Hier moet je op letten bij het ophalen van je huurauto

Je hebt je huurauto weken geleden al vastgelegd en nu is het eindelijk zo ver: je mag je vervoersmiddel voor de komende week of weken ophalen. Super leuk natuurlijk zo’n roadtrip, maar er zijn wel een aantal dingen die je even goed moet checken voordat je je handtekening onder het contract zet en daadwerkelijk de weg op gaat. Door schade en schande wordt men wijs zeggen ze en dat is in dit geval ook echt zo. Om jou vervelende verassingen op reis te besparen, heb ik daarom alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd op een rij gezet. Zo kun jij goed voorbereid en onbezorgd van je huurauto genieten. Komen ze:

KLOPT HET HUURCONTRACT

Wellicht overbodig maar lees het huurcontract ter plekke goed door. Het huurcontract is namelijk een schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken en wordt door zowel jou als door de verhuurmaatschappij ondertekent. Zorg dat het compleet is en let op de kleine lettertjes.  Dubbel check of je bijvoorbeeld inderdaad de grens over mag met je huurauto, of het aantal te rijden kilometers zoals afgesproken is vastgelegd en ook of de duur van de verhuur klopt. Maak foto’s van de kilometerstand en van de hoeveelheid brandstof die er in zit. Klinkt overdreven, maar dit zijn zaken waar veel reizigers mee worden opgelicht. En als je ter plekke afspreekt dat je de auto (gratis) op een andere locatie mag inleveren: laat dit vastleggen in het contract. Evenals zaken die ontbreken in de auto en waarvoor de verhuurmaatschappij aansprakelijk is… zoals bijvoorbeeld de autopapieren.

IS ALLES AANWEZIG WAT AANWEZIG HOORT TE ZIJN

Tja, die autopapieren dus. In Jordanië werden we op pad gestuurd zonder autopapieren, maar dat hebben we dus wel in het huurcontract laten vastleggen. En maar goed ook, want we werden een aantal keer door de politie van de weg af gehaald voor een routinecontrole en dat resulteerde in twee boetes. Uiteindelijk heeft de autoverhuurder deze netjes betaald, dus zo’n huurcontract is toch wel handig. Check daarom goed of alles daadwerkelijk aanwezig is: van autopapieren tot reservewiel en verplichte attributen. Zo niet, vraag of ze het kunnen leveren of laat het vastleggen. Reis je met de camper en heb je er een inboedel bij gehuurd? Check ‘m ff: is alles aanwezig wat aanwezig hoort te zijn en in welke staat. Wijkt iets af? Leg het vast. Op papier, en met foto’s.

DEUKEN EN KRASSEN

Voordat je daadwerkelijk aan je roadtrip kunt beginnen, loop je doorgaans met een medewerker van de verhuurmaatschappij een rondje om de auto of camper. Neem dit rondje serieus en zorg dat alle krassen en deukjes nauwkeurig worden vastgelegd op het daarvoor bestemde document en dat je een kopie van dit papiertje meekrijgt. Bewaar dit rapport goed en maak eventueel foto’s van de reeds bestaande schade en van de auto in het algemeen.  Enne, als je dan toch bezig bent: check ook even het dak op deuken en krassen, ook van de binnenkant.

LAMPJES CONTROLEREN

Dit is typisch zo’n gevalletje van door schade en schande wijs worden, want tijdens onze rondreis door Jordanië bleek dat de bandenspanning van de auto niet in orde was. Dat hadden we voor het gemak dus even over het hoofd gezien tijdens de controle van de huurauto. Besteed daarom aandacht aan het dashboard: branden er lampjes die niet horen te branden zoals bijvoorbeeld bandenspanning? Geef dat aan, laat het door de huurmaatschappij fiksen en als ze dat niet willen of kunnen: laat ze een andere auto brengen.  En als je dan toch lampjes aan het controleren bent: check of de verlichting het doet. Remlicht, achterlicht, groot licht.. Check, check, dubbel check.

BRANDSTOF

Controleer de tankregeling en wat er in de tank zit. En dat laatste bedoel ik ook letterlijk, je zult niet de eerste zijn die diesel tankt in plaats van benzine en 10 kilometer verderop ineens stil staat. Dat geeft onnodig veel gedoe, dus controleer dat van te voren even. Hoewel ik zelf een enorme voorstander ben van een full = full tankregeling, hanteren veel maatschappijen een full – empty regeling. Dit betekent dat je met een volle tank wegrijdt en de tank weer zo goed als leeg inlevert. Dit lijkt voordelig, maar schijn bedriegt helaas. Verhuurbedrijven hanteren namelijk bizar hoge brandstof- en servicekosten en dus is het gunstiger om met een full=full regeling te werken. Kijk ter plekke altijd na wat op het verhuurcontract staat en zorg dat je die afspraken nakomt.

CHECK JE (RESERVE)WIEL

Niet alleen is het verstandig om de bandenspanning te controleren, maar check ook hoe de banden eruit zien. Krassen op de wieldoppen heb je natuurlijk al op het schadepapiertje vast laten leggen, maar kijk vooral ook even naar het profiel van de banden. Zo gingen wij ooit eens op pad met een band die blijkbaar al zo goed als versleten was en daar kwamen we achter toen het ineens flink begon te regenen. Jep, typisch weer zo’n gevalletje van al doende leert men. Maar ach, zo’n slippertje (ha-ha) maken we niet gauw weer.. Inspecteer niet alleen de banden die op de auto liggen, maar ook het reservewiel. Voldoende profiel? Voldoende lucht? Geen 10 proppen in de band van eerdere operaties?

VERGEET DE ONDERKANT NIET

Als er een ding ooit voor gedoe heeft gezorgd tijdens een roadtrip, dan is het onze huurauto in Zuid-Afrika. We waren nog maar een paar uurtjes onderweg en aan het genieten van de olifanten in Addo Elephant National Park, toen we bij ieder drempeltje een angstaanjagend gepiep en gekraak hoorden. Eenmaal veilig op een parkeerplek wisten we meteen waarom: de hele onderkant zat vast met tie raps. En je raad het al: daar kregen wij dus de schuld van. Geen idee hoe we dat in 3 uurtjes tijd voor elkaar hadden moeten krijgen, maar goed.. De verhuurmaatschappij dacht daar dus anders over. Eind goed al goed gelukkig, maar sindsdien ga ik wel altijd even op de knieën en schijn ik met een lampje onder de auto om te kijken of er geen gekke touwtjes zitten die de boel bij elkaar houden.. En onthoudt.. een gewaarschuwd mens telt voor twee.

LAAT JE GEEN ONNODIGE EXTRA’S AANSMEREN

Navigatiesystemen, extra verzekeringen.. grote kans dat de verhuurder je ter plekke nog van alles probeert aan te smeren. Zelf huur ik een auto daarom altijd via Sunny Cars, omdat ik weet dat ik dan goed ben verzekerd en mijn eigen risico is afgedekt. Dat verkooppraatje kun je dus meteen afkappen, ideaal. En dan die ellendig dure navigatiesystemen.. in sommige landen betaal je zo €15,- per dag voor het huren van een TomTom. Veel goedkoper is het om je eigen navigatiesysteem mee te nemen of alvast routekaarten op je telefoon te installeren. Zelf gebruik ik altijd maps.me en dat werkt prima.

Tip: vergeet je geen autolader mee te nemen? Navigeren via je telefoon vraagt behoorlijk wat van je batterij en dus is het fijn als je ‘m onderweg kunt opladen.

DE HUURAUTO ERGENS ANDERS OPHALEN OF INLEVEREN BUITEN KANTOORTIJDEN

Staat de auto ergens anders dan waar het verhuurkantoor zich bevindt? Dan kan het zijn dat ze je verplichten de huurovereenkomst te tekenen nog voordat je de auto hebt gezien. Vraag altijd of er iemand ter plaatse is, zodat een en ander nog kan worden vastgelegd. Zo niet, maak foto’s en aantekeningen van eventuele schade, gebreken of dingen die niet werken. In dat laatste geval je ga je terug naar de verhuurder en meld je dit voor vertrek.

Hoewel ik persoonlijk de auto bij voorkeur inlever tijdens kantooruren, kan het natuurlijk altijd zo zijn dat dit – om wat voor reden dan ook – niet lukt. Maak zelf in dat geval altijd foto’s van de auto, van de kilometerstand en van het brandstofpeil. Zo kun je achteraf altijd bewijzen dat je aan je verplichtingen hebt voldaan, mochten er onnodig bedragen worden ingehouden van je creditcard.

AUTO HUREN IN HET BUITENLAND

Een auto huren in het buitenland geeft je de ultieme vrijheid, maar kan ook flink in de papieren lopen als je even niet oplet. Ik huur mijn auto daarom altijd via Sunny Cars. Zij hanteren namelijk een all inclusive formule, waardoor alle verzekeringen inclusief zijn en je ook geen eigen risico betaalt als je schade rijdt. Ter plekke dus geen gedoe met het afsluiten van extra verzekeringen, ideaal.

Wil je ook een auto huren in het buitenland? Check hier de beste deals voor een huurauto.

 

Op zoek naar inspiratie voor je volgende roadtrip? Bekijk onderstaande routes eens:

Ontdek alle roadtrip blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.