Duurzaam reizen: 12 eenvoudige tips om je reisstijl te verduurzamen

Veel mensen leven thuis inmiddels best wel duurzaam. Ze eten minder vlees, trekken sneller een dikke trui aan in plaats van de verwarming nog een graadje hoger te zetten en tweedehands kleding en meubels zijn inmiddels helemaal hot. Maar wanneer we op reis zijn lijken we onze principes ineens overboord te gooien. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika deed het me dan ook pijn om te zien hoe we met moeder natuur en de wereld om ons heen omgaan. Natuurlijk weet ik dat de beste tip voor een duurzame reisstijl is om niet te vliegen. Eén verre vlucht per jaar maakt je namelijk al een gemiddelde vervuiler. Nu is niet vliegen natuurlijk vrij lastig als je bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Chili wilt ontdekken. Wat je echter wel kunt doen, is om ter plekke zo duurzaam mogelijk te reizen. In het kader van ‘alle beetjes helpen’ zet ik in dit artikel 12 tips op een rij die weinig moeite kosten maar je toch op weg helpen om je reisstijl te verduurzamen. Zo maken we de wereld samen een beetje beter.

In 12 stappen naar een duurzame reisstijl

1. Neem je eigen boodschappentasje mee

In veel landen krijg je nog steeds plastic tasjes bij je boodschappen. Voornamelijk in armere landen belandt veel van dit plastic in de natuur en in sommige gevallen wordt dit zelfs verbrand langs de weg. Niet nodig om te zeggen dat dit niet goed is voor de natuur. Ik neem daarom altijd lichtgewicht boodschappentasjes mee op reis. Zelf heb ik twee exemplaren van LOQI. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens herbruikbaar, lichtgewicht én milieuvriendelijk geproduceerd.

2. Maak gebruik van moderne technieken

We leven in het digitale tijdperk en hebben vrijwel allemaal een smartphone die voorzien is van de meest moderne technieken. En die technieken bieden jou een super simpele manier om papierverspilling te beperken. Download bijvoorbeeld de app van je vliegtuigmaatschappij, zodat je gebruik kunt maken van een digitale boardingpass (check wel even de voorwaarden van de maatschappij waarmee je vliegt). En je hotelreserveringen printen? Niet nodig! Ook deze kun je eenvoudig op je telefoon opslaan. Ik gebruik zelf altijd de Wallet app voor iPhone. Niet alleen heb je zo alles bij de hand op je mobiel, maar als we dit allemaal doen hoeven er ook minder bomen te worden gekapt. Stuur uiteraard wel even kopietjes van je tickets en reserveringen naar je eigen mailadres (of zet ze op USB), voor het geval je telefoon kwijt raakt.

3. Skip olifantenritjes (en alle andere dieronvriendelijke attracties)

Olifantenritjes, poseren met een gedrogeerde tijger, zwemmen met dolfijnen, apen die kunstjes doen.. inmiddels weet gelukkig het merendeel van de reizigers wel dat dit alles behalve diervriendelijk is. Ik kan me hier als rasechte dierenvriend ontzettend boos over maken: doe het gewoon niet. Punt.

4. Gebruik een herbruikbare drinkfles

Ik neem al jaren trouw mijn Dopper mee als ik op reis ga en tijdens wandelreizen zit er steevast een camelbag in de rugzak. Prima initiatieven voor als we door landen reizen waar het drinkwater veilig is, minder handig als je naar landen gaat waar je te maken hebt met vervuild water. Gelukkig zijn ook daar tegenwoordig handige oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld een systeem meenemen waar je zelf het water mee kunt zuiveren, maar handiger is het om een drinkfles te kopen die al van deze techniek is voorzien. Wij namen de Lifestraw fles (en een camelbag) mee op onze reis door Bolivia, Chili en Argentinië en bespaarden daarmee ruim 200 plastic flesjes water.

5. Eet zoveel mogelijk lokale specialiteiten

Ben je in Azië op vakantie, zit je nog te smullen van die heerlijke pizza. Lekker hoor. Maar smaakt die pizza nog zo lekker als je weet welke afstand het merendeel van de ingrediënten heeft afgelegd en hoe vervuilend dat voor het milieu is? Op reis probeer ik altijd zoveel mogelijk lokale gerechten te eten. Deze gerechten worden bereid met producten uit de regio en dat betekent ook dat de afstand die de ingrediënten hebben afgelegd over het algemeen vrij kort is. En dat is natuurlijk weer beter voor het milieu. Extra fijn: het leren kennen van nieuwe smaken is een hele belevenis op zich!

6. Reis zoveel mogelijk met lokaal openbaar vervoer (nog beter: met de fiets of te voet)

Dat vliegen niet bepaald milieuvriendelijk is, dat weten we natuurlijk allemaal. Probeer je vluchten tijdens je reis daarom zoveel mogelijk te beperken door eens te kiezen voor een andere manier van vervoer. Het ligt vaak voor de hand om met het vliegtuig een lange afstand te overbruggen, het is tenslotte snel en vaak ook nog eens goedkoop. In veel gevallen zijn er echter tal van andere mogelijkheden om je eindbestemming te bereiken: bus, boot, roadtrip.. Anyone?

Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om een scooter te huren om de omgeving te verkennen. Maar hey.. doe eens gek! Huur een fiets en zet die benen van je eens aan het werk. Vooruit.. als het erg heuvelachtig is huur je natuurlijk gewoon een e-bike. Oh.. en al wandelend zie je natuurlijk ook heel veel.

7. Gebruik niet iedere dag een schone handdoek

Gelukkig moedigen veel hotels hun gasten al aan om eens wat langer met hun handdoek te doen. In vrijwel alle hotels waar we hebben overnacht tijdens onze rondreis door Chili, zat een sticker op de spiegel om dit aan te moedigen. In een enkel geval kregen we zelfs een voucher voor een drankje in de bar. Dit is niet alleen een besparing in de kosten voor het hotel, maar ook beter voor het milieu. Een kleine moeite.. toch?

8. Wees kritisch bij het kopen van souvenirs

Ook ik vind het leuk om een souvenir van mijn reis mee te nemen. Ik zorg er echter altijd voor dat het een product is dat lokaal wordt gemaakt, zo verdwijnt het geld niet in de verkeerde zakken. Daarnaast let ik er altijd op dat het souvenir niet is gemaakt van bijvoorbeeld tropisch hardhout, koraal, schelpen of dieren. Zo konden we in Vietnam bijvoorbeeld flesjes sterke drank kopen met daarin schorpioenen en slangen. Dat lieten we uiteraard mooi staan. Kijk dus altijd kritisch of het souvenir dat je wilt meenemen naar huis daadwerkelijk duurzaam is. Twijfel je? Check dan de site van de douane even.

9. Go local!

Niet alleen is reizen met locals heel erg leuk, je steunt er ook de lokale gemeenschap mee. En dat is gunstig voor hun land en voor de gemeenschap zelf. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer initiatieven die je in contact kunnen brengen met locals tijdens je reis (o.a. WithLocals). Probeer daarnaast eens bij mensen thuis te slapen in plaats van in dat grote hotel. Wedden dat je er een hele bijzondere ervaring voor terug krijgt? Dat was voor ons in Ninh Binh in ieder geval wel.

10. Wees zuinig met water

Ga (ook) op reis zuinig om met water. Voorspil geen onnodig water door bijvoorbeeld de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen, gebruik je handdoeken eens vaker dan één keer en hoe verleidelijk dat grote bad in je hotelkamer er ook uitziet.. neem gewoon een (korte) douche. Eigenlijk hele simpele dingen die je thuis ook zou moeten doen en daarom ook op reis zeker aan kunt denken.

11. Gebruik je eigen douchegel

In de meeste hotelkamers vind je een heel assortiment aan verzorgingsproducten. Heel verleidelijk om deze te gebruiken.. maar wist je dat aangebroken verpakkingen vaak worden weggegooid? Dat is natuurlijk super zonde! Ikzelf vul daarom zelf al jarenlang kleine plastic reisflesjes, zo hoef ik niet steeds nieuwe reisverpakkingen te kopen. Wil je toch die shampoo, douchegel of lotion uit het hotel gebruiken? Neem de verpakking daarna dan in ieder geval mee naar huis.. dan wordt het tenminste niet nog half vol weggegooid.

12. Leave nothing but footprints

In mijn ogen is dit de normaalste zaak van de wereld, maar vaak genoeg zie ik reizigers waarvoor dit blijkbaar nog niet normaal is. Neem op reis altijd je afval mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. De natuur is ontzettend kwetsbaar en ik word er altijd verdrietig van als ik zie hoeveel rotzooi mensen in de bergen, aan het strand of in het bos achterlaten. Breng je afval daarom daar naar waar het hoort: in de afvalbak. En wil je extra goed doen voor het milieu? Neem dan ook eens rondslingerend afval van anderen mee.

Ken jij een duurzaam reisinitiatief dat extra aandacht verdient? Stuur me dan een berichtje op info@ontdekdewereldmee.nl

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.