Wandelen bij de Putjesberg in Nationaal Park de Maasduinen

uitzicht bij Putjesberg Maasduinen

Ik wandel graag en als het even kan wandel ik in Nationaal Park De Maasduinen. Zo zet ik regelmatig koers naar landgoed de Hamert of richting het Reindersmeer. Maar sinds kort heb ik een – voor mij – nieuw plekje gevonden en dat is zo ontzettend mooi dat ik het graag met jullie deel. Tussen de Hamert en het Reindersmeer ligt namelijk de Putjesberg en dit is de perfecte plek voor een heerlijk rustige én mooie wandeling.

NATIONAAL PARK DE MAASDUINEN

Nationaal Park De Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg en staat garant voor een divers uitje. Hier vind je besloten bossen, heideterreinen, vennen en stuifzanden en kilometers aan wandel- en fietspaden. Het park is maar liefst 20 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte tussen de 2 en 3 kilometer. De totale oppervlakte is zo’n 4500 hectare. Best een behoorlijk park dus, hier ligt zelfs de langste rivierduingordel van heel Nederland.

Nationaal Park De Maasduinen is een afwisselend gebied met mooie rivierduinen, uitgestrekte heidevelden, gevarieerde bossen en diverse vennen. Op vele plekken waan je je in ongerept gebied, ver van de bewoonde wereld. Perfect voor een heerlijke wandeling dus.

DE PUTJESBERG

De Putjesberg maakt deel uit van Nationaal Park de Maasduinen. Je kunt hier prachtige wandelroutes volgen, maar ook zelf een fiets- of wandelroute uitstippelen via knooppunten. Dit keer wandelde ik een route van ongeveer 12 kilometer, maar je kunt de route ook inkorten of juist langer maken. Ik parkeerde de auto bij Brasserie de Huiskamer, waar vooral de mosterdsoep heel erg lekker is. Wanneer je het terrein van de brasserie verlaat dan ga je rechtsaf en kun je na een meter of 200 meter linksaf slaan. Vanaf hier kun je de rode paaltjes met 29 volgen (rechtsaf). Volg deze paaltjes en je komt vanzelf bij de Putjesberg. Het eerste stuk loop je vooral door bos en is het terrein licht glooiend. Maar al snel bereik je de Putjesberg: vanaf hier heb je uitzicht over een kleine, maar wonderschone oase met mooie vennen. Klein minpuntje zijn de tientallen windmolens die je in de verte ziet draaien.. Maar daar moet je maar niet teveel op letten..

Neem vooral de tijd om hier te genieten van de rust en het uitzicht. Je hoort hier niets behalve fluitende vogeltjes en de wind die zachtjes door de bomen waait. Er staan hier een aantal bankjes, zodat je op een ontspannen manier van de natuur kunt genieten. Fijne plek!

Je kunt het hoofdpad blijven volgen en bereikt vervolgens – na 2.4 kilometer – paaltje nummer 30, vanuit hier kun je verder lopen richting paaltje 40 of je kiest voor een kortere route. Wil je een kortere route lopen, dan kun je vanaf paaltje 40 terug wandelen via bijvoorbeeld paaltje 31 en 26. Je hebt dan een kilometer of 5 tot 6 gewandeld. Wil je een wandeling langs de Putjesberg combineren met een mooi ommetje rond het Reindersmeer, dan volg je vanaf paaltje nummer 40 de paaltjes richting 39 en 43. Je komt dan vanzelf bij het Reindersmeer uit. Een hele ronde rondom het Reindersmeer is 7 kilometer. Is dat iets te ver? Halverwege het meer (tussen knooppunt 49 en 48) vaart een trekpontje en daarmee kort je ongeveer 3 kilometer af.

Via knooppunt en 26 kun je vanuit het Reindersmeer vervolgens weer terug wandelen richting Brasserie de Huiskamer.

Tip → Op Routebureau Noord-Limburg kun je zelf met behulp van knooppunten je eigen route samenstellen. Ik heb de volgende knooppunten gewandeld: 29 – 30 – 40 – 39 – 43 – 44 – 49 – 99 – 66 – 67 – 48 – 47 – 46 – 45 – 38 – 37 -31 -26 – 28. Totale afstand: 13.71 kilometer.

overzicht knooppunten wandelroute putjesberg

FLORA EN FAUNA

Nationaal Park De Maasduinen is voor zowel Nederland als Europa van belang vanwege het behoudt van diverse bijzondere plan- en dierensoorten. In het Bergerbos heb je de kans om de zeer zeldzame nachtzwaluw te spotten en er zijn meer dan 30 verschillende vlindersoorten in het park waargenomen, waaronder het heideblauwtje en de kleine ijsvogelvlinder. Ook bevers hebben hun weg inmiddels naar De Maasduinen gevonden, maar ik heb ze zelf nog nooit gespot. In het voor- en najaar strijken kraanvogels neer in de Maasduinen, onder andere op Landgoed de Hamert. Weet je meteen waar het beeldmerk van De Maasduinen vandaan komt. Verder grazen er regelmatig schapen en geiten en kun je op sommige stukken galloway runderen tegenkomen.

PRACHTIG NATUURGEBIED

De omgeving rondom Putjesberg is mooi, rustig en heeft genoeg afwisseling. Ik vond vooral de vennen waanzinnig mooi. En groot pluspunt: het is er heerlijk rustig! Weinig wandelaars zijn bekend met dit gebied. Heb je hier nog nooit gewandeld? Dan zou ik binnenkort je wandelschoenen maar eens uit de kast trekken en koers richting de Putjesberg zetten. Je krijgt er geen spijt van. Kom je niet uit de buurt van Noord-Limburg? Maak er dan een gezellig (wandel)weekend van. In Nationaal Park De Maasduinen kun je uuuren wandelen en ook in de omgeving is genoeg te zien en doen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

PARKEREN

Afhankelijk van de lengte van de route die je gaat wandelen, kun je de auto op verschillende plekken parkeren. Ikzelf parkeerde de auto bij Brasserie de Huiskamer, omdat ik daar na de wandeling ging uiteten. Je kunt de auto ook parkeren bij Gasterij de Grote Waaij, in het centrum van Wellerlooi of op de parkeerplaats bij het Reindersmeer. Je kunt de wandeling ook vanaf Landgoed de Hamert starten, daar zijn ook voldoende parkeerplekken. Kijk dan zelf even hoe lang de route is die je wilt gaan lopen.

ROUTE SAMENSTELLEN

Er zijn tal van mogelijkheden om te wandelen in Nationaal Park De Maasduinen en de Putjesberg. De route die ik heb gelopen heb ik hierboven beschreven. Je kunt heel eenvoudig je eigen knooppuntenroute samenstellen op Routebureau Noord-Limburg. Een wandeling langs de Putjesberg kan al in 3.5 tot 5 kilometer. Ideaal dus om een frisse neus te halen. Wil je een langere wandeling maken? Dan is de Putjesberg goed te combineren met bijvoorbeeld het Reindersmeer, de Hamert of een wandeling langs het Oude- en/of Nieuwe Heerenven.

ETEN EN DRINKEN

Langs de gehele route vind je regelmatig bankjes en picknicktafels waar je kunt stoppen om even op adem te komen of je zelf meegebrachte broodje te nuttigen. Zelf sloot ik mijn wandeling af met een etentje bij Brasserie de Huiskamer, maar ik lunch ook regelmatig bij Bosbrasserie in de Sluis bij het Reindersmeer. Vanuit het terras heb je hier een mooi uitzicht over het Reindersmeer. Vooral in de zomer heel erg leuk.

Meer wandelinspiratie? Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.