Magisch winterwonderland: op reis naar Fins Lapland!

Naaldbomen die verstopt zitten onder een dik pak sneeuw, husky’s die jou en je slee enthousiast voorttrekken en de sneeuw die zachtjes kraakt onder het gewicht van de dribbelende rendieren. Dat klinkt toch als een sprookje? Nou.. zo voelt een vakantie naar de Winters Lapland inderdaad. Samen met mijn vriend verbleef ik een aantal dagen in Fins Lapland. In de omgeving van Salla om precies te zijn. Net boven de poolcirkel en op zo’n 20 kilometer verwijderd van de Russische grens. Lapland… waar ‘s zomers de zon niet onder gaat en waar ’s winters de zon niet opkomt.

Benieuwd naar wat wij zoal deden tijdens onze week in Fins Lapland? Je leest het hieronder. Enne, wees gewaarschuwd.. Na het lezen van deze verhalen en zien van deze foto’s wil jij vast ook naar dit prachtige stukje Europa. En terecht!

Salla vakantiehuisjes Lapland

FINS WINTERWONDERLAND

Ervaar de magie van de winter in Fins Lapland

SNEEUWSCOOTERSAFARI

Onze vakantie in winters Lapland trapten we af met een beetje actie. Jawel, we gingen op safari. Niet zomaar een safari, nee hoor, we gingen op pad met een echte sneeuwscooter. De excursie begon met instructies: hoe geef je gas, waar zit de rem en wat moet je vooral niet of juist wel doen. Hierna waren we ready to go en dus kroop ik lekker bij vriendlief achter op de sneeuwscooter. Ik zat eerst nog wat onwennig achterop (het voelt een beetje gek namelijk), maar ik kon al snel ontspannen en genieten van het witte landschap, de rust en de kou op mijn gezicht. Al na enkele meters begeef je je in de middle of nowhere, fantastisch! Na zo’n anderhalf uur hadden we onze eerste fotostop. Brrr.. die was welkom! Even mijn tenen opwarmen, die hadden veel wind gevangen en voelde dus wat koud aan. Hierna was ik aan de beurt met rijden en met hier en daar een klein stuurfoutje (oeps..), wist ik ons tweetjes weer veilig terug te brengen naar Salla.

Sneeuwscootersafari Laplandsneeuwscootersafari Lapland

OP PAD MET ENERGIEKE HUSKY’S

Ook een safari met de husky’s mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je reis naar Lapland. Het is tenslotte één van de meest typische Lapse vervoersmiddelen. Zodra je bij de huskyfarm aankomt wordt je begroet met een oorverdovend geblaf. Wat een energie! De honden hebben er zin in! Uiteraard krijg je ook hier de nodige uitleg: meesteppen als het heuvel opgaat, remmen met de voetrem, meehangen in de bochten en de slee vooral niet loslaten. Handige tip, want als bijrijder wil je natuurlijk niet alleen in een op hol geslagen slede achterblijven.

Na de uitleg worden de sleden verdeeld onder de tweetallen en ben je klaar voor vertrek. De eerste 100 meter houdt je de rem in, een lastige klus want de honden staan te springen om te vertrekken. Na die 100 meter kun je de rem langzaam loslaten en genieten van de oorverdovende rust en het besef dat je wordt voorgetrokken door een zestal prachtige beesten. Opgewonden trekken de honden je met kwispelende staarten door het besneeuwde landschap, af en toe happend in de sneeuw om af te koelen.

Voor mij was dit een droom die uitkwam. Een fantastische ervaring. Tijdens de huskysafari hoor je niet meer dan hijgende honden en het geknisper van de sneeuw. Oké, en af en toe het gehijg van D. in mijn nek, omdat hij flink mee moest steppen zodra het bergop ging. Midden in de sneeuw wordt een kampvuurtje gemaakt en kun je heerlijke worstjes grillen om een beetje op te warmen. En als kers op de taart ontvang je na deze tocht een huis huskyrijbewijs. Leuk om thuis mee te pronken.

Lapland husky'sHuskytocht Lapland

SNEEUWSCHOENSAFARI

Als je in Lapland bent mag een sneeuwschoensafari natuurlijk niet ontbreken. In alle vroegte werden de sneeuwschoenen onder de voeten gebonden en konden we op pad. Al na 100 meter kon ik mijn jas losritsen, want ik had het bloedheet. Het ziet er vooral heel erg soepel uit als de gids voor je uit loopt, maar het blijft toch best pittig. Leer dus van mijn fout en kleed je vooral niet té warm aan. Na zo’n twee uur door de sneeuw geploeterd te hebben belanden we boven op de berg: wat een uitzicht. Fenomenaal! De tocht naar beneden gaat gelukkig een stuk sneller, laat je gewoon lekker vallen en in no time ben je naar beneden gegleden. Uiteraard wordt ook deze tocht in stijl afgesloten met een overheerlijke rendierburger in een echte Finse Kota.

Sneeuwschoenentocht LaplandUitzicht LaplandSneewschoensafari Lapland

IJSVISSEN

Vol overgave je eigen mini-wak boren in mega dik ijs en… vervolgens niks vangen. Het overkwam mij (en de rest van de groep). Ik had het daarom al snel gezien en verlangde vooral naar heerlijke warme bessensap en gegrilde worstjes. Gelukkig dacht de rest van de groep er ook zo over en konden we na een uurtje verder met onze wandeling richting de Finse Kota om daar lekker op te warmen.

IJsvissen in LaplandFinse Kota Lapland

OP JACHT NAAR HET NOORDERLICHT

Tja, ben je (de winter in) in Lapland dan hoop je natuurlijk het Noorderlicht te mogen aanschouwen. Gewapend met de Noorderlicht App, trotseerden wij meerdere malen de kou in de hoop een glimp op te vangen van dit natuurspektakel. Helaas zat het weer niet helemaal mee (lees: bewolkt en mistig) waardoor de hemel niet helder genoeg was en zagen we (ondanks de gunstige waarden) het Noorderlicht niet. Ik moet dus echt nog een keertje terug! Tip: ter plekke worden genoeg dure noorderlichtsafari’s aangeboden. Ik raad je aan om zelf een donker plekje op te zoeken, een goede app te downloaden en lekker zelf met statief en warme choco op jacht te gaan!

RENDIERSAFARI

Hoe gaaf ik de sneeuwscootertocht en huskysafari ook vond, de rendiersafari zorgde bij mij voor het echte sprookjesgevoel. Terwijl de rendieren je slede langzaam door de sneeuw trekken, hoor je niets anders dan het zachte geknisper van hun hoeven in de sneeuw. Waar ik normaalgesproken toch wel van actie hou, werd ik hier toch wel even stil van. Twee uur lang heb ik, terwijl ik onder een heerlijk warm rendiervel zat, genoten van de witte en sprookjesachtige omgeving. Extra leuk: we maakten een tussenstop bij rendiermama’s en hun jongen om hen te voeren. Zo schattig!

Rendiersafari LaplandRendiersafari Lapland

SKIËN

Omdat we allebei graag skiën, hadden we van te voren skihuur bijgeboekt. Tip: niet doen. Je kunt dit ter plekke eenvoudig regelen en je zit verder nergens aan vast. Is het een aanrader? Ja! Alleen het uitzicht op een ondergaande zon  maakt een tocht naar boven al meer dan de moeite waard. Hoewel het in Lapland in de winter al vroeg begint te schemeren en donker wordt, zijn de pistes goed verlicht en kun je tot laat de piste afglijden.

Zonsondergang Lapland

Onze reis hebben we geboekt via Voigt Travel. Vervoer van- en naar het vliegveld, de activiteiten en accommodatie waren prima geregeld. Top. We verbleven in een knus hutje met openhaard en sauna. Heerlijk! Hier konden we ’s avonds lekker bijkomen van alle indrukken. En dat waren er, zoals je hebt gelezen, nogal wat.

Meer lezen over Finland of reizen in Europa? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Europa

16 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.