Roadtrip in Limburg: dagje toeren met een lelijke eend

Roadtrip Lelijke Eend in Limburg

Wanneer ik mijn vriend zich met zijn lange lijf in de Eend zie wurmen kan ik een lach niet onderdrukken. Als een soort limbodanser werkt hij zich naar binnen. Van binnen is de auto echter ruimer dan verwacht. Of nou ja, in de lengte dan. Want wanneer ik me daarna in de stoelzitting laat zakken, zo’n 10 cm naar beneden zak en even lekker op en neer wiebel, zit ik bijna bij mijn vriend op schoot. Ik krijg er de slappe lach van, hoe we daar met z’n tweetjes naast elkaar zitten. We zijn nog niet van de plaats af of de lol zit er al flink in.

ROADTRIP IN EEN LELIJKE EEND

Voor een vakantiegevoel hoef je dus niet ver te gaan. Dat blijkt maar weer wanneer mijn vriend ons vervoersmiddel voor één dag start. We gaan op pad met een knalrode Lelijke Eend. Gebouwd in het jaar 1987 en trotse drager van de naam ‘Charlotte-Sophie‘. We rollen het dak op, maken de raampjes open en na een uitgebreide instructie zijn we klaar voor vertrek. Pruttelend komt de motor op gang. Zo van prrtt prrrrttttttt pppprrrttt. Met een versnellingspook die uit het dashboard steekt en een stuur zonder stuurbekrachtiging is rijden in een Lelijke Eend toch wel even andere koek. Waar de reis naartoe gaat? Vooral niet naar teveel plekken, want rijden in dit oude dametje is zelf het grootste plezier.

Lelijke Eend in Limburg
Lelijke Eend in Limburg

HET LELIJKE EENDJE

De 2CV, wat staat voor ‘Deux Cheveaux Vapeur’, kent vele bijnamen. Bij onze zuiderburen noemen ze de 2CV bijvoorbeeld ‘de Geit’ of ‘het wippertje’, in Engeland ‘Tin Snail’, maar bij het Nederlandse publiek is dit autootje beter bekend als ‘Lelijke Eend’ of ‘Eend’. Ik ken de Eend nog van vroeger van de basisschool. Toen juffrouw Liesbeth, één van de liefste juffen ooit, standaard met haar blauwe eend naar school kwam. Uiteraard met grote picknickmand achterop. Voor mij staat de eend dus vooral gelijk aan nostalgie. Maar ook aan onthaasten. Want al rijdend in zo’n Lelijke Eend neem je letterlijk even gas terug.

DE PEEL IN BRAND

We kiezen ervoor om de kant-en-klare route ‘de Peel in brand‘ te rijden. We zijn zelf nog niet zo bekend met deze kant van Limburg en dus is dit het perfecte moment om dat eens verder te ontdekken. Langzaam komt het Eendje op gang. In een slakkengangetje tuffen we langs akkers en weilanden, door gezellige Limburgse dorpjes en langs prachtige stukjes natuur. Onze eerste stop is bij de molen ‘Eendracht maakt Macht’ in het dorpje Meterik. Deze molen is iedere zaterdagmiddag geopend voor bezoekers en je kunt er terecht voor een rondleiding en vers gemalen graan.

Oldtimer roadtrip Nederland Limburg

Via grindweggetjes vervolgen we onze weg richting de Schadijkse Bossen. Je kunt hier prachtig wandelen, maar wij besluiten om op het terras van ‘Aan de Drift’ te genieten van een kop thee en stuk versgebakken appeltaart met slagroom. Dat gaat er wel in. Wanneer we terug lopen naar ‘onze’ Eend, staat een groepje wielrenners ons rode kunstobject te bewonderen. Het is grappig welke aantrekkingskracht dit autootje heeft. Het lijkt wel alsof iedereen er blij van wordt. Inclusief ikzelf.

Na de koffiepauze is het tijd voor – wat mij betreft – het mooiste stukje van deze route. We zetten namelijk koers richting het dorpje Griendtsveen en de Mariapeel. Het landschap wordt hier gedomineerd door kanaaltjes en het is heerlijk om hier langs te toeren. We maken een stop bij het Toon Kortooms Park, waar we meer leren over het leven van deze bekende schrijver. Je kunt hier ook het blotevoetenpad lopen, maar we besluiten daar een andere keer voor terug te komen. Neem vooral de tijd om hier langs de kanaaltjes rond te dwalen, het is zo’n mooi en heerlijk stukje Limburg.

Roadtrip Limburg oldtimer Roadtrip Limburg oldtimer

| Lees ook: Swingend door de Peel: cruise langs kanalen met een swingtrike

Vanuit de Mariapeel rijden we door naar Sevenum. Wederom een mooi stuk route, maar voor mij vooral heel leuk omdat het veel jeugdherinneringen naar boven haalt. In mijn tienerjaren was ik hier namelijk zo’n 5 keer per week te vinden om te paardrijden. Bij B&B en boerderijterras Bergerhof stoppen we voor een drankje. De eigenaren zijn supervriendelijk en leiden ons rond door de historische boerderij aan de overkant. Officieel zit de route er nu bijna op, maar we willen graag nog wat langer van  Charlotte-Sophie genieten. Kriskras rijden we daarom langs velden, akkers en weilanden om vervolgens via Grubbenvorst naar Lottum en Broekhuizenvorst te rijden. We hebben prachtige uitzichten over de Maas, rijden langs het Schuitwater en strijken voor de laatste keer die dag neer op een terrasje bij Theetuin de Roode Vennen. Dat is sowieso een aanrader om te bezoeken wanneer je in Limburg bent. Wanneer we onze drankjes op hebben is het tijd om onze knalrode metgezel weer terug te brengen. Wat een heerlijke dag hebben we gehad. Vakantie in eigen land, zo simpel kan het zijn.

Lelijk Eendje roadtrip in Limburg

LELIJKE EEND HUREN IN LIMBURG

Na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden en wil je zelf met een Lelijke Eend door Limburg toeren? Ik kan het je van harte aanbevelen. Een roadtrip met een Lelijke Eend is namelijk echt heel erg leuk! Ik kreeg er een instant vakantiegevoel van, zelfs in eigen regio! Je kunt een Lelijke Eend huren bij Duckatti in Limburg. De eigenaresse, Viviènne, laat je graag kennis maken met het Franse gezegde ‘Ce n’est pas une voiture, c’est un art de vivre’. Ofwel: het gaat niet om de auto, maar om de levensstijl. Ik koos voor dit knalrode exemplaar, want die doet het zo lekker op de foto. Maar er zijn nog drie eendjes in een andere kleur. Je huurt een Lelijk Eendje al voor €130,- per dag. Optioneel kun je een arrangement met bijvoorbeeld een picknick boeken. Ook fijn: Viviènne levert er een aantal 2CV waardige routes bij voor nóg meer vakantiegevoel.

tips weekendje Nederland

Meer inspiratie voor een weekend weg in Limburg? Dit vind je misschien ook leuk:

Verantwoording: dit artikel werd mogelijk gemaakt door Duckatti Eendenverhuur in Limburg en bevat enkel mijn persoonlijke ervaring en aanbevelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.