Ninh Binh: een pareltje in Vietnam

Met klamme handjes zit ik achterin een veel te hete auto terwijl de chauffeur zijn uiterste best doet om de diepe kuilen en hobbels te ontwijken. Mijn maag protesteert. Buiten is het pikkedonker, van straatverlichting hebben ze hier nog nooit gehoord. Ik kijk op mijn telefoon. We zouden er nu toch bijna moeten zijn? Langzaam begin ik een beetje nerveus te worden en de chauffeur lijkt er niet veel geruster op te zijn. En dan komt de aap uit de mouw, we zitten verkeerd. Fijn. Drie uur later dan gepland komen we eindelijk aan op de plek van bestemming: Ninh Binh. Een prachtige plek, die het wachten meer dan waard was..

Tips Ninh Binh - Ontdek de wereld mee

Benieuwd naar wat je zoal kunt doen in Ninh Binh? Ik zet het hieronder voor je op een rij!

Wat te doen in Ninh Binh

BEZOEK TRANG AN

Een bezoek aan Ninh Binh is niet compleet zonder dat je op een sampan in Trang An (of Tam Coc) hebt gevaren. Trang An (Tam Coc) wordt ook wel het ‘Halong Bay on land’ genoemd, en geloof me… dit wil je niet missen. Deze tocht voert je langs een prachtig groen landschap. Rust. Ruimte. Genieten. Wauw. Een roeister vaart je zo’n anderhalf tot twee uur rond langs bergen en door grotten. Een fantastische ervaring en ik vond het oprecht jammer dat het voorbij was. De stilte is magisch. De vrouwen roeien de hele dag en dat voor een habbekrats. Een helpende hand (en fooi, duh) is dan ook gewenst. Uiteraard wordt ook hier geprobeerd om je van alles aan te smeren (hallo, we zijn wel in Vietnam hè?!), maar na een vriendelijke nee laten ze je al gauw met rust. Tip: probeer Trang An vroeg in de morgen of laat in de middag te bezoeken, het is dan iets minder druk met toeristen.

Ninh Binh Tam Coc - Ontdek de wereld mee

Doen in Ninh Binh - Ontdek de wereld mee

Ninh Binh to do - ontdek de wereld mee

BEZOEK MUA CAVE

Laat mij 500 stenen treden beklimmen in de zinderende hitte en ik ben al snel niet meer de meest gezellige reisgenoot. Hijgend heb ik me door deze lijdensweg geworsteld en me zo’n 143940385 afgevraagd waarom ik dit ook alweer wilde. En dan, bijna boven.. weet ik het ineens weer. HET UITZICHT. Dat uitzicht verdomme. Een prachtig uitzicht over Tam Coc. Wat wil een mens nog meer?! In no time was ik de barre tocht naar boven alweer vergeten. Het uitzicht is fenomenaal en de sereniteit is overweldigend. We strijken neer op een van de vele muurtjes en zitten daar minutenlang gewoon maar te zitten. Stil. Te genieten in zijn puurste vorm. Tip: doe goede schoenen aan en neem voldoende water mee! De trap is niet overal in goede staat en schoenen met goede grip (zeker als het heeft geregend) zijn geen overbodige luxe.

Wat doen Ninh Binh - Ontdek de wereld mee

Mua Cave uitzicht - Ontdek de wereld mee
ONTDEK HOA LU

Met de brommer sjezen we over kleine weggetjes en dan duikt daar ineens een prachtige poort voor ons op. We zijn bij Hoa Lu. De citadel Hoa Lu was in de 10 eeuw de hoofdstad van Vietnam en je vind hier nog steeds verschillende tempels in oud-Vietnamese bouwstijl. Sprookjesachtig. De twee belangrijkste bouwwerken zijn de tempel van Dinh Tiên Hoàng en de tempel van Lê Dại Hành, maar er is nog veel meer te zien. Beide tempelcomplexen liggen aan een groot plein waar in het midden een kleine pagode pronkt met op de achtergrond de schoonheid van het karstgebergte. Mooiii! Het is even zoeken, maar aan de zijkant van het plein (lekker duidelijk hè?!) zit ergens een trap verstopt. Steil en glad, maar wederom een fantastisch uitzicht!

Ninh Binh Hoa Lu - Ontdek de wereld mee
Hoa Lu Ninh Binh Vietnam - Ontdek de wereld mee

BEZOEK DE GROOTSTE PAGODE VAN VIETNAM: BAI DINH

GROOOOT! Serieus, er leek geen einde aan te komen. Niet zo gek, want de Bai Dinh Pagode is de grootste pagode van Vietnam. Hier ben je dus wel even zoet mee. Bij de kassa koop je je entreekaartje en met een elektrisch karretje brengen ze je daarna naar de ingang (lopen kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). De gangen zijn prachtig versierd met gouden boeddha’s en stenen beelden. Buiten vind je een een prachtige toren, een enorm Boeddhabeeld (je vraagt je af hoe ze dat gemaakt hebben) en een prachtig uitzicht. Trek hier zeker een uurtje of twee voor uit, dat heb je nodig!

Bai Dinh Ninh Binh - Ontdek de wereld mee

Ninh Binh Bai Dinh - Ontdek de wereld mee

Mocht je nog tijd over hebben, probeer dan een bezoek te brengen aan Cuc Phuong National Park en de Bich Dong Pagode. Wij zijn er zelf niet geweest maar het schijnt prachtig te zijn! Mocht je juist niet zoveel tijd hebben om bovenstaand (en Cuc Phuong) te bezoeken, dan raad ik je aan vooral Trang An en Mua Cave niet over te slaan. Ohja, en slapen doe je natuurlijk bij Dzung en Dep!

Wat was jouw favoriet in Ninh Binh? Heb ik nog iets gemist?

4 Comments

 • Els schreef:

  Als ik dat lees dan krijg ik ook reiskriebels… 👍😄

 • Yvonne schreef:

  Wat een prachtige plek, lijkt me geweldig om daar met zo’n bootje rond te varen en inderdaad… ik plan dit soort tripjes ook het liefst als het niet al te druk is. 🙂 Fijn dat dit weer zo’n plek is waar je lekker op de motorbike kunt rondsjezen. Hoewel ik pas sinds kort heb geleerd dat dit in ZO-Azië en dus ook in Vietnam onverzekerd is… zou ik dus een volgende keer wel met een iets ander gevoel doen dan. 🙂

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Mooi plekje hè? Die boottocht was zo leuk en ik vond het zo mooiii. Motorrijden in Vietnam is inderdaad onverzekerd, maar rondom Ninh Binh was het verkeer gelukkig niet al te druk en daarnaast vond ik het allemaal redelijk overzichtelijk. Dat gaf me wel een fijner gevoel… in Hanoi zou ik met een stuk minder zelfvertrouwen op de motor stappen haha 😉

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Mooi plekje hè? Die boottocht was zo leuk en ik vond het zo mooiii. Motorrijden in Vietnam is inderdaad onverzekerd, maar rondom Ninh Binh was het verkeer gelukkig niet al te druk en daarnaast vond ik het allemaal redelijk overzichtelijk. Dat gaf me wel een fijner gevoel… in Hanoi zou ik met een stuk minder zelfvertrouwen op de motor stappen haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.