Een visum aanvragen voor Australië: zo maak je de juiste keuze

Of je nu naar Australië reist om te gaan werken (hallo farmwork!), 3 maanden gaat backpacken, op bezoek gaat bij je zus, broer of tante of ‘gewoon’ even voor je werk naar de andere kant van de wereld reist: voor Australië heb je hoe dan ook een visum nodig. Gelukkig is een visum aanvragen voor Australië niet zo heel moeilijk, maar er zijn uiteraard wel een aantal dingen die handig zijn om van te voren te weten. In dit artikel heb ik de belangrijkste info (en tips!) voor je op een rijtje gezet, zodat jij makkelijk en snel je visum voor Australië kunt aanvragen.

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN VISUM AANVRAGEN VOOR AUSTRALIË

Wie een visum wilt aanvragen voor Australië komt waarschijnlijk al snel tot de conclusie dat er voor ieder reisdoel een ander visum aangevraagd moet worden.  Als je wilt gaan backpacken heb je een ander visum nodig dan wanneer je er gaat werken of voor langere tijd gaat studeren of zelfs wonen.  In dit artikel zet ik de drie meest gangbare visums voor Australië voor je op een rij:

 • eVisitor visum (Subclass 651): geschikt voor korte verblijven
 • Toeristenvisum (Subclass 600): voor iedereen die langer dan 3, 6 of 12 maanden in Australië wilt verblijven
 • Working Holiday Visum (Subclass 417): voor als je wilt werken in Australë

Twijfel je of een van deze visums past bij het doel van jouw bezoek? Kijk dan eens op de website van de Australische immigratiedienst, daar vind je een overzicht van alle visums die je kunt aanvragen.

EEN EVISITOR VISUM AANVRAGEN VOOR AUSTRALIË (SUBCLASS 651)

Het goedkoopste visum is het eVisitor visum en dit visum is geschikt voor zowel toeristen als zakenreizigers. Het visum is vanaf datum van uitgifte één jaar geldig en in dit jaar mag je zo vaak als je wilt Australië binnenreizen. De beperking van dit visum is dat je per keer dat je Australië binnenreist niet langer dan 3 aaneengesloten maanden in Australië mag verblijven. Ga je na drie maanden weer naar huis of op doorreis naar een ander land? Dan is dit visum dus perfect en daarnaast heel goed betaalbaar.

Wil je langer dan drie maanden in Australië blijven? Dan moet je na drie maanden dus wel even het land uit. Vind je dat maar niks? Dan is het duurdere Toeristenvisum (Subclass 600) wellicht geschikt voor jou.

Verder mag je met dit visum ook vrijwilligerswerk doen, een korte studie of training volgen en kun je dit visum gebruiken als je voor je werk naar Australië reist (mits je verblijf korter dan 3 maanden is, duh). Met dit visum is het echter niet toegestaan om betaald werd te verrichten voor een bedrijf dat is gevestigd in Australië, daarvoor vraag je het Working Holiday Visum aan.

Voor wie is het eVisitor visum geschikt?

 • Voor als je een reis van 3 maanden door Australië wilt maken. Een langere reis kan natuurlijk ook, maar dan moet je na drie maanden dus even gaan chillen in Azië of roadtripppen door Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Ook niet vervelend..
 • Voor als je voor je werk naar Australië reist. Zolang je maar niet voor een Australisch bedrijf betaalde werkzaamheden verricht.
 • Voor als je een korte studie, training wilt volgen of vrijwilligerswerk gaat doen. Zolang je verblijf maar korter is dan drie aaneengesloten maanden

Het eVisitor visum aanvragen
Het eVisitor visum kun je vóór vertrek gratis online aanvragen via de Australische immigratiedienst, maar er zijn ook genoeg betrouwbare partijen die je hierbij kunnen helpen. Voor €14,95 vraag je het visum voor Australië  bijvoorbeeld al via E-visums aan. Doorgaans heb je het visum binnen een aantal werkdagen in huis. Super snel dus.

LANGER DAN 3 MAANDEN DOOR AUSTRALIЁ REIZEN? VRAAG EEN TOERISTENVISUM (SUBCLASS 600) AAN

Dit visum is één van de meest gangbare visums van Australië en het geeft je toestemming om voor drie, zes of 12 maanden aaneengesloten in Australië te blijven. Een belangrijk verschil dus met het hierboven genoemde gratis eVisitor visum. Daarnaast kun je dit visum ook aanvragen als je al in Australië verblijft, bijvoorbeeld om je studentenvisum te verlengen. Let er dan wel op dat je het toeristenvisum aanvraagt voordat je eVisitor visum is verlopen.  Je kunt bij de aanvraag zelf kiezen hoelang je in Australië wilt blijven. Let op: ook met dit visum is het niet toegestaan om in Australië te werken.

Voor wie is het toeristenvisum geschikt?

 • Voor iedereen die langer dan drie maanden aaneengesloten door Australië wilt reizen.
 • Voor als je jouw verblijf in Australië wilt verlengen. Als je studentenvisum bijvoorbeeld afloopt en je wilt graag nog even door Australië reizen, dan kun je dit visum aanvragen. Doe dit echter wel voordat je huidige visum verloopt.

Een toeristenvisum aanvragen
Het visum kost 140 – 355 AUD (2018 en afhankelijk van of je tijdens de visumaanvraag al in Australië verblijft) en kun je aanvragen via de Australische immigratiedienst. Check van te voren de voorwaarden, deze zijn strenger dan de voorwaarden voor het aanvragen van een eVisitor visum. Je moet onder andere kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf langere tijd te onderhouden. Met dit visum mag je tenslotte niet werken. De immigratiedienst beoordeelt je aanvraag doorgaans binnen 2 tot 3 weken. Dit visum is dus niet alleen duurder dan het eerdergenoemde eVisitor visum maar het duurt ook iets langer voordat je het daadwerkelijke visum ontvangt. Houdt hier rekening mee in je planning.

WERKEN IN AUSTRALIЁ? VRAAG EEN WORKING HOLIDAY VISUM AAN

Wil je betaald werk gaan doen in Australië? Dan moet je een Working Holiday Visum (Subclass 417) aanvragen. Dit visum is een stuk duurder dan het eVisitor- of toeristenvisum (450 AUD| 2019), maar met dit visum mag je wel één jaar aaneengesloten in Australië verblijven en betaald werk verrichten. Let op: van dit jaar mag je maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever werken.  Reis je naar Australië met het Working Holiday Visum? Dan moet je bij aankomst kunnen aantonen dat je minimaal beschikt over 5.000 Australische Dollar. Ook niet onbelangrijk: het Working Holiday Visum kan slechts één keer in je leven aangevraagd worden en alleen als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent.

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN VISUM NAAR AUSTRALIЁ

Goed, je bent nu een stuk wijzer als het gaat om welk visum je nodig hebt voor je reis naar Australië. Maar dan ben je er nog niet. Om in aanmerking te komen voor een visum voor Australie moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent in het bezit van een geldig paspoort dat tenminste nog zes maanden geldig is. Nederlandse en Belgische paspoorten leveren doorgaans geen problemen op bij het aanvragen van een visum.
 • Op het moment van de aanvraag en beoordeling van je eerste visum, ben je buiten Australië. Een verlenging voor je Working Holiday Visum of aanvraag voor het toeristenvisum kun je wel aanvragen als je in Australië bent. Let op: doe dit voordat je visum is verlopen, je wilt tenslotte niet het land worden uitgezet.
 • Als je bent veroordeeld tot een straf van meer dan 12 maanden (al dan niet uitgezeten), wordt het aanvragen van een visum een stuk lastiger.
 • Heb je om wat voor reden dan ook een schuld aan de Australische overheid? Helaas.. je krijgt waarschijnlijk geen visum
 • Check van te voren alle medische eisen en zorg dat je hier aan voldoet.

Meer lezen over Australië? Dit vind je misschien ook interessant:

Lees hier alle blogs over Australië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.