toch echt een paar uurtjes slaap meegepakt.

CONCLUSIE

Of ik nog een keer met de bus naar London zou gaan? Ja. Ik wel. Maar mijn zusje dus niet. Ik vond het namelijk echt heel erg meevallen, maar mijn zusje vond de busreis bijvoorbeeld weer afschuwelijk. Of nou ja, vooral die ellendige terugreis. Maar goed, vertraging kun je natuurlijk ook met het vliegtuig hebben. Ik heb die tijd gewoon benut om alvast wat te slapen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik niet weet of alle aanbieders zo’n luxe stoelen hebben en dat heeft natuurlijk wel bijgedragen aan het comfort. Een dekentje en kussen zijn trouwens wel aan te bevelen, maakt de reis sowieso aangenamer. Reken voor een busreis ongeveer 8 uurtjes (zonder vertraging, haha). Maar omdat je voornamelijk ‘s nachts reist, kun je de dag dus wel volledig in London spenderen. Wij betaalden destijds €70,- per persoon, dat was inclusief busreis én overnachting met ontbijt in London.

OOK MET DE BUS NAAR LONDON?

Ik boekte mijn busreis naar London bij Boosten Reizen. Tegenwoordig (laatste update mei 2020) kun je hier enkel nog een busreis naar London boeken voor één dag. Er zijn ook andere aanbieders die busreizen naar London aanbieden. Zo kun je bij Slangen Reizen kiezen voor een busreis van 1, 2, 3 of 4 dagen.

 

Meer inspiratie voor reizen naar Engeland? Dit vind je misschien ook leuk:

Of schaf een van onderstaande reisgidsen aan voor nóg meer inspiratie:

ONTDEK ALLE BLOGS OVER ENGELAND

2 Comments

  • Lizette schreef:

    Wat fijn dat het op die ene vertraging verder zo goed bevallen is. Ik ben vorig nieuwjaar met Slangenreizen met de bus gegaan en het was dramatisch. Alles ging mis. Vertraging op de heen weg, boot gemist, van Calais naar Duinkerke voor andere boot, enz, enz. Echt alles ging mis en van de drie dagen heb ik serieus 14 uur in Londen doorgebracht. Nooit meer! Maar misschien had ik wel extreem veel pech.

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      Oei dat is vervelend Lizette! Kan me voorstellen dat je met zo’n ervaring niet nog een keer met de bus gaat! Wij hadden gelukkig alleen pech op de terugweg en dus voldoende tijd in London. Voordeel van met de bus naar London is wel dat het me geen extra vrije dagen heeft gekost haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.