Reisverslag: mierzoete snoepjes en brand in de Mekong Delta

handel floating market mekong delta

Het is nog vroeg wanneer we worden opgehaald bij ons hotel in Ho Cho Minh: ons reisje naar de Mekong Delta kan beginnen. We stappen in een bus zonder airco en in de vier uur die volgen brengen word ik langzaam maar zeker steeds een beetje misselijker van de hitte en de vreemde etensgeur die zich door de bus verspreidt. En dat op de vroege ochtend. Na vier uur worden we eindelijk uit ons lijden verlost en kans onze ontdekkingstocht door de Mekong Delta dan echt beginnen.

MUZIEK, SAMPANTOCHT EN SNOEPFABRIEKEN

We worden de bus uitgewerkt en in het uur dat volgt worden onze oren gemarteld met traditionele maar valse Vietnamese muziek. Ieder zo zijn eigen muzieksmaak, maar erg vrolijk word ik hier niet van. Gelukkig is de honingthee met citroen wel heel erg lekker.. Zodra dit zogenaamde huiskamerconcert voorbij is worden we bijna gedwongen om een flinke fooi te geven én een CD te kopen. Maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Laat je hier dus niets wijs maken, je beslist nog altijd zelf waar je je zuurverdiende euro’s aan uitgeeft.

Na dit muziekspektakel stappen we in een Sampan, bedekken we onze hoofden met een traditionele Non La (alles voor de foto..) en maken we een prachtig tochtje door de zijwateren van de Mekong. De tocht voert ons door de vele zijarmen van de Mekong Delta en uiteindelijk komen we aan bij een kleine snoepfabriek waar we uitstappen en een rondleiding krijgen. Ze maken hier heerlijke kokossnoepjes met pindakaas, maar iets minder gecharmeerd was ik van de slangen die hier ineens op tafel werden gegooid. Brr. Echte durfals werden onder het mom van ‘goed voor je gezondheid’ uitgenodigd om een glaasje slangenbloed te drinken, maar ik heb vriendelijk bedankt.

→ Lees ook: al mijn tips voor het ontdekken van de Mekong Delta

De rest van de dag brengen we door op een boot en aan het einde van de middag nemen we de bus naar Can Tho en omgeving. We zijn behoorlijk moe van alle indrukken en het vele gereis, dus ’s avonds scoren we een snelle hap en duiken we op tijd ons bed in. De volgende dag staat namelijk een uitstapje naar de floating market op de planning, een van dé redenen voor ons bezoek aan de Mekong Delta.

BRAND IN DE MEKONG DELTA

De volgende ochtend gaat al vroeg de wekker en om half 6 zitten we op de boot richting de floating market. Onderweg kijken we onze ogen uit, wat een chaos en armoede. Ronddrijvend plastic, dode vissen en ander afval.. Mensen die zichzelf, hun kleding en groenten in datzelfde water wassen en mannen die hun avondeten voor die dag proberen te vangen. Ik ben het dagelijkse tafereel dat zich hier voor mijn ogen afspeelt op mijn gemak aan het obseren, wanneer ik verderop ineens grote rookpluimen boven de kleine huisjes zie uitkomen. Nee toch…?! Wat we daarna aantreffen brak mijn hart in duizend stukjes. Een aantal huisjes staan in lichterlaaie, ik zie mensen in paniek het water inspringen en een hond wanhopige pogingen doen om te ontsnappen uit de grote vlammenzee. Tranen rolden over mijn wangen en het idee dat deze mensen alles kwijt waren en het gevoel van machteloosheid was afschuwelijk.

En terwijl vijftig meter terug hele huisjes en misschien wel levens werden verwoest, gaat het leven op de floating market gewoon verder. Een bizar tafereel. Overal wordt handel gedreven en boten vol watermeloenen, kokosnoten en andere etenswaren krioelen door elkaar en proberen hun waar te ruilen of verkopen. Een mooi gezicht, maar er echt van genieten kon ik op dat moment niet.

FIETSEN ROND DE MEKONG DELTA

Later op de dag verruilen we de boot voor de fiets en verkennen we een deel van de Mekong vanaf het land. We fietsen door kleine slaperige dorpjes terwijl de kinderen ons zwaaiend en lachend begroeten. Bananenbomen, viskwekerijen en kleine lokale tempels sieren het landschap terwijl we over smalle en hobbelige paadjes slingeren. De ene kuil nog dieper dan de ander en bruggetjes zo gammel dat we blij zijn wanneer we de overkant veilig bereiken. Ik vind het heerlijk om over de kleine eilandjes te fietsen en geniet van alles wat ik zie. Een perfecte afsluiter van ons avontuur door de Mekong Delta.

Meer lezen over rondreizen en backpacken in Vietnam? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek alle blogs over Vietnam

3 Comments

 • Anneke Verlinden schreef:

  De Mekong delta is heel bijzonder. Jammer dat je deze vervelende ervaringen hebt opgedaan.

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Ha Anneke, de chaos in de Mekong Delta vond ik prachtig! Geweldig om te zien hoe er daar wordt geleefd en handel wordt gedreven. En ondanks de brand die we hebben gezien, vond ik het toch een mooie ervaring!

 • Mariska schreef:

  Leuk blog heb je! Mag ik vragen waar je je Mekong Delta tour hebt geboekt? Ik zou ook graag een fietstocht willen combineren met een drijvende markt, maar ik heb moeite er een te vinden die allebei doet. Bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.