Bezoek het grootste park van Swaziland: Hlane Royal National Park

Hlane Royal National Park was misschien wel de grootste verrassing van onze rondreis door Zuid-Afrika. ‘Hlane’ betekent letterlijk ‘wildernis’ in het Swazi en het park is het grootste beschermde natuurgebied in eSwatini. Het Hlane Royal National Park is maar liefst 22.000 vierkante kilometer groot en wordt omringd door een groot bos waar een grote populatie leeuwen, olifanten, neushoorns en giraffen leven. In Hlane vind je dus maar liefst 4 van de big 5 dieren, het zijn alleen de buffels die ontbreken. Ik bracht er twee dagen door en had de tijd van mijn leven.

Lees ook | Een perfecte tijd in Hlane Royal National Park (Swaziland)

Ga jij binnenkort op reis naar Zuid-Afrika? Voeg Swaziland dan aan je reisroute toe en maak een stop in het mooie Hlane Royal National Park. In dit artikel deel ik een aantal praktische tips, zodat jij goed voorbereid dit prachtige park in Swaziland kunt ontdekken.

PRAKTISCHE INFO VOOR JE BEZOEK AAN HLANE ROYAL NATIONAL PARK

DE FEITEN

Hlane Royal National Park ligt in het Koninkrijk Swaziland (eSwatini). Swaziland is een klein onafhankelijk landje in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 22.000 hectare en bestaat uit voornamelijk bosveld en struiken. In het park vind je onder andere leeuwen, olifanten, witte neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, giraffen, krokodillen, apen, verschillende soorten antilopen en een grote diversiteit aan vogels.

OVERNACHTEN IN HLANE NATIONAL ROYAL PARK

Veel bezoekers blijven slechts één dag in het Hlane Royal National Park en blijven er niet slapen. Zonde! Ik raad je echt aan om in één van de twee accommodaties in het park te overnachten, zodat je voldoende tijd hebt om het park te ontdekken. Daarnaast is het een hele bijzondere ervaring om in het park te slapen. Je gaat echt even back to basic en persoonlijk vond ik dat heerlijk. Wij sliepen in het Ndlovu Camp en dat is wat mij betreft een echte aanrader. Er is geen elektriciteit, de douches zijn koud en je kamer, terras en wandelpaden worden verlicht met olielampen, maar daar staat wel een avontuurlijke ervaring tegenover. Daarnaast is het eten er heerlijk, ook niet onbelangrijk. Liever een accommodatie waar je wel je elektronische apparaten kunt opladen? Dat kan in Bhubesi Camp Layout Accommodation.

Tip | Boek een overnachting via deze link en ontvang 15 euro korting

Ndlovu Camp
Ndlovu Camp ligt op ongeveer 1 kilometer rijden vanaf de ingang aan de Simunye road. Je vindt hier verschillende soorten accommodaties. Wij sliepen in een typische rondavel met een eigen keukentje en badkamer. Het keukentje hebben we niet gebruikt, want voor een eerlijke prijs kun je namelijk genieten van een heerlijk lokaal diner in het restaurantje. Verder vind je op Ndlovu camp een winkeltje, een restaurant en je kunt er safari’s boeken. Wat voor ons de overnachting zo bijzonder maakte: de locatie met zicht op de waterpoel. Als je geluk hebt komen zie je hier olifanten, neushoorns en/of giraffen. Genieten!

Bhubesi Camp
14 kilometer van Ndlovu Camp ligt Bhubesi Camp. Dit kamp heeft uitzicht op de Mbuluzi River en ligt in een andere zone van het park. Als je een vogelliefhebber bent dan is dit de plek waar je moet zijn. In tegenstelling tot de omgeving van Ndlovu Camp spot je hier namelijk vooral vogels en geen olifanten en neushoorns. Een ander groot verschil met Ndlovu Camp: in Bhubesi is er wel stroom, maar geen restaurant.

WILDLIFE EN SAFARI IN HLANE ROYAL NATIONAL PARK

In Hlane Royal National Park vind je vier van de Big Five dieren: leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns. Al deze beesten zelf spotten gaat je helaas niet lukken. Hlane is namelijk opgedeeld in verschillende zones en de zone waarin de leeuwen en luipaarden leven zijn alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Neushoorns, olifanten en giraffen spotten dat kun je dan weer wel zelf doen. Houdt er echter rekening mee dat de wegen in Hlane Royal National Park zéér slecht zijn en dat je huurauto daar waarschijnlijk niet voor gemaakt is. Beter boek je daarom een safari. Gelukkig zijn er genoeg opties! Zo kun je bijvoorbeeld onder begeleiding te voet of per fiets het park verkennen en zo onder begeleiding van een gids op zoek naar olifanten en neushoorns. Is dat iets teveel avontuur voor jou? No worries, er worden ook verschillende safari’s per jeep aangeboden. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, zo nest onder andere de zeldzame Marabou-ooievaar in Hlane Royal Nation Park. Genoeg te zien en doen dus!

Eigen ervaring
Zelf ging ik onder begeleiding van een ranger met een 4×4 op pad en dat was ontzettend tof! Vrij snel kwamen we al een groepje leeuwen op het spoor die we de rest van de rit hebben gevolgd. Heel bijzonder! De ranger was zeer deskundig en nam echt de tijd om ons de tijd van ons leven te bezorgen. En dat is hem dik en dubbel gelukt!

BESTE REISTIJD HLANE ROYAL NATIONAL PARK

De beste tijd om Hlane Royal National Park te bezoeken is tussen juni en begin september. Het is dan nog winter en de watervoorraad is beperkt, waardoor je meer dieren zult spotten. Wij waren er begin september en hebben geen giraffen, zebra’s en olifanten gezien, maar wel veel neushoorns en leeuwen.

ETEN IN HLANE ROYAL NATIONAL PARK

Food is life. Ik was dan ook positief verrast toen er ’s avonds een heerlijk buffet geserveerd werd in het restaurant bij Ndlovu Bushcamp. Je kunt in dit restaurant ook terecht voor je ontbijt of lunch. Zo kun je in ieder geval met een volle maag op pad. Voor wie kleine trek heeft of souvenirs wilt kopen.. ook dat kan. Naast het restaurant vind je namelijk een klein winkeltje waar ze voornamelijk snoep, chips, shirts en petjes verkopen. Ik raad je aan om voordat je Hlane Royal National Park bezoekt, nog ergens inkopen te doen. Zeker als je in Bhubesi Camp slaapt, daar is namelijk alles self-catering en vind je geen restaurant of winkel.

VERVOER NAAR HLANE ROYAL NATIONAL PARK

Je kunt Hlane Royal National Park het best bezoeken met een eigen huurauto. Lokaal transport is lastiger te regelen en daarnaast ben je met een eigen auto een stuk flexibeler. Zorg dat je de tank van je huurauto hebt volgegooid voor je het park inrijdt. In Hlane Royal National Park vind je namelijk geen tankstation. En met een lege tank staan tussen de neushoorns en olifanten… dat wil je natuurlijk ook niet.

Meer lezen over rondreizen door Swaziland en Zuid-Afrika? Dit vind je misschien ook leuk:

ONTDEK ALLE BLOGS OVER ZUID-AFRIKA

DIT ARTIKEL BEWAREN VOOR LATER? PINNEN IS WINNEN! 🙂

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.