Wandelen in de Ravenvennen: een klein stukje hemel op aard

ravenvennen in Limburg

De eerste keer dat ik door de Ravenvennen liep kan ik me nog goed herinneren. Het was tijdens een georganiseerde wandeltocht een aantal jaren geleden. Terwijl ik boven op de Wittenberg stond werd ik enthousiast begroet door een concert van kwakende kikkers. Als betoverd stond ik daar te luisteren naar de mooie klanken van de natuur. Ik vond het magisch. Jarenlang raakte dit plekje vervolgens in de vergetelheid. Tot een aantal maanden geleden. Samen met mijn vriend toog ik richting de Ravenvennen voor een flinke wandeling. Dit keer zonder het enthousiaste gekwaak van kikkers, maar dat maakte de wandeling niet minder mooi.

DE RAVENVENNEN

Een wandeling door de Ravenvennen staat garant voor een afwisselende tocht. Stuifduinen, vennen, heide en naald- en loofbossen… je komt het hier allemaal tegen. Sterker nog, je vindt hier één van de hoogste duinen van het gebied: de Wittenberg. Vanaf de top van deze duin heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de vennen. De moeite waard om even naar boven te lopen en te genieten van de mooie natuur. Wanneer je verder loopt langs de waterkant, heb je grote kans om diverse watervogels, vlinders, libellen of zelfs de zeldzame heikikker te spotten. Het gebied rondom de Ravenvennen is doordeweeks heerlijk rustig en dus perfect voor een fijne wandeling in de natuur.

ravenvennen uitzicht Limburg

WANDEL IN DE RAVENVENNEN

Het stikt van de fijne wandel- en fietspaden in de Ravenvennen. Je kunt gemarkeerde routes volgen, zelf een route samenstellen of een kant-en-klare route volgen. De keuze is aan jou. Zelf liep ik een route gebaseerd op een aantal knooppunten.

Knooppunten
Zelf startte ik mijn wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Rijksweg in Lomm. Ik maakte een wandeling van een kleine 8 kilometer aan de hand van knooppunten. Deze knooppunten waren als volgt: 23 – 29 – 11 – 12 – 19 – 22 – 28 – 30 – 27 – 26 – 23. Je kunt de route zelf langer of korter maken met behulp van de online routeplanner.

Libellenroute
Wil je een korte wandeling maken? De Libellenroute is een route van 3 kilometer en start op het parkeerterrein aan de achterkant van industrieterrein de Spikweien. Deze wandeling is een initiatief van het Limburgs Landschap en de Vlinderstichting. Meer over deze wandeling lees je in deze brochure. Deze route heb ik zelf nog nooit gelopen, maar deze wandeling voert je sowieso langs de mooiste plekjes in dit gebied.

Lange route
Zoek je iets meer uitdaging en wil je een lange wandeling maken? Dan zijn er in deze regio mogelijkheden genoeg. Combineer je wandeling bijvoorbeeld met een wandeling langs het Zwarte Water in Venlo, Landgoed de Hamert, toeristendorp Arcen of met een wandeling onderlangs de Maas in het dorpje Lomm. Hoe dan ook, er zijn meer dan genoeg wandelmogelijkheden in deze regio.

FLORA EN FAUNA

Heide, vennen, loof- en naaldbomen, begroeide duinen, stuifduinen.. de natuur is hier prachtig en ontzettend gevarieerd. Watervogels weten dit gebied dan ook goed te vinden: dodaars, kuifeenden en wintertalingen maken hier maar wat graag hun nesten langs de ven oevers. Maar ook roofvogels broeden hier hun eieren uit. De havik, buizerd, sperwer en wespendieven beschouwen de Ravenvennen als een prima kraamkamer. Daarnaast heeft de Vlinderstichting de Ravenvennen in 2010 uitgeroepen tot libellenreservaat. Nu ben ik zelf geen libellenkenner, maar er schijnen zo’n 26 libellensoorten voor te komen waarvan er 6 op de rode lijst staan. Verder kun je hier, als je geluk hebt, reeën en dassen spotten. Een das heb ik nog nooit gespot, maar een ree inmiddels al meerdere keren.

stuifduin Ravenvennen Limburgwandelpaden Ravenvennen Limburg

PRAKTISCHE INFORMATIE

PARKEREN

Afhankelijk van waar je je wandelroute wilt beginnen, kun je op verschillende plekken parkeren. Een van de meest voor de hand liggende parkeerplekken vind je op het industrieterrein de Spikweien in Lomm, volg dan de bordjes naar de parkeerplaats voor de Ravenvennen. Deze liggen aan de achterkant van het industrieterrein en zijn makkelijk te vinden. Een andere optie is om te parkeren aan de parkeerplek aan de Rijksweg. Deze parkeerplaats vind je aan de Bongveldweg en zie je vanaf de Rijksweg in Lomm al liggen. Verder de bossen in vind je ook nog een kleine parkeerplaats. Wil je daar parkeren? Navigeer dan richting ‘Parkeerplaats Ravenvennen’ aan de Leikoelsweg in Velden.

ETEN EN DRINKEN

Onderweg kom je hier geen restaurants tegen. Neem dus je eigen lunch mee of strijk na je wandeling neer op één van de gezellige terrasjes in het nabijgelegen toeristendorp Arcen. Zoetekauwen kunnen hun hart ophalen met een ijsje van ijssalon Clevers. Duik je liever nog even de stad in? Het centrum van Venlo ligt op zo’n 10 minuutjes met de auto.

Meer inspiratie over wandelen en vakantie in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook leuk:

ONTDEK ALLE BLOGS OVER NEDERLAND

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.