Wat te doen in St. Lucia: groen paradijs van Zuid-Afrika

nijlpaarden in st. Lucia Zuid-Afrika

St. Lucia is een klein en gezellig dorpje gelegen in Kwazulu Natal: een groene provincie aan de oostkust van Zuid-Afrika en thuishaven van de Zoeloes. Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika verblijven we een aantal dagen in St. Lucia, het dorpje dat vooral bekend staat vanwege de nijlpaarden die hier ’s avonds over straat lopen. Sterker nog: in St. Lucia vind je de grootste populatie nijlpaarden van heel Zuid-Afrika. Maar in de omgeving van St. Lucia is meer te doen. Zo ligt aan de ene kant het prachtige groene iSimangaliso Wetland Park en aan de andere kant de Indische oceaan. Kortom: St. Lucia is een heerlijke plek om een aantal dagen te verblijven. Wat je zoal kunt zien en doen tijdens je bezoek aan St. Lucia lees je hier.

NIJLPAARDEN SPOTTEN MET EEN HIPPO & CROC TOUR

St. Lucia is dé plek in Zuid-Afrika om nijlpaarden te spotten. In het estuarium van St. Lucia leven naar schatting zo’n 800 exemplaren van deze grote grijze joekels. Een Hippo & Croc tour is dan ook een bijzondere ervaring. Wanneer je een Hippo & Croc Cruise boekt, dan vaar je twee uur over het water en kun je de nijlpaarden (en krokodillen) van een veilige afstand observeren. Je zult je erover verbazen hoe groot ze zijn! Wij spotten al snel een drietal krokodillen die lekker in de zon liggen te chillen, maar daar kwamen we natuurlijk niet voor. Niet veel later zien we de eerste familie nijlpaarden rustig dobberen in het water. Het is zo gaaf om zo dichtbij te kunnen komen. Vooral wanneer ze gapen is dat een spectaculair gezicht en besef je dat je deze reuzen liever niet te voet tegenkomt. Ga daarom na zonsondergang nooit lopend het dorp in, maar neem de auto of taxi.

We varen verder door de mangroves en zien diverse nijlpaardfamilies. De een rustig dobberend in het water, de ander al luierend in de modder aan de waterkant. Gele wevers die bijzondere nestjes bouwen in het riet, zeearenden die op zoek zijn naar een lekker hapje en zo nu en dan een krokodil. We staan versteld van de schoonheid van dit stukje natuur. Een absolute aanrader!

nijlpaarden in St. Lucia Zuid-Afrika nijlpaarden in St. Lucia Zuid-Afrikanijlpaarden in st.lucia Zuid-Afrika nijlpaarden in st.lucia Zuid-Afrika

Tip → Er zijn verschillende organisaties die een Hippo & Croc tour aanbieden, maar het grote verschil zit ‘m in de hoeveelheid mensen aan boord. Boek als het even kan een touroperator die met een kleine boot vaart, zodat je niet hoeft te dringen om de nijlpaarden te kunnen zien. Wij boekten onze tour bij Heritage Tours & Safari’s en daar zit je met maximaal 15 mensen aan boord. Een boottocht duurt ongeveer twee uur. Heb je de tijd? Probeer dan een de laatst vertrekkende tour te boeken. Aan het einde van de dag worden de nijlpaarden namelijk actiever én kun je genieten van een prachtige Afrikaanse zonsondergang vanaf het water.

 

ROADTRIPPEN EN WILDLIFE SPOTTEN IN ISIMANGALISO WETLAND PARK

Onze roadtrip door iSimangaliso Wetland Park resulteerde in één van de mooiste reisherinneringen aan Zuid-Afrika. Terwijl we vanuit de Bhangazi Gate via diverse loops naar Cape Vidal reden, sprong er namelijk een luipaard net voor onze auto de weg over. Dat moment was zo bizar, dat mijn vriend en ik elkaar eerst 5 minuten met open mond aan zaten te kijken. Gebeurde dit echt? Ja! Dit was overigens ook de enige keer dat we het luipaard hebben weten te spotten tijdens onze reis door Zuid-Afrika, maar zo in vol ornaat recht voor onze auto was écht heel erg gaaf en bijzonder.

iSimangaliso Wetland Park is thuisbasis voor maar liefst 4 van de BIG 5, alleen de leeuw laat zich hier niet zien. Omdat het park zo groen en dichtbegroeid is, is het moeilijker om wilde dieren te spotten, maar wij hadden veel geluk en tijdens onze roadtrip zebra’s, olifanten, neushoorns, buffels, waterbok, koedoes, aapjes en heel veel vogels gezien. Ondanks dat het hier dus wat lastiger is om dieren te spotten, is iSimangaliso wel echt een bezoekje waard. De diversiteit is een mooie afwisseling tijdens je reis door Zuid-Afrika.

Tip → in het park zijn geen restaurants aanwezig, dus neem je eigen lunchpakketje en iets te drinken mee. Er zijn onderweg meerdere plekken waar je de auto uit kunt, maar ik raad je aan om je lunch te bewaren tot je bij Cape Vidal bent. Kun je lekker op het strand lunchen. Pas wel op voor aapjes.. Het is ook mogelijk om een (nacht)safari te boeken, maar de leukste manier om het park te verkennen is met je eigen auto.

BIG 5 SPOTTEN IN HLUHLUWE-IMFOLOZI PARK

Hluhluwe-Imfolozi – ook wel sloewie-sloewie genoemd – is niet alleen een van de oudste natuurparken in Zuid-Afrika, je vind hier ook de grootste populatie witte en zwarte neushoorns ter wereld. Ze wisten er in dit park met behulp van een fokprogramma zelfs voor te zorgen dat de witte neushoorn van uitsterven werd gered. Een ideale plek voor een fijne gamedrive dus! Naast de BIG 5, leven er nog vele andere mooie dieren in dit park en dus kun je hier prima een dagje rondtoeren. Wij zagen er onder andere een prachtige neushoorn met haar jong, giraffen en een hele grote kudde buffels. Zo gaaf! Hluhluwe-Imfolozi is een prachtig groen park waar je in één dag heel veel dieren kunt zien.

Hluhluwe ligt op zo’n 50 minuutjes rijden van St. Lucia. Stap bij voorkeur dus zo vroeg mogelijk in de auto om zoveel mogelijk uit je dag te halen. Een andere optie is om met een georganiseerde safari – bijvoorbeeld met Heritage – op pad te gaan, deze vertrekken vaak al rond 05.00 uur ’s ochtends en zijn er in halve- en hele dagtours.

Let op: wat mij betreft is er niets zo gaaf als het spotten van wilde dieren tijdens een safari. Post echter NOOIT de locatie waar je een bepaald dier hebt gespot online. Dit om te voorkomen dat stropers of andere mensen met slechte intenties de locatie van (bedreigde) dieren via Social Media kunnen achterhalen en neushoorns, olifanten of welk ander dier dan ook stropen voor bijvoorbeeld hun hoorns of slagtanden.

buffels in zuid-afrika

springbok zuid-afrika
olifant in zuid-afrika

WALVISSEN SPOTTEN IN ST. LUCIA

Aan wilde dieren geen gebrek in St. Lucia. St. Lucia is namelijk niet alleen de perfecte plek is om nijlpaarden te zien, maar van juni t/m november kun je hier ook prima terecht voor het spotten van de gigantische bultrugwalvis. Zelf heb ik walvissen gespot vanuit Hermanus aan de Tuinroute, maar mocht je je rondreis beperken tot dit deel van Zuid-Afrika dan is dit een heel goed alternatief.

PLAN JE REIS NAAR ST. LUCIA

HOEVEEL DAGEN HEB JE NODIG IN ST. LUCIA?

Er is meer dan genoeg te doen in de omgeving van St. Lucia en daarom raad ik je aan om minimaal 2, maar liever nog 3 of meer dagen in St. Lucia te verblijven. Wanneer je je reis in Johannesburg bent begonnen, dan is St. Lucia sowieso een fijne plek om het even rustig aan te doen en een beetje bij te komen. Maak een safari door iSimangaliso, spot nijlpaarden tijdens een Hippo & Croc tour of slenter wat door de gezellige dorpskern. In St. Lucia vind je tal van fijne restaurantjes en marktkraampjes waar je heerlijke ananas en ander vers fruit kunt kopen. Of souvenirs, dat kan natuurlijk ook. Wil je écht een mooi souvenir mee naar huis nemen? Naast het kantoor van touroperator Heritage ligt een winkeltje waar je prachtige handgemaakte beelden e.d. kunt kopen. Prijzig, maar dan heb je ook wat. Mijn handgemaakte beeld van ebbenhout staat nog altijd te shinen in de woonkamer..

OVERNACHTEN IN ST. LUCIA

St. Lucia is maar een klein dorpje en dus is de keuze niet oneindig voor wat betreft accommodaties. Zeker wanneer je St. Lucia in het hoogseizoen – tussen oktober en mei – bezoekt is het slim om zo vroeg mogelijk te boeken. Je kunt kiezen voor een luxe hotel of lodge, maar er zijn ook genoeg middenklasse en budget accommodaties.

Wij boekten wat aan de late kant en hadden niet zo heel veel keuze meer in accommodaties, maar hadden een heel fijn verblijf in Little Eden. Andere overnachtingsmogelijkheden in St. Lucia vind je op booking.com.

Meer inspiratie voor een rondreis door Zuid-Afrika? Dit vind je misschien ook leuk:

1 Comment

  • jolanda schreef:

    Ohhh, wat heerlijk om dit te lezen! Het doet me weer denken aan mijn reis naar Zuid Afrika. En het verblijf in St. Lucia. Met een vroeg ochtendbezoek aan de nijlpaarden. En inderdaad een mooie lange dag in Hluhluwe-Imfolozi. En dan aan het eind van de dag genieten van een sun downer met een subliem uitzicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.