Wandelen bij de Dorperheide in de Maasduinen

Konik paard in de maasduinen

Wandelen in de Maasduinen is prachtig. Je wandelt langs meren, over stuifzanden en ziet onderweg prachtige vennen. Nu heb ik het geluk dat dit prachtige natuurgebied zo ongeveer in mijn achtertuin ligt en dus zet ik regelmatig koers richting dit stukje natuur. Nu zijn Landgoed de Hamert en het Reindersmeer hier in de regio bij het bredere publiek best bekend, maar er is meer te ontdekken in Nationaal Park de Maasduinen. Zo schreef ik eerder al eens een blog over de Putjesberg, en voor dit artikel nam ik m´n camera mee voor een fijne wandeling bij de Dorperheide. Minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder mooi.

NATIONAAL PARK DE MAASDUINEN

Nationaal Park De Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg en staat garant voor een divers uitje. Hier vind je besloten bossen, heideterreinen, vennen en stuifzanden en kilometers aan wandel- en fietspaden. Het park is maar liefst 20 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte tussen de 2 en 3 kilometer. De totale oppervlakte is zo’n 4500 hectare. Best een behoorlijk park dus, hier ligt zelfs de langste rivierduingordel van heel Nederland.

Nationaal Park De Maasduinen is een afwisselend gebied met mooie rivierduinen, uitgestrekte heidevelden, gevarieerde bossen en diverse vennen. Op vele plekken waan je je in ongerept gebied, ver van de bewoonde wereld. Perfect voor een heerlijke wandeling dus. Zo ook op de Dorperheide.

plassen in de maasduinen Limburg

DE DORPERHEIDE

Goed, de Dorperheide dus. De Dorperheide ligt op de grens tussen Limburg en Duitsland en maakt onderdeel uit van Nationaal Park de Maasduinen. Vanuit het Noord-Limburgse toeristendorp Arcen ben je er met de auto binnen een paar minuten. Sterker nog, wanneer je vakantie viert op het nabijgelegen Roompot Park dan kun je er gewoon te voet naartoe. Ideaal toch? De Dorperheide is een plassengebied dat in de jaren 60 is ontstaan door zand- en grindwinning, maar inmiddels is een groot deel van dit gebied al eigendom van het Limburgs Landschap. En dat is goed te zien. Want hoewel er vandaag de dag nog steeds zand- en grind wordt gewonnen in sommige delen van dit gebied, heeft de Dorperheide zich ook weten te ontwikkelen tot een relatief klein, maar vooral verrassend mooi plassengebied. Een heerlijke plek dus voor een fijne wandeling. En dat is precies wat ik heb gedaan.

Hoewel er geen wandelroutes in dit gebied staan aangegeven, is het heel eenvoudig om hier te navigeren. Je kunt diverse paden volgen en komt zo vanzelf langs de verschillende plassen. Wijk dan wel van de aangegeven knooppunten af, deze beperken zich namelijk tot een route over een grindweg en voeren je niet langs de plassen. Beter volg je gewoon de onverharde paadjes die je tegenkomt zodra je door een van de poortjes het gebied bent binnen gegaan. De weg wijst zich vanzelf. Persoonlijk vond ik dat ronddwalen heerlijk. Stukjes door bos, dan weer langs de oever om vervolgens weer via kleine slingerpaadjes naar de volgende plas te wandelen.

De Dorperheide is een verrassend mooi gebied, maar mijn enthousiasme werd voornamelijk aangewakkerd door de geuren, de geluiden en het gebrek aan mensen. De geur van de aarde die zich voorzichtig warmde aan de zon, de enthousiast fluitende vogeltjes, de dansende vlinders, kikkers die snel het water in duiken zodra je dichter bij komt, Konik paarden die rustig grazen en af en toe zachtjes hinneken, eenden die een show van waterballet opvoerden. En dat alles voor mij alleen. Dat is toch heerlijk? Ik was er zelf trouwens wel op een doordeweekse dag en kan me voorstellen dat het hier in de weekenden een stuk drukker wordt.

konik paard in de maasduinen Limburgplas in de Maasduinen Limburg

FLORA EN FAUNA

Je ziet in dit deel van de Maasduinen vooral heel veel vogels. De Dorperheide is – wat mij betreft – dan ook geen plek om snel doorheen te banjeren. Je doet dit plekje in de Maasduinen echt meer recht aan om wat vaker stil te staan en te luisteren en rond te kijken. Het krioelt hier van de vogeltjes. Persoonlijk vind ik vogels altijd heel erg fijn om te observeren (ik heb tenslotte niet voor niets 3 kippen) en ik word er altijd heerlijk rustig van. De plassen van de Dorperheide vormen daarnaast ideale broedplaatsen voor diverse watervogels. Zo zijn de steile zandwanden bijvoorbeeld een populaire broedplaats voor de oeverzwaluw, maar ook op de eilandjes in het water wordt in het broedseizoen flink genest. Ook ganzen en eenden weten dit gebied trouwens goed te vinden, zelf heb ik hier al eens de wintertaling en smient gespot. Verder dan dat gaat mijn kennis van eenden trouwens ook niet. Met een beetje geluk spot je daarnaast de rugstreeppad en vanaf april wordt je hier enthousiast begroet door tig kwakende kikkertjes. Vogelliefhebbers kunnen hier daarnaast ook rietgors en goudvinken spotten. Extra leuk: er graast hier ook een kudde Konik paarden!

konik paard in de Maasduinen Limburg

bewegwijzeringsbordje in de Maasduinen Limburg
eend in water Maasduinen Limburg

PRAKTISCHE INFORMATIE

PARKEREN

De meest handige optie is om te parkeren op de parkeerplaats bij de Rode Dijk. Vanaf hier wandel je zo de Dorperheide op, ga bijvoorbeeld meteen links door het poortje en je bent meteen in het plassengebied. Je kunt ook de grindweg oplopen en niet veel verder aan de linkerkant vervolgens het poortje doorgaan. Is de parkeerplaats vol, dan kun je de auto op de parkeerplaats bij Roompot Park Klein Vink / Thermaalbad Arcen parkeren. Vanuit hier is het ongeveer 1.5 kilometer lopen naar de Dorperheide. In dat geval loop je het park op en ga je alsmaar rechtdoor. Je komt dan vanzelf bij de achteringang van het park, ook hier ga je alsmaar rechtdoor en loop je uiteindelijk zo de Dorperheide in de Maasduinen op.

Op onderstaand kaartje zie je een groen een rood icoontje. Het groene icoontje is de parkeerplaats bij Roompot Vakantiepark Klein Vink. Bij het rode icoontje begint het natuurgebied van de Dorperheide. 

wandelroute Maasduinen Limburg Dorperheide

ETEN EN DRINKEN

Er is hier geen restaurant, maar je vind wel regelmatig bankjes waar je kunt stoppen om op adem te komen en van het mooie uitzicht te genieten. Neem dus zelf wat te eten en drinken mee voor een heerlijk dagje uit. Na je wandeling lunchen of dineren? In het nabijgelegen Arcen vind je diverse fijne restaurantjes.

Op zoek naar meer inspiratie voor wandelen in Nederland of daarbuiten? Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.