Bijzondere ervaring in Jordanië: drijven in de Dode Zee

kameel bij bordje dode zee

Drijven in de Dode Zee is één van de meest unieke ervaringen die je in Jordanië kunt beleven. Sterker nog, het is misschien zelfs wel één van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Niet alleen omdat de Dode Zee met een ligging van zo’n 420 meter onder zeeniveau het laagste punt op aarde is, maar ook omdat je hier zonder enige moeite kunt ronddobberen op het zoute water.

Wanneer je een rondreis door Jordanië maakt dan kan een bezoek aan de Dode Zee dus niet ontbreken. Drijven in de Dode Zee is een unieke ervaring en eentje in de categorie ‘once in a lifetime’. Wil je ook een bezoekje brengen aan de Dode Zee? Lees dan hier al mijn tips voor een bezoek aan de Dode Zee.

DE DODE ZEE

De Dode Zee dankt haar naam aan het feit dat er geen vissen of andere dieren in het water leven, en dat komt dan weer door het hoge zoutgehalte van 33%. De Dode Zee is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen zee maar een groot zoutmeer dat grenst aan zowel Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Het zoute water, de modder en de diverse mineralen uit de Dode Zee maken het een geliefde plek voor mensen met huidproblemen zoals psoriasis en eczeem, maar ook de wellness industrie vaart wel bij de heilzame werking van de mineralen en modder. In feite is een bezoek aan de Dode Zee dus een verwenmomentje voor je lichaam.

Misschien vraag je je inmiddels af hoe het kan dat de Dode Zee zo zout is. Die vraag had ik namelijk ook. De Dode Zee wordt gevoed door rivierwater uit de Jordaan. Dat is inderdaad zoet water, maar in al het water dat via rivieren in zee of in meren terecht komt zit in meer of mindere mate zout. Omdat de Dode Zee het laagst gelegen punt op aarde is, verdwijnt het water in dit meer alleen door verdamping. Dat betekent dus dat het water verdampt, maar dat het zout achterblijft. Het zoutgehalte van het water in de Dode Zee is nu ongeveer 33% en dus blijven wij er als een rubberbootje op drijven.

Helaas valt de Dode Zee ieder jaar weer verder droog, waardoor het meer steeds weer een stuk kleiner wordt. En hoewel de Dode Zee op dit moment nog een oppervlakte heeft van zo’n 1000 km2, is het volgens wetenschappers en ecologen nog maar de vraag of de Dode Zee de 21e eeuw overleeft. Vanwege de aanhoudende droogte en slecht watermanagement verwachten de experts namelijk dat er in 2050 al niet veel meer van de Dode Zee over is dan een klein pierenbadje.. Ontzettend zonde, maar wel de realiteit.

dode zee zoutkristallen jordanie

DRIJVEN IN DE DODE ZEE

Omdat het water in de Dode Zee zo’n hoog zoutgehalte heeft, kun je er niet in zwemmen. Wel leent het zich perfect voor een heerlijke dobbersessie. Wanneer je het water in loopt, merk je al snel dat het water totaal anders aanvoelt dan normaal zeewater of zwembadwater. Het voelt wat glibberiger aan en prikt misschien een beetje. Met een zoutgehalte van maar liefst 33% wil je dit water dan ook liever niet in je ogen of mond krijgen. Je doet er daarom verstandig aan om je zachtjes in het water te laten zakken en je vervolgens rustig achterover te laten ‘vallen’. Je merkt al snel dat je vanzelf blijft drijven. Vervolgens kun je je al peddelend langzaam door het zoute water bewegen en genieten van de gewichtloosheid.

Wanneer je uitgedobberd bent, spoel je je af met normaal water en kun je je eventueel insmeren met modder uit de Dode Zee. Bij de resorts vind je deze modder in grote emmers bij het strand. De modder laat je vervolgens ook weer een minuutje of 10 tot 15 zitten (de modder wordt hard) en spoel je vervolgens af onder de douche of in de Dode Zee. Doe je dat in de Dode Zee, dan spoel je je daarna natuurlijk weer af onder de douche.

drijven in Dode Zee Jordanië

TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN DE DODE ZEE

1. WEES NIET TE ENTHOUSIAST MET SCHEREN

Een open wondje kan al prikken wanneer je in de oceaan zwemt, dus je kunt je beslist voor stellen dat dit in de Dode Zee niet anders is. Sterker nog, de Dode Zee is maar liefst 10 keer zouter dan de oceaan en dus kun je je daarom beter niet van te voren scheren. Een dag of twee is voldoende. Combineer je jouw bezoek aan de Dode Zee met een bezoek aan de Siq Trail in Wadi Mujib? Trek dan sowieso een lange sportbroek aan tijdens deze hike, zodat je geen wondjes oploopt die prikken.

2. TREK NIET JE NIEUWSTE BIKINI OF ZWEMBROEK AAN

Dit is voor mij typisch zo’n gevalletje van door schade en schande wordt men wijs.. Ik had me van te voren niet echt ingelezen en voor degene die dit wel doen en dit artikel dus lezen: TREK NIET JE NIEUWSTE BIKINI AAN! Grote kans dat je bikini verkleurd of dat de rek uit de elastiek gaat. Met name mijn bikinitopje is verkleurd.

3. NEEM WATERSCHOENEN MEE OF STEVIGE SLIPPERS

Wanneer je de Dode Zee in loopt merk je al snel dat dit niet heel prettig is aan je voeten. Op de bodem liggen namelijk glibberige stenen en scherpe zoutkristallen. Niet heel prettig aan je voeten. Mijn flipflops vond ik trouwens ook niet super handig, maar een stevige standaard slipper is goed te doen. Houd er daarnaast rekening mee dat ook je slippers of waterschoenen verpest kunnen worden door het zoute water.

4. DOE AL JE SIERADEN AF

Ben je zuinig op je spullen? Dan kun je maar beter je sieraden af doen voordat je besluit om te gaan dobberen in de Dode Zee. Grote kans dat je sieraden namelijk verkleuren.

5. BEWAAR EEN BEZOEK AAN DE DODE ZEE TOT HET LAATST

Als het even uitkomt in je reisplanning, dan raad ik je aan om je reis door Jordanië af te sluiten met een bezoek aan de Dode Zee. Het is de perfecte plek om uit te rusten en na te genieten van alle indrukken die je hebt opgedaan. Daarnaast ligt de Dode Zee op slechts een uurtje rijden van het internationale vliegveld van Amman en dus stap je na een heerlijke baddersessie met een zijdezachte huid het vliegtuig in.

6. WEES VOORZICHTIG

Omdat het water in de Dode Zee daalt, zie je de laatste jaren steeds meer sinkholes. Ga dus alleen op de aangegeven plekken in het water en niet op een willekeurige plek langs de weg. Blijf verder niet te lang in het water, wees voorzichtig met wondjes en waterspetters in je ogen en spoel je goed af met water.

zonsondergang bij Dode Zee in Jordanië

PLAN JOUW REIS NAAR DE DODE ZEE

HOE KOM JE BIJ DE DODE ZEE IN JORDANIË

Reis je graag flexibel dan raad ik je aan om een auto te huren. Heel duur is dat niet, je huurt een auto al voor 25 – 30 euro per dag. Zelf huur ik vrijwel altijd een auto via Sunnycars, omdat je ter plekke geen extra kosten meer hebt. Maar andere opties genoeg uiteraard.

Reis je liever met het openbaar vervoer, dan kun je vanuit Amman de bus nemen. De bus vertrekt van Mujaharin busstation richting Rame. Vanuit hier kun je een taxi nemen naar het strand. Voor de busreis betaal je ongeveer 1 JD per persoon, een taxi kost ongeveer 5 JD.

Liever georganiseerd op pad? Je kunt kiezen voor een georganiseerde dagtour vanuit Amman naar de Dode Zee of een complete rondreis naar Jordanië boeken bij bijvoorbeeld Sawadee, Djoser of Kras.

BESTE REISTIJD

Maart, april, mei, september, oktober.

OVERNACHTEN AAN DE DODE ZEE IN JORDANIË

Resorts zijn normaalgesproken niet zo aan mij besteed, maar wanneer je een bezoek brengt aan de Dode Zee is dit wel de fijnste optie. Aan de Dode Zee liggen namelijk geen gezellige dorpjes en dus kun je er maar beter het beste van maken en een overnachting boeken in een heerlijke luxe resort. Bijkomend voordeel is dat je gebruik kunt maken van de privéstranden en dat die bij de kamerprijs zijn inbegrepen. Daarnaast hebben deze hotels ook een zwembad en dus kun je je rondreis door Jordanië hier op een heerlijke en ontspannen manier beginnen of afsluiten.

Ik verbleef in het Marriot Resort. Een mooi en groot resort met fijne zwembaden, diverse restaurants, mooie kamers, een gigantisch ontbijtbuffet en zijdezachte handdoeken. Aan luxe geen gebrek dus. Een fijne plek om je reis door Jordanië op een ontspannen manier te beginnen of eindigen. Ben je op zoek naar iets minder massaals? Dan is een overnachting in de Mujib Chalets misschien iets voor jou. De ligging van deze huisjes is prachtig, maar op luxe lever je uiteraard wel iets in.

Alle resorts aan de Dode Zee op een rijtje
Kempinski Hotel Ishtar
Dead Sea Spa Hotel
Hilton Dead Sea Resort & Spa
Crowne Plaza Jordan Dead Sea Resort & Spa
Mövenpick Resort & Spa Dead Sea
Dead Sea Marriot Resort & Spa
Salt Sea Apartments Dead Sea

Op zoek naar meer inspiratie voor reizen in Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

jordanie tips

BEWAAR DIT ARTIKEL VOOR LATER

Jordanie tips dode zee
Dode Zee Jordanie
Dode Zee Jordanië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.