Wadi Ghuweir Trail: wandelen in het tropisch paradijs van Jordanië

wadi ghueweir jordanië

Petra en Wadi Rum zijn niet de enige highlights van Jordanië. Sterker nog, als je ook maar een beetje van wandelen houdt dan staat Jordanië garant voor een heel tof avontuur. Zo kun je via de ‘Backdoor Trail‘ een prachtige wandeling maken naar Petra, maar ook in het Dana Nature Reserve kan menig wandelaar zijn hart ophalen. De mooiste wandeling die ik vanuit Dana maakte was de Wadi Ghuweir Trail. Een redelijk eenvoudige wandeling van zo’n 5 tot 7 uurtjes, maar oh zo mooi.

Benieuwd wat je kunt verwachten van de Wadi Ghuweir Trail en waarom je juist deze wandeling moet maken? Je leest het hieronder.

WADI GHUWEIR TRAIL

Ga je naar Jordanië, dan mag je de Wadi Ghuweir Trail eigenlijk niet overslaan. Wadi Ghuweir is namelijk een van de mooiste, langste en meest gevarieerde wadis van Jordanië. Wadi Ghuweir is lang niet zo bekend als de populaire ‘Wadi Dana Trail’ en dat is eigenlijk jammer. Waar de Wadi Dana Trail je kilometers ver door enkel een vallei voert, geniet je tijdens de Wadi Ghuweir Trail namelijk van een ontzettend gevarieerd landschap. Extra fijn: je kunt de wandeling vanuit zowel Petra als Dana lopen.

De eerste helft van de wandeling volg je een prachtige rode kloof, loop je door een kabbelend riviertje, klim je over grote rotsen en halverwege ben je ineens in het tropisch paradijs belandt. Echt. De bloeiende varens, palmbomen en mossen vormen een soort kleine, magische oase in het decor van vuurrode rotsen. Zo’n mooie en vredige plek. Het is bijna niet te bevatten dat deze plek, die tijdens ons bezoek zo sereen aanvoelt, tijdens de wintermaanden volstroomt met water.

Extra bijzonder was dat we de hele trail voor onszelf hadden. Geen groepen toeristen, maar alleen wij, het geluid van voortkabbelende water, zoemende bijtjes, fluitende vogels en het geschaterlach van onze gids. Wat mij betreft één van de mooiste plekken van Jordanië. Het eerste deel van de Wadi Ghuweir Trail is ook meteen het mooiste stuk van de wandeling. En ook het meest aangename. Het water is namelijk heerlijk verkoelend en de torenhoge rotsen bieden je bescherming tegen de zon.

Het tweede deel van de hike voert je mee door een open vallei met tropische begroeiing. Dit deel van de dag is een stuk warmer (of zeg maar gerust heet!) en ook minder mooi dan de eerste kilometers. Maar no worries, de wandeling door de kloof is namelijk zo mooi dat je de rest van de dag met je hoofd in de zevende hemel bent.

wadi ghuweir jordanie

wadi ghuweir jordanie
wadi ghuweir jordanie

 WAAROM DE WADI GHUWEIR TRAIL LOPEN

+ De Wadi Ghuweir is een prachtige Wadi ver weg van alles. Het is hier heerlijk rustig.
+ Het pallet aan kleuren is waanzinnig mooi, de kleuren veranderen mee met de stand van de zon. Heel gaaf.
+ Het landschap is super divers: van hangende tuinen tot rode kloven en kabbelend water.
+ De wandeling door Wadi Ghuweir is gewoon heel erg leuk! Klimmen, klauteren, glijden… avontuur gegarandeerd.

En zijn er dan helemaal geen minpunten hoor ik je nu denken. Nou, jawel. Plastic en graffiti. Op sommige plekken is de kloof namelijk verpest met lelijke graffiti krabbels. WiFi symbooltjes, antennes en andere ondefinieerbare krabbels prijken hier op de ‘muren’. Zo zonde. Laten we hopen dat de wadi in de winter weer volstroomt met water en deze zogenaamde muurtekeningen weer verwijderd.

En dan de plastic. Wanneer je door Jordanië reist (of hebt gereisd) zal de hoeveelheid plastic je beslist opvallen. Vooral langs de wegen en in de minder toeristische dorpen ligt er ontzettend veel plastic in de berm. Ook in de kloof kwamen we op sommige plekken veel plastic tegen. Volgens onze gids wordt dit afval door de herders hoger in de bergen achtergelaten, waardoor het na de winter in de canyon achterblijft. Beloof me daarom dat je altijd netjes je afval meeneemt en lees hier mijn tips om duurzamer te reizen.

wadi ghuweir jordanie wadi ghuweir jordanie

HOE MOEILIJK IS DE WADI GHUWEIR TRAIL

De Wadi Ghuweir Trail is zo’n 17 kilometer lang en loopt dwars door een van de mooiste kloven van Jordanië. Qua uithoudingsvermogen is de wandeling niet zo zwaar, je hoeft namelijk geen steile hellingen te beklimmen en de wandeling is over het algemeen vrij vlak. Wel vraagt het eerste deel van de wandeling zo nu en dan om wat klim-, klauter- of glijwerk. Op vier plekken moesten we over grote rotsen klimmen of ons een paar meter omlaag laten glijden. Technisch niet supermoeilijk, maar je moet wel een beetje lef hebben. Een gids is in dat geval wel fijn, zeker als je niet zo ervaren bent.

Het tweede deel van de wandeling is volledig vlak, maar het aantal schaduwplekken is hier zeer beperkt. Je loopt hier twee uur in de brandende zon en dat maakt dit deel van de wandeling pittig. Persoonlijk vond ik dit stuk daarom het zwaarste stuk van de Wadi Ghuweir Trail.

De hele trail heeft ons in totaal ongeveer 9 uur gekost, dat is inclusief pauzes en transfers. Over de wandeling zelf hebben we zo’n 5 uur gedaan. Daar komt nog zo’n uur bij aan lunch en andere pauzes. Ook de transfers zijn lang, reken ongeveer 45 minuten op de heenweg en 2.5 voor de transfer terug naar Dana. Loop je de trail vanuit Petra, dan is de reistijd korter.

BEGIN- EN EINDPUNT WADI GHUWEIR TRAIL

BEGINPUNT WADI GHUWEIR TRAIL

De Wadi Ghuweir Trail begint in de vallei net buiten Shoubak op zo’n uurtje rijden van Dana Village. Je kunt er ook voor kiezen om in Shoubak (of zelfs in Wadi Musa, Petra) te overnachten, maar Dana is vanwege de ligging wel een stuk mooier. Daarnaast starten er vanuit Dana meerdere mooie wandelingen, dus dat is sowieso een hele fijne uitvalsbasis als je meerdere hikes wilt maken. Zelf liep ik bijvoorbeeld ook nog de ‘Shaq al Reesh Trail‘.

EINDPUNT WADI GHUWEIR TRAIL

De Wadi Ghuweir Trail eindigt in de buurt van Feynan, bekend vanwege de beroemde Feynan Eco Lodge. Hoewel de wandeling ‘maar’ een kilometer of 17 is (afhankelijk van het daadwerkelijke eindpunt), duurt de transfer vanuit Feynan terug naar Dana ruim 2 uur. Dit heeft onder andere te maken met het beperkte wegennetwerk en met de maximaal haalbare snelheid. De wegen kronkelen namelijk door de bergen en dat duurt nu eenmaal iets langer. Al is dat overigens niet vervelend, de omgeving is namelijk prachtig.

Gezien de lange transfertijd terug naar Dana, kun je ook vanuit Feynan doorreizen naar bijvoorbeeld Petra. In dat geval moet je ervoor zorgen dat er een taxi/chauffeur geregeld is die je verder brengt of dat je eigen huurauto naar het eindpunt wordt gebracht. Beide opties zijn mogelijk. Je hotel/kamp kan je beslist verder helpen met het regelen van deze transfers. Dit zou ikzelf een volgende keer in ieder geval doen. Dus eerst de wandelingen maken die in de buurt zijn van Dana en dan op de laatste dag in Dana de Wadi Ghuweir Trail lopen en zorgen dat de huurauto op het eindpunt staat. Kun je vanuit daar meteen doorrijden naar Petra.

Een andere optie is om je ergens in de kloof om te keren en weer terug te lopen richting de vallei van Shoubak. Dat kan op elk gewenst moment, maar ik raad je aan om sowieso door te lopen tot de hangende tuinen. De eerste 7 kilometer van de wadi zijn het mooist. Hou er wel rekening mee dat je in dat geval op sommige plekken ook weer omhoog moet klimmen en dat kan soms wat lastig zijn.

WADI GHUWEIR TRAIL COMBINEREN

Mocht je een fanatiek wandelaar zijn, dan kun je daarnaast overwegen om de Wadi Ghuweir Trail te combineren met een andere wandeling, bijvoorbeeld met de Wadi Dana Trail. Beide trails eindigen namelijk in de buurt van de Feynan Eco Lodge en voor beide wandelingen moet je dus ook de lange transfer terug maken. Je zou ze dus prima kunnen combineren en de transfer kunnen beperken tot één ritje.

WADI GHUWEIR TRAIL: GIDS EN KOSTEN

Enig research vooraf en navraag bij de Wadi Dana Eco Lodge gaven mij een heel duidelijk antwoord: je kunt de Wadi Ghuweir Trail niet zonder gids lopen. Maar heel eerlijk gezegd ben ik het daar niet perse mee eens. Er zijn slechts enkele stukjes die wat moeilijker zijn en waar het prettig kan zijn om een gids bij je te hebben. Maar dit is alleen nodig als je geen ervaren wandelaar bent of wellicht wat bang bent aangelegd. Ik kon overal met een beetje hulp van mijn vriend prima naar beneden of naar boven. Maar hij is wel getraind en ervaren. Daarnaast hangt er op het stuk waar je moet ‘abseilen’ (relax, is maar een meter of 2 – 3) al een touw waar je mee naar beneden kunt.

Bang om te verdwalen hoef je trouwens niet te zijn, je kunt overal maar één kant op en dat is met de stroom van het water mee. Mocht je beslissen om zonder gids te lopen, zorg dan wel dat je veilig en goed voorbereid op pad gaat. Neem een touw mee, voldoende eten en water (!!) en een gevulde EHBO kit. Check altijd de actuele weersomstandigheden, bij (verwachte) regen kan de canyon namelijk volstromen met water. Ga in dat geval niet op pad, jaarlijks overlijden er namelijk nog steeds mensen als gevolg van verdrinking.

Op advies van het Wadi Dana Eco Camp hebben wij de Wadi Ghuweir Trail dus met een gids gelopen, maar die voegde in mijn ogen weinig toe. Behalve wat gezelligheid. Voor de gids en transfers betaal je 170 JD voor een groep van maximaal 4 personen. Wij konden dit gelukkig delen met twee heel gezellige Belgische meiden en betaalden dus 85 JD voor ons tweeën. Dit hebben we ter plekke in het kamp geregeld. Zonder gids is uiteraard goedkoper, in dat geval betaal je alleen voor de transfer.

BESTE REISTIJD WADI GHUWEIR TRAIL

De maanden november tot en met april kun je het best vermijden. In deze periode is de kans op regen het grootst en kun je verrast worden door overstromingen in de canyon. Ieder jaar overlijden hierdoor weer mensen, dus check van te voren altijd of het mogelijk is om de trail te lopen. Van mei tot en met oktober is daarom de beste reistijd.

MEENEMEN WADI GHUWEIR TRAIL

Sowieso schoenen met goede grip. De rotsen zijn op veel plekken namelijk nat en kunnen daarom glad zijn. Ik heb de Ghuweir Trail met mijn trailrun schoenen gelopen en dat was perfect. Ze drogen namelijk een stuk sneller dan gewone wandelschoenen en zijn daarnaast ook nog eens minder zwaar. Verder zonnebrandcrème, lunch, snacks, water (2-3 liter p.p.), pet of sjaal om je hoofd te beschermen, zonnebril, EHBO kitje, fooi voor gids en/of chauffeur, desinfectie, tissues en je camera.

Meer lezen over rondreizen door Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

jordanie tips

1 Comment

  • Nienke Treffers schreef:

    WOW dat ziet er mooi uit. Zou zelf heel graag naar Jordanie willen gaan, maar Dana is niet altijd veel over te lezen. Deze wordt nog wel eens overgeslagen als ik naar georganiseerde routes kijk. Als ik dit zo lees lijkt me dit meer dan de moeite waard!! Bedankt voor dit artikel, zet me echt aan het denken Dana ook te bezoeken mocht ik ooit gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.