Kookles in Hoi An: maak kennis met de smaken van Vietnam

vrouwen verkopen spullen op markt hoi an vietnam

Hoe leuk is het om de gerechten die je bij ieder klein straatstalletje kunt bestellen, zelf te leren maken? Juist! Heel erg leuk. Het eten is Vietnam is zo ongelofelijk lekker, dat ik het liefst de smaken in een doosje mee naar huis wilde nemen. Maar helaas, dat kan niet. En dus besloten we om dan zelf maar een kookworkshop in Hoi An te gaan volgen, zodat we in ieder geval het recept mee naar huis konden nemen. Onze kookworkshop in Hoi An was oprecht één van de leukste dingen die we hebben gedaan tijdens onze reis naar Vietnam. En man, wat was dat lekker!  Wanneer je een aantal dagen doorbrengt in het gezellige kuststadje Hoi An, dan kan ik je absoluut aanraden om een kookworkshop te volgen. Alles over het volgen van een kookworkshop in Hoi An lees je in dit blog. Bon apetit!

vrouw bij kraampje op vietnamese markt

NAAR DE MARKT

Onze kookworkshop beginnen we met een bezoekje aan de lokale markt. Al van een afstand komt de heerlijke geur van specerijen en kruiden ons tegemoet. We wandelen langs de vele van stalletjes en kijken onze ogen uit. Onze gids vertelt ondertussen honderduit over de verschillende producten en duwt ons zo nu en dan verschillende kruiden en groenten onder de neus en laat ons traditionele Vietnamese snacks proeven. Bij verschillende stalletjes kopen we verse groenten, vlees, fruit en kruiden en na een rondje langs alle kraampjes, vertrekken we met een traditionele Thung Chai richting een eilandje in de buurt.

vrouw verkoopt vlees op markt vietnam vrouw verkoopt vis markt vietnam

KOOKWORKSHOP

Wanneer we arriveren bij de Hoi An Eco Cooking Class, staat er meteen al een verfrissend drankje voor ons klaar. Een welkom ontvangst in deze hitte. Een Vietnamese kookworkshop is natuur niet compleet zonder de wereldberoemde én overheerlijke verse springrolls. We hadden deze loempia’s al eens eerder gemaakt, maar dit keer begonnen we bij de basis: het maken van rijstvellen. De vrouw des huizes laat ons haar kunsten zien en niet veel later worden we zelf aan het werk gezet en mogen we onze eigen rijstvellen maken. Dat ziet er trouwens makkelijker uit dan dat het is..

Op het menu staan verder gerechten met namen als Bánh Xèo, Pho Bò en makkelijker uit te spreken gerechten zoals papaya en mango salad. We beginnen met het snijden van de ingrediënten en werken in teams aan de verschillende gerechten. Terwijl onze Vietnamese chef-kok ons alles uitlegt over de (herkomst van) de recepten, de smaken en de bereidingswijze, worden wij aan het werk gezet.  We snijden, roeren, proeven, frituren en proeven ondertussen nog een beetje meer.

We vijzelen de pepers, maken sausjes, kruiden het vlees en de groenten, maken verse bouillon voor de Phó Bò en dan heb ik het nog niet gehad over de overheerlijke pannenkoekjes die we leren maken. In ruim een uur tijd toveren we een heerlijke maaltijd op tafel. Want dat het lekker was, daar is geen twijfel over mogelijk. Iets waar je zoveel tijd en liefde in stopt dat is sowieso lekker.

Met een goed gevulde maag en een receptenboek als aandenken, keren we vervolgens terug naar het centrum van Hoi An. Over één ding zijn we het sowieso eens: we nemen het perfecte Hoi An souvenir mee naar huis.

OP HET MENU
Wij volgden deze kookworkshop in Hoi An in november 2015. Destijds stonden er 7 recepten op het menu: dips voor bij de springrolls, vers gemaakt rijstpapier, springrolls met bief en garnalen, bananenblad salade met mango en papaya, pannenkoekjes (Bánh Xèo), de befaamde Vietnamese noodlesoep (Pho Bò) en gegrilde aubergine met bijbehorende sausjes.

rijstvellen maken kookworkshop hoi an vietnam hoi an eco cooking classoverzicht van vietnamese gerechten

HOI AN ECO COOKING CLASS

Hoi An Eco Cooking Class is een lokaal familiebedrijfje en laat je op een ontspannen manier kennismaken met de Vietnamese keuken. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids ga je naar de lokale markt om de benodigde producten te kopen en kun je contact maken met de lokale bevolking. Een hele ervaring op zich. Vervolgens wordt je naar de keuken gebracht en kun je aan de slag. Je kunt de kookworkshop ’s ochtends of ’s middags volgen.

Na het lezen van dit verhaal ook zin om een kookworkshop in Hoi An te volgen? Ik boekte de kookworkshop rechtstreeks bij Hoi An Eco Cooking Class. Er zijn echter meerdere bedrijfjes met vergelijkbare namen. Als je dezelfde kookworkshop wilt volgen als dat ik heb gedaan, dan raad ik je aan om rechtstreeks te boeken en niet via je hotel. De kans is dan namelijk groot dat ze je naar een van de andere bedrijfjes sturen omdat ze daar commissie voor krijgen.

Adres: Hamlet 2, Cam Thanh Village, Hoi An
Website: http://www.hoianecocookingclass.com

Meer inspiratie voor backpacken en rondreizen in Vietnam? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Vietnam

2 Comments

  • Lineesa Groen schreef:

    Hoi! Ziet er goed uit en klinkt heerlijk!! Wat zijn ongeveer de kosten pp voor een kookworkshop in Vietnam? Alvast bedankt. Groetjes, Lineesa

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      Hoi Lineesa, was inderdaad heerlijk! De kosten variëren. Wij hebben een kookworkshop gevolgd die goed is voor het milieu (ECO). Betaal je iets meer, maar is het wel waard. Ik denk dat je rekening moet houden met een bedrag tussen de 10 en 30 euro. Afhankelijk van wat jezelf wilt dus. Wij betaalden hier zo’n 25,- per persoon voor. Relatief duur voor Aziatische begrippen, maar wel heerlijk gegeten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.