Doen in Jordanië: bezoek de eeuwenoude ruïnes van Jerash

Ruines Jerash Jordanie

Wanneer je het hebt over een reis naar Jordanië dan denken veel mensen aan het bezoeken van de roze stad Petra. Geheel terecht natuurlijk, want Petra is nu eenmaal behoorlijk indrukwekkend. Maar wist je ook dat je in Jordanië nog veel meer eeuwenoude overblijfselen vindt die de moeite waard zijn om te bezoeken? Enkele van de mooiste ruïnes in Jordanië vind je wat mij betreft in Jerash, een stadje zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman. Benieuwd hoe je Jerash in Jordanië het best bezoekt? Ik heb alle informatie voor je op een rij gezet.

JERASH

Jerash is, buiten Italië, een van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes ter wereld. Sterker nog, Jerash wordt gezien als (een van) de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten. Niet zo gek ook, want Jerash werd zo’n 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht en groeide uit tot een belangrijke stad op de handelsroute van Europa naar Azië.

Tegenwoordig breng je vooral een bezoek aan Jerash om je te verwonderen over de indrukwekkende en eeuwenoude overblijfselen. Ik verbaasde me vooral over hoe groot en mooi bewaard de ruïnes zijn gebleven. Ook als je geen liefhebber van geschiedenis bent is Jerash de moeite waard. De imposante stadspoorten, ellenlange zuilengangen, prachtige tempels en theaters geven je namelijk een goede kijkje in hoe de stad er destijds heeft uitgezien.

→ Lees ook: Ontdek in twee dagen de magie van Wadi Rum

JERASH BEZOEKEN: MET OF ZONDER GIDS

Het terrein waarop je de ruïnes van Jerash vind is ontzettend groot en misschien zelfs wel wat overweldigend. Daar spelen ze goed op in, want bij de ticketverkoop wordt je door  zo’n 10 verschillende gidsen vastgeklampt die je maar wat graag rondleiden. Maar is een gids nodig? Niet perse. Zelf heb ik geen gebruik gemaakt van een gids, maar op eigen houtje zo’n 2.5 uur door Jerash rondgelopen. Dat is prima te doen, maar de aanwezigheid van informatieborden is wel beperkt. Zelf vind ik het prima om enkel in hoofdlijnen te lezen over wat ik op zo’n moment precies zie, maar als je een gigantische geschiedenis- of archeologieliefhebber bent dan is een gids waarschijnlijk een betere optie. Voor een gids betaal je rond de 25 JD en voor dat geld helpt hij je door het gigantische complex te navigeren en vertelt hij je onderweg honderduit over wat je ziet.

Besluit je om Jerash zonder gids te bezoeken? Lees dan vooral dit blog nog eens goed door. Zo heb je in ieder geval alle handige en leuke wetenswaardigheden op een rijtje.

Uitzicht in Jerash Jordanie

DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN JERASH

HADRIANUS ARCH

De wandeling door Jerash begint bij Hadrianus Arch, ook wel de triomfboog van Hadrianus genoemd. Deze boog werd in 129 na Christus gebouwd ter ere van het bezoek van keizer Hadrianus en is een prachtige binnenkomer. Een betere eerste indruk van de pracht en praal van de voormalige Romeinse stad krijg je bijna niet. De boog is nu zo’n 11 meter hoog, maar was oorspronkelijk 2 keer zo hoog met drie enorme houten poorten. Probeer je dat maar eens voor te stellen.. Wanneer je de poort doorloopt vind je aan de linkerkant het Hippodrome. Dit is een grote renbaan, waar tegenwoordig nog steeds wagenraces worden gehouden.

hadrianus arch in Jerash JordanieHippodrome Jerash Jordanie

SOUTH GATE

Wanneer je doorloopt kom je vervolgens uit bij de South Gate, hier worden de tickets (nogmaals) gecontroleerd. De South Gate werd gebouwd in 130 na Christus en is één van de vier poorten langs de stadsmuur van Jerash. Vergeet niet omhoog te kijken wanneer je door de South Gate loopt. Net als de bogen bij Hadrianus Arch zijn ook deze kolommen versierd met prachtige gedetailleerde decoraties. Ook de South Gate zou vroeger zijn voorzien van drie grote houten poorten. Mocht je Jerash graag met gids willen bezoeken, dan kun je er hier alsnog een regelen.

HET FORUM

Vanuit de South Gate loop je door richting het Forum, ook wel bekend als Oval Plaza. Dit is wat mij betreft de mooiste plek in Jerash. Het ovale plein wordt omringd door 56 gigantische zuilen en is absoluut een van de hoogtepunten van Jerash. Het plein is 90 meter lang en 80 meter breed en ligt in het hart van de stad. Het plein vormde de verbinding tussen de hoofddoorgang en de Tempel van Zeus en nam een belangrijke plek in als het gaat om het sociale en politieke leven van het Jerash ten tijden van de Romeinen. Ik vond het plein met de kolommen en de kalkstenen platen bijzonder indrukwekkend. Neem vooral de tijd om hier even (in de schaduw) te zitten en alles op je in te laten werken.

Forum Jerash Jordanie

CARDO MAXIMUS

Vervolg je weg vanuit het Forum richting Cardo Maximus, een weg zoals alleen een Romeinse weg kan zijn. Dit is een ander absoluut hoogtepunt van Jerash en de 800 meter lange wandeling vanuit het Forum naar de North Gate is dan ook zeer de moeite waard. Cardo Maximus was de belangrijkste verkeersader van Jerash en werd omgeven door de belangrijkste gebouwen van de stad. De (nog origineel) geplaveide straat wordt daarnaast omringd met zuilen en is ontzettend mooi. Als je goed kijkt zie je zelfs nog de karrensporen van eeuwen geleden. Goed kijken is sowieso niet overbodig, want de geplaveide straat is behoorlijk ongelijk. Halverwege de straat vind je het – goed intact gebleven – Nymphaeum, destijds de belangrijkste fontein van de stad.

Cardo Maximus Jerash Jordanie

NORTH THEATER

Aan de noordzijde van de oude stad ligt het North Theater. Het North Theater werd gebouwd  rond het jaar 165 na Christus en nogmaals uitgebreid in het jaar 235. Net als veel andere monumenten in Jerash, werd ook het Noord Theater door een aardbeving verwoest en vervolgens (deels) ontmanteld voor o.a. Byzantijnse bouwprojecten. Het theater is inmiddels echter prachtig gerestaureerd en teruggebracht in zijn oude glorie. Persoonlijk vond ik dit theater zelfs mooier dan het Zuid Theater. Vandaag de dag biedt het theater nog steeds plek aan zo’n 2000 (!) mensen en in veel stoelen zie je nog de inscripties van de namen van de gemeenteraadsleden. Dit theater werd vermoedelijk dan ook niet gebruikt voor vertier, maar voor (politieke) vergaderingen. Wanneer je niet al teveel hoogtevrees hebt (de trappetjes zijn smal en steil!), heb je vanaf de bovenste ring een mooi uitzicht over de North Gate met de stad op de achtergrond.

North Gate Jerash Jordanie North Theater Jerash Jordanie

DIVERSE KERKEN & TEMPEL VAN ARTEMIS

Wanneer je vanuit het North Theater richting de Tempel van Zeus loopt kom je vanzelf langs de Tempel van Artemis. Artemis is de godin van de jacht en vruchtbaarheid en was de beschermgodin van de stad. Niet zo gek dat deze tempel als belangrijkste bouwwerk van Jerash werd beschouwd. De Tempel van Artemis werd gebouwd tussen het jaar 150 en 170 na Christus en is versierd met prachtige zuilen, waarvan er tegenwoordig nog 11 overeind staan. Een mooi bouwwerk wat absoluut de moeite waard is om van dichtbij te bekijken.

Vanaf hier kun je – als je dat wilt – verder wandelen richting de resten van verschillende Byzantijnse kerken. Van de kerken zelf is weinig meer te zien, maar de goed bewaard gebleven mozaïekvloer is mogelijk interessant. Persoonlijk vond ik de mozaïeken in Madaba en Petra mooier. In totaal zijn er nu 15 kerken gevonden in Jerash, maar diverse archeologen denken dat er nog meer kerken onder het zand liggen verborgen.

Jerash in Jordanie

DE TEMPEL VAN ZEUS & SOUTH THEATER

We sluiten ons bezoek af bij de overblijfselen van de Tempel van Zeus en het nog mooi intacte South Theater. Het South Theater is het grootste theater van Jerash en is gebouwd tussen het jaar 81 en 96 na Christus. Destijds was er plek voor zo’n 5000 toeschouwers. De akoestiek in dit theater is nog steeds heel mooi, dat bewijzen de lokale doedelzakspelers. Een knap staaltje bouwwerk dus.

De Tempel van Zeus werd rond het jaar 162 na Christus gebouwd, maar helaas is een groot deel van deze tempel verwoest tijdens een aardbeving. Op de informatieborden kun je een tekening zien van hoe de tempel er vroeger heeft uitgezien. Wees hier daarnaast alert op locals die foto’s van je willen maken en je vervolgens fotokaarten willen aansmeren voor een veel te hoog bedrag. Een beleefde en duidelijke ‘no thank you’ is voldoende.

Het uitzicht dat je vanaf deze plek hebt over het Forum is erg mooi en een fijne afsluiting van je bezoek aan Jerash. Vervolgens kun je het pad omlaag lopen en wandel je via het Forum weer terug naar de ingang van Jerash.

Uitzicht op Forum Jerash Jordanie Tempel Hercules Jerash Jordanie

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR EEN BEZOEK AAN JERASH

VERVOER NAAR JERASH: HOE KOM  JE ER

Jerash ligt op zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman en is eenvoudig met de auto te bereiken. Reken in dat geval op 1 tot 1.5 uur reistijd, het kan namelijk behoorlijk druk zijn op de wegen rondom Amman. Parkeren is gratis en kan op het terrein dat naast het Visitors Center ligt.

Heb je geen huurauto ter beschikking? Dan kun je ook met de bus, taxi of met een georganiseerde tour naar Jerash. Een tour of taxi kun je gemakkelijk regelen via je accommodatie in Amman.

HOEVEEL TIJD HEB JE NODIG VOOR EEN BEZOEK AAN JERASH

Er vanuit gaande dat je in een relaxed tempo wilt rondwandelen en de tijd wilt nemen om van de belangrijkste en mooiste plekken te genieten, reken je op een bezoek van 2 tot 4 uur. Dit hangt natuurlijk nauw samen met je eigen interesse, maar ook met het weer. Tijdens ons bezoek was het bloedheet en daarom stopten we regelmatig voor een (drink)pauze. We hadden zo’n 2.5 uur nodig om alles te zien.

ENTREETICKETS

De entree voor Jerash zit inbegrepen bij de Jordan Pass. Indien je geen gebruik maakt van de Jordan Pass, maar een los ticket wilt kopen dan betaal je 12 JD per persoon. Voordat je daadwerkelijk naar binnen mag wordt je tas gecontroleerd. Vervolgens wordt je via een overdekte souk met allerlei souvenir- en antiekwinkeltjes naar de entree van Jerash geleid. Je ticket laat je nogmaals zien bij de South Gate.

OPENINGSTIJDEN

November tot en met maart: dagelijks van 08.00 uur tot 16.00 uur
April en mei: dagelijks van 08.00 uur tot 17.30 uur
Juni tot en met oktober: dagelijks van 08.00 uur tot 18.30 uur

Let op: tijdens de ramadan gelden andere openingstijden, check daarvoor de website.

BESTE REISTIJD

De beste periode om Jerash te bezoeken is het voor- of najaar. Zo vermijdt je de zinderende hitte en kun je de ruïnes op je gemak ontdekken zonder je helemaal kapot te zweten. Wees er op voorbereid dat er weinig tot geen schaduw is in Jerash en neem daarom voldoende water mee. Onderweg kom je beslist kinderen tegen die water verkopen met een vrolijke ‘Cold water, 1 dinar’. En hoewel ik begrijp dat koud water heel verleidelijk is als het zweet langs je rug omlaag druppelt, raad ik je aan het water alleen te kopen bij volwassenen. Dit met als simpele reden dat ik er vanuit ga dat ook jij geen bijdrage wilt leveren aan kinderarbeid.

Vroeg in de ochtend en laat in de middag is het daarnaast niet alleen koeler, maar is het ook rustiger in Jerash.

EXTRA TIPS

Neem voldoende water mee, het kan ontzettend heet worden in Jerash en er is vrijwel geen schaduw. Zorg daarnaast voor goede wandelschoenen, een zonnebril, iets om je hoofd te beschermen en smeer je (regelmatig) in met zonnebrand. Daarnaast was Jerash een stuk groter dan dat ik had verwacht en raad ik je aan om voldoende tijd in te calculeren voor je bezoek. Indien je souvenirtjes wilt kopen, zorg dan dat je cash op zak hebt.

 

Ben jij al eens in Jerash geweest en heb je nog meer goede tips? Laat het mij (en vooral andere reizigers!!) weten door een reactie onder dit bericht achter te laten.

ROADTRIPPEN DOOR JORDANIË

Wij brachten een bezoek aan Jerash tijdens onze rondreis door Jordanië. Naast Jerash hebben we nog veel meer mooie en bijzondere plekken in Jordanië gezien. Zo bezochten wij onder andere Petra, Wadi Rum, Amman en gingen we wandelen in het Dana Nature Reserve. Ben je benieuwd naar wat te verwachten van een rondreis door Jordanië? Lees dan meer over de route en planning van onze rondreis door Jordanië.

 

Meer lezen over rondreizen door Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek al mijn artikelen over Jordanië

5 Comments

 • Jolanda Koopman schreef:

  Lon, wat weer leuk om weer een blog van je te lezen! Het is al weer even geleden dat ik Jerash voor het laatst bezocht heb. Meer dan zeven jaar! Jouw verhaal haalt de herinneringen weer naar boven!
  Zonnige groeten!

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Ha Jolanda! oh wauw, dat is alweer een hele tijd geleden! Leuk he, om zo die herinneringen weer naar boven te halen 🙂 Hopelijk gaat alles goed daar in Wadi Musa. Hele fijne feestdagen 🙂 Liefs, Lon

 • Flore schreef:

  Oh wauw, ik wist helemaal niet dat je in Jordanië ook zoveel mooie ruïnes hebt. Heel mooi!

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Ja verrassend he? Meestal denk je aan Rome of Griekenland, maar de ruïnes in Jerash zijn echt heel mooi ook.

 • Suus schreef:

  Ben helemaal bijgelezen met je verhalen over Jordanië! Nooit aan gedacht om hier naartoe te reizen maar volgens mij is het heel bijzonder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.