Twee dagen Mekong Delta

Zonsondergang Mekong Delta

Het is nog vroeg als onze gids ons komt ophalen bij ons hotel voor een tour naar de Mekong Delta. De vier uur die volgen brengen we door in een veel te warme bus waar een deel van ons gezelschap zich tegoed doet aan stinkende snacks. Blegh, en dat op de vroege ochtend. Na vier uur worden we eindelijk uit ons lijden verlost, althans.. Dat dacht ik.

Traditionele muziek, een sampantocht en snoepfabrieken
We worden de bus uitgewerkt en in het uur dat volgt worden onze oren gemarteld met traditionele maar valse Vietnamese muziek. Gelukkig is de honingthee met citroen wel heel erg lekker ;-). Zodra de martelgang voorbij is worden we bijna gedwongen om een flinke fooi te geven én een CD te kopen. Maar daar trappen wij natuurlijk niet in.

Traditionele muziek Vietnam Mekong Delta

Muziek Mekong Delta Vietnam

Na dit muziekspektakel worden we in een Sampan geïnstalleerd, worden onze hoofden bedekt met een traditionele Non La en maken we een prachtig tochtje door de zijwateren van de Mekong. Een tochtje ja. Want al na 15 minuten peddelen door deze prachtige omgeving wordt dit magische moment ruw onderbroken. We komen namelijk aan bij een kleine snoepfabriek waar de gids ons als een kudde schapen doorheen loodst en waar grote enge slangen op tafel worden gegooid. Niet leuk. De kokossnoepjes met pindakaas waren wel heel erg lekker, dus helemaal nutteloos is dit bezoekje gelukkig niet.

Mekong Delta Vietnam - - Ontdek de wereld mee

Fabriek Mekong Delta Ontdek de wereld mee

De rest van de dag brengen we door op een boot en aan het einde van de middag brengt de bus ons naar Can Tho. We zijn behoorlijk moe van alle indrukken en het vele gereis, dus ’s avonds scoren we een snelle hap en duiken we op tijd ons bed in. De volgende dag staat namelijk een uitstapje naar de floating market op de planning, een van dé redenen voor ons bezoek aan de Mekong Delta.

Brand in de Mekong Delta
De volgende ochtend gaat al vroeg de wekker en om half 7 zitten we op de boot richting de floating market. Onderweg kijken we onze ogen uit, wat een chaos en armoede. Mensen die in het water poepen, zichzelf, hun kleding en groenten in datzelfde water wassen en mannen die hun avondeten voor die dag proberen te vangen.

Wassen in de Mekong Delta Vietnam - Ontdek de wereld mee

Mekong Delta Vietnam Ontdek de wereld mee

Ontdek de wereld mee Mekong Delta Vietnam

Mekong Delta Ontdek de wereld mee

En dan ineens zie ik verderop grote rookpluimen boven de kleine huisjes uitkomen. Nee toch…?! Wat we iets verderop aantreffen brak mijn hart in duizend stukjes. Een aantal huisjes staan in lichterlaaie, terwijl een hond wanhopige pogingen doet om te ontsnappen uit de grote vlammenzee. Tranen rolden over mijn wangen en het idee dat deze mensen alles kwijt waren en het gevoel van machteloosheid was afschuwelijk.

Mekong Delta Vietnam Brand - Ontdek de wereld mee

En terwijl vijftig meter terug hele huisjes en misschien wel levens werden verwoest, gaat het leven op de floating market gewoon door. Een bizar tafereel. Overal wordt handel gedreven en boten vol watermeloenen, kokosnoten en andere etenswaren krioelen door elkaar en proberen hun waar te ruilen of verkopen. Een mooi gezicht, maar er echt van genieten kon ik op dat moment niet.

Mekong Delta floating market Vietnam - Ontdek de wereld mee

Mekong Delta Vietnam

Ontdek de wereld mee - Mekong Delta Vietnam

Fietsen rond de Mekong Delta
Later op de dag verruilen we de boot voor de fiets en verkennen we een deel van de Mekong vanaf het land. We fietsen door kleine slaperige dorpjes terwijl de kinderen ons zwaaiend en lachend begroeten. Bananenbomen, viskwekerijen en kleine lokale tempels sieren het landschap terwijl we over smalle en hobbelige paadjes slingeren. De ene kuil nog dieper dan de ander en bruggetjes zo gammel dat we blij zijn wanneer we de overkant veilig bereiken.

Fietsen door de Mekong Delta Vietnam

Temples Mekong Delta Vietnam - Ontdek de wereld mee
Mekong Delta Vietnam - Ontdek de wereld mee

Huisjes Mekong Delta Vietnam - Ontdek de wereld mee Mekong Delta

Wat een avontuur. Onze tweedaagse trip naar de Mekong Delta is er een waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Mooi? Jazeker. En de chaos? Die is overweldigend. En toch.. De Mekong heeft mijn hart niet kunnen stelen. Nu is mijn ervaring natuurlijk wel een beetje gekleurd door 1. een vervelende/irritante gids en 2. een brand die  diepe indruk heeft gemaakt. De Mekong Delta behoort daarom niet tot mijn favorietenlijstje van Vietnam, maar is zeker een bezoek waard!

Ben jij al eens in de Mekong Delta geweest? En wat vond je er van?

Follow me
Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram

 

 

3 Comments

 • Anneke Verlinden schreef:

  De Mekong delta is heel bijzonder. Jammer dat je deze vervelende ervaringen hebt opgedaan.

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Ha Anneke, de chaos in de Mekong Delta vond ik prachtig! Geweldig om te zien hoe er daar wordt geleefd en handel wordt gedreven. En ondanks de brand die we hebben gezien, vond ik het toch een mooie ervaring!

 • Mariska schreef:

  Leuk blog heb je! Mag ik vragen waar je je Mekong Delta tour hebt geboekt? Ik zou ook graag een fietstocht willen combineren met een drijvende markt, maar ik heb moeite er een te vinden die allebei doet. Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.