6 redenen waarom je Kazimierz in Krakau moet bezoeken

Mijn favoriete wijk in Krakau is de Joodse wijk Kazimierz. Hier vind je een bijzondere mix van culturele initiatieven, boeiende historie, sfeervolle restaurantjes en trendy winkeltjes. Kortom: Kazimierz staat garant voor een unieke sfeer en het is er heerlijk rondslenteren.

Ga je binnenkort naar Krakau en ben je benieuwd wat je zoal kunt zien en doen in de wijk Kazimierz? Ik maakte een lijstje met de leukste tips.

KAZIMIERZ: EEN WIJK VOL JOODSE HISTORIE

In een ver verleden werden Joden middels een verordening verplicht om in Kazimierz te gaan wonen. Toen nog een zelfstandig dorp onder de rook van Krakau, waar uiteindelijk een hechte Joodse gemeenschap ontstond. In de 18e eeuw werd Kazimierz officieel onderdeel van Krakau en woonden er zo’n 60.000 joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er echter een abrupt en gruwelijk einde aan het Joodse leven in deze wijk en werden bijna alle joden uit Kazimierz verdreven naar de nabijgelegen wijk – maar door de nazi’s omgedoopt tot getto – Podgórze. Een groot deel van deze mensen werd afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen of geëxecuteerd op straat. Afschuwelijk. Het merendeel van de overlevenden joden uit Kazimierz (en dat zijn er maar zo’n 3.000 – 3.500) hebben hun leven te danken aan Oskar Schindler. De eigenaar van de wereldberoemde Schindler Factory, welke net buiten Kazimierz in de wijk Podgórze ligt.

Kazimierz bleef jarenlang een wijk in verval waar je als buitenstaander niets te zoeken had. Maar na de lancering van de wereldberoemde film Schindler’s List in 1994 kwam daar verandering in. Gebouwen werden gerenoveerd en restaurantjes, kunstgalerieën en gezellige cafés schoten als paddenstoelen uit de grond. En hoewel Kazimierz bloeit als nooit tevoren, zijn de sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar. Verwoeste synagogen, joodse begraafplaatsen en dubbelzinnige verwijzingen in de op het oog hippe streetart, fluisteren je steeds weer zachtjes de geschiedenis in je oren. Kazimierz is een wijk met een ziel. Rauw, maar met een trendy randje. Ben je in Krakau? Breng dan zeker een bezoek aan deze wijk!

WAAROM JE KAZIMIERZ MOET BEZOEKEN

1. OM AAN DE TOERISTENMASSA TE ONTSNAPPEN

In Kazimierz vind je, behalve aan de Szeroka Street, nog echte lokale winkels, barretjes en producten. Hierdoor leer je het echte Krakau kennen met haar heerlijk creatieve inwoners. Je kunt hier perfect rond slenteren zonder al te veel andere toeristen tegen te komen. Slenter van terrasje naar terrasje en geniet van heerlijk (en betaalbaar eten).

2. OM PLAC NOWY TE BEZOEKEN (EN DE LEKKERSTE ZAPIEKANKA VAN KRAKAU TE PROEVEN)

Plac Nowy is de plek waar ook de locals rondhangen. Waar je ook kijkt, je ziet altijd wel een bar of restaurant en veel locals brengen de hele nacht door op deze plekken. Ze ontmoeten hier vrienden en chillen tot in de vroege uurtjes. En dus kan het zomaar zijn dat je vroeg in de ochtend de laatste feestgangers nog naar huis ziet glippen na een toffe afterparty of iemand in zijn pyjama de hond ziet uitlaten. Iedere zondagochtend is hier daarnaast een grote rommelmarkt waar je heerlijk kunt rondstruinen. Je kunt hier op zoek gaan naar vintage meubels, handgemaakte hebbedingen, oude LP’s en overblijfselen uit WO II. Dat laatste vond ik trouwens zelf best een beetje bizar.. maar goed, voor de verzamelaars onder ons is dit de plek waar je moet zijn.

3. OM TOFFE GRAFFITI TE ZIEN

Kazimierz is een artistiek deel van Krakau en dus vind je er ontzettend veel toffe straat- en muurschilderingen. Sommige kunstwerken zijn verbonden met de geschiedenis van Kazimierz, andere zijn juist weer een grafische knipoog naar verschillende wereldkwesties. Hoe dan ook, de muurschilderingen zijn de moeite waard om te ontdekken!

4. OM AUTHENTIEKE LOKALE PRODUCTEN TE SHOPPEN

In Kazimierz stikt het van de kleine, lokale winkeltjes en galerijen waar je (vaak) handgemaakte souvenirs uit Krakau tegen redelijke prijzen kunt kopen. Wandel vooral eens door Jozef Street, deze straat ziet er nog precies hetzelfde uit als voor de oorlog en heeft veel verborgen pareltjes met lokale producten.

5. OM DE VOORMALIGE EN HUIDIGE JOODSE CULTUUR TE ONTDEKKEN

Hoewel gezegd wordt dat Kazimierz de Joodse wijk is, is dat slechts gedeeltelijk waar. De wijk werd namelijk bewoond door verschillende mensen, ook door (rooms-)katholieken. Hoe dan ook, door de hele wijk zijn verschillende Joodse monumenten te zien die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de oude (en nieuwe!!) joodse begraafplaats en eet een heerlijk broodje falafel bij de enige echte koosjer fastfood tent (Shalom, te vinden voor de Isaac synagoge),

6. OM HEERLIJK TE ETEN

Ik heb de zapiekanka en het heerlijke broodje falafel al genoemd, maar er is nog veel meer lekker eten te scoren in Kazimierz. Mijn favoriete restaurantje is Café Satori Bistro, waar je heerlijke pasta kunt eten. Maar ook Mleczarnia is de moeite waard om te bezoeken. Ben je op zoek naar streetfood? Je vind zo ongeveer op iedere hoek wel een klein foodtruck marktje, waar je heerlijke gerechtjes kunt kopen.

Lees alle artikelen over Krakau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.