Vierdaagse trip naar Salar de Uyuni met Cruz Andina Travel

cruz andina tour salar de uyuni

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: gekke foto’s op een eindeloze witte vlakte. Mensen die achtervolgd worden door een dinosaurus, geplet lijken te worden onder een gigantische schoen of enthousiastelingen die al dansend uit een bus Pringles tevoorschijn komen. Grote kans dat deze foto’s zijn gemaakt op de grootste zoutvlakte ter wereld: de Salar de Uyuni in Bolivia.

De beste manier om deze indrukwekkende plek, omringd door het Andes gebergte, te ontdekken is door middel van een tour. Online (maar ook in bijvoorbeeld San Pedro de Atacama) vind je ontzettend veel touroperators die tours aanbieden naar de Salar de Uyuni. Variërend van 1 dag (vanuit Bolivia) tot 2, 3 of 4 vier dagen. Wij boekten een vierdaagse tour bij Cruz Andina Travel en dat resulteerde in het tofste off road avontuur ever. Echt. We hebben zoveel moois gezien tijdens deze roadtrip, niet normaal. In dit artikel deel ik mijn eerlijke ervaring van dag tot dag.

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN EEN DRIEDAAGSE SALAR DE UYUNI TOUR MET CRUZ ANDINA

Dag 1
Op dag 1 van de Bolivia Salt Flat tour worden we in alle vroegte opgehaald bij ons hotel in San Pedro de Atacama en rijden we met een busje naar de grens met Bolivia. Na het nodige papierenwerk aan de Chileense kant van de grens worden we in twee groepen verdeeld en wisselen we het busje in voor een degelijke 4WD jeep. Ons thuis voor de komende vier dagen. We stellen onszelf voor aan de overige groepsleden en lopen vervolgens richting het houten hutje dat doorgaat voor de Boliviaanse grenspost. Hier krijgen we onze stempels en wanneer we terugkomen bij de wagen heeft onze gids een heerlijk ontbijt voor ons klaargemaakt.

Zodra iedereen genoeg heeft gegeten, worden de tassen op het dak vastgesnoerd en zijn we klaar voor ons avontuur. Overweldigende natuur, wat het thema van deze trip lijkt te zijn, zover je kunt kijken. Het landschap wordt versierd met vulkanen, meren en grazende vicuña’s die ons nieuwsgierig aankijken.

Rond de middag bereiken we een waanzinnig mooi meer waar flamingo’s rond paraderen. Iets verderop is een natuurlijke warmwaterbron waar we kunnen badderen. Chillen with a view. Het water hier wordt opgewarmd door de geothermische activiteit in dit gebied en heeft een aangename temperatuur. We nemen een ontspannende duik en rijden vervolgens door naar de Sol de Mañana geiser. Hier zien we geothermische activiteit op z’n best: pruttelende blauwgrijze en oranje modderpoelen worden afgewisseld met gaten in de grond waar stoom uit wordt geblazen. Bijzonder. Minstens zo bijzonder is dat er hier geen muurtjes, touwtjes of andere afzettingen zijn die je op een veilige afstand houden. Een kwestie van je gezonde boerenverstand gebruiken dus.

De laatste stop voor vandaag is Laguna Colorada. Een prachtig rood gekleurd meer op ruim 4400 meter hoogte en een belangrijke broedplek voor flamingo’s. In de broedperiode zijn hier wel meer dan 30!! duizend flamingo’s te vinden. We wandelen langs het meer en poseren bij een groepje lama’s. Wat een fantastische plek. Het is bizar hoe mooi natuur kan zijn. Laguna Colorada is het perfecte einde van een toch al perfecte dag.

Dag 2
Als je een beetje van geologie houdt dan is dag twee een super interessante dag. Je toert namelijk langs allerlei verschillende soorten gesteente. Voor alle anderen (yep, ik!), is dit vooral een dag vol mooie en indrukwekkende rotsformaties in verschillende vormen. Rotsen in de vorm van een kameel, in de vorm van een wereldbeker, een lama.. ze komen allemaal voorbij.

De route van dag 2 gaat veelal boven de 4000 meter en dus is het aan te raden om cocabladeren of cocasnoepjes bij de hand te hebben. Vaak heeft de gids ook een hele zak met cocabladeren bij zich, dus schroom niet om daar om te vragen.  Vind je het vies om op de blaadjes te kauwen? Dan kun je er ook thee van maken. Smaakt best prima. Cocabier heb ik helaas niet gevonden, wel lokaal gebrouwen cactus- en quinoabier. Dat moet je natuurlijk ook proberen. Al vond ik het persoonlijk niet zo heel erg lekker..

Halverwege dag 2 neemt de gids ons mee naar een plek waar toeristen normaalgesproken niet komen. Behendig wordt de 4WD door een smal weggetje geloodst en dan duikt daar ineens een prachtige vallei voor ons op. Weggelopen uit een sprookje. Kleine waterstroompjes banen zich een weg door het groene mos, terwijl de lama’s rustig grazen en een verlegen vizcacha ons observeert vanaf de hoge rotsen. We wandelen rond, klimmen over de steile rotsen en genieten daarna van een heerlijke lunch. Beste lunchplek ever. Echt.

We vervolgen onze weg naar een diepe canyon, waar wederom het Boliviaanse veiligheidsprincipe van kracht is (jep, je boerenverstand!) en rijden vervolgens verder naar onze overnachtingsplek. Op dag 2 slapen we in een zouthotel. En dat is precies zoals de naam al doet vermoeden: een hotel gemaakt van zout. Het bed, de vloer, de muren… alles, nouja… bijna alles, is hier gemaakt van zout. Een leuke ervaring.

Zodra het donker is besluiten we nog een stukje te wandelen, weg van de lampen in het dorpje. Wat een sterrenhemel. Genieten.

Dag 3
Vroeg uit de veren, want vandaag is de grande finale. De zon is nog niet op en met mijn ogen nog halfdicht rijden we in 30 minuten naar de zoutvlakten. Eindelijk. Hier heb ik zó lang op gewacht. Wanneer we arriveren is het nog donker, maar zodra de eerste zonnestralen de Salar de Uyuni verlichten, besef ik me op wat voor magische plek ik ben. Een dikke witte zoutkorst zo ver als ik kan kijken. Mooier en indrukwekkender als dat ik ooit had kunnen bedenken. Wauw.

We aanschouwen een prachtige zonsopkomst en rijden vervolgens door naar Cactus Island. Een rotsachtig eiland, bezaaid met cactussen, midden op de Salar de Uyuni. Bizar. We maken een wandeling over het ‘eiland’ en ontbijten vervolgens op de immens grote witte vlakte. Het leven is goed.

Met gevulde buiken stappen we vervolgens weer in de wagen, op zoek naar de perfecte plek voor het maken van wat ‘loco pictures’. We verzamelen snel de spulletjes die we hebben weten te bemachtigen voor het maken van de wereldberoemde perspectief foto’s en gaan enthousiast aan de slag met fotograferen. Het maken van de perfecte foto is echter moeilijker dan je denkt en dus grijpt onze gids al snel in. Heel verstandig. Hij dirigeert ons naar de juiste plek, maakt de ene naar de andere toffe foto en in ruil daarvoor verplicht hij ons om al dansend uit een busje chips tevoorschijn te komen. Tja… voor wat hoort wat.

De volgende stop is een zoutmuseum. Persoonlijk vind ik dit niet de moeite waard om te benoemen, maar het is wel een handige plek als je naar de wc moet en niet gebruik wilt maken van de ‘inca baño’. Je vindt hier ook nog allerlei vlaggen, ter herinnering aan de Dakar Rally. Na een korte pitstop rijden we door naar een klein dorpje een paar kilometer verderop. We slenteren rond over een marktje, slaan souvenirs in en lunchen bij mensen thuis. Zodra we uitgeshopt zijn, rijden we door naar onze laatste stop van deze tour: een treinkerkhof. De ijzeren karkassen zijn fascinerend, maar ik vind ze ook een beetje griezelig.

We sluiten de tour met onze gids af in een gezellig cafeetje in Uyuni en worden aan het einde van de middag opgehaald door de chauffeur die ons terugbrengt naar Chili. Aan het einde van de ochtend op dag vier zijn we weer terug in San Pedro de Atacama Een heleboel mooie herinneringen en vriendschappen rijker.

Tip | de souvenirs die je bij het zoutmuseum kunt kopen zijn 2 keer zo duur als in de dorpjes. Check met je gids dus even of je na het zoutmuseum nog een stop maakt en sla daar je souvenirs in.

Tip | Je kunt er ook voor kiezen om de tour in Uyuni te laten eindigen, zodat je vanuit daar verder reist door Bolivia. Andersom kan natuurlijk ook: starten in Uyuni en eindigen in San Pedro de Atacama.

PERSOONLIJKE ERVARING MET CRUZ ANDINA TRAVEL

In één woord: super! Onze chauffeur/gids was superleuk, grappig en ervaren en gaf zo regelmatig uitleg over wat we zagen. Hij reed heel veilig, zorgde ervoor dat iedereen in orde was en ook de Jeep was in goede staat. Cruz Andina Travel is dus een goede en veilige keuze.

KOSTEN SALAR DE UYUNI TOUR

Wij betaalden €175,- per persoon. Dit was  inclusief:

  • 3 overnachtingen (inclusief warme douche en indien gewenst extra warme dekens)
  • 4 x ontbijt, 3 x lunch en 3 x diner
  • Spaanstalige gids/chauffeur

Hier bovenop komen nog een aantal extra kosten zoals de ‘border tax’, dit is 15 boliviaanse pesos per persoon. Verschillende entreegelden (150 boliviaanse pesos p.p.) en de entree voor het cactuseiland (30 boliviaanse pesos p.p.). Verder heb je nog geld nodig voor eventuele snacks, water, wc (2-5 pesos per keer) en souvenirs.

Als je liever met een Engelstalige gids reist, dan betaal je daar extra voor.

TOUR

De tour was, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, fantastisch! We hebben zoveel moois gezien, niet normaal. Daarnaast hadden we bijna alle plekken voor ons alleen. Als je ziet hoeveel jeeps er rondtoeren dan is dat best een prestatie. Onze gids nam overal ruim de tijd en nam ons mee naar plekken waar niet alle tours komen. En dat is natuurlijk extra leuk!

GIDS / CHAUFFEUR

Onze gids (en tegelijkertijd ook chauffeur) was beter dan dat we hadden kunnen wensen. Hij reed heel veilig (je zult beslist getuige zijn van maniakaal rijgedrag) en zorgde ervoor dat iedereen OK was. Zodra hij merkte dat een meisje uit onze groep zich niet zo lekker voelde, zorgde hij dat ze cocabladeren kreeg en hielt haar goed in de gaten. Hij was geduldig, rustig en vooral heel erg grappig. Onze gids sprak amper Engels, maar als je een beetje spaans spreekt is dat absoluut geen belemmering.

OVERNACHTINGEN

Zolang je geen luxe viersterrenhotels verwacht zit je helemaal prima. De accommodaties waar wij hebben geslapen waren schoon, we kregen warme dekens, konden warm douchen en ook het eten was meer dan prima. Wij hadden een tour geboekt met gedeelde kamers, maar uiteindelijk kregen we overal een gratis upgraden en sliepen we in een tweepersoonskamer met eigen douche.

ETEN

We kregen iedere dag lekker te eten en er was meer dan genoeg keuze. Ontbijten deden we met pannenkoeken, yoghurt, brood, beleg en fruit. Onze lunch bestond onder andere uit quinoagerechten, ovenschotel van aardappel, salade, fruit, vis en vlees en gebakjes. ’s Avonds kregen we o.a. Pike Machu, dit is een typisch Boliviaans gerecht en lijkt een beetje op de welbekende kapsalon. De Pike Machu bestaat uit friet, salade, ei en vlees. Lekker! Op de overige avonden kregen we wijn, soep, vlees, rijst, pasta en salade. Als je vegetarier bent, dan kun je dat van te voren aangeven zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

VEILIGHEID

Als je inmiddels een beetje research hebt gedaan naar het boeken van een tour naar Salar de Uyuni, dan heb je vast en zeker horrorverhalen gelezen over dronken chauffeurs. Er rijden inderdaad wat wegpiraten rond. Zo zagen wij een Jeep van een andere touroperator een vrachtwagen inhalen in een metershoge stofwolk… Ik kan me zomaar voorstellen dat die groep met samengeknepen billen op de achterbank zat. Onze chauffeur was gelukkig super chill en reed continue heel veilig. Hij dronk niet, had ontzettend veel geduld en de auto was daarnaast uitgerust met een extra zuurstoftank. Dat gaf me persoonlijk iets meer rust, wetende dat we een flinke tijd boven de 4000m hoogte zouden doorbrengen.

PRAKTISCHE INFO VOOR JE BEZOEK AAN SALAR DE UYUNI

WAT IS DE BESTE REISTIJD OM SALAR DE UYUNI TE BEZOEKEN

De beste reistijd is er eigenlijk niet. Ieder seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je in het regenseizoen wellicht geen gekke perspectieffoto’s maken, maar heb je wel waanzinnige reflecties van de wolken omdat de zoutvlakte dan als één grote spiegel fungeert. Salar de Uyuni is in elk seizoen prachtig.

De aangenaamste periode qua temperatuur is tussen september en november en als je de natte versie van de zoutvlakten wilt zien, dan bezoek je Salar de Uyuni het beste in maart of april. Houdt er rekening mee dat het in de winter ijskoud kan zijn op de zoutvlakten.

WAAR OP TE LETTEN BIJ HET BOEKEN VAN EEN TOUR NAAR SALAR DE UYUNI

Als je inmiddels een beetje research hebt gedaan naar het boeken van een tour naar Salar de Uyuni, dan heb je vast en zeker horrorverhalen gelezen over slecht eten, dronken chauffeurs of verhalen over gidsen die afspraken niet nakomen. Ook wij hebben die verhalen gelezen en gehoord en des te belangrijker is het om van te voren goed onderzoek te doen. Ook wij hebben research gedaan van te voren en kozen uiteindelijk voor Cruz Andina. Daar hebben we absoluut geen moment spijt van gehad. Gilmar was een super gids/chauffeur, de 4×4 jeep was betrouwbaar en comfortabel, de accommodaties en het eten waren perfect geregeld en als bonus was onze groep ook nog eens heel erg leuk.

Meer lezen over Salar de Uyuni? Dit vind je misschien ook leuk:

Alle verhalen over Chili

4 Comments

  • Laura schreef:

    Wat een mooie ervaring hebben jullie daar gehad zeg. Ik sla het op in mijn favorieten, wie weet voor volgend jaar. Ps. Ik zie de ‘loco picture’ ondersteboven, of ligt dat aan mij? Liefs Laura

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      Hi Laura, wat leuk! Ik zie de foto gewoon zoals hij zou moeten staan, maar ga het nog even checken! X Lon

  • Anita schreef:

    Hi Lon, bedankt voor de tip! We hebben eerder je reisroute van Chili al eens voorbij zien komen en besloten om eind dit jaar naar Chili te reizen. Lijkt ons geweldig. We combineren het dan ook met een bezoek aan Salar de Uyuni en zo te lezen kunnen we prima bij deze tour boeken. Scheelt ons tijd in uit zoeken. We gaan ‘maar’ 3 weken en zijn iets minder actief als jou en je vriend ingesteld, wellicht kun je ons tzt helpen met plannen of in ieder geval de planning bekijken. Groetjes Peter en Anita (oet Bree)

    • Ontdek de wereld mee schreef:

      Hoi Anita, graag gedaan natuurlijk! Chili is inderdaad een fantastisch land en een hele goede keuze voor jullie volgende reis! Ik help jullie tzt graag hoor, geen probleem 🙂 Jullie weten me te vinden. Groetjes Lon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.