Petranpad Limburg etappe 3: van Horst naar Veulen

Petranpad Limburg wandelen

Na onze kennismaking met de tweede etappe van het Petranpad, werd het tijd om een nieuwe etappe te ontdekken. Dit keer liepen we etappe 3. Deze derde etappe van het Petranpad loopt officieel van Horst naar Veulen, maar net als de vorige keer liepen we ook deze etappe in tegengestelde richting. Benieuwd wat je kunt verwachten van deze etappe en of deze net zo mooi is als etappe 2? Lees dan even verder.

HET PETRANPAD

Het Petranpad is een langeafstandswandeling van 112 kilometer en voert je mee door- en rond de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van het Petranpad gehoord en dat vroeg dus om een verdere verkenning. Deze wandeling is onderverdeeld in 9 etappes, maar je kunt de etappes ook prima aan elkaar koppelen voor een langere (dag)wandeling. Het leuke aan het Petranpad is wat mij betreft het afwisselende landschap. Je loopt langs akkers, door bos en hei, langs de Maas, door de Peel… En dat allemaal in slechts één gemeente. Hoe divers wil je het hebben?

| Lees ook: Petranpad Limburg etappe 2: van Meerlo naar Horst

Lollebeek Petranpad Limburg

PETRANPAD ETAPPE 3: HORST – VEULEN

Officieel begint etappe 3 van het Petranpad in Horst, maar we doen weer lekker tegendraads en lopen ‘m in tegengestelde richting. De auto parkeren we bij Boerderij ‘t Platteland in Veulen. Voor wie de dag wilt beginnen (of eindigen) met een kop koffie, gebak of pannenkoek: dit is waar je moet zijn. Al na enkele minuten lopen, laten we de boomgaarden achter ons en wandelen we het bos in. Heuveltje op, heuveltje af en we komen niets of niemand tegen. Nou ja, op een paar vrolijke schapen na dan. De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en het bos is hier ontzettend mooi. Dat komt denk ik ook door hoe het licht tussen de bladeren doorschijnt. Bijna sprookjesachtig.

Na enkele kilometers laten we het bos achter ons en lopen we een stukje over de verharde weg. We zijn zo druk met kletsen dat we het paaltje dat we moeten volgen over het hoofd zien. Wanneer ik me hardop afvraag of we wel zolang over de harde weg moeten lopen, wordt ook mijn vriend wakker. Oeps. Niet dus. We draaien ons om en vinden het paaltje een paar honderd meter terug. Kan gebeuren. We slaan het juiste straatje in, trekken een sprintje om de sproeiers te ontwijken en zien boeren hard aan het werk. Een vredig tafereeltje.

schapen in Limburg wandelen door bos Petranpad Limburg wandelen langs weilanden Petranpad Limburg

Niet veel later worden we een weiland ingestuurd. Ik moet even slikken. Want hoewel ik Schotse Hooglanders prachtige beesten vind, bewonder ik ze toch liever vanaf de andere kant van de draad. Iets met een held op sokken enzo… Met samengeknepen billen en een tempo waar menig wandelaar jaloers op zou zijn sprint ik daarom door de wei. Dat tempo wordt nog iets verder opgevoerd wanneer we onze weg vervolgen over het zogenoemde Laarzenpad. Hier stikt het namelijk van de bloeddorstige muggen die een agressieve verassingsaanval inzetten. Hebben wij weer. Hoewel dit beslist een mooi stukje moerasbos is, ben ik blij dat dit stuk niet al te lang duurt. Lekgeprikt en enigszins buiten adem wandelen we vervolgens door het kleine dorpje Castenray. Klaar voor de laatste kilometers van deze etappe.

| Tip → het Laarzenpad in Castenray kan voornamelijk in de winter en het vroege voorjaar heel erg nat zijn. Stevige wandelschoenen zijn dan aan te raden. En muggenspray… die neem je dus maar beter mee als je in de lente of zomer wandelt.

In Castenray zelf is niet bijzonder veel te beleven en dus nemen we een shortcut richting de Lollebeek. Een koor van kikkers kwaakt ons hier tegemoet. Bij een natuurlijke speeltuin besluiten we even te pauzeren en de boterhammen te eten. We lopen verder en volgen de beek die door het landschap meandert. Iets verderop dobbert mama eend met haar kroost ontspannen rond. Om ons heen zijn de hommels en bijen druk bezig met het verzamelen van nectar. Heerlijk om zo dichtbij de natuur te zijn. Het echte hoogtepunt volgt echter aan het einde van de wandeling. Letterlijk op de laatste 100 meter zien we namelijk een hert over de akker sprinten. Als kers op de taart besluit het hert ons ook nog te trakteren op een aantal atletische sprongen over weipalen. Dit is hoe hordelopen ooit bedoeld is. Kortom: een bijzondere afsluiting van een hele mooi dag.

Schotse Hooglanders Petranpad Limburg Beekje Petranpad Limburgspeeltuin Petranpad Limburg

CONCLUSIE

Een mooie en afwisselende wandeling. Ik vond vooral het stuk door bos bij Veulen heel erg mooi. Het stuk rondom het Laarzenpad in Castenray is beslist mooi, maar ik kon er niet echt van genieten omdat we ons niet hadden voorbereid met DEET of andere muggenspray. Ook de Lollebeek is een mooi stukje. Kortom: mooie en afwisselende etappe!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Knooppunten: 49 – 48 – 47 – 46 – 1 – 44 – 6 – 71 – 9 – 8 – 3 – 4 – 7 – 41 – 40 – 39 – 38 – 37 – 13 – 16 – 8
Parkeren Horst: parkeerplaats bij grindgat De Diepeling, adres: Diepeling, Horst
Parkeren Veulen: bij Boerderij ‘t Platteland, Lorbaan 1, Veulen
Afstand: 12 kilometer
Eetgelegenheden in de buurt: in Veulen bij Boerderij ‘t platteland, een Chinees restaurant in Castenray of hightea bij Komkommerin.

Zie de website van Landschap Horst aan de Maas voor routekaartjes.

tips weekendje Nederland

Op zoek naar meer wandelinspiratie in Limburg? Dit vind je misschien ook leuk:

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.