12 tips voor een onvergetelijke safari door Krugerpark

Als je eenmaal op safari bent geweest, dan ben je verkocht. Een veelgehoorde opmerking als je het met mede reisfanaten hebt over een reis naar Zuid-Afrika. En het is waar… Ik stapte in 2017 op het vliegtuig naar Zuid-Afrika en het spotten van wilde dieren is absoluut MAGISCH. In dit artikel zet ik daarom een aantal handige tips voor je op een rij, zodat jij ook een onvergetelijke Krugerpark avontuur tegemoet gaat.

1. GA ZELF OP ONTDEKKINGSREIS

Anders dan je misschien zou denken, is autorijden in Krugerpark heel ontspannen. De maximale snelheid in het park is 50 km/u, maar mijn ervaring is dat je die vaak niet eens haalt omdat je druk bent met het spotten van wilde dieren of omdat er een kudde wild oversteekt. Het voordeel van met een eigen (huur)auto op pad gaan, is dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Zo hadden wij in de vroege ochtend een roedel wilde honden helemaal voor ons alleen (zeldzaam!), genoten we in onze auto van onze lunch terwijl een neushoorn met haar jong rustig voor onze auto aan het grazen was en waren we getuigen van olifanten die een waterballetvoorstelling uitvoerden. Genieten!

Houdt er rekening mee dat je in principe overal in Krugerpark kunt stoppen, maar dat er slechts een aantal plekken zijn waar het is toegestaan om daadwerkelijk uit je auto te stappen. Houd je aan die regels.. je wilt tenslotte geen voer zijn voor leeuwen, luipaarden of hyena’s.

2. NEEM JE CAMERA MEE

Tegenwoordig kun je prachtige foto’s maken met je smartphone. Zo neem ik op stedentrips bijvoorbeeld lang niet altijd meer mijn ‘grote’ camera mee. Maar je zult echter de eerste niet zijn die er spijt van krijgt geen camera mee te hebben genomen op safari.. Het is tenslotte zonde als je dat luipaard in een boom niet op de foto krijgt omdat je geen camera met zoomfunctie bij je hebt. In Afrika zeggen ze niet voor niets ‘no picture, no wildlife’. Ofwel: leg giraffen, olifanten, zebra’s, buffels en leeuwen vast op de gevoelige plaat.. anders gelooft het thuisfront er helemaal niets van ;-).

3. GA OFF ROAD

Laat je niet verleiden om alleen over de geasfalteerde hoofdwegen te rijden, maar kies voor een beetje meer avontuur en sla ook eens een onverharde weg in. Mijn ervaring is dat de kans op het spotten van wild hier net zo groot is en het geeft je daarnaast een echt safari gevoel. Een 4×4 is niet perse nodig om over de niet geasfalteerde wegen te rijden, maar houdt er wel rekening mee dat de wegen hobbelig (en stoffig!) zijn.

4. GROOT WILD SPOTTEN? FOCUS JE OP HET ZUIDELIJKE DEEL VAN KRUGERPARK

Wil je vooral groot wild spotten? Stippel je gamedrives dan uit door het zuidelijke deel van het Krugerpark. Globaal komt dit neer op het gebied vanaf de Paul Kruger Gate tot en met de zuidelijke grens van het park. De kans op het spotten van dieren is in het zuiden, onder andere door de aanwezigheid van de Sabie River, stukken groter. Wij brachten drie dagen door in het Krugerpark en hebben alle dieren van de Big 5 gezien. Het luipaard van een afstandje, dat dan weer wel.

5. STA VROEG OP (EN GA LAAT NAAR BED)

In the jungle, the mighty jungle.. the lion sleeps tonight. Anders dan dit bekende Disneyliedje doet vermoeden, slapen en luieren de meeste wilde dieren juist overdag. Zet daarom je wekker en trek er zo vroeg mogelijk op uit om leeuwen, hyena’s, wilde honden en luipaarden in actie te zien. Het is absoluut de moeite waard! Geen ochtendmens? Niet getreurd.. ook overdag is er meer dan genoeg moois te zien in het Krugerpark, al zijn de katachtigen dan wel moeilijker te spotten. Fijn om te weten: aan het einde van de middag (rond 16.00) gaat de zon weer langzaam onder en dat levert een zonsondergang op die je de rest van je leven bijblijft. Magisch.

Tip | Zie hier de actuele openingstijden van het Krugerpark.

6. HELP DE NATUUR EEN HANDJE: MAAK GEBRUIK VAN HET KRUGERNETWERK

Ook als je op de bonnefooi door het park rondrijdt, zul je meer dan genoeg wildlife spotten. Maar je kunt de natuur natuurlijk ook een beetje helpen. Zo vind je bij alle rustkampen in het Krugerpark kaarten waarop je kunt zien waar recent wildlife is gespot. Staar je hier echter niet blind op. Het blijven beesten in beweging, dus het is vaak ook een kwestie van geluk hebben. Zelf vond ik de app ‘Latest Sightings’ handiger, al had ik niet overal in het park bereik. Er is daarnaast ook een whatsapp groep waar je je voor kunt aanmelden (0027835895000), in deze groep worden sightings met de overige groepsleden gedeeld.

7. WEET HOE JE WILDLIFE KUNT SPOTTEN

Je kunt de natuur natuurlijk een handje helpen, maar nog handiger is om te weten hoe je wilde dieren kunt spotten. Een handig trucje is om medebezoekers in de gaten te houden. Staan er ergens veel wagens? Of stopt de auto voor (of achter) je ineens abrupt? Dan loont het vaak om de omgeving goed te scannen, vaak is er dan iets interessants te zien. Weet je niet waar te kijken? Schroom niet om het gewoon te vragen!

Een andere manier om dieren te spotten is om de omgeving goed in de gaten te houden. Zijn de vogels of apen onrustig? Grote kans dat er een roofdier in de buurt is. Ook antilopen, giraffen en zebra’s zijn een goede graadmeter. Hoor je waarschuwingsroepen of kijken ze allemaal alert in een bepaalde richting? Grote kans dat er een leeuw of luipaard door het gras sluipt.

Extra tips:

 • Gedurende de warmste periode van de dag, liggen veel katachtigen te luieren onder de struiken.
 • Vergeet niet in de bomen te kijken voor het spotten van luipaarden en vogels
 • Bezoek waterholes, succes (bijna zeker!) gegarandeerd. Niets te zien? Wacht dan wat langer.. vaak komt er na een tijdje echt wel iets tevoorschijn.
 • Ontdek de omgeving rondom Sabie River, hier vind je ontzettend veel wildlife

8. EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Om zoveel mogelijk plezier uit je safari te halen, doe je er goed aan om je gamedrive door het Krugerpark goed voor te bereiden. Daarmee bedoel ik niet dat je je route van A tot Z al gepland moet hebben, maar wel dat je voldoende snacks en drinken in de wagen hebt liggen, dat je auto is volgetankt en dat je handige safarispullen bij je hebt (hallo camera en verrekijker!). Koop daarnaast een Kruger Map zodra je het park inrijdt, zodat je weet waar je kunt tanken, wat de afstanden en reistijden zijn, waar je gebruik kunt maken van het toilet en op welke plekken je uit de auto mag stappen. Slaap je buiten het park? Zorg er dan voor dat je voldoende reistijd naar de gate incalculeert..

9. HEB GEDULD. DAT WORDT BELOOND

Het Krugerpark is geen dierentuin. De dieren lopen hier vrij rond en om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om je hier bewust van te zijn. Natuurlijk wil iedereen de Big Five in een dag safari aftikken, maar dit is slechts weggelegd voor een handjevol geluksvogels. Stel je verwachtingen daarom bij, wees geduldig, respecteer de dieren (en hun leefomgeving) en geniet vooral van al het moois wat je tegenkomt. Ook de kleine beesten zijn de moeite waard om te observeren.

10. PAS OP VOOR APEN EN BAVIANEN

Stop je op een picknickplek om wat te eten en te drinken? Houdt de ramen van je auto dan dicht (doe dit trouwens ook als een groep bavianen via de weg nadert) en pas op met het uitpakken van je spullen. Hoewel de aapjes er vaak ontzettend schattig uitzien, zijn ze niet zo lief als ze lijken. Zowel de apen als bavianen zijn ontzettend nieuwsgierig en brutaal en als je even niet oplet grissen ze je ontbijt of lunch zomaar van tafel. Gooi daarom nooit eten naar de aapjes, hiermee lok je mogelijk agressief gedrag uit.

11. OVERNACHT IN HET KRUGERPARK

Hoe warmer het is, hoe luier de dieren. Dit geldt met name voor de katachtigen. De meeste kans op het spotten van leeuwen, hyena’s, wilde honden en luipaarden is daarom rond zonsopgang of zonsondergang. De zon komt al vroeg op in Zuid-Afrika en dat betekent dat je ook vroeg je warme bed uitmoet. Slaap daarom in het park, zodat je niet nog een half uur hoeft te rijden voordat je bij het Krugerpark bent. Daarnaast heeft slapen in het park absoluut z’n charme.. Hoewel de restcamps worden omringd door een hek, hebben sommige dieren daar schijt aan. Maak daarom een avondwandelingetje over het restcamp en wie weet kom je nog wat wildlife tegen. Zo zagen wij wrattenzwijnen achter elkaar aanrennen, een verlegen stekelvarken door de struiken scharrelen en een groepje bavianen door de bomen slingeren.. Wil je een echte safaribeleving? Dan mag een overnachting in een van de restcamps dus eigenlijk niet ontbreken.

12. HOUDT JE AAN DE SAFARI ETIQUETTE

Iedereen die op safari gaat in Krugerpark, wil natuurlijk zoveel mogelijk wilde dieren zien. Begrijpelijk. Om het voor bezoekers EN dieren zo aangenaam mogelijk te houden, houdt je dan aan onderstaande regels:

 • Zet de motor uit bij een ‘sighting’
  Het brommende geluid van je auto kan olifanten bijvoorbeeld behoorlijk op de zenuwen werken.
 • Houd de weg vrij
  Hoe verleidelijk het ook is om je auto midden op de weg stil te zetten wanneer je een neushoorn, buffel of ander spectaculair wild spot: doe het niet. Zorg ervoor dat auto’s je te alle tijden kunnen passeren.
 • Wacht op je beurt
  Natuurlijk wil iedereen een zo goed mogelijk zicht op leeuwen die liggen te luieren in het gras. Duh. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En dus wacht je netjes op je beurt en sluit je rustig aan om de leeuwen van dicht(er)bij te kunnen bewonderen.
 • Heb respect voor de dieren (en hun omgeving)
  Maak geen geluiden om de aandacht te trekken van de dieren en geef ze alle ruimte om vrij rond te lopen. Wees daarnaast alert om eventuele dieren met hun jong en zorg dat je de route tussen moeder en baby niet blokkeert. Rijden in Krugerpark is over het algemeen heel veilig, mits je je aan de parkregels houdt. De meeste incidenten gebeuren met olifanten, geef ze daarom voldoende ruimte en wees alert op eventuele waarschuwingssignalen.

En natuurlijk…: leave nothing but footprints. Ruim je afval dus netjes op.

Meer lezen over Zuid-Afrika? Dit vind je misschien ook interessant:

ONTDEK ALLE BLOGS OVER ZUID-AFRIKA

4 Comments

 • Els schreef:

  Goeie én handige tips en weer leuk geschreven.
  Wij hebben Kruger met een groep/gids/jeep gedaan maar ‘in je uppie’ lijkt me helemaal geweldig! Helaas maar 3 van de 5 kunnen spotten… reden om nog eens terug te gaan…?! 👍😄

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Dankjewel voor je leuke berichtje! Wij hebben ook een nachtsafari onder begeleiding gedaan, maar om zelf rond te rijden vond ik wel een extra speciale ervaring. Jammer dat jullie niet de hele Big Five hebben gespot, maar dat is absoluut een reden om nog eens terug te gaan! Ik zou zelf ook zo weer terug willen <3 Zuid-Afrika heeft een speciaal plekje in mijn hart 🙂

 • Margo schreef:

  Mooi! Echt mooie foto’s en goed geschreven. Je beschrijft hele handige tips, daar kun je zo mee op pad! Lijkt me een hele beleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.