Wandelen in Wadi Rum: pure magie bij Jabal al Hash

Wadi Rum woestijn Jabal al Hash

Ik maakte in Wadi Rum een wandeling naar Jabal Al Hash en serieus… wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Het is op deze plek dat ik werd betoverd door de magie van Wadi Rum. Het was alles en tegelijk ook niets. De grootsheid van de natuur, het krachtenspel van de geologie. Ik voelde me klein en onbeduidend. Ik zat daar boven op die berg en kon er nog uren blijven zitten. Luisterend naar niets anders dan het gefluister van de wind en het gefluit van de vogels. Een ontzettend bevrijdende ervaring. Daar bovenop Jabal Al Hash deed niets anders er meer toe. Het was vrij. Het was het niets dat me greep. De vrijheid en oneindigheid. Daar bovenop die berg was het zo niets dat het alles was.

Ben je op zoek naar een unieke ervaring in Jordanië en wil je de magie van Wadi Rum op z’n puurst beleven? Wandel naar Jabal Al Hash of maak een van de andere mooie wandelingen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over wandelen in Wadi Rum.

uitzicht Wadi Rum woestijn Jordanië

WANDELEN IN WADI RUM

Overnachten bij lokale bedoeïenen, jezelf onderdompelen in waanzinnige natuur en kamperen in de middle of nowhere onder een sterrenhemel waar je U tegen zegt. Dat is Wadi Rum. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze enorme wildernis zich ook uitstekend leent voor een of meer toffe hikes. Ik heb daarom enkele van de mooiste wandelingen in Wadi Rum voor je op een rij gezet:

JEBEL BURDAH (ROCK ARCH)

Dit is een van de moeilijkere wandelingen in Wadi Rum en vergt een goede conditie. Ook enige ervaring met klimmen is fijn. De wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, want op sommige plekken moet je (zonder harnas) steil omhoog klimmen en met behulp van een touw over smalle richels lopen. Yikes! De terugweg klinkt voor iemand met hoogtevrees helaas al niet veel beter. Niet zo bang aangelegd en zin in een avontuur? Dan is dit natuurlijk een hele toffe ervaring!

JABAL UM-ADAAMI

Met 1845 meter boven zeeniveau is Um-Adaami de hoogste berg in Jordanië. De wandeling vergt een goede conditie, maar is technisch gezien niet moeilijk. Wel moet je af en toe over wat losse rotsen klimmen en op sommige plekken gaat het pad steil omhoog. Heb je een goede basisconditie, dan is deze wandeling goed te doen. Met helder weer heb je vanaf de top uitzicht over de woestijn van Wadi Rum, Saoedi-Arabië en met een beetje geluk kun je de Rode Zee zelfs zien.

JABAL AL HASH

Vanuit Jabal Al-Hash heb je een prachtig uitzicht over één van de mooiste valleien van Wadi Rum: Wadi Sabbit. Jabal Al Hash ligt in in het Al Forah-gebied, op de grens bij Saoedi-Arabië. De wandeling biedt dan ook een adembenemend uitzicht over beide landen. Maar echt. Er zijn meerdere opties om naar boven te hiken en geen optie is daadwerkelijk moeilijk te noemen. Eenmaal boven kun je genieten van een schitterend uitzicht, de intense stilte en op zoek gaan naar eeuwenoude fossielen. Aanrader!

→ Lees ook: Bezoek Petra in Jordanië via de Petra Backdoor Trail

uitzicht wandelen Wadi Rum woestijn uitzicht wandelen wadi rum woestijn

JORDANIË: VAN HET GEBAANDE PAD

Op internet is nog weinig informatie  te vinden over wandelen in Wadi Rum en het wordt ook niet vermeld als een van de ‘dingen om te doen in Wadi Rum’. En dat heeft zo z’n voor- en nadelen. Hoewel je in één dagje rondtoeren door de woestijn ook ontzettend veel ziet van Wadi Rum, dringt de grootsheid pas echt tot je door als je verder de woestijn in trekt. Wandelend dus bijvoorbeeld. Mocht je de tijd hebben, dan raad ik je echt aan om een of meer van deze wandelingen in Wadi Rum te maken. Je krijgt er geen spijt van. Beloofd.

HIKEN NAAR JABAL AL HASH IN WADI RUM

Op dag twee van ons tweedaags bezoek aan Wadi Rum, maakten we een mooie wandeling naar Jabal al Hash. We stappen in de laadbak van een jeep, passeren groepen kamelen en na een hobbelige en enigszins oncomfortabele rit konden we eindelijk onze benen strekken. Fijn! Het begin van de route voerde ons mee over grote rotsen, welke we met wat behulp van onze handen opklimmen. Niet moeilijk, maar goede schoenen zijn wel fijn. Zelf liep ik op trailrun schoenen en dat ging prima.

De wandeling naar de top van Jabal al Hash is – met soms wat steile stukken – eenvoudig en amper 45 minuten later stonden we bovenaan de top al te genieten van een waanzinnig uitzicht. Je wordt  boven echt omver geblazen door het adembenemende uitzicht. Ver weg van alle toeristen is dit een heel andere ervaring dan het ‘centrale deel’ van Wadi Rum. Het is er rustig, stil en je ziet nu pas echt hoe groot en ruig Wadi Rum daadwerkelijk is. Ik was er behoorlijk van onder de indruk en het is misschien wel mijn favoriete moment van onze hele reis door Jordanië. Die oneindigheid is niet te bevatten.

Uitzicht tijdens wandelen Wadi Rum woestijnuitzicht wandelen Wadi Rum woestijnuitzicht wandelen Wadi Rum woestijn

Boven op de berg krijgen we alle tijd om het landschap en de ruigheid van Wadi Rum op ons in te laten werken, klimmen we nog wat verder omhoog over de rotsen, gaan we op zoek naar eeuwenoude fossielen, stappen we bijna op een slang en drinken we heerlijke thee met onze gids. Bereidt met de kruiden die we onderweg tegenkwamen.

Hoewel het rode landschap van Wadi Rum aan de ene kant en de ruige, donkere rotsen van de woestijn van Saoedi-Arabie aan de andere kant ervoor zorgen dat je hier uren naar wilt blijven staren, moesten we natuurlijk ook weer terug naar beneden. Gelukkig stond het afdalen gelijk aan eten (yum!) en  genoten we niet veel later in de schaduw van een heerlijke maaltijd. Genieten!

MOEILIJKHEIDSGRAAD – HIKE NAAR JABAL AL HASH

De wandeling naar Jabal al Hash is niet moeilijk of zwaar. Wanneer je goed ter been bent een gemiddelde conditie hebt kun je prima naar boven wandelen. De trail op zichzelf is niet zo lang, maar de warmte kan de wandeling wel wat zwaarder maken. Je moet af en toe wat klauteren en op sommige stukken loop je over losse steentjes, maar met goede schoenen is dat geen probleem. Ik vond de wandeling heel makkelijk, dus voor iemand die graag wandelt is dit goed te doen. De wandeling biedt (vooral bovenop) prachtige vergezichten over een deel van de Wadi Rum woestijn dat amper door toeristen wordt bezocht.

Totale looptijd: 1.5 tot 2 uur. Exclusief pauzes en transfers.

vlakte met fossielen Wadi Rum woestijn
pauze tijdens wandeling Wadi Rum

HOE KOM JE BIJ JABAL AL HASH

Het gebied rondom Jabal al Hash en de andere wandelingen wordt nog niet platgelopen door toeristen. Ik zag welgeteld 0 jeeps tijdens onze wandeling en de rit ernaartoe. Jabal al Hash is daarom, net als de andere wandelingen, het best met een gids te bereiken. De berg ligt namelijk in een uithoek van de Wadi Rum woestijn, slechts op een steenworp afstand van de grens met Saoedi-Arabië. Alleen dat is eigenlijk al reden genoeg om met een gids op pad te gaan, je wilt namelijk liever niet per ongeluk het grensgebied inrijden. Bovenop de top kreeg ik een sms’je van de provider ‘Welkom in Saoedi-Arabië’, kun je nagaan hoe dichtbij je zit.

Hoewel het wel is toegestaan om zelf met een 4×4 door Wadi Rum te rijden, moet je een wel heel ervaren chauffeur/navigator zijn wil je niet al na 4 meter vastzitten in het rode zand. Als je dat al haalt. Vanaf het Wadi Rum Nomads kamp duurde het ruim een uur voordat we bij het startpunt van de hike naar Jabal al Hash waren. De ‘weg’ is niet gemarkeerd en vraagt dan ook om goede navigatie skills, kennis van de omgeving en gezond boerenverstand. We rijden dwars door droge rivierbeddingen, banen ons met de jeep een weg door de losse zand en bewonderen de grote rode rotsen die als reuzen boven ons uittorenen.

Wanneer je de wandeling naar Jabal al Hash wilt maken, raad ik je dan ook aan om op zoek te gaan naar een bedoeïenenkamp dat deze wandeling (of een andere) aanbiedt. Ikzelf heb goede ervaringen met Wadi Rum Nomads.

ZELF RIJDEN DOOR WADI RUM

Ben je een ervaren 4×4 chauffeur en wil je zelf rijden door Wadi Rum? Dan raad ik je in ieder geval aan om een ervaren gids in te schakelen. Je kunt er namelijk makkelijk verdwalen. Het kan er, hoe verrassend, extreem warm worden overdag en in de nachten kan het zelfs vriezen. Zorg daarom dat je genoeg eten, water, benzine, dekens en reservebanden bij je hebt. Laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat en registreer je van te voren bij het Wadi Rum Visitor Center. Dit is verplicht als je zonder touroperator Wadi Rum intrekt.

uitzicht vanaf Jabal al Hash Wadi Rum uitzicht wandelen Wadi Rum woestijn

WAT MEE TE NEMEN TIJDENS DE HIKE NAAR JABAL AL HASH

De wandeling naar Jabal al Hash ligt in een afgelegen deel van de Wadi Rum woestijn en dus is het belangrijk om je goed voor te bereiden. De wandeling is kort, dus je hoeft in principe geen enorme voorraad aan spullen mee te nemen. Tenzij je dus zelf met je auto op pad gaat, dan wel.

Zelf meenemen
– Zonnebrandcrème
– Zonnebril
– Pet, hoedje of sjaal
– Schoenen met goede grip
– Kleine dagrugzak
– Desinfecteermiddel voor de handen
– Zakdoekjes (a girl gotta pee!)
– EHBO kitje
–  Camera
Touroperator
– Water (onbeperkt)
– Lunch
– Benzine
– Transport
– Gids / Chauffeur

Meer lezen over rondreizen en wandelen in Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

Ontdek al mijn Jordanië blogs

1 Comment

  • Lara schreef:

    Wat mooi! En wandelen in Wadi Rum lijkt me heel bijzonder! Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Liefs Lara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.