Praag: wat te zien en doen in de mooiste stad van Europa

uitzicht over Praag

Praag, hoofdstad van Tsjechië en een populaire bestemming voor een romantische stedentrip binnen Europa. En terecht. Want met een geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw en een rijke cultuur vol Romaanse, Slavische, Boheemse en Sovjet tradities, staat een stedentrip naar Praag garant voor een fascinerend bezoek. Dompel je onder in de wirwar van gezellige straatjes, slenter langs de Moldau en wordt verliefd op het historisch centrum dat zo mooi is dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Jep, wat mij betreft is Praag écht de mooiste stad van Europa.

Stedentrip naar Praag op de planning? Lucky you. Ik vertel je hier wat te zien en doen. Maar ook wat je naar mijn mening best kan skippen. Komt ie.

STEDENTRIP PRAAG

Wat te zien en doen

ONTDEK HET OUDE STADSPLEIN

Het oude stadsplein van Praag, Staroměstské náměstí, vormt het hart van de oude stad. Dit plein werd zo’n 700 jaar geleden gebouwd en staat, samen met de rest van het historisch centrum van Praag, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Verbaas je over de imposante en diversiteit aan gebouwen en verwonder je over de hoeveelheid details die in de gevels zijn verwerkt. Je raakt hier niet uitgekeken. Het mooiste gebouw is wat mij betreft de Týnkerk. Deze kerk torent hoog boven de andere gebouwen uit en dat is een prachtig gezicht. Maar ook het Oude Raadhuis, het Goltz-Kinskýpaleis en de Sint-Nicolaaskerk zijn de moeite waard. Neem de tijd om hier rond te kijken, alles in je op te nemen en te genieten van wat er allemaal om je heen gebeurt. Op dit stadsplein is het nooit saai.

Oude stadsplein in Praag

BEKIJK DE ASTRONOMISCHE KLOK

Een andere belangrijke – en beroemde – bezienswaardigheid in de buurt van het oude stadsplein is de wereldberoemde en oeroude astronomische klok van Praag. Ik vond de klok inderdaad erg mooi om te zien, maar nog leuker waren de enigszins teleurgestelde gezichten van de mensen om me heen toen de apostelen hun ronde hadden gemaakt. Ieder heel uur speelt zich hier namelijk een klein tafereeltje af: IJdelheid bewondert zichzelf in de spiegel, de Vrek klampt een zak met goud onder zijn arm, Dood geeft een ruk aan een koord en Turk schudt zijn hoofd. Vervolgens gaat een luikje open en maken de 12 apostelen een rondje. Luikje open, luikje dicht. Eén keer knipperen met je ogen en het schouwspel is voorbij. Hoewel de klok zelf dus zeker wel de moeite waard, hoef je – wat mij betreft – niet de moeite te nemen om hier perse op het hele uur te zijn om de ronde van de apostelen te bewonderen. Maar dat is uiteraard slechts mijn  bescheiden mening.

astronomische klok in Praag

BEWONDER HET STADSPLEIN VANUIT DE LUCHT

Nou ja.. niet letterlijk vanuit de lucht, maar als je een mooi uitzicht wel kunt waarderen dan raad ik je aan om de toren van het raadhuis te beklimmen. Of je neemt gewoon de lift, dat kan natuurlijk ook. Vanaf de toren heb je een 360 graden uitzicht over de stad en persoonlijk vond ik dat het geld wel waard. Het plein ziet er vanaf deze hoogte nog veel mooier uit. En als bonus zie je aan de andere kant van de toren in de verte ook nog eens de burcht liggen.  Win-Win.

Oude centrum van Praag

SLENTER DOOR DE WIRWAR AAN STRAATJES IN HET HISTORISCH CENTRUM

Leg de plattegrond even aan de kant en laat je meevoeren door de wirwar aan straatjes. Dan naar links, dan naar rechts, dan weer naar links… Je komt beslist prachtige bouwwerken, rijkelijk versierde gevels en kneuterige restaurantjes tegen. Maar nog veel belangrijker: je kunt de sfeer van het historische centrum van Praag zo pas echt goed opsnuiven. Wedden dat je ook verliefd wordt?

VERKEN DE PRAAGSE BURCHT

Dat Praag ontzettend mooi is, wordt bevestigd wanneer je door de Praagse burcht wandelt. De burcht, Praszký hrad, is het grootste omsloten burchtgebied ter wereld en is van bijna elk punt in de stad wel te zien. Handig oriëntatiepunt dus. Hoewel de Sint-Vituskathedraal wat mij betreft het absolute (en letterlijke!) hoogtepunt van de burcht is, is er nog veel meer te zien wat de moeite waard is. Bekijk de kerken, paleizen, pleintjes en wandel over de geplaveide straatjes en mooie paleistuinen. En het Gouden Straatje? Tja, eerlijk gezegd vond ik dat een beetje tegenvallen. Schattig hoor, die piepkleine gekleurde huisjes. Maar vooral veel te druk. Het uitzicht vanaf de burchtmuren is dan wel weer heel erg mooi. Eind goed, al goed.

→ Tip: Wil je geen geld uitgeven aan entreekaartjes? Na 17.00 uur kun je het Gouden Straatje, Zlatá ulička, gratis bezoeken en het eerste deel van de Sint-Vituskathedraal is ook gratis voor iedereen toegankelijk. Wil je meer zien van de kathedraal dan kun je een combiticket kopen waarmee je toegang krijgt tot verschillende bouwwerken.

uitzicht vanaf Burcht in Praag

GEK OP MOOIE BIBLIOTHEKEN? BEZOEK HET STRAHOV KLOOSTER

Het Strahov klooster in Praag is beroemd vanwege de imposante bibliotheek. Als echte boekenwurm wilde ik dat natuurlijk met eigen ogen zien. De bibliotheek is inderdaad prachtig. De fresco’s uit de 17e eeuw zijn waanzinnig mooi, net als de barokke plafondhoge boekenkasten. Voor een kaartje voor enkel de bibliotheek betaal je omgerekend rond de €5,- per persoon (120 CZK, 2019) en voor wie graag foto’s wilt maken komt daar nog eens €2,- (50 CZK, 2019) bovenop. Best prijzig voor een bezoekje van nog geen half uur. Zeker omdat je de bibliotheek zelf niet binnen mag, maar dat je de twee zalen vanachter een gespannen koordje moet bekijken. Of dat je euro’s waard is? Alleen als je mooie bibliotheken écht kunt waarderen.

→ Tip: Vanuit het Strahov klooster kun je via de wijngaarden omlaag wandelen en heb je nog een aantal mooie uitzichten op de stad.

Bibliotheek in Praag Strahov Klooster
Strahov Klooster in Praag

uitzicht vanaf Strahov Klooster in Praag

BRENG EEN BEZOEK AAN KAMPA EILAND

Een eiland? In Praag? Ja, dat klopt. Kampa wordt namelijk van het vasteland gescheiden door een smal kanaal en dus noemen we het een eiland. Geen wuivende palmbomen, maar wel een heel fijn stukje Praag. Hier stikt het van de leuke restaurantjes, fijne cafeetjes en gezellige pleintjes. Extra fijn: het is hier heel rustig, een verademing na een bezoek aan de drukke burcht of het stadsplein. Maak hier een fijne wandeling, struin door parkjes, bewonder de verschillende kunstwerken en strijk neer of een terrasje met uitzicht op de Moldau, de Karelsbrug en de kleurrijke oude stad.

→ Tip: Het is ook mogelijk om een boottochtje te maken over het kanaal tussen Kampa en de wijk Malá Strana. Zo krijg je een goed beeld van het kanaal en de kleurrijke huisjes en begrijp je meteen waarom dit stukje het Venetië van Praag wordt genoemd. Overigens vind je in de buurt van Kampa ook de John Lennon Wall, maar wat ik daar van vond lees je iets verderop in dit artikel.

Karelsbrug in Praag Kampa

WANDEL OVER DE KARELSBRUG

De Karelsbrug is dé plek in Praag waar je wordt overspoeld met toeristen. Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, ik weet het. Maar toch heeft de brug iets speciaals, zeker wanneer ’s avonds de lantaarns in het donker schitteren. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, geschilderd.. Op de brug is genoeg te zien en doen. En dan ben je het feit dat je voetje voor voetjes vooruit schuifelt zomaar even vergeten. De Karelsbrug mag dan overspoeld worden met toeristen, het is stiekem toch ook best romantisch om hier overheen te wandelen.

→ Tip: Aan beide uiteinden van de brug staat een toren. Voor een klein prijsje kun je een van de torens beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de brug. Aanrader.

Muzikant op Karelsbrug in Praaguitzicht over Karelsbrug in Praag

ONTDEK DE JOODSE WIJK

De Joodse Wijk, Josefov, grenst aan het oude centrum van Praag en is een prima plek voor een kort bezoek. Wandel door de kleine straatjes en bezoek de verschillende synagogen, tentoonstellingen of de bekende Joodse Begraafplaats. Om de verschillende plekken te kunnen bezoeken heb je wel een ticket nodig. Zelf vond ik het ticket aan de prijzige kant en dus hebben wij enkel door de wijk geslenterd. Mocht je geïnteresseerd zijn in Joodse historie en cultuur dan is een ticket wellicht wel de moeite waard.

→ Tip: Houdt er rekening mee dat op zaterdag veel gesloten is vanwege de sabbat en plan je bezoek op een andere dag.

Joodse wijk in Praag

PROEF EEN TRDELNĺK

Trdlník of Trdlo: een must eat voor de zoetekauwen onder ons. Deze traditionele lekkernij wordt gemaakt van deeg dat boven het vuur wordt gerookt. Vervolgens wordt het deeg door suiker, kaneel of chocolade gerold en alsof dat nog niet zoet genoeg is kun je de trdlník laten vullen met dat wat jij lekker vindt: ijs, slagroom, fruit.. Ik vond de versie met slagroom het lekkerst, maar hoefde in de uren daarna ook echt niets meer te eten. Bomvol. Je vindt de trdlník winkeltjes door de hele stad, dus zodra jij zin hebt in iets lekkers is er altijd wel een kraampje in de buurt.

Trdlnik eten in Praag Trdlnik eten in Praag

BEWONDER (GRATIS) KUNST IN DE STAD

Wanneer je een beetje provocerende kunst wel kunt waarderen, dan doe je er goed aan om je ogen open te houden tijdens je bezoek aan Praag. Door de hele stad vind je een aantal opvallende werken van de rebelse Tsjechische kunstenaar David Černý. Enkele van zijn bekendste kunstwerken zijn de Man hanging out in de Husova Street, crawling babies op de Žižkov televisiemast en het 11 meter hoge sculptuur van schrijver Franz Kafka. De baby’s vind je trouwens ook in Kampa park, maar dan niet tegen een mast aangeplakt. Ik had te weinig tijd om alle kunstwerken van David te bezichtigen, maar het lijkt me best geinig om de Brown Noses te bezichtigen in de Futura Gallery op de Holeckova Street.

GA SHOPPEN IN HET PALLADIUM

Regent het, heb je zin om te shoppen of wil je goedkoop eten in Praag? Zet dan koers naar het Palladium. Het Palladium is het grootste winkelcentrum van Praag en hier vind je ruim 200 winkels. Van goedkope ketens tot duurdere merken, alles is hier gebundeld onder één dak. Tijdens ons bezoek aan Praag hadden we een namiddag vol met regen en tijdens deze natte uurtjes hebben we ons prima in het Palladium vermaakt. Daarnaast vind je hier een hele verdieping vol met eettentjes waar je voor een klein bedrag prima kunt eten. Goed idee dus als het regent, maar ook als je graag wilt shoppen is dit een fijne plek.

WANDEL OVER HET WENCESLAPLEIN (EN SHOP NOG EEN BEETJE MEER)

Dit plein is zo groot dat het niet echt meer een plein te noemen is, maar toch. Het Wenceslaplein is 60 bij 700 (!) meter en ik vond vooral het uitzicht op het National Museum erg mooi. Dit plein is ook de plek waar je verschillende monumenten vindt, waaronder de plek waar Jan Palach en Jan Zajíc worden herdacht. Zij staken zichzelf in brand als protest tegen het stalinistische regiem. Hoewel dit beslist een minder fijne gebeurtenis is, is het plein vandaag de dag wel een gezellige plek. Er is namelijk altijd wel wat te zien en doen: straatartiesten die zingen of je verbazen met goocheltrucs, danseressen die je meevoeren in de wereld van ballet of familie en vrienden die zich hier ontmoeten. Ook als je wilt shoppen is dit de plek waar je moet zijn, rondom het plein vind je namelijk veel grote bekende modeketens en kleine boetiekjes.

Wenceslaplein in Praag

WANDEL DOOR HET LETNÁPARK (EN GENIET VAN HET UITZICHT)

Als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten, dan zoek je de rust op in het Letnápark. Hier kun je heerlijk wandelen, een boekje lezen of gewoon genieten van het uitzicht over de Moldau. Ik bezocht het park hartje zomer – maar wel op een regenachtige dag- en kan me zomaar voorstellen dat het in de herfst of winter nog mooier is. Wanneer oranje bruine blaadjes voorzichtig naar beneden dwarrelen of wanneer je wandelt over knisperende sneeuw. Het uitzicht vanaf Letnápark is trouwens ook heel erg mooi (en gratis!).

Uitzicht vanaf Letna park in Praag op Karelsbrug

STEDENTRIP PRAAG

En dit mag je overslaan..

Net als iedere stad, heeft ook Praag een aantal bezienswaardigheden die wat mij betreft een beetje overrated zijn. In dit geval is dat de o zo populaire John Lennon Wall en het Dancing House.

JOHN LENNON WALL

Ooit was de John Lennon Wall in Praag een doodgewone, saaie, kale muur. Totdat de muur in 1980 door jongeren werd gevuld met teksten en portretten van John Lennon en de Beatles als een protest tegen het communistische regiem van destijds. Als liefhebber van de Beatles en mooie graffiti zou je denken dat de John Lennon Wall mij dus eigenlijk niet kon tegenvallen. Maar ja, dat deed het dus wel. Big time. Hier vind je geen mooie graffiti kunstwerken, maar vooral veel vreemde en lelijke krabbels die de muur ‘versieren’. Baal dus vooral niet als je dit gemist hebt, want het stelt echt niet zoveel voor als dat op Instagram wordt beweerd. Volgens mij bescheiden mening.

Wil je liever zelf beoordelen of de John Lennon Wall de moeite waard is? Je vind ‘m hier: Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

Muzikant bij John Lennon Wall in Praag John Lennon Wall in Praag

DANCING HOUSE

Het moderne Dancing House is een opvallende verschijning tussen al die authentieke bouwwerken in Praag. Wij waren er toevallig bij in de buurt, maar ik zou je niet aanraden om hier een extra omweg voor te nemen. Het ziet er apart uit, maar meer dan dat ook niet. Ik heb er zelf niet eens een foto van gemaakt. Je kunt je tijd in Praag dus beter besteden aan andere dingen die wel de moeite waard zijn.

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR EEN BEZOEK AAN PRAAG

TRANSPORT IN PRAAG

Het centrum van Praag is compact genoeg om op je gemak te voet te verkennen. Ben je slecht ter been of niet zo’n wandelaar? Dan kun je gebruik maken van de metro. Een dagkaart voor de metro kost 110 CZK per persoon. Vergeet niet je ticket te valideren voordat je in de metro stapt, anders is het niet geldig.

VLIEGTICKETS NAAR PRAAG

Stedentripje naar Praag? Vanuit Nederland vlieg je al in iets meer dan 1 uur naar Praag. Zowel vanuit Amsterdam als Eindhoven vertrekken vrijwel dagelijks vluchten. Ik vloog bijvoorbeeld voor een heel gunstig prijsje (en nog fijnere vliegtijden) vanuit Eindhoven met Transavia naar Praag.

HOTELS IN PRAAG

Het hotel waarin ik verbleef kan ik niet echt aanbevelen, dus check vooral zelf even fijne accommodaties in Praag. Overigens ontvang je via deze link €15,- korting op je boeking bij booking.com. Slaap je liever in een Airbnb? Boek je accommodatie via deze link en ontvang tot wel €30,- korting.

Meer inspiratie voor leuke stedentrips in Europa? Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.