Raak betoverd door de magie van Hanoi Old Quarter

Hanoi, je haat het of je houdt ervan. Ik behoor tot die laatste groep mensen. Al tijdens ons ritje van het vliegveld naar ons hotel, raakte ik gefascineerd door de bedrijvigheid die alleen de Vietnamezen lijken te beheersen. Wat een fantastisch schouwspel. In de zinderende hitte doorkruisen we de smalle straatjes en donkere steegjes waar we het ene na het andere eetstalletje passeren. Een explosie van geuren dringt mijn neus binnen. Niet altijd positief, maar dat kan ook niet in een stad waar op straat gekookt en geleefd wordt en waar het voornaamste vervoersmiddel een scooter is. Al slenterend door de wir war van straatjes, lijkt er geen einde te komen aan de ellenlange stoet claxonerende scootertjes. Aan alle kanten worden we ingehaald door Vietnamezen met hun volgepakte brommers, de een nog voller dan de ander. Fantastisch. En hoewel ik na drie dagen blij was om de chaos van Hanoi in te kunnen ruilen voor wat frisse (en schone) zeelucht, heeft Hanoi toch een speciaal plekje in mijn hart.

Begin jij je reis door Vietnam ook in Hanoi? Bereid je dan in ieder geval alvast voor: Hanoi is ontzettend chaotisch. Maar wel op een – vind ik – hele leuke manier. Omarm de cultuurschok en ontdek de drukste hoofdstad die je ooit hebt gezien. Benieuwd wat te zien en doen in Hanoi? Nou, dit. Zie onderstaand mijn lijstje met al mijn tips voor een bezoek aan deze fantastische stad. Ik beloof het je.. je gaat er geen spijt van krijgen.

Hanoi Old Quarter - Ontdek de wereld mee

HANOI

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en voor veel reizigers het begin- of eindpunt van hun reis door Vietnam. Omdat Hanoi vroeger bezet is geweest door de Fransen, zie je vandaag de dag nog steeds veel Franse invloeden terug in de stad. Kleine franse balkonnetjes, smalle steegjes, koffiebarretjes en je kunt zelfs baguettes kopen op zo ongeveer iedere hoek van de straat. Daarnaast is Hanoi beroemd en berucht om de miljoenen scooters die zich hier al toeterend een weg door het labirint aan straatjes banen. Een hele belevenis op zich. De bomen die over de toch al smalle straatjes hangen en de mensen die op straat handelen, koken of gewoon maar wat luieren maken het geheel compleet. Hanoi is een fantastische stad om een aantal dagen in door te brengen en er is altijd wel wat te beleven. Hanoi is een stad die leeft.. dat staat voor mij in ieder geval wel vast.

transport azie - ontdek de wereld mee

OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR HANOI OLD QUARTER

Terwijl de scooters ons aan alle kanten voorbij sjezen, wandelen we in een rustig tempo door het centrum van Hanoi. Het is immers al warm genoeg. Binnen enkele minuten zoeken de eerste zweetdruppeltjes zich via mijn rug een weg naar beneden. Achter de enorme zee van scooters en riksja’s liggen talloze guesthouses, barretjes en kneuterige koffietentjes verborgen. De beste Vietnamese gerechten vind je echter gewoon op straat in één van de vele kleine stalletjes. We schuiven aan bij een van de eetstalletjes en installeren onze westerse lichamen op één van de kleine krukjes. Past net.

Terwijl we verder wandelen door de wirwar aan straatjes, valt het me op dat de straten zijn verdeeld in zogenaamde thema’s. Straten met schoenen, kitscherige gebedshuisjes, .. Stuk voor stuk netjes gecategoriseerd. Orde in de chaos, het kan dus toch ;-). Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk indrukken in me op te nemen, maar het zijn er veel. Misschien wel teveel. Terwijl ik de kleine balkonnetjes met wapperend wasgoed in me aan het opnemen ben, zie ik iets verderop vrouwen kippen slachten en kaalplukken en wordt er achter me hard gelachen door een groepje Vietnamezen die aan hun lunch bezig zijn. Hanoi is lastig in woorden te bevatten, je moet het beleven. Zelf ervaren. Pas dan zul je de magie van Hanoi begrijpen. Ik ben in ieder geval blij dat ik, na een lange dag, alle indrukken (en uitlaatgassen) onder een warme douche van me kan afspoelen. Hanoi, een stad waar ik geen genoeg van kon krijgen en waar ik vertrok om er ooit weer eens terug naartoe te gaan.

Hanoi street food - Ontdek de wereld mee

 

waslijn hanoi - ontdek de wereld mee

Hanoi - Ontdek de wereld mee

Hanoi train - Ontdek de wereld mee

Wat doen in Hanoi - Ontdek de wereld mee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen over backpacken in Vietnam? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Vietnam

4 Comments

 • Momo schreef:

  Kwant geschreven 😉

 • Kimber - Reisgenie schreef:

  Super herkenbaar! Ik was ook vanaf de eerste seconde verliefd op Hanoi. Ook wij keken onderweg van het vliegveld naar de stad onze ogen uit en we zijn echt met pijn in ons hart doorgereisd. Dit is één van de weinige Aziatische steden waarvan ik zeker weet dat ik er nog eens terug ga komen.

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Grappig is dat hè, dat je er verliefd op wordt of juist helemaal niet. Mijn vriend vond ik er niks aan haha. Ik vond die bedrijvigheid juist geweldig, het leven op straat.. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Enige minpunt vond ik af en toe de geur en de viesheid haha. ‘S avonds bij het douchen kwam er gewoon zwart water van me af haha. Maar dan nog, Hanoi is geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.