Planning: wandel in 5 dagen de ‘W’ in Torres del Paine, Chili

De W-Trek in Torres del Paine is een van de meest populaire meerdaagse trektochten in dit Patagonisch gebied. En terecht. Want hoewel wij 2 van de 5 dagen in de stromende regen liepen, hebben we wel een fantastische tijd gehad. Besneeuwde bergtoppen, ijsblauwe bergmeren, watervallen en prachtige gletsjers: je wandelt hier door natuur waar je U tegen zegt.

DE W-TREK IN 5 DAGEN, 4 NACHTEN

Als je de W-trek wilt gaan lopen zijn er een aantal dingen die je je van te voren moet afvragen. Eén van die dingen is de mate van ‘luxe’. Wil je lekker in warme (maar dure) hutten (refugio’s) slapen? Huur je een tent die al voor je klaarstaat? Of neem je alle kampeerspullen zelf mee? Wij namen (noodgedwongen) zelf al onze kampeerspullen mee, omdat de zogenoemde ‘set-up tenten’ bij Cuernos al waren volgeboekt. Dat betekende vijf dagen flink wat kilo’s op de rug meesjouwen, maar persoonlijk vond ik dat goed te doen omdat de tocht niet bijzonder zwaar of moeilijk is. Onderstaand deel ik de route die wij per dag hebben gelopen.

DAG 1: PUERTO NATALES – REFUGIO GREY

Vanuit Puerto Natales neem je de eerste bus richting Torres del Paine, hier stap je uit bij de halte Pudeto. Vanuit Pudeto neem je de catamaran naar Paine Grande (tickets voor de overtocht koop je aan boord). Mocht je voldoende tijd hebben voordat je de boot op gaat, kun je een wandeling maken naar een waterval in de buurt. Onze bus had iets vertraging dus wij hebben dit ommetje geskipt.

Praktische info | de catamaran gaat 2 keer per dag, om 11.00 uur en om 18.00 uur. De bus vanuit Puerto Natales vertrekt 3 keer per dag: 07.00 uur. 07.15 uur en 12.00 uur. Tickets kun je eenvoudig en veilig boeken via de Recorrido.cl

Na een prachtige overtocht, stap je uit bij Paine Grande en kan je wandelavontuur dan echt beginnen. Doel van vandaag: Glaciar Grey. Het pad gaat langzaam omhoog en je hebt fantastische uitzichten over Lago Grey, inclusief ronddobberende ijsschotsen. Magisch. Houdt er rekening mee dat het op het laatste stuk van de wandeling behoorlijk kan waaien, een warm vest en muts zijn dan wel zo prettig.

Tegen de tijd dat wij onze tent hadden opgezet begon het te regenen. Wij besloten daarom om niet verder te wandelen naar Glaciar Grey, maar dat is natuurlijk wel een leuke optie. Reken op zo’n 2 uurtjes extra. Je kunt dit stukje ook op dag twee eraan plakken, maar dat hebben wij uiteindelijk niet meer gedaan.

Afstand
11 kilometer
Wandeltijd
3 tot 4 uur (met bepakking)
Overnachtingopties
Refugio Grey of op de camping (gehuurde tent / eigen kampeerspullen)
Kosten
15.000 CLP (busticket, retour) | 21.000 CLP (entree Torres del Paine) | 20.000 CLP (overtocht catamaran) | 5.000 CLP (plek op camping, met eigen spullen)
Overige info
Bij Refugio / Camping Grey vind je een klein winkeltje waar je iets te eten kunt kopen. In de Refugio worden ook maaltijden geserveerd.

DAG 2: GLACIAR GREY – CAMPING ITALIANO

Op dag 2 van de W-Trek wandelen we terug naar Paine Grande. Hier lunchen we op ons gemak en zetten we verder koers naar onze slaapplek voor vannacht: Camping Italiano. Het stuk tussen Glaciar Grey en Paine Grande blijft ontzettend mooi en het is absoluut geen straf om deze etappe nogmaals te lopen. Vanaf Paine Grande brengt een eenvoudig te lopen pad ons naar Camping Italiano. De wind gaat gigantisch tekeer en dat levert geweldige uitzichten op over het meer waarlangs we lopen: het water wordt steeds weer omhoog geblazen. Mooi. Het is indrukwekkend om te zien hoe de grillige bergtoppen hier afsteken tegen de blauwe lucht. Genieten. Bij Camping Italiano zoeken we een fijn plekje, zetten we de tent op, koken een maaltijd en kruipen vervolgens vroeg ons nest in.

Afstand
18,5 kilometer
Wandeltijd
6 – 7 uur (met bepakking)
Overnachtingopties
Camping Italiano (enkel voor kampeerders met eigen tent)
Alternatief: een stuk (+- 1 uur) doorwandelen naar Camping / Domo Frances. Hier kun je een set-up tent huren of in een hut slapen.
Kosten
Geen. Overnachten op Camping Italiano is gratis.
Overnachten op Frances: campingplek v.a. 20 USD, set-up tent v.a. 42 USD en Refugio v.a. 110 USD.
Overige info
Camping Italiano heeft geen stromend water (dat haal je uit de rivier) en geen winkeltje, wel is er een ‘dixie’ toilet en een kleine houten overkapping waar je kunt koken. Wil je hier overnachten, dan kan dat dus alleen als je eigen kampeerspullen bij je hebt. Bij de accommodaties van Frances heb je wel douches, stromend water en de mogelijkheid om maaltijden te kopen.

DAG 3: CAMPING ITALIANO – LOS CUERNOS

Sinds vannacht regent het en de voorspellingen beloven niet veel goeds. We laten onze zware backpacks achter bij Camping Italiano en zetten gewapend met een gezonde dosis goede moed, regenkleding en daypack koers naar Mirador Britanico. Helaas… het blijft maar regenen en tegen de tijd dat we boven zijn is de vallei volledig dichtgetrokken. Niets te zien. Het waait, het regent en we glibberen en glijden enigszins teleurgesteld naar beneden over de modderpaadjes. Als we terug zijn bij Camping Italiano warmen we ons aan hete thee en verwisselen we onze natte sokken voor een paar droge. Brrr, wat is het koud. Enigszins opgewarmd zetten we daarna koers naar Los Cuernos. Het blijft maar regenen en regenen.. en regenen. Helemaal doorweekt komen we na 2 uur wandelen aan bij Los Cuernos waar we hartelijk worden ontvangen met een drankje van ‘het huis’. Dat is meer dan welkom na deze natte tocht. We zetten onze tent op en haasten ons daarna snel naar binnen om onze kleding te drogen en zelf ook weer op te warmen.

Afstand
18,5 kilometer
Wandeltijd
7 – 8 uur (met bepakking)
Overnachtingopties
Los Cuernos (zowel in refugio, als set-up tent / eigen tent)
Kosten
20 USD (Kampeerplek, eigen kampeerspullen)
Set-up tent v.a. 42 USD | Refugio v.a. 110 USD
Overige info
Los Cuernos heeft warme douches en een fijne ruimte waar je als kampeerder kunt koken, spellen en je kleding kunt drogen. Verder vind je hier een klein winkeltje waar je wat te eten/drinken kunt kopen en is er een restaurant waar je tegen betaling o.a. pizza en hamburgers kunt bestellen.

DAG 4: LOS CUERNOS –  CHILENO

Zodra ik wakker word hoor ik de regen op het tentzeil kletteren. Ja hoor, het wordt weer zo’n dag. Het is mistig, grijs en het regent. En ook vandaag stopt het daar dus niet meer mee, het wisselt zich slechts af met ijskoude hagel. Na de volle dag regen van gister lijken de paden inmiddels meer op modderstromen, waardoor we er tegen het einde van deze dag uitzien als twee varkentjes die door de modder hebben gerold. We nemen de shortcut naar Chileno (deze bereik je na 3 – 3,5 uur en is duidelijk aangegeven) en het is hier zo modderig dat ik bij iedere twee passen die ik vooruit zet er ook weer een terug glij. Enorm vermoeiend. Mijn humeur lijkt inmiddels samen met mijn schoenen mee weg te zakken in de modder. Ik ben zeiknat, heb het koud, ben moe en lijk maar niet vooruit te komen. Dit is afzien. Na 6 uur ploeteren bereiken we eindelijk Refugio Chileno. Hetzelfde riedeltje als voorgaande dagen volgt: tent opzetten en snel naar binnen om op te warmen. Ik neem een warme douche, droog zo goed als het kan mijn kleren en als we enigszins zijn opgewarmd trakteren we onszelf op een heerlijke (en veel te dure) pizza. Die smaakte beter dan ooit tevoren.

Afstand
15 kilometer
Wandeltijd
6 – 7 uur (met bepakking)
Overnachtingopties
Refugio Chileno (zowel in refugio, als set-up tent / eigen tent)
Kosten
20 USD (Kampeerplek, eigen kampeerspullen)
Set-up tent v.a. 42 USD | Refugio v.a. 110 USD
Overige info
Refugio Chileno heeft warme douches, toiletten, een winkeltje en je kunt er terecht voor een maaltijd.

Praktische info | Alternatief voor een overnachting bij Refugio Chileno is om te slapen op Campamento Torres, deze camping was tijdens ons bezoek (2018) echter gesloten wegens onderhoud. Vanuit Chileno is het ongeveer een uurtje lopen. Voordeel van hier overnachten is dat je vanaf hier binnen 45 minuten tot 1,5 uur bij de 3 Torres bent en dat is voor het zien van de zonsopkomst natuurlijk super fijn. Wij hebben de zonsopkomst geskipt, omdat we na twee dagen afzien in de regen vooral even rustig aan wilde doen. Vanaf Chileno kun je dus ook een poging wagen om de zonsopkomst te zien, maar reken dan op een wandeltijd van 2 – 3 uur (afhankelijk van je conditie, lichamelijk gesteldheid en hoe snel je door het donker kunt/durft te wandelen).

DAG 5: CHILENO –  LAS TORRES – PUERTO NATALES

Vandaag staat het absolute hoogtepunt van de W-Trek op het menu: de wandeling naar Las Torres. De zware backpacks laten we achter bij Chileno en uitgerust met enkel een lichte dagrugzak beginnen we aan onze laatste dag van onze ‘W’. Anders dan de vorige twee dagen, is het droog en weet ook de zon af en toe tussen de wolken door te piepen. Dat wandelt een stuk prettiger. Na zo’n uurtje wandelen bereiken we ‘Campamento Torres’. Tot hier is de wandeling eenvoudig en met weinig hoogteverschillen. Vanaf Campamento Torres wordt de wandeling een stuk pittiger. In de kilometer die volgt moet je zo’n 400 meter stijgen en baan je je al klimmend en klauterend over de rotsen een weg omhoog naar de Torres. Afhankelijk van je conditie en lichamelijke gestel doe je hier 45 minuten tot anderhalf uur over. Wij klommen in een uurtje naar boven, waarvan het laatste stuk glibberend over het ijs en ploeterend door de sneeuw. Eenmaal boven zien we echter helemaal niets. Maarrrr geduld is een schone zaak en na zo’n twintig minuten beginnen de wolken te bewegen en komen de Torres tevoorschijn. WAUW! Wat een prachtige plek. Ik krijg er nog kippenvel van als ik er aan terugdenk. We maken wat foto’s, genieten van dit absolute hoogtepunt en beginnen dan aan onze afdaling. Aan de stroom (dagjes)mensen die ons tegemoet wandelt lijkt geen einde te komen: wat een drukte. Ik raad je dan ook aan om je wandeling naar de Torres als het kan vanuit Chileno of Campamento Torres te beginnen. Je komt op de terugweg dan wel hordes medewandelaars tegen, maar hebt wel een (veel) rustiger moment op ‘de top’.

Afstand
17,5 kilometer
Wandeltijd
6 – 7 uur (met bepakking)
Overnachtingopties
Wij reisden na de wandeling terug naar Puerto Natales, maar je kunt ook nog een nachtje in bijvoorbeeld Hotel Las Torres slapen.
Kosten
2800 CLP (minibusje terug naar de ingang)
Overige info
Refugio Chileno heeft warme douches, toiletten, een winkeltje en je kunt er terecht voor een maaltijd.

Voldaan lopen we vanaf de 3 Torres terug naar Chileno. We gespen onze backpacks vast en beginnen aan de laatste etappe van de W-Trek. In de uurtjes die volgen dalen we verder af naar Hotel Las Torres. Heel erg fijn vinden mijn knieen dit niet, maar de uitzichten maken alles goed. Die hebben we de twee dagen daarvoor tenslotte niet of nauwelijks gehad. Eenmaal beneden gooien we de rugzakken af en stillen we onze hongerige magen met een heerlijke hamburger. De W-Trek zit erop. Moe maar voldaan nemen we de bus terug naar Puerto Natales en kijken we terug op een geslaagde wandeling.

Meer lezen over Chili? Dit vind je misschien ook leuk:

2 Comments

  • Lennard schreef:

    Ik ga in september voor 5 maanden naar zuid amerika en wandelen in patagonie wil ik zowieso gaan doen. Fijn om hier jou ervaring te lezen. Vond je de tocht zwaar? Ik ben geen ervaren wandelaar namelijk en dat is het enigste waar ik me zorgen om maamk

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      Hi Lennard, wat een tof vooruitzicht zeg! Wandelen in Torres del Paine is waanzinnig mooi 🙂 Als je een goede basisconditie hebt dan is de W (vind ik) niet zo heel erg zwaar. Ik heb de tocht met bepakking gelopen, maar je zou natuurlijk kunnen overwegen om in refugio’s of gehuurde tenten te slapen. Dan betaal je iets meer, maar het scheelt je ook flink wat kilo’s op je rug. Niet teveel zorgen maken dus en er gewoon van genieten! Komt helemaal goed 🙂 – Lon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.