Landmannalaugar hotspring: baden in de IJslandse wildernis

IJsland. Het land van vuur en ijs. Van trollen en van elfen. En van een ongelofelijk mooie natuur. Maar wist je ook je in IJsland op meerdere plekken kunt baden in natuurlijke hotsprings? Klinkt goed, toch? Ik bracht een bezoek aan één van die hotsprings en genoot van een welverdiende baddersessie in de Landmannalaugar Hotspring nadat ik de Laugavagur trektocht had gewandeld. Een heerlijke plek om te ontspannen in het helende water. En dat uitzicht, dat is magisch.

LANDMANNALAUGAR HOTSPRINGS

De natuurlijke hotspring van Landmannalaugar ligt in de afgelegen en ruige hooglanden van IJsland. Een omgeving die vooral bekend staat om de extreem mooie natuur en die erg populair is onder wandelaars. Niet zo gek ook, want het landschap is hier écht waanzinnig mooi. Sterker nog, dit is één van de meest bizarre en spectaculaire plekken die ik ooit heb bezocht. Ga hier dan ook niet alleen naartoe voor een ontspannen baddersessie, maar maak ook een mooie wandeling om de schoonheid van de natuur écht tot je door te kunnen laten dringen. Het warme water van de Landmannalaugar hotspring voelt na zo’n intensieve work-out extra fijn aan. Het water in deze natuurlijke hotspring kan oplopen tot 40+ graden. En hoe dichter je richting het lavagesteente kruipt, hoe heter het wordt. Wees dan ook voorzichtig, op sommige plekken kan het water ineens heel heet zijn.

| Lees ook: Reisverslag: vier dagen wandelen in IJsland (Laugavegur Trail)

Landmannalaugar IJsland Hotsprings IJsland Landmannalaugar

HOE KOM JE ER?

De Landmannalaugar hotspring is één van de meest afgelegen natuurlijke warmwaterbronnen in IJsland en is alleen in de zomer bereikbaar met een 4WD. De Landmannalaugar hotspring ligt in de hooglanden van IJsland en ligt daarom in een ontzettend ruig, uitgestrekt en mooi gebied. Hier maak je kennis met de échte wildernis van IJsland. Om de Landmannalaugar hotspring te bezoeken kun je net als ik de Laugavagur trektocht lopen (aanrader!), maar je kunt er ook met de auto komen. In dat geval moet je wel eerst een aantal rivieren oversteken. Wanneer je zelf rijdt, zorg er dan in ieder geval voor dat je de rivieren op het breedste punt oversteekt en doe dat voorzichtig. Er schijnt ook een parkeerplek vóór de grootste doorsteek te zijn, maar die heb ik zelf niet gezien. Je kunt daar de auto parkeren en de rivier vervolgens te voet via een brug oversteken. Vanuit Reykjavik moet je zeker op een uur of 4 uur rijden rekenen. Je kunt navigeren naar het Landmannalaugar Information Center, daar zijn ook parkeerplekken. De Landmannalaugar hotspring ligt vervolgens op een steenworp afstand van de trekkershut en is bereikbaar via een eenvoudige wandeling over houten vlonders.

| Lees ook: Wat te doen in Reykjavik: 6 tips

Vind je het geen fijn idee om zelf met de auto rivieren te doorkruisen? Je kunt ook de bus richting Landmannalaugar nemen. Ik heb zelf goede ervaring met Reykjavik Excursions, maar je kunt ook een kijkje nemen bij TREX of Sterna.

Boardwalk naar Landmannalaugar Hotspring Ijsland
Mensen badderen in Landmannalaugar Hotspring IJsland

WETEN VOORDAT JE GAAT

  • De Landmannalaugar hotspring is gratis toegankelijk voor bezoekers, maar voor het gebruik van de nabijgelegen faciliteiten moet je wel betalen. Zorg dat je cash geld bij je hebt.
  • Neem een plastic zak mee om je natte spullen in op te bergen.
  • De hotspring wordt overdag bezocht door veel dagjesmensen. Hou je van wandelen? Dan kun je een overnachting boeken bij de hut, zodat je ‘s avonds of ‘s ochtends in alle rust en stilte van de omgeving kunt genieten.
  • Hoewel het water heerlijk warm is, is het buiten het water vaak koud en staat er vaak harde wind. Neem daarom een handdoek mee die je kunt omdoen om je warm te houden.
  • Wil je geen geld betalen voor het gebruik van de douches en kleedruimtes bij de trekkershut? Ook dan biedt een (grote) handdoek uitkomst, je kunt je namelijk enkel achter een paar houten schotjes omkleden. Je hebt dan niet heel veel privacy, dus een grote handdoek biedt dan uitkomst. Maar grote kans dat mensen je billen toch wel zien…
  • Hoe dichter je bij de bron komt, hoe warmer het water. Beweeg daarom voorzichtig door het water, zodat je rustig kunt voelen of de temperatuur nog steeds aangenaam is. Heb je eenmaal een lekker plekje gevonden? Dan kan het genieten beginnen.

tips IJsland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.