Leven aan het water: bezoek de Mekong Delta in Vietnam

roeisters in Mekong Delta Vietnam

Eén van de bekendste trekpleisters van Vietnam is de Mekong Delta. Hier krijg je, al varend op een bootje, een kijkje in het dagelijkse leven van de locals. Drijvende huizen en markten, boten vol met kokosnoten, specerijen, rijst en fruit, waterbuffels die in de modder liggen te chillen: hier in de Mekong gaat het leven maar half zo snel als in de drukke en chaotische steden. Ik bracht drie dagen door in de Mekong Delta en heb mijn ervaringen voor je op een rijtje gezet.

MEKONG DELTA

De Mekong Delta is een gebied in het zuiden van Vietnam op slechts een steenworp afstand van Ho Chi Minh City. De oorsprong van de Mekong bevindt zich echter in de hooglanden van Tibet. De Mekong Rivier is met een lengte van ruim 4000 kilometer één van de grootste rivieren ter wereld en vormt de verbindende schakel tussen bijna alle Zuidoost-Aziatische landen. De rivier begint in Tibet en stroomt vervolgens via onder andere Laos en Cambodja richting het zuidelijke deel van Vietnam. Vlak voordat de Mekong Rivier de Zuid-Chinese Zee bereikt, slaat de rivier nog even zijn vleugels uit waardoor de rivier kilometers breed is en er duizenden eilandjes en waterwegen worden gevormd. Welkom in de Mekong Delta. Het zal je niet verbazen dat de Mekong Delta een zeer vruchtbaar gebied is en dat het er behoorlijk groen is. Het merendeel van de landbouwproducten uit Vietnam komt dan ook uit deze omgeving. Je vindt er namelijk tal van plantages en rijstvelden, waar de Vietnamezen – uiteraard voorzien van een typische Nón Lá – aan het werk zijn.

rivier Mekong Delta Vietnam

WAT TE ZIEN EN DOEN IN DE MEKONG DELTA

DRIJVENDE MARKT

De Mekong Delta is vooral bekend vanwege het leven op- en rondom het water. Niet zo gek dat je hier dan ook veel drijvende dorpen én markten vindt. Wanneer je de Mekong Delta bezoekt dan mag je een bezoek aan een drijvende markt dan ook niet overslaan. De schreeuwende marktlui, houten boten met geïmproviseerde peddels en volgeladen met verse ananas, kokosnoten en dragon fruit.. Het is absoluut fascinerend om te zien hoe de bewoners van de Delta hun leven rondom het water hebben opgebouwd, hoe ze handel drijven en hoe ze hier hun dagelijkse boodschappen doen.

drijvende markt mekong delta

Er zijn zes drijvende markten, welke verspreid liggen over de verschillende provincies van de Mekong Delta: Cai Rang, Cai Be, Phong Dien, Nga Bay, Nga Nam en Tran On. Cai Rang is de grootste, populairste en makkelijkst bereikbare markt. Deze markt ligt in de buurt van Can Tho en begint rond 03.00 uur, maar bereikt het levendigste punt tussen 05.00 en 07.00 uur. Dat betekent dus vroeg uit de veren, maar dat is – als je verwachtingen niet al te hoog zijn – de moeite waard. Ik vond de markt namelijk een stuk kleiner dan verwacht, met voornamelijk grote boten. Wees je er dus van bewust dat het aantal boten op de markt steeds weer minder wordt en dat de rivier dus niet (meer) helemaal vol ligt met boten die groenten en fruit proberen te verkopen. De infrastructuur in de Mekong Delta wordt namelijk steeds beter, waardoor er ook op andere manieren handel gedreven kan worden.

Tip: de drijvende markten zijn in (en net voor) het weekend meestal niet zo druk als doordeweeks. Wanneer je echt de chaos van het handelen op het water wilt ervaren, raad ik je aan om je bezoek op een doordeweekse dag te plannen.

BOOTTOCHT DOOR DE MEKONG JUNGLE

De beste manier om het doolhof aan waterwegen te verkennen is natuurlijk per boot. Ofwel: al varend op een traditionele sampan. Authentieker dan die sampan wordt het helaas niet, want dit boottochtje is – vooral vanuit My Tho – namelijk mega toeristisch. Maar daardoor niet perse minder leuk gelukkig, want al varend door de smalle riviertjes krijg je namelijk een klein inkijkje in het leven aan de oevers van de Mekong. Ik maakte dit boottochtje vanuit zowel het populaire My Tho als het rustige Ben Tre en raad je aan om – als het even kan – je boottocht vanuit het minder druk bezochte Ben Tre te organiseren. Zo kun je in alle rust genieten van de groene omgeving en de tientallen riviertjes, zonder dat je omver wordt gevaren door de zoveelste sampan vol met toeristen.

BOEDDHA’S BIJ DE VINH TRANG PAGODE

Wanneer je naar de Mekong Delta gaat, zorg er dan in ieder geval voor dat je een of meerdere pagodes bezoekt. Ik bezocht de Vinh Trang pagode en die was niet alleen prachtig, maar dit is ook de grootste pagode in deze regio. Oorspronkelijk was deze pagode slechts een kleine kluizenaarshut, maar door de jaren heen is het uitgegroeid tot een complex van maar liefst 2000 vierkante meter groot. De pagode wordt omringt met prachtige tuinen en sierbomen en de details in de gevels zijn ontzettend gedetailleerd. De Vinh Trang pagode ligt op slechts 3 kilometer afstand van Can Tho en is dus eenvoudig te bezoeken.

Andere pagodes in de Mekong Delta: Bat Pagode en de Chien Kieu Pagode.

pagode mekong delta
pagode mekong delta

BEZOEK LOKALE DORPJES

Eén van de leukste dingen om te doen in de Mekong Delta vond ik persoonlijk ons bezoek aan de lokale dorpjes. Je ziet hoe de mensen er hun dagelijkse leven leiden, wat ze eten, wat ze drinken en hoe het ze lukt om het leven rondom de wateren van de Mekong Delta vol te houden. Onder begeleiding van een gids bezochten we fruitplantages, leerden we hoe ze snoepjes maken van kokosnoten (welke uiteraard ook werden geproefd) en zagen we ook minder leuke dingen zoals grote slangen in veel te kleine kooien. Of dode maar giftige slangen en andere reptielen die werden bewaard in grote potten met alcohol. Een shotje van dit sterke ‘water’ zou je onsterfelijk maken. Uiteraard kon dat uitgeprobeerd worden, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt.

vrouw Mekong Delta Vietnam
boottocht in Mekong Delta Vietnam

HUUR EEN FIETS

De beste tip die ik je kan geven voor een bezoek aan de Mekong Delta is deze: huur een fiets. Of zorg dat de tour die je boekt inclusief fietstocht is. De Mekong Delta per fiets ontdekken is namelijk echt heel erg leuk. Je fietst door kleine dorpjes, langs groene rijstvelden, fruitplantages, wordt vriendelijk begroet door spelende kinderen, achtervolgd door honden, doe je best om je balans te bewaren op de vele smalle bruggetjes en leert juist vanaf het droge de Mekong Delta nog een stuk beter kennen. Doen dus! Ik maakte de fietstocht trouwens op het eilandje An Binh, maar het kan op meerdere plekken.

Tip: Wanneer je gaat fietsen door de Mekong Delta zorg dan dat je in ieder geval een kaart hebt gedownload zodat je offline kunt navigeren. De vele kronkelweggetjes en bruggetjes maken het lastig om te navigeren en de kans dat je de weg niet meer terug weet te vinden is groot.

Wil je zelf je fietstocht regelen? Je kunt vanuit Vinh Long bijvoorbeeld met de ferry naar An Binh. De overtocht duurt zo’n tien minuutjes en je kunt op het eiland bij een van de homestays een fiets huren. Het is sowieso leuk om een nachtje in een homestay te slapen voor een echte authentieke Vietnamese ervaring Het vergt – zeker als je het zelf wilt regelen – wel wat puzzelwerk om bij An Binh te komen. Vanuit Can Tho kun je met de lokale bus naar Vinh Long, vanwaar je weer een ferry kunt pakken naar An Binh. Duurt even maar dan heb je ook wat.

mekong delta boot

MEKONG DELTA: MET OF ZONDER TOUR BEZOEKEN

En dan de hamvraag: kun je de Mekong Delta het beste met of zonder tour bezoeken? Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ikzelf – wegens tijdgebrek – voor de makkelijke weg gekozen heb en de Mekong Delta daarom met gids bezocht heb. Heb je wat meer tijd en vind je het niet erg om een beetje te puzzelen, dan raad ik je echter aan om de Delta op eigen gelegenheid te bezoeken. De meeste plekken die je met een tour bezoekt, worden tegelijkertijd namelijk nog door 10 andere groepen reizigers bezocht en daardoor verloor de Mekong Delta voor mij toch wel een beetje haar authenticiteit. En dat is zonde, want het is eigenlijk een schitterende plek.

Ik raad je daarom aan om zelf de bus (en boot) te pakken en op die manier naar één of meerdere plekken in de Mekong Delta te reizen. Ter plekke regel je eenvoudig je boottochtjes bij de locals en je kunt ter plekke ook een fiets of scooter huren. In Can Tho kun je bijvoorbeeld gewoon bij de boulevard een boottochtje regelen om de floating market te bezoeken en een fietstocht op bijvoorbeeld het eiland An Binh is ook zo geregeld. Het is een beetje puzzelen, maar ik denk dat inspanning in dit geval echt wel loont en je er een mooie ervaring voor terug krijgt.

dorp mekong delta vietnam

STEDEN IN DE MEKONG DELTA: JE BEZOEK PLANNEN

De Mekong Delta is ontzettend groot en ik kan me voorstellen dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen met je bezoek. Gelukkig zijn er een groot aantal organisaties die excursies vanuit Ho Chi Minh aanbieden, maar als je zelf op pad wilt gaan dan is onderstaande informatie wel zo handig.

Can Tho
De grootste en bekendste stad in de Mekong Delta is Can Tho. Dit is één van de grootste studentensteden van Vietnam en kan worden gezien als het economische, culturele en transporthart van de Mekong Delta. Can Tho is eenvoudig te bereiken met de bus vanuit Ho Chi Minh (maar ook vanuit bijvoorbeeld Cambodja) en vanuit hier kun je eenvoudig een boottocht regelen naar de drijvende markt van Cai Rang.

Ben Tre / My Tho
Ben Tre en My Tho liggen op een steenworp afstand van elkaar en zijn beide een goede uitvalsbasis voor een boottocht over de smalle bruine riviertjes. Al gaat mijn voorkeur persoonlijk uit naar Ben Tre. Door de bijzonder afgelegen ligging van Ben Tre heeft het dorp namelijk lange tijd een vrij geïsoleerd bestaan geleidt en daardoor wordt het nog niet overspoeld door toeristen. Tegenwoordig wordt Ben Tre middels en brug verbonden met My Tho en is het een stuk gemakkelijker te bereiken, maar het wordt alsnog niet overspoeld met toeristen. Vooral dagjes toeristen blijven vooral in My Tho hangen. Ben Tre bezoek je voor een mooie boottocht over de vele smalle kanalen, voor de snoepfabriekjes, voor de handel in kokosnoten en voor een hele toffe authentieke ervaring. Een boottocht is vanuit zowel My Tho en Ben Tre trouwens eenvoudig zelf te regelen. Vanuit Can Tho kun je met de bus naar zowel Ben Tre als My Tho.

VERVOER IN DE MEKONG DELTA

Wanneer je zelf door de Mekong Delta wilt reizen, dan vergt dat natuurlijk iets meer van je dan wanneer je met een georganiseerde tour op pad gaat. Je ontkomt er niet aan om gebruik te maken van lokale bussen, maar dat is meestal slechts voor een paar uurtjes en dus prima te doen. Groot voordeel is dat het super goedkoop is.

Als alternatief kun je reizen met de Futa bussen. Deze busmaatschappij wordt veel door toeristen gebruikt en heeft goede bussen met airco. De kaartjes voor deze bussen koop je online of bij het busstation. De Futa bussen rijden niet op alle verbindingen, maar met een beetje puzzelwerk kun je de lokale bus prima combineren met de Futa bus en alsnog de Mekong Delta op eigen houtje bezoeken. Op deze website kun je precies zien welke verbindingen er zijn, het tijdschema en wat een kaartje kost.

boot mekong delta vietnam

VERVOER NAAR DE MEKONG DELTA

De Mekong Deltas is makkelijk te bereiken. Vanuit Ho Chi Minh City rijden er dagelijks zowel toeristische als lokale bussen naar Ben Tre, My Tho en Can Tho. De busrit vanuit Ho Chi Minh naar de Mekong Delta duurt ongeveer vier uurtjes. In Ho Chi Minh City stikt het daarnaast van de toeristenbureautjes waar je ook zelf een tour kunt boeken, zodat alles voor je wordt geregeld. Zorg er dan wel voor dat je van te voren wat reviews hebt gelezen en boek in ieder geval een tour die een fietstocht in het programma heeft opgenomen.

Ook vanuit Cambodja is de Mekong Delta goede te bereiken. In dat geval kun je de bus nemen vanuit Kep, Kampot of Phnom Penh.

HOEVEEL DAGEN MEKONG DELTA

Om de relaxte sfeer van de Mekong Delta echt goed op te kunnen snuiven, raad ik je aan om minimaal 2 maar liever 3 dagen in de Mekong Delta te blijven. Zo kun je op je gemak over de eilandjes fietsen, lokale dorpjes bezoeken en boottochtjes maken over het water. Je kunt vanaf Ho Chi Minh ook dagtours naar de Mekong Delta boeken, maar dat raad ik je af. Er is veel te veel te zien en met maar één dagje doe je jezelf, maar ook de Mekong Delta, echt te kort.

BESTE REISTIJD MEKONG DELTA

Het zuiden van Vietnam kent een tropisch klimaat en dat betekent natte en hete zomers en droge en warme winters. De beste tijd om de Mekong Delta te bezoeken is daarom van december tot en met maart.

OVERIGE TIPS VOOR JE BEZOEK AAN DE MEKONG DELTA

  • Neem een goede muggenspray mee. Muggen vinden de Mekong Delta een heeele leuke plek.
  • Ga niet zomaar het water in. In de Mekong wateren leven ook kaaimannen/krokodillen en je wilt natuurlijk niet als heerlijke middagsnack dienen…
  • De keuze aan (goede) accommodaties is niet heel erg groot. Als je alles zelf wilt regelen en zeker wilt zijn van een goede kamer voor een goede prijs dan kun je beter iets verder van te voren boeken.

Meer lezen over backpacken in Vietnam? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Vietnam

1 Comment

  • Nienke Treffers schreef:

    Ik was even voor de fun door je blog aan het gaan en kwam dit artikel tegen. Ik ben zelf ook naar de Mekong Delta geweest en was inderdaad mooi. De drijvende markt ben ik ook geweest en ben het wel met je eens dat dit leuk, was maar niet zoals het overal beschreven staat. Leuk artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.