Gibraltar, een bijzonder stukje Europa

Tijdens onze relaxvakantie in Benalmadena, besloten D. en ik een dagtripje naar Gibraltar te plannen. Zo gezegd, zo gedaan en dus gingen we die volgende dag nog naar dit bijzonder stukje Europa. Ik weet niet of het er altijd zo druk is, maar in een hete bus sloten we achter aan in een enorme rij waar geen beweging in leek te komen. Na zo’n anderhalf uur was het dan eindelijk zo ver, we mochten de grens over. Maar niet voordat de paspoorten gecontroleerd waren en de start- en landingsbaan vrij was. Ja, je leest het goed. Gibraltar rijdt je binnen over de startbaan van het vliegveld, hoe cool is dat?

entree-gibraltar-vliegveld

Wat te doen in Gibraltar
Tja, na een hectisch welkom was voor ons de grote vraag ‘wat gaan we doen?’. Gibraltar is maar 6 vierkante kilometer ‘groot’ maar heeft voldoende bezienswaardigheden om je te kunnen vermaken. In dit artikel deel ik de bezienswaardigheden die ik destijds heb bezocht.

De rots van Gibraltar
De rots van Gibraltar is natuurlijk het icoon van Gibraltar. Iedereen (Nouja, bijna iedereen) kent de iconische rots die wordt bewoond door een kolonie wilde apen. Leuk feitje: dit is de enige plek in Europa waar je apen in het wild kunt ‘spotten’. Dat spotten is niet zo moeilijk want deze brutale aapjes zie je daadwerkelijk overal. Als je over de smalle en steile weggetjes omhoog rijdt zie je ze af en toe voorbij rennen en op de plekken waar veel toeristen zijn te vinden, komen ze je maar wat graag van dichtbij bekijken. Je kan natuurlijk ook de kabelbaan omhoog nemen (wegens reparatiewerkzaamheden ging deze niet tijdens ons bezoek, helaas!)

apen-op-gibraltar

Europa Point
Europa Point is het meest zuidelijke puntje van Gibraltar. Je vindt hier een moskee en de beroemde vuurtoren van Gibraltar. Met helder weer heb je kans dat je Marokko ziet liggen (Lucky us!). Ik vond dit een leuke plek om even rond te wandelen en de benen te strekken. De kust is ruig en aan de rotskant zie je watervalletjes omlaag komen.

Watervallen-op-gibraltar

De grot van Saint Michael
Op Gibraltar zijn verschillende grotten te vinden. De meest bezochte grot is Saint Michael’s Cave. Ook wij brachten hier een bezoekje aan. Bij de ingang waren ontzettend veel apen, sommige zelfs zo brutaal dat een Engelse toerist moest vluchten voor het zo schattige ogende aapje (lachmoment van de dag!). Neem een dun vestje mee als je van plan bent deze grot te bezoeken, binnen vond ik het frisjes.

Shoppen    
Als je op Gibraltar bent moet je eigenlijk even shoppen. Gibraltar kent namelijk geen BTW en heeft daarnaast een lage importtax. Vooral brandstof, sigaretten, alcohol en parfum zijn hierdoor goedkoop. Ik heb niks gekocht maar wel heerlijk rondgestruind op Main Street.

Op Gibraltar is dus genoeg te doen om je een of meerdere dagen te vermaken. Ik vond het een verrassend leuke bestemming voor een dag. Vooral het spotten van de wilden apen en de fantastische uitzichten hebben indruk op me gemaakt.

Ben jij al eens in Gibraltar geweest? En wat was jouw hoogtepunt?

Follow me
Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.