Lange wandeltochten, iets voor jou?

wandelen-in-schotland-tips

Veel mensen dromen ervan, maar er zijn er slechts weinig die het daadwerkelijk doen: een lange wandeltocht maken. Ik heb het hier niet over een wandeling van 20 kilometer over de hei terwijl de zon zachtjes je gezicht streelt.. Nee, ik heb het over het echte werk: meerdaagse wandeltochten van 100+ kilometer waar je met een beetje pech de blaren op je voeten loopt, in een tentje in de middle of nowhere slaapt, een grote rugzak met al je kleding, voedsel en andere spullen die je nodig hebt op je rug meesleept en zo nu en dan behoorlijk moet afzien. You either hate it or love it. Mijn vriend hoort bij die laatste groep en heeft inmiddels al diverse lange afstandroutes gelopen door Schotland, Engeland en Ierland. In 2016 ga ik voor de eerste keer met hem mee, al hoef ik niet perse in een tent te slapen.. 😉 Een B&B is voor mij ook prima. Voor het schrijven van dit artikel vroeg ik hem een aantal tips voor beginnende wandelaars, lees je mee?

5 tips voor beginnende wandelaars

Hoor jij nog bij de groep dromers? Mooi, dan ben je hier op het juiste adres. Ik geef je in dit artikel vijf tips die je helpen bij het maken van een belangrijke beslissing: past het wandelen van zo’n lange tocht überhaupt bij je?

1.Trainen:
Trainen is iets wat veel mensen vergeten. Een tocht is echter veel leuker als je goed getraind hebt en niet de hele tocht last hebt van vervelende pijntjes (en met name na de eerste dag). Ook als je getraind hebt kun je natuurlijk af en toe last hebben van je spieren, maar als je conditie goed is en je spieren/voeten zijn gewend aan het afleggen van een groot aantal kilometers, dan geniet je echt meer van de omgeving. Vraag je dus af of je bereid bent om tijd te stoppen in de voorbereiding. Past het op dit moment niet in je toch al drukke schema? Dan raad ik aan nog even te wachten en je lange afstandstocht te bewaren voor een later moment.

2. Goede schoenen: wees lief voor je voeten
Dit is het belangrijkste van alles. Tijdens het wandelen zijn je voeten je beste vriend, wees dus lief voor ze. Je voeten moeten goed verzorgd worden en dat begint bij het aanschaffen van goede schoenen. Zorg dat je schoenen goed passen. Twijfel je? Zoek dan vooral nog even verder. Niets zo vervelend als schoenen die niet helemaal bij je voeten passen. Houdt er daarnaast rekening mee dat een paar goede wandelschoenen al gauw €150,- tot €250,- kost. Laat je daarom adviseren in een speciaalzaak.

3. Rugzak
Als je een wandeltocht voor meerdere dagen gaat maken, heb je vrijwel altijd een rugzak nodig. Deze draag je van ’s morgens vroeg tot aan het moment dat je de slaapplek voor die dag hebt bereikt. Kies daarom voor een rugzak die je goed kunt afstellen op je eigen lichaam. Als een rugzak de eerste meters al niet goed zit, dan is deze niet goed afgesteld en dit kan vervelende pijntjes aan de spieren veroorzaken. Wanneer je op zoek gaat naar een rugzak, pas deze dan altijd met het nodige gewicht erin. Dit zit altijd anders dan een lege backpack. Heb daarnaast niet de illusie dat een rugzak een hele week lekker blijft zitten, hoe fijn hij ook zit bij het pasmoment. Je schouderspieren en heupen worden tijdens een tocht voortdurend belast en dit gaat op den duur pijntjes en/of schuurplekken opleveren.Een goede rugzak heb je vanaf €150,-.

kamperen-in-schotland-en-ierland-tent

4. Je slaapplek: aanschaf van een tent
Een goede tent is belangrijk voor een goede nachtrust (tenzij je in B&B’s of hutten gaat slapen natuurlijk). Ga je met een tent op pad, dan zul je ‘m zelf moeten meenemen in je rugzak. Het is dus belangrijk dat je tent licht van gewicht is. Daarnaast is het fijn als je tent makkelijk is op te zetten. Geloof me, na een dag wandelen zit je echt niet te wachten op een tent met complexe instructies en moeilijke handelingen. Tot slot moet je tent stevig maar ook ruim genoeg zijn. Jij (en je spullen!) moeten er tenslotte veilig, warm en droog in kunnen liggen. Zo’n tent vind je (helaas) niet voor een paar euro, voor de aanschaf van een degelijke tent betaal je al gauw €250,-. Wil je meer ruimte en betere kwaliteit, dan ligt de prijs natuurlijk hoger.

5. Kijk in de spiegel
Lijkt het je gaaf om een meerdaagse wandeltocht de lopen? Wees dan eerlijk tegen jezelf. Vraag je af of je het ziet zitten om een aantal dagen flink fysiek bezig te zijn, met een beetje pech door de regen te lopen, in een tent te slapen en voor jezelf te zorgen. Ben je van plan om met een maatje te wandelen? Vraag je af of jullie zolang bij elkaar kunnen zijn. Wandelen is niet altijd leuk (meestal wel, gelukkig!) en ook dan moeten jullie op elkaar kunnen bouwen. Bedenk dus dat je 24 uur per dag bij elkaar bent en op elkaar moet letten, met elkaar moet lachen maar vooral ook samen moet genieten van de omgeving.

Tips-voor-wandelen-in-Schotland

Hebben bovenstaande tips je niet afgeschrikt? Mooi! Dan ligt er wellicht een wandelvakantie voor je in het verschiet. Onthoudt echter dat de aanschaf van spullen veel geld kost. Niet alleen de tent en schoenen, ook een slaapzak, wandelkleding en andere benodigde spullen zijn duur. Ik raad je daarom aan om (indien mogelijk) spullen te lenen en eens twee dagen ergens te gaan oefenen. Dat hoeft niet ver van huis te zijn, in Duitsland en België zijn meer dan genoeg mooie (korte) wandelroutes. Hierdoor krijg je een goede indruk van het wandelen en of dit is wat je ervan had verwacht. In het begin is wandelen dus duur, maar als je eenmaal goede spullen hebt aangeschaft zijn de vakanties daarna stukken goedkoper.

Succes!

2 Comments

  • Karen schreef:

    Hoi, leuk berichtje! Ik heb het voor 2017 in de planning.. Lijkt nog ver weg, maar deze zomer kan niet ivm werk dus moet het een andere keer. Welke route ga jij doen? Ik ben me nog aan het orienteren op mogelijkheden, maar heb een voorkeur voor de ‘koudere’ landen om te lopen. Denk ik, tenminste 🙂

  • Ontdek de wereld mee schreef:

    Hoi Karen! Wat leuk! Dat is inderdaad nog ver weg, maar dan heb je ook iets om naar uit te kijken. Ik ga een tocht in Nieuw-Zeeland lopen, we combineren het met onze reis in november dit jaar. Spannend en ik ben heel benieuwd hoe ik het ga vinden. Mocht je meer informatie willen over routes in bijvoorbeeld Engeland, Ierland of Schotland dan kun je me altijd een berichtje sturen (via contact).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.