Drie dagen Salar de Uyuni: het beste offroad avontuur ter wereld

Hoe mooi ik Patagonië en Paaseiland ook vond, het absolute hoogtepunt van onze rondreis was toch echt onze driedaagse roadtrip met Cruz Andina naar de zoutvlakten van Bolivia. Voor we vertrokken had ik natuurlijk wel een idee van wat we van de Salar de Uyuni konden verwachten, maar het waren de prachtig gekleurde meren, de bizarre rotsvormen, de woeste vulkanen en de vele flamingo’s en andere dieren die deze roadtrip tot één van mijn mooiste reisherinneringen ooit maakte.

Benieuwd wat je zoal tijdens dit offroad avontuur kunt verwachten? In dit artikel zet ik de hoogtepunten op een rij.

DE HOOGTEPUNTEN VAN EEN DRIEDAAGSE ROADTRIP NAAR SALAR DE UYUNI

Heb jij een vakantie naar Bolivia en de Salar de Uyuni gepland en ben je benieuwd wat je kunt verwachten? Dit zijn – wat mij betreft – de aller-, aller-, allermooiste bezienswaardigheden.

1. GEKLEURDE MEREN

Ik heb inmiddels behoorlijk wat mooie meren gezien, maar de meren die we tijdens deze driedaagse roadtrip hebben gezien lijken wel van een andere planeet. Bizar mooi! Een rood meer, een groen meer en zelfs een wit meer.. In Bolivia vind je het allemaal. De meren zijn op zichzelf al prachtig, maar de poserende flamingo’s en lama’s maken het tafereel compleet. Voor wie zich afvraagt hoe de meren aan deze vreemde kleuren komen: dat heeft alles te maken met algen en mineralen. Wij hadden twee Duitse natuur- en scheikundigen in onze groep en dat zorgde voor veel interessante weetjes en feitjes over hoe moeder natuur werkt. Interessant, maar vooral het verhaal van onze gids Gilmar over de prinses en de verloren sieraden is blijven hangen.

De meren die je tijdens je roadtrip absoluut niet mag missen: Laguna Blanca, Laguna Verde, Laguna Colorada

2. CHILLEN, CHILLEN, CHILLEN IN EEN WARMWATERBAD

Ik ben normaal gesproken helemaal niet zo’n fan van badderen, maar voor deze warmwaterbron maakte ik maar wat graag een uitzondering. Vanwege de hoogte heb ik maar 20 minuutjes in het water gelegen, maar man.. wat was ik graag langer blijven zitten. Heerlijk warm water en een uitzicht waar je U tegen zegt. Vanuit de warmwaterbron keken we namelijk uit op de ‘Salt Lagoon Chalviry’ waar tientallen flamingo’s ook een heerlijk bad namen of naar algen aan het vissen waren. Kippenvel gegarandeerd!

3. PICKNICKEN TUSSEN DE LAMA’S

Tijdens je roadtrip naar de Salar de Uyuni zul je beslist verschillende diersoorten tegenkomen: lama’s, vicuna’s, flamingo’s en met een beetje geluk spot je zelfs de schuwe viscacha. Op dag twee van onze roadtrip nam onze gids ons mee naar een prachtige verborgen vallei: een groene parel in een woestijn van rode rotsen. De plek op zich was al magisch, maar toen Gilmar ons een heerlijke lunch voorschotelde en de lama’s nieuwsgierig om ons heen dartelden.. vlinders in mijn buik. Absoluut de beste lunchplek ooit. Epic!

4. MAAK GEKKE FOTO’S IN EEN WERELD VAN ZOUT

De zoutvlakte van Bolivia, beter bekend als de ‘Salar de Uyuni’ is met haar 10.582 vierkante kilometer de grootste zoutvlakte ter wereld. En dat is behoorlijk indrukwekkend. In alle vroegte reden we met onze gids naar de Salar de Uyuni om de zonsondergang te aanschouwen. Magisch. Het is niet voor stellen hoe bizar het is om niets anders dan die dikke witte zoutkorst te zien. Heel indrukwekkend. Daarnaast zorgt deze enorme vlakte van wit ervoor dat je kunt spelen met perspectief. Dat maakt de Salar de Uyuni de perfecte locatie voor wat ‘loco pictures’, aldus onze gids Gilmar.

PS. Vind je het lastig voor te stellen hoe groot 10.582 vierkante kilometer nu eigenlijk is? Nou… dit staat ongeveer gelijk aan een vierde deel van Nederland. Of anders gezegd: de Salar de Uyuni is net zo groot als ongeveer 1.7 miljoen voetbalvelden bij elkaar en daarmee zo groot dat de zoutvlakte zelfs vanuit de ruimte te zien is. Bizar toch?

5. BIZARRE ROTSFORMATIES

Als je rondreist door het gebied rondom Salar de Uyuni reis je letterlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt. Als je dacht dat het niet beter kan dan gekleurde meren en lunchen tussen de lama’s.. think again! Het stikt er namelijk van de rotsen en sommige hebben een wel heel bijzondere vorm. Er is niet veel fantasie voor nodig om op onderstaande foto’s een wereldbeker en kameel te zien. Toch? 

6. VRIENDEN VOOR HET LEVEN

Last, but zeker not least: je maakt vrienden voor het leven! Wanneer je een groepsactiviteit boekt is het natuurlijk altijd even afwachten met wie je te maken gaat krijgen. Niets zo vervelend als drie dagen met mensen opgescheept te zitten waar je eigenlijk geen klik mee hebt. Wij hadden ontzettend veel geluk met onze groep, want het was geweldig! Slechts vijf minuten onderweg en de eerste nummers werden al door iedereen hard meegezongen. De sfeer zat er dus meteen goed in, maar extra fijn vond ik dat iedereen ook een beetje op elkaar heeft gelet. We bivakkeerden tenslotte drie dagen op grote hoogte en niet iedereen uit onze groep kon even makkelijk acclimatiseren. We dronken lokale biertjes in de middle of nowhere, maakten geweldige foto’s (en minsten net zoveel grappen), kochten allemaal eenzelfde souvenir en hadden fijne gesprekken. Na drie dagen sloten we af met een heerlijk diner in San Pedro de Atacama en beloofden we elkaar ooit weer te zien. Die ooit kwam sneller dan verwacht: in maart hadden we alweer een reünie in het Zwarte Woud.

SALAR DE UYUNI BEZOEKEN

Onze roadtrip naar de Salar de Uyuni duurde 4 dagen, maar er zijn ook opties om het in minder tijd te doen. Je ziet dan natuurlijk wel een stuk minder. Mocht je wat krap zitten in je tijd dan kun je overwegen om vanuit Uyuni (Bolivia) een dagtour naar de zoutvlakten van Bolivia te boeken. Heb je meer tijd? Dan raad ik je aan om minimaal 3 dagen op pad te gaan. Alleen dan heb je namelijk de mogelijkheid om meer dan alleen de Salar de Uyuni zelf te zien.

Er zijn verschillende manieren om naar Salar de Uyuni te reizen: met een huurauto, openbaar vervoer en een georganiseerde tour. Wij hebben een meerdaagse georganiseerde tour geboekt bij Cruz Andina en dat is heel goed bevallen. Lees hier een uitgebreid verslag over hoe de tour die wij hebben geboekt is bevallen.

DIT IS EEN PIN-PIN SITUATIE… 😉

Wil je dit artikel bewaren voor later om nog eens op je gemak terug te lezen? Je kunt ‘m eenvoudig pinnen!

Meer lezen over Bolivia? Dit vind je misschien ook interessant:

Alles over Bolivia

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.