Wandelen in Schotland: alles over de East Highland Way

De wereldberoemde West Highland Way kennen veel mensen wel. Het iets jongere broertje, de East Highland Way, is echter een stuk minder bekend bij het grote publiek. En dat is eigenlijk heel jamner, want deze langeafstandswandeling (132 km) voert je dwars door de schotse hooglanden van Fort William naar het gezellige Aviemore. De East Highland Way was mijn allereerste meerdaagse trektocht en hij is zo goed bevallen dat er inmiddels vele volgden. Op zoek naar handige tips en praktische informatie over de East Highland Way? Lees dan even verder.

EAST HIGHLAND WAY ROUTE VAN DAG TOT DAG

De East Highland Way loopt van Fort William naar Aviemore en is oorspronkelijk door Kevin Langan bedacht als wildkampeertocht. De route was echter zo succesvol dat hij de oorspronkelijke route iets heeft aangepast naar de East Highland Way zoals we ‘m vandaag kennen. De afstanden variëren van 8 tot 28 kilometer per dag en de route voert je langs rivieren, door dalen en over de flanken van de ruige bergen. Onderstaand vind je de route van dag tot dag zoals ik hem heb gelopen inclusief de accommodaties waar ik heb overnacht.

DAG 1: FORT WILLIAM – SPEAN BRIDGE (19.5 KM)

De East Highland Way begint in Fort William. Een gezellig stadje aan de voet van Ben Nevis en gelegen in een omgeving waar meer dan genoeg te doen is. Het eerste deel van dag 1 is het minst mooie stuk van de East Highland Way en dat komt onder andere door het feit dat je het eerste deel van de route een saai grindpad volgt en nog volop door bebouwd gebied loopt. Gelukkig duurt dit niet al te lang en wandel je al snel door een groene en heuvelachtige omgeving. Het laatste stuk richting Spean Bridge wandel je door bos en als alternatief kun je er voor kiezen om een stuk langs de A82 te wandelen.

Overnachten: ik sliep destijds in B&B Mahaar, waar eigenaar Alan prachtige verhalen vertelde en het lekkerste ontbijt ooit klaarmaakte. Helaas is hij met pensioen. Zie hier andere overnachtingsmogelijkheden in Spean Bridge.

Tip | Heb je meer tijd en ben je niet vies van een beetje uitdaging? Beklim dan de Ben Nevis. Ben Nevis is met 1344 meter de hoogste berg van Groot Brittannië en is vanuit Fort William goed te bereiken.

DAG 2: SPEAN BRIDGE – FERSIT (21.2 KM)

Op dag twee van de East Highland Way volg je voor een groot deel de River Spean, welke wordt afgewisseld met loofbos en smalle paadjes door weiden vol grazende schaapjes. Het eerste stuk van de route wandel je door een sprookjesachtig bos, met paddenstoelen zo groot als pannenkoeken. Het is soms zoeken naar de route, maar dat maakt de East Highland Way ook wel leuk. Een beetje avontuur kan nooit kwaad. Het eindpunt van deze dag is Fersit, hier is geen accommodatie, geen winkel, helemaal niks. Wij overnachten daarom nog een nachtje in Spean Bridge en hebben een transfer geregeld met de eigenaar van de B&B waarin we verbleven.

Overnachten: we sliepen nog een nachtje in B&B Mahaar. De eigenaar is met pensioen, zie hier andere overnachtingsmogelijkheden in Spean Bridge.

DAG 3: FERSIT NAAR FEAGOUR (27.5 KM)

Dag drie is een laaange wandeldag. De laatste kilometers kwam ik amper nog vooruit, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Vandaag loop je veel over lange grindpaden of saaie bospaden en daar moeten je voeten tegen kunnen. Het is niet voor niets dat de auteur in zijn boek schrijft ‘the forest trails are not very forgiving’. Inderdaad. Ik vind het af en toe behoorlijk afzien. Vanuit Fersit klim je eerst geleidelijk aan omhoog om vervolgens weer langzaam af te dalen. Het merendeel van de route loop je langs Loch Moy en Loch Laggan en vanaf het pad heb je een prachtig uitzicht op de bergtoppen aan de overkant. In Feagour zelf is geen accommodatie, maar je kunt een overnachting met transfer boeken in Laggan. Wij sliepen in een heerlijke B&B in Laggan, met hete douches, megagrote bedden en een goddelijk ontbijt. De volgende dag was ik dus weer zo fit als een hoentje.

Overnachten: wij sliepen in B&B The Rumblie. Een gezellige plek waar ze zo biologisch en duurzaam mogelijk leven. De eigenaar houdt van een praatje en grapje op z’n tijd en doet er alles aan om het je naar wens te maken. De kamers zijn ontzettend ruim, de bedden heerlijk groot en de douches heet. Leuk weetje: de eigenaar van The Rumblie is nauw betrokken (geweest) bij de aanleg van de East Highland Way en vertelt je er graag meer over. Bekijk hier alle overnachtingsmogelijkheden in Laggan.

Dag 4: FEAGOUR – NEWTONMORE (8 & 16 KM)

Het stuk tussen Feagour en Laggan is ‘slechts’ 8 kilometer en wij hebben dit daarom vastgeplakt aan onze vierde wandeldag. Dit deel van de route loopt voornamelijk door bos en persoonlijk vind ik dat al snel saai. Je kunt daarom overwegen om dit stuk over te slaan en vanuit Laggan rechtstreeks koers te zetten richting Newtonmore. Je mist dan niets bijzonders. De 16 kilometer tussen Laggan en Newtonmore zijn dan weer wel waanzinnig mooi en dit is dan ook mijn lievelingsstuk van de East Highland Way. Het merendeel van deze etappe loop je door de verlaten Glen Banchor en heb je fenomenale uitzichten op de bergen om je heen. Fantastisch. Na zo’n anderhalf uur wandelen bereik je de Glen Banchor Bothy en niet veel later moet je de rivier Calder oversteken. Het is even zoeken naar een geschikte plek om droog de overkant te bereiken en als het flink geregend heeft moet je de rivier wellicht doorwaden. Na deze rivier volgen nog wat kleine zijriviertjes die je moet oversteken, maar die zijn niet al te moeilijk.

Het landschap waar je je een weg doorheen baant kent een trieste geschiedenis. Tijdens de zogenoemde ‘The Clearances’  werd het land ontruimd en werden de bewoners verjaagd omdat men het land wilde gebruiken voor schapen. Enkel om het feit dat deze meer opleverden. Deze massale ontruimingsactie vond plaats in de 18e en 19e eeuw en betekende emigratie van meer dan tienduizenden gezinnen. Een dieptepunt in de Schotse geschiedenis.

Overnachten:  zorg dat je vandaag overnacht bij B&B Dower House. Nergens werden we zo in de watten gelegd als in Newtonmore door Lynda. Geweldige gastvrouw, prachtig huis en heerlijke zelfgemaakte muffins. Mocht ik ooit naar Schotland willen emigreren, dan koop ik dit huis. Fantastisch. Bekijk hier de andere overnachtingsopties in Newtonmore.

Tip | Vind je een rustdag wel zo prettig? Dan kun je vanuit Laggan ook een bezoek brengen aan Falls of Pattack. Met een beetje mooi weer kun je hier zelfs zwemmen. Perfect om even bij te komen. Je knipt de route dan dus op in twee etappes: Feagour – Laggan en vervolgens Laggan – Newtonmore. De route is gecombineerd echter ook prima in één dag te lopen.

DAG 5: NEWTONMORE – KINCRAIG (20.4 KM)

Vandaag warm je je benen lekker op met een korte klim langs een riviertje en bevind je je al snel op een groene (en zompige) vlakt met in de verte een prachtig meer. Zodra je het meer voorbij bent, loop je richting Kingussie. Een grijs en grauw dorpje. Niet veel later passeer je de imposante Ruthven Barracks en vanaf hier loopt de East Highland Way over dezelfde route als de Badanoch Trail. Slingerend over smalle paadjes zet je verder koers richting Insh Marshes: één van de belangrijkste wetlands in Europa. Hier kun je vanuit observatiehutten vogels spotten. Bij Loch Insh loop je langs het grote watersportcentrum en is het nog maar een klein stukje naar Kincraig.

Overnachten: wij sliepen in Balcraggan House Bed & Breakfast. Prima, maar niet super. Hoewel de kamer erg ruim was, vond ik de bedden aan de kleine kant. De eigenaresse had volgens mij haar dag niet echt en was bij ontvangst niet heel erg hartelijk. Maar dat maakte ze de volgende ochtend gelukkig goed met een heerlijk ontbijt met vers fruit. Bekijk hier alle overnachtingsmogelijkheden in Kincraig.

DAG 6: KINCRAIG – AVIEMORE (17.5 KM)

De laatste etappe van de East Highland Way voert je van Kincraig naar het levendige Aviemore. Vandaag loop je een groot deel van de etappe door het Inshriach Forest. Een gigantisch groot natuurgebied (3200 ha) en ecologisch gezien minstens zo belangrijk. In deze bossen leven namelijk enkele van de meest bedreigde dier- en plantensoorten. Na enkele uren wandelen duiken Loch Gamhna en Loch an Eil Eileen voor je op. Deze laatste is vooral bekend vanwege het kasteeltje dat op een eiland in het water ligt. Na dit meer volgt (vind ik) het mooiste stuk van de laatste dag. Het doet me een beetje denken aan de Veluwe: zwart zand, hei, bomen… een lieflijk tafereel. En dan, niet veel later, is het gedaan met de rust en arriveer je bij het eindpunt van de East Highland Way: Aviemore. Vanuit hier kun je naar je volgende bestemming reizen of je besluit om er nog een extra dagje te blijven. In Cairngorms kun je namelijk (naar het schijnt) ook prachtig wandelen.

Tip | Beloon je prestatie met een heerlijke hamburger bij het populaire Mountain Café, een fijne plek om de East Highland Way af te sluiten.

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER DE EAST HIGHLAND WAY

NAVIGEREN OP DE EAST HIGHLAND WAY

Routebordjes op de East Highland Way zijn (nog) schaars (2017), maar dat maakt de wandeltocht vind ik persoonlijk ook wel weer heel leuk. Je volgt de route namelijk vooral door kenmerken uit de omgeving op te merken en te volgen. De wandelgids ‘The East Highland Way’ van Kevin Langan is dan ook onmisbaar. Deze wandelgids is zeer compleet en geeft een duidelijke beschrijving van de te volgen route, maar de kaartjes zijn schetsmatig en dus is raad ik je aan om ook een topo kaart mee te nemen. Navigeren met GPS kan ook, maar vaar daar niet blind op en let vooral ook op dat je op tijd afslaat naar je overnachtingadres. Route via GPS vind je op de officiële website van de East Highland Way.

Boeken & kaarten
– The East Highland Way, Fort William to Aviemore  (officiele wandelgids van de East Highland Way). Onder andere te koop via De Zwerver en via www.easthighlandway.com
– Wij gebruikten de volgende kaarten: 1:25.000 OS (Ordnance Survey), Explorer Map, nummers 392 (Ben Nevis & Fort William), 393 (Ben Alder, Loch Ericht & Loch Laggan), 402 (Bedenoch & Upper Strathspey) en 403 (Cairn Gorm & Aviemore). Wij kochten de geplastificeerde versie, deze is wat duurder dan de normale versie maar beschermt je kaart wel tijdens regen.BESTE REISTIJD VOOR DE EAST HIGHLAND WAY

Afhankelijk van de periode waarin de midges actief zijn, is half april t/m juni en half september t/m half oktober de beste reistijd. Wij liepen de East Highland Way eind mei en ook in die periode is het weer onvoorspelbaar. Het is en blijft natuurlijk Schotland. Wij hadden slechts een van de 6 dagen regen en dat valt natuurlijk heel erg mee. Je kunt de tocht ook in de winter lopen, maar houdt dan rekening met modderige (en dus glibberige) paden.

Midges
Midges zijn kleine steekvliegjes van maar een paar mm groot. Gevaarlijk zijn ze niet, maar vooral heel erg vervelend. En dat heeft vooral te maken met de verschrikkelijke jeuk die deze kleine rotzakken veroorzaken. Van midges heb je in de maanden juni t/m augustus de meeste last en ik raad je dan ook aan om de East Highland Way niet in deze periode te lopen. Zodra de Schotten het hebben over ‘the midges are out’… dan weet je dat je je reis niet zo goed hebt gepland. Reis je toch in het midget seizoen? Vermijdt dan zoveel mogelijk water en moerasachtig gebied, draag dunne en lange kleding en smeer je in met DEET of Skin So Soft van Avon.

ETEN, DRINKEN EN BOODSCHAPPEN DOEN LANGS DE EAST HIGHLAND WAY

Lunch en tussendoortjes moet je voor de East Highland Way sowieso voor iedere dag meenemen. Je wandelt namelijk door een ‘leeg’ deel van Schotland en dus kun je tussendoor niet ergens op een terrasje neerstrijken voor een lekkere lunch. Zorg dus dat je dat meeneemt. Dat kan vanuit Nederland, maar in Fort William zit bijvoorbeeld ook een grote supermarkt. Langs de route zijn geen grote supermarkten, ik heb alleen een SPAR in Speanbridge gezien. Wij sliepen iedere avond in een B&B’ en kregen iedere morgen een stevig ontbijt geserveerd. Dineren deden we in een lokale pub en de lunch hadden we voor iedere dag dus zelf meegenomen.

OVERNACHTEN EAST HIGHLAND WAY

De East Highland Way is oorspronkelijk bedoeld als kampeertocht en dat kan op de dag van vandaag nog steeds. Vind je het leuk om wild te kamperen? Neem je tentje mee en zoek een fijn plekje uit. Liever iets meer comfort? Dan vind je langs de route een aantal mogelijkheden om te overnachten. Deze variëren van B&B’s tot hotelletjes. Het aanbod is echter schaars en ik raad je daarom aan om van te voren te reserveren.

VERVOER VAN EN NAAR DE EAST HIGHLAND WAY

Heenreis
De snelste optie is om te vliegen op Glasgow en vanuit Glasgow de bus (bus 915) naar Fort William te nemen. De bus doet er zo’n drie uurtjes over en de route die de bus rijdt is prachtig. Een alternatief is om vanuit het vliegveld een taxi te nemen naar Dalmuir en hier op de trein richting Fort William te stappen. Je doet er dan wel iets langer over om in Fort William te komen. Je kunt ook vliegen op Edinburgh en vanuit daar naar Fort William reizen. Deze reis duurt echter anderhalf tot twee uur langer dan de reis vanuit Glasgow.

Terugreis
Je kunt vanuit Aviemore in zo’n drie uurtjes met de trein terugreizen naar Glasgow. Een andere (en iets duurdere) optie is om de trein van Aviemore naar Edinburgh te nemen en vanuit daar terug te vliegen. Net wat jezelf fijn vindt.

Handige links
Voor bus- en treintijden: www.travelinescotland.com
Trein: www.scotrail.co.uk
Bus: www.citylink.co.uk

Let op: op Bankholidays en op zondagen rijdt het openbaar vervoer vaak minder en in sommige delen van Schotland helemaal niet. Houdt hier rekening mee in je planning.

BAGAGEVERVOER
Zelf vind ik het niet erg om met een zware backpack te lopen, maar mocht je dat om wat voor reden dan ook niet prettig vinden, dan zijn er ook bedrijven die bagagevervoer aanbieden. Je kunt voor bagagetransport onder andere terecht bij Loch Ness Travel.

ZELF WANDELEN OF GEORGANISEERD
De East Highland Way is prima op eigen houtje te wandelen. Zorg er dan wel voor dat je eerdergenoemde wandelgids en kaarten op zak hebt. Enige kennis van kaartlezen is wel zo handig. Ben je niet zo ervaren of vind je het gewoon prettiger om onder begeleiding te wandelen, dan zijn er een aantal organisaties die georganiseerde wandelreizen naar de East Highland Way aanbieden.

Op zoek naar meer wandelinspiratie? Dit vind je misschien ook leuk:

Lees hier alle artikelen over Schotland

6 Comments

 • Ferry Huigen schreef:

  Hoi Lon,

  Hier kan ik fijn mee uit de voeten om een tocht te plannen. Ik ga eerst de west Highlandway doen, maar als die bevalt dan wil ik deze ook nog doen. Dit artikel helpt me daar erg bij

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Hi Ferry, wat gaaf dat je de WHW gaat lopen! Die heb ik dan weer niet gelopen. De East Highland Way is een aanrader hoor, vooral als je wat meer weg wilt van de gebaande paden. Heel erg veel plezier alvast in ieder geval! Groetjes, Lon

 • Luuk Plaver schreef:

  Was even door gaan zoeken naar wandelingen en dit ziet er ook wel gaaf uit! Is deze wandeling ook in 5 dagen te doen?

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   De East Highland Way vond ik ook verrassend mooi! In 5 dagen zou je de route bijvoorbeeld als volgt kunnen lopen: Fort William naar Spean Bridge, Spean Bridge naar Inverlair (19 km), Fersit naar Gallovie/Feagour (30 km), Feagour naar Kingussie (30 km) en dan op de laatste dag naar Aviemore (31 km). Je legt dan dus best flinke afstanden af, dat kun je beter zelf inschatten of dat te doen is.

 • Anne en Joost schreef:

  Hoi Lon, wilde je even laten weten dat wij volgend jaar mei de East Highland Way gaan wandelen naar aanleiding van jouw blog. Groetjes, Anne en Joost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.