De ultieme gids voor Barcelona’s kleurrijke Gràcia festival

Het leukste wat ik tijdens mijn recente trip naar Barcelona heb gedaan is absoluut mijn bezoek aan het Festa de Major de Gràcia. Ik had er van te voren nog nooit van gehoord, maar mijn Spaanse vriendin gelukkig wel en dus bracht ik in augustus een bezoek aan dit bijzondere festival.

Festival de Major de Gràcia is een groot festival dat jaarlijks plaatsvindt in Barcelona en waarbij de straten in de wijk Gràcia worden omgetoverd tot een (meestal) kleurrijke fantasiewereld. Ga je in augustus naar Barcelona? Wandel dan zeker een aantal uurtjes rond om de sfeer van dit festival op te snuiven. Alles wat je moet weten over Festa de Major de Gràcia lees je hier.

OVER FESTA DE MAJOR DE GRÀCIA

Festa de Major de Gràcia is Barcelona’s grootste, kleurrijkste en populairste festival en vind ieder jaar plaats van 15 augustus tot 21 augustus. Op 15 augustus vieren ze in Spanje namelijk de hemelvaart van Maria en deze dag is tevens het startschot voor een bijzondere feestweek in Barcelona. Ieder jaar wordt de wijk Gràcia tijdens deze periode weer omgetoverd tot een grote en kleurrijke fantasiewereld. Maanden van te voren gaan buurtbewoners al aan de slag om met gerecyclede materialen en papier-maché bijzondere creaties te maken en dat levert prachtige straatjes op.

Deze traditie kent een lange geschiedenis, want in 1817 werden de straten al versierd met kleurrijke decoraties. Maar waar het voorheen nog echt een buurtfeest was, is het festival inmiddels uitgegroeid tot een ontzettend populair evenement. Jaarlijks trekt Festa de Major de Gràcia namelijk maar liefst meer dan een half miljoen (!) bezoekers.

HOE KOM  JE ER

Festa de Gràcia vindt plaats in de gelijknamige wijk Gràcia. Je kunt er te voet naartoe, maar met de metro is net zo handig (en veel fijner in de zinderende zomerhitte). Neem de metro richting Fontana Station (groene lijn, L3), je stopt dan in het hart van de wijk. Stap uit de metro en ga op zoek naar een festival informatiepunt (of download de festival app). Hoewel ik het niet aanraad om Barcelona met de auto te ontdekken, is er wel een parkeerplaats in de buurt van Gràcia waar je de auto voor een aantal uurtjes kunt parkeren.

TICKETS

Het Gràcia festival is helemaal gratis en dus hoef je van te voren geen kaartjes te boeken. Voor het programmaboekje betaalde ik €1,-, maar dat geld gaat rechtstreeks terug naar de organisatie van het festival. Liever een online versie? Je kunt de festival app gratis downloaden.

WAT TE ONTDEKKEN

Wanneer je een festivalgids hebt of de app hebt gedownload, is het tijd om de wijk Gràcia te gaan ontdekken. Hoewel alle straten de moeite waard zijn om doorheen te slenteren, zijn vooral de straten ‘Carrer de Joan Blanques’ en ‘Carrer de Verdi’ populair om hun decoraties. Beperk je echter niet tot deze twee straten, er zijn namelijk veel meer straatjes en pleinen die de moeite waard zijn om te bezoeken. De inwoners nemen het decoreren van de straten ontzettend serieus, sommigen zijn zelfs een heel jaar bezig om hun fantasierijke creaties vorm te geven. Door de hele wijk  vind je dan ook tal van bijzondere kunstwerken en podia waar je kunt genieten van lokale voordrachten.

EVENEMENTEN TIJDENS FESTA DE GÀRCIA

Het populairste evenement is de eerste avond op 15 augustus, dit is namelijk de grote aftrap van het festival en is ontzettend populair bij zowel locals als toeristen. Bereid je dan ook voor op de drukte. De smalle straatjes zijn tijdens deze avond volgepakt met mensen, dus als je een iets rustigere (en meer relaxte) beleving wilt van het festival dan raad ik je aan om je bezoek iets uit te stellen. Gedurende de hele week zijn er diverse activiteiten die leuk zijn om te bezoeken, dus zoek dit van te voren even uit als je graag goed voorbereid op pad gaat. Op veel pleintjes vind je daarnaast verschillende podia waar allerlei activiteiten plaats vinden. Zo vind je op Plaça del Sol bijvoorbeeld een diversiteit aan muziek optredens, kun je op Plaça del Diamant lekker dansen en zijn vooral Plaça de La Revolució en Plaça de les Dones populair onder mensen met kinderen.

DE CERCAVILA PARADE

Het festival opent traditiegetrouw met een parade die door de straten van Gràcia trekt. Ik ben er helaas niet geweest, maar het schijnt heel erg tof te zijn. In de optocht lopen mensen mee die zijn uitgedost met prachtige capgrossos en bijzondere gegants van wel 4 meter hoog. Mocht je in de gelegenheid zijn om Barcelona op 15 augustus te bezoeken, neem dan zeker even een kijkje bij dit spektakel.

DE TOREN VAN GRÀCIA

Een van de meest bekende Catalaanse tradities, is de ‘colles castelleres’. Waarschijnlijk beter bekend als de ‘menselijke toren’. Deze toren wordt gevormd door mensen en is soms wel 7 of 8 lagen hoog. Als je dit graag eens live wilt meemaken, check van te voren dan even het programma. Op een van de avonden tijdens Festa de Gràcia vindt namelijk Baixada del Pilar Caminat plaats en kun je deze traditie aanschouwen.

DE GRÀCIA VUURLOOP

Als je Festa de Gràcia in de avond bezoekt, zie je niet alleen de decoraties met prachtige verlichting, maar kun je nog een andere traditie ervaren. Tijdens de avonduren vinden er namelijk diverse traditionele feesten plaats, waaronder de beroemde correfoc en de colles de diables. De correfoc is een theatrale voorstelling, waarbij dansers en drummers worden achtervolgd door duivelsstokken waar vuur uit spuit. Ik heb het zelf niet gezien, maar het schijnt heel tof te zijn.

MIJN ERVARING

Ik ging vrij spontaan en dus onvoorbereid naar Barcelona, maar Festa de Gràcia was absoluut mijn hoogtepunt. De straten zijn mooi versierd, je kunt overal heerlijk eten, mensen zijn vrolijk en de sfeer is zo gezellig. Het is zo leuk om te zien hoe trots iedereen op de creaties is. Juist het feit dat ze niet helemaal gepolijst en perfect zijn, geeft het festival charme. Je kunt zien dat mensen er veel werk in hebben gestoken.

Ik was maar een dag in Barcelona en heb daarom maar een paar uurtjes door de straatjes van Gràcia geslenterd, maar het was absoluut de moeite waard. De sfeer is zo hartverwarmend en het is bijzonder om tussen de locals te lopen die een jaar lang naar dit moment hebben toegeleefd. Festa de Gràcia is absoluut uniek en een festival dat je niet mag missen als je Barcelona in augustus bezoekt.

Meer lezen over reizen in Spanje? Dit vind je misschien ook leuk:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.