Wandelen in Dana: vergezichten, vogels en valleien tijdens de Shaq Al Reesh trail

uitzicht Shaq Al Reesh wandeling Dana Jordanië

Dat het Dana Biosphere Reserve in Jordanië een heus wandelparadijs is kon je al eerder lezen op mijn blog. Zo schreef ik een uitgebreid artikel over de mooie Wadi Ghuweir trail. Een toffe hike waarbij je een stroom water volgt en over rotsen klimt en klautert. Maar in Dana zijn nog veel meer mooie wandelingen te maken: van kort tot lang en van licht tot zwaar. Zelf liep ik de Shaq al Reesh trail, ook wel bekend als de Feathers Canyon Hike. Een korte, maar mooie en leuke wandeling die je prachtige vergezichten biedt over het Dana natuurreservaat. Benieuwd wat je kunt verwachten van de Shaq Al Reesh trail? Je leest het hieronder.

SHAQ AL REESH TRAIL – DE FEATHERS CANYON HIKE

Wanneer je op zoek bent naar een korte maar mooie wandeling in het Dana Biosphere Reserve, dan is de Shaq Al Reesh Trail een goede keuze. Shaq-Al-Reesh betekent ‘Canyon of the Feathers’ en wanneer je deze wandeling hebt volbracht begrijp je meteen waarom. Tientallen vogeltjes moedigen je onderweg aan met hun gefladder en gefluit. Genieten. De Feathers Canyon trail is een circulaire route en voert je over grote rotsen mee naar een prachtige vallei. Maar niet voordat je hebt genoten van de waanzinnig mooie vergezichten. Slechts na enkele minuten wandelen wordt je namelijk al getrakteerd op een heel tof uitzicht. Kon veel slechter.

uitzicht over bergen in Jordanieuitzicht in Dana Jordanie over bergen

Al gaandeweg wordt het steeds moeilijker om te navigeren en dus is een gids een absolute must. Waar je de eerste meters nog een duidelijk pad kunt volgen, loop en klim je al snel over grote blokken van kalk- en zandsteen. De gigantische keien zijn een lust voor het oog en zijn leuk om te beklimmen. Hoe verder je afdaalt, hoe groener het wordt en eenmaal beneden ontvouwt zich een prachtige vallei met honderden fluitende vogeltjes. De perfecte plek voor een korte stop, voordat je weer aan de korte klim naar boven begint.

De totale afstand van de Shaq Al Reesh trail is zo’n 8 kilometer en reken op zo’n 3 tot 4 uur wandelen.

MOEILIJKHEIDSGRAAD SHAQ AL REESH TRAIL

De Shaq Al Reesh trail is niet bijzonder moeilijk, maar je moet af en toe wel over grote rotsblokken klauteren en lopen. Als je goed (en zeker) op je benen staat, is dit doorgaans geen probleem. En mocht je het om wat voor reden dan ook wat eng vinden, dan helpt de gids je gewoon omhoog of omlaag. Don’t worry, be happy. Aldus Salim, onze gids. Het eerste deel van de Feather Canyon Trail voert je mee over rotsachtige ondergrond, maar het pad is hier nog goed en makkelijk te volgen. Op dit deel van de hike heb je trouwens ook al geweldige uitzichten over de vallei en de diverse rotsformaties. Ben je niet zo’n wandelaar maar wil je wel wat toffe uitzichten, dan is het dus een prima optie om alleen het eerste stuk te lopen. Dat kan trouwens zonder gids.

uitzicht Dana Jordanië wandelenwandelen in Dana Jordanië uitzicht

Hoe verder je afdaalt, hoe meer je moet klauteren en hoe moeilijker het pad te volgen is. Sterker nog, het is niet eens meer een pad te noemen. De gids weet gelukkig wel de weg en zorgt ervoor dat je de makkelijkste route over de grote rotsblokken kunt volgen. Wij hadden de mazzel met een groepje Nederlanders en Belgen te lopen die wel in waren voor een beetje avontuur en maakten een korte detour waar iedereen zich kon uitleven met nog wat meer geklim en geklauter.

De weg terug naar boven vanaf de vallei vraagt ook af en toe om wat klim- en klauterwerk, maar is voor iemand met een normale basisconditie goed te doen. Heb je zwakke knieën, dan is dit waarschijnlijk een van de zwaardere stukken van de route. Hoewel het eerste deel van de route dus een pad volgt, wordt het al snel moeilijker om de route te volgen. De trail is niet gemarkeerd en op sommige plekken is het lastig om de juiste route te vinden. Ga daarom altijd met een gids op pad als je de volledige Shaq Al Reesh trail wilt lopen.

uitzicht wandelen in Dana Jordanië

klimmer in Dana Jordanië
gids in Dana wandelen Jordanië

START- EN EINDPUNT VAN DE SHAQ AL REESH TRAIL

Beginpunt
Om bij het beginpunt van de Shaq Al Reesh trail te komen, heb je een auto nodig. Dat kan met je eigen huurauto (wanneer je slechts een klein deel van de route loopt), of je regelt lokaal vervoer met gids. Wanneer je slechts een klein stukje van de trail loopt dan kun je op maps.me gewoon Shaq Al Reesh trail invoeren en die leidt je in de goede richting. Wel van te voren dus even de kaart downloaden. Je kunt de auto ter plekke parkeren, maar als je slechts een klein deel van de route loopt dan ben je binnen een kwartiertje tot 20 minuten wel weer terug. Reken op zo’n 10 tot 15 minuutjes rijden.

Eindpunt
Wanneer je de volledige Shaq Al Reesh trail loopt, dan eindig je ergens anders. Een klein stukje verderop. Hier staat de chauffeur weer op je te wachten om je in zo’n 15 minuutjes weer terug te brengen naar Dana Village.

SHAQ AL REESH TRAIL: GIDS EN KOSTEN

Wanneer je besluit om de hele Shaq Al Reesh trail te lopen (iets wat ik zeker aanraad), dan heb je een gids nodig. Een gids kun je gewoon regelen via je verblijf. Wij sliepen bij Wadi Dana Eco Camp (aanrader!) en regelden ter plekke een gids. Voor een gids betaal je 85 JD. Dit is echter voor een groep van maximaal 4 personen. Wij waren echter met z’n zessen en betaalden daarom 20 JD per persoon. Geen idee waar die extra kosten voor waren, maar goed. Dit is inclusief vervoer, thee en gids.

PAKLIJST SHAQ AL REESH TRAIL

Schoenen met goede grip
Zonnebrandcrème
Snacks voor onderweg
Voldoende water (2 liter)
Laagjes kleding
Hoed, sjaal of pet
EHBO kit
Fooi voor gids en/of chauffeur
Desinfectie / tissues. A girl gotta pee 😉
Een kleine daypack
Zonnebril
Camera

Meer lezen over rondreizen en wandelen in Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Jordanië

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.