Route en planning: roadtrip door het Red Centre van Australië

Opwaaiend rood stof, eindeloze uitgestrekte landschappen en in de verte de Uluru die als een grote rode slapende reus op je ligt te wachten: welkom in het centrum van de Australische outback. Het Red Centre behoort tot Australië’s meest onherbergzame gebieden en is daarmee de perfecte locatie voor een avontuurlijke roadtrip. Wat je zoal kunt zien in vijf dagen? In dit artikel vind je de route en planning van de roadtrip die ik heb afgelegd.

DAG 1: AANKOMST IN ALICE SPRINGS

Zodra je aankomt op het vliegveld van Alice Springs, zie je al een eerste glimp van de kleuren van de Outback. Gele en groene grassen en bomen vormen een mooi contrast tegen de rode aarde en de strakblauwe hemel. Alice Springs heeft iets weg van het decor van een ‘wild west story’ en in het stadje zijn genoeg interessante dingen om te doen. Afhankelijk van hoe laat je aankomt, kun je de stad alvast op je gemak bezichtigen of alvast wat boodschappen inslaan voor je roadtrip door het Red Centre van Australië.

DAG 2: ALICE SPRINGS – ULURU – KATA TJUTA NATIONAL PARK

Vroeg uit de veren want vandaag staat er een lange reisdag op het programma. Je rijdt eerst een stuk naar het zuiden over de Stuart Highway, voordat je via de Lasseter snelweg koers zet richting het westen. Zodra je Alice Springs achter je hebt gelaten, kun je de indringende kleuren van de outback pas echt op je in laten werken. Vergeet daarnaast niet om de omgeving te scannen op wilde dieren. Dingo’s, kangoeroes en kamelen.. je kunt ze hier zomaar tegenkomen.

Lunchen doe je bij een echt typisch ‘road house’ zoals Stuarts Well Roadhouse of Erldunda Roadhouse. Honger? Bestel dan een ‘burger with the lot’. Waarschuwing: alleen voor de echt grote trek.

Op zo’n 125 kilometer voor het Uluru-Kata Tjuta National Park vind je Mt Connor, welke ontzettend veel weg heeft van Uluru. Een fijne plek om even te pauzeren en te genieten van het prachtige landschap. Vanaf hier rijd je verder richting Yulara. In dit dorpje vind je alle mogelijke overnachtingopties in de buurt van Uluru: van luxe hotels tot budgetvriendelijke camping. Check in bij je accommodatie (zelf sliep ik op Ayers Rock Campground) en rijd vervolgens in 20 minuten door naar de ingang van het Uluru – Kata Tjuta National Park. Hier koop je een toegangspas (25 AUD voor volwassenen, 2019) en rijd je verder naar het uitkijkpunt voor de zonsondergang. De zonsondergang die je hier gaat aanschouwen, is er een die je de rest van je leven bijblijft. Adembenemend.

Afstand: 450 kilometer

Tip | Je kunt je ticket ook online kopen, dat scheelt je mogelijke wachttijden bij de poort. Ga je liever georganiseerd op pad? Je kunt eenvoudig en snel een tour boeken via GetYourGuide.

DAG 3: ULURU-KATA TJUTA NATIONAL PARK

Ook in één dag kun je al veel zien van het Uluru-Kata Tjuta National Park, maar toch raad ik je aan om anderhalve dag uit te trekken om het park te bezoeken. Het is er doorgaans heet genoeg, dus een rustig reistempo is absoluut geen straf ;-).

Ontdek meer over de historie van de Uluru

Sta op je eerste dag in Uluru-Kata Tjuta National Park vroeg op om de zonsopgang bij de Uluru te bekijken. Neem je ontbijt mee, terwijl je geniet van het indrukwekkende schouwspel dat moeder natuur voor je in petto heeft. Vanaf hier kun je twee eenvoudige en korte wandelingen maken die je meer leren over de Anangu cultuur: de Minymaky en Watiku wandeling.

Hierna rijd je verder naar het Mala Carpark. Vanaf hier vertrekt dagelijks een gratis gids (08.00 uur in zomer en 10.00 uur in winter) en vertelt de gids je in anderhalf uur ontzettend veel over de geologie en het cultureel erfgoed van deze bijzondere plek. Aansluitend kun je de Uluru Base Walk nog wandelen, reken hier zo’n 3 tot 3,5 uur voor.

Alternatief: je kunt de Uluru Base Walk ook fietsen of de kortere Kuniya Walk naar de Mutitjulu Waterhole lopen.

Als je de Uluru net als ik in de zomer bezoekt en deze planning volgt, dan ben je rond lunchtijd waarschijnlijk klaar met je wandeling en inmiddels wel toe aan een verfrissing. Indien je je eigen lunch hebt meegenomen (aanrader), zoek dan ergens een fijn plekje uit om even bij te komen van de wandeling en te genieten van de prachtige natuur. Als alternatief kun je rechtstreeks doorrijden naar het Cultural Centre, hier kun je ook terecht voor wat te eten en drinken.

In het Cultural Centre vind je tentoonstellingen over de Anangu cultuur. Persoonlijk vond ik het een mooie en leerzame tentoonstelling en mag dit eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Uluru. Je zult een en ander na afloop absoluut beter begrijpen. Net als ik gek op souvenirs? Sla dan hier je slag, het geld vloeit namelijk rechtstreeks terug in de lokale gemeenschap. Optioneel kun je hier ook een traditionele schilderworkshop volgen, maar ik vond het fijner om de rest van de middag al luierend door te brengen in het zwembad van de camping. ’s Avonds kun je nogmaals genieten van de prachtige zonsondergang en/of een heerlijke barbecue.

DAG 4: ULURU – KATA TJUTA NATIONAL PARK – KINGS CANYON

Vandaag spendeer je nog een halve dag in het Uluru – Kata Tjuta National Park voordat je verder rijdt richting de volgende stop van je roadtrip: Kings Canyon.

Ontdek de natuurwonderen van Kata Tjuta

Hoewel de meeste mensen het Red Centre bezoeken vanwege de wereldberoemde Uluru, is Kata Tjuta minstens zo indrukwekkend. Vandaag sta je daarom weer vroeg op en rijd je naar de Kata Tjuta Dune Viewing Area om op je gemak te ontbijten en een prachtige zonsopgang de aanschouwen. Laat je daarna meevoeren door de Valley of de Winds tijdens een 3.5 tot 4 uur durende wandeling. De uitzichten zijn waanzinnig. De wandeling is soms wat steil, maar goed te doen voor iemand met een normale basisconditie. Een alternatief is om niet de volledige wandeling te lopen maar om naar de Karu lookout te lopen en je dan weer om te draaien. Houdt er rekening mee dat de Valley of de Winds wandeling vanwege extreme hitte soms (gedeeltelijk) gesloten kan zijn. Actuele informatie hierover vind je bij het Cultural Centre. Nog niet uitgewandeld? Dan kun je de Walpa Gorge trail eventueel nog lopen, deze wandeling duurt ongeveer een uurtje.

Kings Canyon

Na de lunch pak je je spullen en maak je je klaar voor de rit richting Kings Canyon. Reken hiervoor zo’n 3.5 tot 4 uur. Ik sliep op Kings Creek Station (aanrader!!), maar je kunt ook overnachten op Kings Canyon Resort. Dit is het enige hotel in deze omgeving en hiervoor reken je nog zo’n 40 kilometer extra aan reisafstand.

Afstand: 265 kilometer

DAG 5: KINGS CANYON – ALICE SPRINGS

Uitslapen is er niet bij, want ook vandaag moet je weer vroeg uit de veren. Vandaag staat de Kings Canyon Rim Walk namelijk op het programma: een van de mooiste wandelingen in het Red Centre van Australië. Ik bezocht Kings Canyon eind april en toen werd de Rim Walk om 09.00 uur gesloten omdat het richting de 40 graden zou worden. Neem daarom voldoende zonnebrand, water en een petje of andere hoofdbescherming mee. De wandeling is slechts 6 kilometer lang, maar reken toch zo’n 3 tot 4 uur om te wandelen. De eerste 15 minuten moet je een flink stuk klimmen, maar daarna is de wandeling vrijwel plat en makkelijk te volgen. De rode rotsen aan de rand van de kloof zijn absoluut een gevalletje van ‘natuur op z’n best’ en vormen een prachtig contrast met de weelderige Garden of Eden. Na de wandeling zoek je uiteraard weer een fijn plekje om te lunchen, voordat je weer terugrijdt naar Alice Springs. Als alternatief kun je ervoor kiezen om nog een extra dag aan je roadtrip vast te plakken en de West MacDonnell Ranges te verkennen. Ik ben hier zelf echter niet geweest, maar het schijnt een prachtige toevoeging aan de route te zijn met veel natuurlijke zwembaden.

Afstand: 430 kilometer

ROADTRIP DOOR HET RED CENTRE VAN AUSTRALIË

Praktische info en tips

Wil je na het lezen van bovenstaande blog ook een roadtrip door de outback van Australië maken? Ik kan het je alleen maar aanraden. Australië is een fantastisch land om door heen te reizen en is daarnaast ook nog eens heel veilig. Voor wie het ‘echte’ Australië wilt ervaren, mag een trip richting de outback dan ook niet ontbreken.

WAT IS DE BESTE REISTIJD OM HET RED CENTRE IN AUSTRALIЁ TE BEZOEKEN?

Je kunt centraal Australië in principe het hele jaar door bezoeken, maar ik raad je aan om de extreme hitte tijdens de zomermaanden te vermijden. De zomer loopt in Australië van december t/m maart. In de winterperiode kan het in de outback behoorlijk fris zijn en dus is de beste reisperiode van maart tot en met mei en van oktober tot en met november.

ONDERSCHAT NIET HOE AFGELEGEN HET RED CENTRE LIGT

Hoewel Alice Springs en Yulara voldoende voorzieningen hebben, is het aantal voorzieningen tussen deze twee steden zeer beperkt. Telefoonbereik heb je niet overal, dat is iets om rekening mee te houden. Bereid je roadtrip door dit deel van het Northern Territory dan ook goed voor: zorg altijd voor voldoende eten, water, benzine en wat extra dekens voor het geval je onverhoopt ergens stil komt te staan.

VERVOER NAAR ALICE SPRINGS

Als je net als mij beperkt bent in de tijd die je in de outback te besteden hebt, dan is de snelste optie om naar Alice Springs te vliegen. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Wij betaalde 280 AUD per persoon voor een vlucht van Cairns naar Alice Springs en vanuit Alice Springs verder naar Darwin. Een andere (en vaak goedkopere) optie is om rechtstreeks naar Uluru / Yulara te vliegen met Jetstar, maar het nadeel hiervan is dat je daar geen auto kunt huren. Alle verhuurmaatschappijen bevinden zich namelijk in Alice Springs. Indien je georganiseerd op pad gaat en geen eigen auto wilt huren, dan loont het zich wellicht om rechtstreeks richting Uluru te vliegen.

AUTO HUREN ALICE SPRINGS

Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van de route die je wilt gaan rijden, vóórdat je een huurcontract afsluit. Met veel huurauto’s is het namelijk verboden om op onverharde wegen te rijden en sommige plekken zijn alleen met een 4×4 te bereiken. Zeker als je besluit om je route uit te breiden met een bezoek aan de West MacDonnell Ranges is dit iets waar je rekening mee moet houden.

Meer lezen over Australië ? Dit vind je misschien ook leuk:

Lees hier alle blogs over Australië

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.