Hiken op de Perito Moreno gletsjer: een cadeautje van moeder natuur

Met een lengte van 30 kilometer en een breedte van 5 kilometer, is de Perito Moreno Gletsjer op z’n minst indrukwekkend te noemen. Sterker nog, de Perito Moreno is dé reden om een stop in El Calafate aan je reisroute door Patagonië toe te voegen. El Calafate ligt namelijk op zo’n 80 kilometer afstand van de Perito Moreno Gletsjer en is dé toegangspoort voor je bezoek aan dit indrukwekkende natuurspektakel.

In het kader van ‘nu we er toch zijn’, staken we vanuit Puerto Natales daarom de grens over richting El Calafate, Argentinië. Vanuit hier kun je namelijk de grote ster van het Los Glaciares National Park bezoeken: de immens grote Perito Moreno Gletsjer. Onder begeleiding van een ervaren gids wandelen we hier over het krakende ijs. Wat een ervaring. Het kleurenpalet is spectaculair en het zuchtende en krakende geluid van de ter water stortende ijsschotsen oorverdovend.

Wil je meer weten over wat je kunt verwachten van een trekking over de Perito Moreno Gletsjer of ben je op zoek naar meer informatie hoe je dit kunt organiseren? Lees dan even verder!

DE PERITO MORENO GLETSJER

De Perito Moreno gletsjer ligt in het Parque Nacional Los Glaciares en is na Antartica en Groenland de grootste ijskap ter wereld. Het nationaal park Los Glaciares staat sinds 1981 op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en is een waar paradijs voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers. De Perito Moreno gletsjer wordt, net als 47 andere gletsjers in het Los Glaciares nationaal park, gevoed door het Zuid-Patagonische ijsveld en is maar liefst 70 meter (!) hoog en heeft een totale oppervlakte van zo’n 250 km². Hoe indrukwekkend dit daadwerkelijk is, besef je pas als je de gletsjer met eigen ogen ziet. Je wordt er echt even stil van.

Maar wat de gletsjer pas echt uniek maakt, is dat de gigantische ijskap constant in beweging is. Iedere dag schuift de blauwwitte ijsmassa namelijk 1 tot 2 meter op en het gekraak dat hiermee gepaard gaat is minstens zo indrukwekkend als de gletsjer zelf. Als je geluk hebt, ben je tijdens je bezoek zelfs getuige van een stuk ijs dat met grof geweld in het water stort. Heel gaaf!

*KRRRRK*, daar valt een ijsschots in het water. Zie je het water omhoog spatten?

Aan de voorzijde van de Perito Moreno gletsjer zijn een aantal verschillende houten wandelpaden gebouwd, die je uitzicht over de gigantische ijsmassa bieden. De ijsblauwe kleur is intens, maar het melkblauwe water van Lago Argentino (het grootste meer van Argentinië) is minstens zo bijzonder. Het water dankt de blauwe kleur aan het smeltwater dat vanuit de verschillende gletsjers uit de Andes het meer instroomt en is, zoals te verwachten, letterlijk ijskoud. Je kunt er een boottocht over maken, maar de echte avonturiers stappen natuurlijk in een kajak!

Waarschijnlijk kun je je wel voorstellen hoe bijzonder het is om te voet over deze gigantische ijsmassa te trekken. Het is magisch, maar een trekking mag alleen onder begeleiding van een ervaren gids. Nadat onze poging tot een trekking over de Franz Jozef gletsjer in Nieuw-Zeeland op niets uitliep, besloten we in Patagonië een poging te wagen. Eind 2018 boekte we daarom een trekking over de Perito Moreno gletsjer en dat is beslist een van de tofste dingen die we ooit hebben gedaan!

WANDELEN OP DE PERITO MORENO GLETSJER

We worden vroeg in de ochtend opgehaald en stappen in de bus richting Los Glaciares National Park. Een rit van zo’n 1.5 uur. Bij de ingang van het park betalen we 800 Argentijnse Pesos per persoon aan entreegeld om vervolgens koers te zetten naar waar we vandaag voor zijn gekomen: de Perito Moreno Gletsjer aanschouwen. Voordat we het ijs op gaan hebben we nog tijd om de immense gletsjer vanaf de boardwalks te bekijken. Op ons gemak wandelen we over de paden naar beneden als we ineens een luide *KRRRRK* horen. Niet veel later valt een gigantisch stuk ijs met een oorverdovend kabaal het water in. Wat een spektakel! Vervolgens nemen we de boot naar de andere kant van het meer, terwijl we onderweg de indrukwekkende zuidkant van de gletsjer bewonderen. Eenmaal aan de overkant, verzamelen we het benodigde materiaal, binden we onze crampons onder en zijn we klaar voor vertrek.

De eerste stappen op het ijs voelen wat onwennig aan en zijn enigszins spannend, maar zodra ik gewend ben aan de stijgijzers, is het alsof ik nooit anders heb gedaan. Als een pinguïn waggelen we vervolgens in een rijtje van 7 over het ijs. Dat mag er dan wel grappig uitzien, maar het pinguïn loopje dat onze gids ons heeft voorgedaan, blijkt verdomd effectief.

In het anderhalf uur dat volgt, klimmen en dalen we over de immense ijsmassa. Het stijgen gaat eigenlijk meteen al prima, maar dalen blijkt iets lastiger. Niet zo vreemd, want het voelt best gek om in een soort van squat positie af te dalen. Maar zodra ik vertrouwen heb in de stijgijzers onder mijn voeten, daal ik af als een ware pro. Het wandelen over het ijs gaat steeds soepeler, maar dat betekent niet dat je de aandacht mag laten verslappen. Dat bewijst een groepsgenootje wanneer ze even niet oplet en daardoor kneiterhard onderuit gaat en de twee mensen voor haar in de val meeneemt. Even is de hele groep muisstil, maar wanneer het trio zelf na een aantal seconden in lachen uitbarst, durft ook de rest weer opgelucht adem te halen en gezellig mee te lachen.

Al voortploeterend, ontwijken we onderweg tientallen gletsjerspleten en passeren we regelmatig prachtige meertjes en riviertjes. Het is bizar om bovenop de Perito Moreno gletsjer te staan en enkel en alleen door ijs te zijn omringd. Om te zien hoe het ijs glinstert in de zon. Te luisteren naar het gekraak. En het labyrint van stroompjes en spleten van zo dichtbij te aanschouwen. Waanzinnig.

We trekken bijna twee uur over de grote ijsvlakte, terwijl onze gidsen ons van alles vertellen over de Perito Moreno gletsjer en de situatie van gletsjers over de hele wereld. De tijd vliegt (helaas) voorbij en voor we het weten komt de trekking alweer tot een eind. Maar niet voordat we een glaasje whiskey drinken, gekoeld met ijs van de gletsjer.

BIG ICE OF MINI TREKKING

Zonder gids mag je de gletsjer niet op en dus heb je -als je besluit om voet om de Perito Moreno Gletsjer te willen zetten – de keuze uit twee tours: de Big Ice Trek of de Mini Trekking. Het verschil zit ‘m – naast een heleboel Argentijnse pesos – in de duur en intensiviteit van de trekking. Tijdens de kleine trekking ga je minder ver de gletsjer op en blijf je meer aan de zijkant van de gletsjer. Maar ook dan krijg je een goede indruk van de grootsheid van de ijsmassa en zie je indrukwekkende spleten, stroompjes en meertjes.

De Big Ice Trek gaat, zoals de naam al zegt, een stuk verder. Deze trekking duurt dan ook langer, is fysiek zwaarder en ook een stuk duurder. Tijdens de Big Ice Trek ben je 3,5 uur op het ijs, dat is 2 uur langer dan bij de Mini Trekking.

Beide trekkingen zijn populair, en je moet er op tijd bij zijn om een plekje te bemachtigen. Wij reisden flexibel en hebben van te voren niets vastgelegd en konden dus alleen nog mee met de Mini Trekking. De Big Ice Trek zat voor de rest van de week al vol. Als je avontuurlijk bent aangelegd – en er is plek – dan raad ik je aan om met de Big Ice Trek mee te gaan. Dan zie je tenslotte toch meer. Laat je budget dat niet toe? Dan is de Mini Trekking absoluut een prima alternatief!

Hielo y Aventura is de enige touroperator die wandeling over de gletsjer aanbiedt en aan mag bieden. Check hun website voor actuele informatie over prijzen en beschikbaar.

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR EEN TREKKING OVER DE PERITO MORENO GLETSJER

TOUROPERATOR

Wil je een trekking maken over de Perito Moreno gletsjer? Dan is de keuze snel gemaakt. Er is namelijk maar één touroperator die dit aan mag bieden en dat is het eerdergenoemde Hielo y Aventura. Voor alle andere tochten zoals kajakken, boottochten of het bezoeken van de balkons kun je ook bij andere touroperators terecht.

KOSTEN

Er zijn twee opties om te wandelen over de Perito Moreno gletsjer: de Mini Trekking en de Big Ice Trek. De kosten zijn als volgt (2019):

  • Mini Trekking: 6500 Argentijnse Pesos (€105,-)
  • Big Ice Trek: 11500 Argentijnse Pesos (€187,-)

Dit is exclusief entreegeld voor het Nationale Park. De entree bedraagt 800 Argentijnse Pesos (€13,-) per persoon en dient contant betaald te worden.

WAT MEE TE NEMEN

Waterdichte, stevige schoenen / Comfortabele kleding / Camera of telefoon / Eten en drinken (voor lunch)
En uiteraard zorg je ervoor dat je bent voorbereid op Patagonisch weer. Met andere woorden: kleed je in laagjes.

Meer lezen over reizen door Patagonië? Dit vind je misschien ook interessant:

2 Comments

  • Jeroen schreef:

    Wat bijzonder dat jullie dit gedaan hebben. Ik wilde in NZ op een gletsjer lopen maar dat werd helaas afgelast. Dit lijkt me een erg mooi alternatief, de gletsjer lijkt ook groter. Ik ben me aan het oriënteren op een reis naar Patagonië en dit lijkt me een geweldige ervaring!

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      wat toevallig! Wij wilden ook in Nieuw-Zeeland een gletsjerwandeling maken maar die werd ook afgelast wegens het slechte weer dat op komst was. Gelukkig kregen we in Patagonië een herkansing en dat was echt heel erg gaaf. Patagonië is echt een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.