Hoe doen we dat toch allemaal?! – Spaartips!

potje met spaargeld

Net een huis gekocht, flink geklust en toch blijven reizen en leuke dingen doen. De geruchtenmolen draait op volle toeren, want ‘hoe doen ze dat toch allemaal?!’. Helaas, we hebben geen jackpot gewonnen en onze bankrekening is ook niet gespekt door een of andere flinke erfenis. Het antwoord ligt in een meer voor de hand liggende hoek.. We sparen. En omdat één van mijn vriendinnen vroeg HOE we dat dan precies deden, besloot ik er meteen een artikel aan te wijden. En zie hier, mijn persoonlijke (be)spaartips.

1. DOE ONDERZOEK NAAR JE REISBESTEMMING

Voordat mijn vriend en ik een reis boeken maken we eigenlijk altijd een globaal reisbudget. In dit reisbudget nemen we een schatting van de ticketprijzen, transportkosten, excursies, eventuele benzinekosten, eten & drinken en een post onvoorziene kosten op. We doen van te voren dus al het een en ander aan research. Online is ontzettend veel informatie te vinden met blogs over reizen en het benodigde budget voor een land. Zo vind je op Ontdek de Wereld Mee bijvoorbeeld ook een artikel over de kosten van reizen in Vietnam. Wanneer je hebt bepaald welke bestemming je graag wilt bezoeken, dan kun je dus gewoon het internet afstruinen voor de juiste informatie.

2. MAAK EEN LIJSTJE

Voor veel reizen heb je sowieso een vliegticket nodig, maar wellicht zijn er voor je reis nog andere dingen die je moet aanschaffen. Ga je bijvoorbeeld een trektocht maken en is dat je eerste keer, grote kans dat je dan wat wandelspullen moet aanschaffen. Maar ook zaken zoals een visum, inentingen, een nieuw paspoort of backpack kunnen aardig in de papieren lopen. Zet van te voren dit soort zaken op een rijtje, zodat je ook hier een inschatting voor de kosten kunt maken.

Moet je nog veel wandel- of reiskleding kopen? Koop ze bij voorkeur in de sale of zoek naar kortingscodes, scheelt je vaak een flinke duit.

3. MAAK EEN SPAARPLAN

Als ons reisbudget vast staat berekenen we wat we iedere maand (extra) kunnen missen en of het spaardoel haalbaar is. Nu we naar Nieuw-Zeeland gaan, moeten we bijvoorbeeld meer sparen dan voor onze reis naar Vietnam en dus maken we zodra ons loon is gestort een iets hoger bedrag over naar onze spaarrekening. Doe dit aan het begin van de maand, dan weet je zeker dat je geld veilig op je spaarrekening staat en niet alsnog wordt uitgegeven aan dat mooie paar schoenen ;-).

4. (BE)SPAAR

Bovenop het vaste bedrag dat we iedere maand overmaken naar onze spaarrekening, proberen we indien mogelijk ook nog extra te (be)sparen. Natuurlijk blijven we gewoon lekker lunchen of uit eten met vrienden en familie, bezoeken we concerten en kopen we nieuwe kleding. Maar dit alles wel met mate. Vraag je af wat je écht nodig hebt en nodig vrienden eens thuis uit voor een lekkere lunch of diner. Net zo gezellig (en lekker!), maar wel een stuk goedkoper. En heb je dat nieuwe T-shirt echt nodig of heb je stiekem nog genoeg mooie spullen in je kast hangen? Ik heb een hele tijd geen nieuwe kleding, schoenen en tassen gekocht. En raad eens.. ik kon prima uit de voeten met de spullen die ik al had.

5. INZICHT IN JE UITGAVEN

Dit (be)sparen blijkt voor veel mensen niet zo eenvoudig te zijn als hoe ik het hier neerzet. Simpelweg omdat ze geen inzicht hebben in hun uitgavenpatroon. Ik raad je daarom aan om eens een (excel)bestandje aan te maken waarin je alle inkomsten en uitgaven neerzet. Je zult zien dat je veel geld uitgeeft aan spullen die eigenlijk niet nodig zijn. En tja, iedere extra gespaarde euro is er natuurlijk weer één!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.