Ontdek Nationaal Park de Biesbosch met een fluisterboot

fluisterboot en kano in de biesbosch

Een tijdje geleden ging ik met mijn zusje een paar dagen weg in eigen land. We brachten een bezoek aan de molens in Kinderdijk, struinden door de gezellige straatjes van Dordrecht en sloten ons bezoek af bij Nationaal Park de Biesbosch. Een bezoek aan dit park en Kinderdijk is iets wat mijn zusje en ik al langere tijd graag wilden en dus togen we op een zonnige donderdagmorgen richting Zuid-Holland. Hoe ons bezoek aan de Biesbosch is bevallen en wat er zoal te doen is? Je leest het hier!

NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH

Nationaal Park de Biesbosch is uniek. Niet alleen omdat het er waanzinnig mooi is, maar ook omdat je hier zoetwatergetijden (soort eb en vloed) hebt. Dat komt dan weer omdat zoet- en zoutwater elkaar hier ontmoeten. Een zeer bijzonder én schaars natuurfenomeen. De Biesbosch is dus waterrijk en je vind er volop waterwegen, kreken, wilgenvloedbossen, eilandjes en zand- en slikplaten. De echte geluksvogel spot hier misschien zelfs wel de zee- of visarend, de bever, boommarter of één van de vele andere prachtige diersoorten. Spoiler: ik zag geen van allen.

Qua geografie lijkt een bezoek aan de Biesbosch misschien een beetje lastig, maar het is eigenlijk gewoon onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. De Hollandse Biesbosch is dan weer onderverdeeld in de Dordtse Biesbosch en de Sliedrechtse Biesbosch. Dit alles samen noemen ze dan weer Nationaal Park de Biesbosch. Klinkt heel verwarrend, maar is het dus niet. In 1994 kreeg de Biesbosch trouwens de status Nationaal Park, waardoor het tegenwoordig dus een beschermd natuurgebied is. Fijn! Want een bezoek aan Nationaal Park de Biesbosch is gewoon heel erg mooi.

fluisterboot in Biesbosch

VAREN IN NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH

Het is iets voor 12.00 uur wanneer we ons melden bij de receptie van het bezoekerscentrum in de Dordtse Biesbosch. We zijn mooi op tijd. De jongen aan de receptie laat ons de te varen route zien en we – of nou ja, mijn zusje – krijgen een korte instructie over hoe de fluisterboot precies werkt. Amper vijf minuten later installeren we ons in de boot en zijn we klaar voor vertrek. Schip Ahoi. Voorzichtig opent mijn zusje het gas en glijden we door het bruingroene water. Ik zit meteen al in de vakantiestemming, want serieus: wat is het hier ontiegelijk mooi. Mijn zusje zit iets minder comfortabel in de boot. Niet zo gek ook, want zij had de belangrijke taak om ons vooral NIET vast te varen op een zandbank. Nogal een opgave als je de dag van te voren nog een verhaal hebt gehoord over mensen die dat dus wel is overkomen. Ik had dan weer de taak om de kaart goed te lezen en ons vooral niet de verkeerde kreekjes in te navigeren. Maar heel eerlijk: daar kan als je een beetje goed oplet eigenlijk weinig fout aan gaan.

Terwijl we geruisloos over het water varen, zien we aan de waterkant reigers, meerkoetjes en ander gevogelte. Zo mooi en rustig, heerlijk. We zitten volop te genieten wanneer ik ineens een toch best wel grote boot signaleer die niet rechtdoor vaart maar onze kant op komt. Waar zijn die knipperlichten?! Gelukkig is mijn zusje alles behalve een stresskip en dirigeert ze ons bootje vakkundig naar de kant. Maar een grote boot betekent ook grote golven en dus klotsen we niet veel later hard op het water. Fijn. En verfrissend, dat ook.

Niet veel later bereiken we een steiger waar we ons bootje kunnen aanmeren. Dat ging nog best soepel. We klauteren uit de boot om naar het uitkijkpunt iets verderop te lopen. Nou mensen, iemand had hier toch wel hele hoge nood. Want MIDDEN op het smalle pad lag dus een GROTE hoop, laat ik het netjes zeggen, poep. Serieus. Knap gemikt wel hoor, maar leg ‘m dan gewoon even in de bosjes ofzo? Het uitkijkpunt is trouwens mooi, maar vond ik niet heel bijzonder. Voor vogelaars is dit dan misschien wel weer interessant. Na deze ranzige ontdekking was het tijd voor, jawel, lunch. Fijn wanneer zo’n grote bolus nog vers op je netvlies staat. Van te voren hadden we wat drankjes, dipjes en stokbrood gehaald en dat ging er uiteindelijk toch wel in. Lunchen op een bootje in zo’n mooie setting is tenslotte niet iets wat je iedere dag doet, toch?

Na de lunchpauze was het tijd om de Biesbosch weer verder per boot te ontdekken. Dat bracht ons meteen bij het volgende obstakel: het bootje keren in een toch wel smalle waterweg. Inmiddels lagen er nog 2 bootjes aangemeerd en dat maakte het nog iets lastiger. In haar enthousiasme trok mijn zusje het gas daarom vol open, waardoor het rietgewas ineens wel héél erg dichtbij kwam. Omdat we van te voren hadden getost wie het water in moest als ons bootje vast kwam te zitten (lees: ik) zorgde deze situatie voor, laten we zeggen, nogal wat spanning. Eind goed al goed gelukkig en dus voeren we een paar minuten later weer in de juiste richting. Weg van het riet.

De rest van ons boottochtje genoten we van de prachtige omgeving. De Biesbosch is ongekend mooi en het is doorgaans een ontspannen manier om dit nationale park vanaf het water te ontdekken. We passeerden oude boerderijen en een aantal vissers, maar genoten bovenal van de heerlijke rust. Het laatste stuk varen we weer door smallere kreekjes. Persoonlijk vond ik dit de mooiste stukjes. Het voelde bijna alsof we ergens in een exotische jungle zaten. Heel gaaf. Na zo’n twee uur varen zijn we heelhuids en met droge kleren weer terug bij het beginpunt. Als een volleerd kapitein dirigeert mijn zusje de boot weer terug op z’n plek en kijken we terug op een geweldige middag in de Biesbosch.

WAT TE DOEN IN NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH

Hoewel Nationaal Park de Biesbosch zich uitstekend leent voor een ontdekkingstocht vanaf het water, is er nog meer te doen! Je kunt er bijvoorbeeld ook prima wandelen of fietsen. Er zijn diverse wandel- en fietstochten uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes in de Biesbosch brengen. Op de officiële website van Nationaal Park de Biesbosch vind je meer informatie, maar ook bij de bezoekerscentra kun je informatie over wandel- en fietstochten krijgen.

Ook vogelliefhebbers komen in de Biesbosch prima aan hun trekken. Omdat de Biesbosch zo’n waterrijk gebied is kun je hier namelijk het hele jaar door veel verschillende vogelsoorten spotten. Bewonder bijvoorbeeld de Blauwborst, Nachtegaal, IJsvogel of Zeearend. Dat kan alleen, maar ook onder begeleiding van een gids. En dan heb ik het nog niet gehad over de bever, hét icoon van Nationaal Park de Biesbosch. Er leven naar schatting meer dan 300 (!) bevers  in dit waterrijke stukje Nederland. Wil je ze spotten? Ga dan mee met een bevertocht.

Meer informatie over wat te zien en doen in Nationaal Park de Biesbosch? Bekijk de website www.np-debiesbosch.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ik noemde het hierboven al even, maar Nationaal Park de Biesbosch is dus als het ware onderverdeeld in de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Ik bezocht zelf een deel van de Hollandse Biesbosch. In beide delen van de Biesbosch kun je wandelen, fietsen en wateractiviteiten ondernemen.

HOLLANDSE BIESBOSCH

Bezoekerscentrum Dordrecht
Baanhoekweg 53 3313 LP Dordrecht
www.biesboschcentrumdordrecht.nl
Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2 4251 MT Werkendam
www.biesboschmuseumeiland.nl

BRABANTSE BIESBOSCH

Biesboschcentrum Drimmelen
Biesboschweg 4
4924 BB Drimmelen
www.biesboschcentrum.nl

OVERNACHTEN BIESBOSCH

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten in de Biesbosch. Zelf was ik vrij laat met boeken en verbleef ik daarom een nachtje in Dordrecht. Wat overigens ook héél erg goed is bevallen. Bekijk hier het aanbod van overnachtingsplekken in Dordrecht. Wil je in de natuur slapen? Breng dan eens een bezoekje aan StayOkay Dordrecht, zij hebben onder andere een Eco Lodge waarin je kunt overnachten.

ZELF MET EEN FLUISTERBOOT DOOR DE BIESBOSCH VAREN

Wil je na het lezen van dit artikel ook met een fluisterbootje door de Biesbosch varen? Goed idee! Ik reserveerde een fluisterbootje bij Biesboschcentrum Dordrecht. Wil je liever georganiseerd op pad? Of de Biesbosch met een kano ontdekken? Neem een kijkje op de website van het Biesbosch bezoekerscentrum in Dordrecht voor een overzicht van alle mogelijkheden. Bezoek je de Biesbosch in het weekend? Dan is het verstandig om je bootje van te voren vast te leggen. Wij bezochten de Biesbosch op een vrijdag en reserveerden de fluisterboot op donderdag. Er was toen nog beperkte keuze qua tijdstippen. Houd daar rekening mee.

tips weekendje Nederland
Meer inspiratie voor een weekendje weg in Nederland? Dit vind je misschien ook leuk:

5 Comments

 • Els schreef:

  Lijkt me inderdaad superleuk om te doen. Hoop alleen op géén hoop 🤪. Leuk geschreven trouwens 👍

 • Heb twee weken geleden in een kayak gezeten in Nationaal Park de Alde Feanen bij Leeuwarden. Echt een hele leuke dag gehad en zeiden daarna direct tegen elkaar dat ons volgende uistapje naar de Biesbosch is, omdat we daar zo leuke dingen over horen. Hoewel de kayak ons erg goed is bevallen, klinkt de fluisterboot ook wel heel erg lekker. Hoe duur was dit voor een dag?

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Hi Iris, klinkt ook goed zeg dat kayakken in Friesland. Wij hebben 44 euro betaald voor 2 uurtjes varen. Groetjes Lon

 • Ja de Biesbosch is super mooi! Wij gaan ieder jaar met onze leerlingen op pad vanuit Drimmelen. Kinderen kunnen zich dan ook nog even uitleven op één van de strandjes! Wij vinden dat altijd een top activiteit met de school zo op het water!

 • Margo schreef:

  Afgelopen zomer ben ik ook aan de hand van jouw blog op pad gegaan met een fluisterbootje in de biesbosch en hebben we Dordrecht bekeken. Je geeft echt fijne tips en het was een geslaagde middag ( op een flinke regenbui na die we de laatste helft van onze tocht over ons heen kregen…). We gaan er zeker nog een keer terug!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.