Twee dagen Dana: maak kennis met de groene parel van Jordanië

Jordanië heeft veel meer te bieden dan wereldwonder Petra en de magische Wadi Rum. Iets ten noorden van het wereldberoemde Petra ligt namelijk een prachtige groene oase:  het Dana Biosphere Reserve. Met ruim 300 vierkante kilometer is Dana het grootste natuurpark van Jordanië en daarmee de perfecte bestemming voor een mooie wandeling en voor een kijkje in het leven van de lokale bedoeïenen.

Benieuwd wat je zoal kunt doen in Dana? Ontdek dan wat wij tijdens ons bezoek van twee dagen hebben gedaan.

uitzicht over bergen in Jordanie

DANA NATURE RESERVE

Dana Biosphere Reserve is het eerste en grootste natuurreservaat van Jordanië en is waanzinnig mooi en divers. Je vindt er bergen, groene valleien, canyons, zandduinen, kalkstenen rotsformaties en een prachtige groene oase van rust. Heerlijk. Er schijnt ook een behoorlijke diversiteit aan dieren en vogels in Dana te leven, maar verder dan het spotten van een gigantische duizendpoot en wat geiten en kamelen kwam ik helaas niet. Maar wie weet heb jij meer geluk en zie jij wel de schuwe oryx of caracal. In Dana stikt het verder van de fijne wandelpaden, waarvan je er een aantal enkel met gids kunt lopen. Ik raad je een wandeling in het Dana Biosphere Reserve echt aan, want je kunt hier uren wandelen zonder ook maar iemand anders tegen te komen. De perfecte bestemming om helemaal tot rust te komen.

Ben jij een echte natuur- en wandelliefhebber? Sla een bezoek  aan het Dana Biosphere Reserve niet over. Het is er prachtig.

WANDELEN DOOR WADI’S

Enkele van de absolute hoogtepunten van onze reis door Jordanië waren onze wandelingen door het Dana Biosphere Reserve. Ver weg van de grote massa’s toeristen en onder begeleiding van een lokale gids ontdekten we in twee dagen de bergen, valleien en canyons in Dana. Een beetje outdoorliefhebber komt hier dan ook beslist aan z’n trekken. Trek zeker een volle dag uit voor een bezoek aan Dana, want dat ga je nodig hebben. Het is er zo fijn!

WADI GHUWEIR TRAIL

Op onze eerste dag in Dana besloten we de Wadi Ghuweir Trail te lopen en deze was fan-tas-tisch. Tijdens de hike van 17 kilometer volg je een stroom water en zie je de omgeving langzaam maar zeker veranderen. Waar je het eerste half uur nog je best doet om je voeten droog te houden en van steen naar steen te springen, is het al snel onderdeel van de pret om gewoon door het water te spetteren. De kloof waar je doorheen loopt, klimt en klautert is waanzinnig: de gigantische rode rotswanden torenen hoog boven je uit en als absolute hoogtepunt doemt daar ineens een waar tropisch paradijs voor je op. De bloeiende varens, palmbomen en mossen vormen een soort kleine, magische oase in het decor van de vuurrode rotsen. Zo mooi! De tweede helft van de wandeling loop je niet meer door de kloof maar door een vallei. Erg mooi, maar ook afzien wegens het gebrek aan schaduw. Aan het einde van de wandeling strijken we neer onder een klein afdakje en drinken we samen met bedoeïenen ijskoude cola. Heerlijk. Enigszins afgekoeld stappen we vervolgens weer in de wagen voor een rit van 2.5 uur terug naar het kamp. 2.5 Uur ja. Klinkt overigens erger dan dat het is, de omgeving is namelijk spectaculair.

Afstand: 17 kilometer
Duur: 5 tot 7 uur

canyon whadi ghuweir trail jordanie

Klimmen wadi ghuweir trail Dana Jordanie
gids tijdens wadi ghuweir trail in dana
Wadi Ghuweir wandeling met gids

SHAQ AL REESH TRAIL

Op onze tweede dag in Dana kiezen we voor een iets kortere wandeling: de Shaq Al Reesh trail. Een goede keus, blijkt later. Deze wandeling is maar 3 kilometer lang en toch zijn we zo’n 3 uurtjes onderweg. Maar dat vind ik helemaal niet erg. De Shaq Al Reesh trail begint namelijk aan de top van een diepe canyon en al na een paar minuutjes hiken heb je spectaculaire uitzichten over de vallei. Ik vond het prachtig om het Dana Biosphere Reserve nu ‘van bovenaf’ te zien en genoot volop van de prachtige vergezichten. De trail duikt vervolgens dieper de kloof in en eenmaal beneden ontvouwt zich een grote vallei met kleurrijke flora en tientallen zingende vogeltjes. Het is niet voor niets dat deze trail ook wel de ‘Feather Trail’ wordt genoemd. Hemels. Onze gids sprak perfect Engels, was super enthousiast en wist ons van alles te vertellen over het lokale leven, verschillende soorten planten en vogels en maakte de lekkerste thee met versgeplukte kruiden. Wat wil je nog meer?

Afstand: 3 kilometer
Duur: 3 tot 4 uur

uitzicht in Dana Jordanie over bergen uitzicht in Dana Jordanie over bergen uitzicht in Dana Jordanie over bergen

GEITEN HOEDEN MET BEDOEЇENEN

Rond de middag zijn we terug in ons kamp en installeren we ons in de schaduw voor een middagdutje. Zodra de temperatuur is gezakt maken we ons klaar voor een bijzondere ontmoeting: we gaan op pad met een herder en zijn tientallen geiten. In de verte hoor ik de geitenbelletjes al rinkelen en niet veel later staan we oog in oog met een handvol blaffende honden en hun baas. Zodra Saïd zijn honden laat weten dat we ‘goed volk’ zijn, taaien ze ‘m af en observeren ze ons van een afstandje. In de uren die volgen trekken we samen met Saïd en zijn kudde geiten verder de bergen in. Hij spreekt geen Engels, maar een glimlach is gelukkig universeel en wordt door iedereen begrepen. Onze gids fungeert daarom als tolk en op die manier kunnen we Saïd toch het hemd van zijn lijf vragen. Figuurlijk dan. Zo is hij 25 jaar oud, maar trekt hij toch al 13 jaar met zijn 100+ geiten, 23 honden en 3 kamelen door de bergen en valleien rondom Dana. Zijn familie trekt op dezelfde manier rond zoals een typische bedoeïenfamilie betaamd. Wanneer het vuurtje brandt, neemt Saïd plaats op een steen en steekt tevreden een sigaret op. Zijn leven en zijn kijk op het leven fascineert me. Het is gek hoe ‘weinig’ Saïd in onze ogen heeft, maar hoe deze manier van leven toch alles is wat hij nodig heeft. Hij is vrij. Hij hoeft niet te vluchten van een hectisch leven, want hij is gelukkig met het leven zoals het is. Een stuk wijzer en geraakt door dit eerlijke gesprek, voeg ik me weer bij de rest om mee te helpen met bereiden van de maaltijd terwijl Saïd zich uitleeft met mijn camera. En zo genieten we niet veel later met z’n allen van een kop warme thee, een heerlijke maaltijd en zien we hoe de zon langzaam naar de horizon zakt.

herder met geiten in Dana Jordanie

herder met ezel in Dana Jordanie
herders aan het koken in Dana Jordanie
typische bedoeienen maaltijd in Jordanie

PRAKTISCHE INFO VOOR JE BEZOEK AAN DANA NATURE RESERVE

Hoewel je dus prachtig kunt wandelen in Dana, is Dana het veel meer dan dat. Dana is nog ongerept, nog vrij van de massa’s toeristen. In Dana kun je nog echt back to basic, je onderdompelen in de lokale cultuur zonder dat het nep aanvoelt, bijzondere gesprekken voeren met locals. Hier wordt geen show opgevoerd om toeristen te entertainen. Nope, in Dana krijg je een écht kijkje in het dagelijkse leven. Een geweldige ervaring die me de rest van mijn leven bijblijft. Ik hoop dan ook oprecht dat Dana ook de komende jaren haar authenticiteit kan blijven behouden, zodat ook jij kennis kunt maken met dit pure stukje Jordanië.

HOEVEEL DAGEN IN DANA

Ik zou zeggen: blijf minimaal twee dagen in Dana. Er zijn zoveel verschillende tochten en trails in Dana, dat je je hier gemakkelijk een aantal dagen kunt vermaken. Lees je van te voren een beetje in zodat je weet welke wandeling je echt graag wilt doen of laat je ter plekke adviseren. Persoonlijk vond ik het heel leuk om twee totaal verschillende hikes te maken, omdat we op die manier een goed beeld kregen van de diversiteit van Dana. Houdt daarnaast rekening met belachelijk lange transfertijden van- en naar de hikes, of met andere woorden: plan je aankomst en vertrek niet op dezelfde dag als een lange wandeling. Zit je wat krap in je tijd? Dan kun je overwegen om je auto/taxi/chauffeur naar het eindpunt van de hike te sturen zodat je vanuit daar toch meteen verder kunt reizen. Organisatorisch iets meer werk en niet ideaal na een lange dag hiken, maar hey.. het scheelt je wel in tijd.

VERVOER NAAR DANA

De makkelijkste (en snelste) manier om het Dana Nature Reserve te bereiken is met een eigen huurauto. Het dorpje Dana ligt namelijk aan de King’s Highway en is dus perfect toe te voegen aan de route van Amman naar Petra. Heb je geen huurauto tot je beschikking, dan kun je ook een taxi regelen. Zorg dan wel dat je van te voren een prijs afspreekt en zoek eventueel naar een reismaatje om de kosten te delen. Indien je volledig op openbaar vervoer bent aangewezen, dan vergt dat iets meer planning maar het kan wel. Helaas zijn er nog geen bussen die je zogezegd ‘voor de deur’ afzetten, maar met een beetje plannen kom je toch een heel eind. Je kunt de bus nemen naar het dorp Tafilah dat iets ten noorden van het Dana Biosphere Reserve ligt. Vanuit Tafilah kun je vervolgens een taxi nemen richting Dana, maar je kunt ook de bus nemen over de Kings Highway en vervolgens uitstappen in het dorp Al-Qadisiya. Vanuit Al-Qadisiya is het nog 3.5 kilometer naar Dana, dit stukje kun je vervolgens liftend, lopend of met een taxi overbruggen.

OVERNACHTEN IN EN BIJ HET DANA NATURE RESERVE

Je kunt zowel in het nationale park zelf als in Dana Village overnachten. Persoonlijk raad ik je een overnachting in het natuurreservaat aan. Een fijne optie is het Wadi Dana Eco Camp. Dit kamp ligt net buiten Dana Village en wordt gerund door een lokale familie en hoewel niet iedereen Engels spreekt, voelde ik me hier meteen thuis. Je kunt kiezen uit een overnachting in een traditionele bedoeïenentent of een eigen kamer en vanuit beide opties heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de vallei. Heerlijk wakker worden! Bonuspunten voor het heerlijke eten.

Het aantal accommodaties in en rondom Dana is beperkt, zorg dus dat je tijdig reserveert.

BESTE REISTIJD DANA NATURE RESERVE

Je kunt Dana het best bezoeken tussen de maanden april en november. In de winter is er namelijk grote kans dat sommige hikes gesloten zijn in verband met de kans op overstromingen. In het voorjaar staat alles mooi in bloei en zijn de temperaturen aangenaam.

CASH

In Dana is geen pinautomaat. Check van te voren daarom of je bij je accommodatie kunt pinnen en neem genoeg cash mee voor het betalen van vervoer, gidsen, eten en accommodatie.

 

Meer lezen over rondreizen door Jordanië? Dit vind je misschien ook leuk:

Lees alle artikelen over Jordanië

 

5 Comments

 • Patricia Klimmen schreef:

  Helemaal met je eens! Dana wordt vaak overgeslagen maar is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 • Momo schreef:

  Wauw Lon,
  Dat heb je weer prachtig omschreven. TOP

 • Jennie Beurskes schreef:

  wauw wat groen! Had ik totaal niet verwacht bij Jordanië. Fijne tips. Ik wil volgend jaar graag naar Jordanie, maar twijfel of het als vrouw alleen te doen is. Heb jij enig idee? En als je zou moeten kiezen welke wandeling in Dana als ik maar 1 dag heb. Wat raad je aan? Alvast bedankt! Groetjes Jennie

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Hi Jennie!

   Wat een mooie plannen! Ik heb enkele vrouwen gesproken die alleen door Jordanië reisden, maar heb zelf geen ervaring. Ik denk dat het wel kan, mits je ervoor zorgt dat je je goed hebt ingelezen in de lokale gebruiken. De vrouwen die ik heb gesproken, maakten gebruik van het openbaar vervoer, taxi chauffeurs en georganiseerde tours. Als je budget het toelaat kun je ook met een privéchauffeur op pad. Mocht je daar interesse in hebben dan kun je me even mailen en breng ik je in contact met mijn contactpersoon in Jordanië.

   Voor wat betreft je vraag over Dana.. Als je van wandelen en natuur houdt dan zou ik voor de Wadi Ghuweir trail gaan. Prachtige wandeling en vooral ook heel erg leuk. Wil je wel wat wandelen maar vooral ook een kijkje in het lokale leven, dan zou ik kiezen voor een korte hike (bijv Shaq al Reesh) en ‘s middags op pad met bijvoorbeeld een lokale herder.

   Mocht je meer willen weten of specifieke vragen hebben over reizen door Jordanië, stuur me dan gerust een berichtje.

   Liefs,
   Lon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.