De Kakadu Wetlands: vogels en krokodillen spotten in de de Australische Billabong

vogel op waterlelie

Kakadu National Park, gelegen in het noorden van Australië en met een geschiedenis die teruggaat tot ver voor het ontstaan van de eerste levensvormen. Geen telefoonbereik, maar compleet afgesloten van de buitenwereld. Kakadu is zo groot, zo ruig, zo ongerept, zo puur.. Hier is de natuur nog echt de baas. Immense watervallen en dichte regenwouden wisselen zich hier in rap tempo af met gigantische rotsplateaus met waanzinnige uitzichten, rivieren en billabongs vol met krokodillen en rotstekeningen van Aboriginals. Ik bracht drie dagen door in dit bijzonder mooie stukje van Australië en maakte onder andere een boottocht over Kakadu’s Wetlands. Wat je van zo’n boottocht kunt verwachten en hoe je dit kunt regelen? Al mijn tips lees je in dit artikel.

KAKADU NATIONAL PARK

Kakadu Natoinal Park ligt in het noorden van Australië, op een paar honderd kilometer van de stad Darwin. Kakadu valt onder het Northern Territory en is nog van de oorspronkelijke bewoners: de aboriginals. Het is zo ongeveer het groenste nationale park van Australië en kent vele soorten flora en fauna. En dat maakt deze plek ook zo interessant. Hier vind je meer dan 2000 plantensoorten, 120 soorten reptielen en maar liefst 300 verschillende vogelspotters. Vogelspotters wanen zich hier beslist in het paradijs. Naast de vele vogelsoorten die je hier kunt spotten, zwemmen er ook behoorlijk wat krokodillen rond. Beter spring je dus niet zomaar in het water. Kakadu National Park is maar liefst 20.000 vierkante kilometer groot. En dat komt neer op ongeveer de helft van ons kleine kikkerlandje. Say whut?! Entree voor dit park bedraagt 25 AUD per persoon.

BOOTTOCHT OVER YELLOW WATER

Het is nog vroeg als we de boot op schuifelen. Na een aantal veiligheidsinstructies begint de motor voorzichtig te ronken en varen we rustig het water op. We glijden zachtjes door het rimpelende water en onze ogen turen over het water op zoek naar krokodillen en bijzondere vogels. Iedereen is muisstil en houdt handen, voeten en andere lichaamsdelen krampachtig binnenboord. Je zult tenslotte maar de aandacht trekken van een hongerige krokodil… We zijn nog maar net aan het varen of de stilte wordt doorbroken door een golf van opwinding: de eerste zoutwaterkrokodil is gespot! Ik speur met mijn ogen over het water en zie inderdaad een gigantische krokodil in het water liggen. Yikes, ik moet toch even slikken.. het voelt ineens heel vreemd om op een klein bootje rond te dobberen terwijl het donkere water vol zit met gigantische krokodillen. Waarom wilde ik dit ook alweer? We varen verder over de billabong en spotten inmiddels krokodil na krokodil. Liggend in het water of luierend aan de waterkant en de een nog groter dan de ander. Mijn angst maakt langzaam maar zeker plaats voor fascinatie. Want wat zijn dit toch machtige beesten. Met hun sterke kaken, krachtige poten en muisstille manier van voortbewegen door het water zijn het geboren jagers. En die wil je niet boos maken..

Maar naast heel veel krokodillen is er nog meer te zien. Vooral heel veel vogels. Ik ben geen vogelspotter en kan je niet heel veel meer vertellen dan dat ik verschillende soorten eenden, ganzen en adelaars heb gezien. Maar wat ik wel kan zeggen is dat het heerlijk is om deze vrolijke fladderaars te observeren. Al hupsend van lelieblad naar lelieblad, of al pootje badend aan de waterkant (met gevaar voor eigen leven..), of rustig alles overziend vanaf een grote boom. Yellow Water leeft. Er is vanalles te zien: in het water, op het water, langs het water.. Je komt bijna ogen te kort.

Kakadu National Park Wetlands 3

Kakadu National Park Wetlands

Kakadu National Park Wetlands 2

Krokodillen in Kakadu Wetlands

Waterlelies Kakadu National Park

vogels Kakadu National Park

Krokodillen in Kakadu Wetlands 1

Kakadu National Park Wetlands 4

Meer lezen over backpacken en rondreizen in Australië? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Australië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.