Zelf autorijden in Zuid-Afrika? Met deze 8 tips hou je het veilig!

Ga jij binnenkort op reis naar Zuid-Afrika? Nice! Zuid-Afrika is namelijk de perfecte bestemming voor een heerlijke roadtrip. De wegen zijn over het algemeen goed, de bewegwijzering is prima en het landschap meer dan mooi. Dat kan niet mis gaan, toch? Niet als je deze tips in acht neemt!

1. In Zuid Afrika rijden ze links

In Zuid-Afrika rijden ze links en dat is natuurlijk even wennen. Mijn ervaring is echter dat je na een aantal uurtjes in de auto prima bent gewend. De eerste uren letten vriendlief en ik altijd samen goed op de weg (vooral bij het nemen van rotondes) en als het even kan dan rijden we in steden achter iemand aan. Zo raken we sneller vertrouwd met het rijden aan de ‘verkeerde’ kant van de weg. Lastiger is het om de ruitenwisser en de richtingaanwijzer niet om te wisselen. Hoe vaak we wel niet de ruitenwisser hebben aangezet in plaats van richting aan te geven…

2. Rijd niet in het donker

Ik raad je af om in het donker door Zuid-Afrika te rijden. Niet alleen zijn de wegen slecht verlicht, maar er lopen ook mensen zonder verlichting op of naast de weg, er kunnen wilde dieren oversteken en het laatste wat je wilt is in het donker met pech langs de weg komen te staan. Ik raad je daarom aan om de grootste ritten overdag af te leggen. Een ritje naar een restaurantje in de buurt moet over het algemeen wel kunnen. Twijfel je? Vraag het dan aan het personeel van de accommodatie waarin je verblijft.

3. Zorg dat je altijd wat kleingeld bij de hand hebt

Bij veel bezienswaardigheden  zul je parkeerwachters zien. Zij verdienen hun geld door het verkeer te regelen en op de auto’s te letten. Tegen een kleine vergoeding (een muntje van 5 of 10 Rand is al voldoende) passen zij op je wagen, zodat jij met een veilig gevoel de auto kunt achterlaten. De meeste parkeerwachten die wij hebben gezien, waren te herkennen aan een geel of rood hesje. Betalen doe je achteraf, als je weer wegrijdt.

4. Inhalen

Ik denk dat mijn vriendlief en ik ons hier het meest over hebben verbaasd: de etiquette van het inhalen in Zuid-Afrika. Speciaal voor jou een korte instructie:

1. Wanneer een auto je wilt inhalen, dan is het de bedoeling dat je zover mogelijk links gaat rijden. Jep, ook als dat betekent dat je over de doorgetrokken streep (de vluchtstrook) moet rijden. Let altijd goed op dat er geen mensen over de snelweg lopen of dat je tegenligger toevallig ook aan het inhalen is. Ongelukken wil je tenslotte voorkomen.

2. Ga je zelf inhalen, dan zul je snel genoeg merken dat de wagen die voor je rijdt aan de kant gaat. Haal de auto in (let goed op je tegenliggers) en ga na het passeren weer terug naar je eigen rijbaan. Bonus: na het inhalen kort knipperen met de alarmlichten, dan hoor je er helemaal bij ;-)!

5. Huur een automaat

Links rijden kan lastig zijn, zeker als je ook nog eens goed op de weg moet letten. Wij huren daarom meestal een automaat, zodat we in ieder geval niet met links hoeven te schakelen. Het huren van een automaat is over het algemeen wel ietsjes duurder, maar daar krijg je wel een stukje comfort voor terug. Niet op besparen dus.

6. Berg je spullen op

Het mag logisch zijn dat je geen dure camera’s, telefoons en andere gadgets open en bloot in de auto laat liggen. Ook niet als je maar heel even weg bent. Wat veel mensen echter vergeten is dat een koffer op de achterbank net zo aantrekkelijk kan zijn voor dieven. Zorg daarom dat je een auto huurt waarin je je koffer of backpack veilig kunt opbergen in de achterbak.

7. Eigen risico

Wij huurden onze auto bij Sunny Cars. Tot nu toe hebben we hier altijd goede ervaringen mee gehad. Het grote voordeel van huren bij Sunny Cars is dat je eigen risico altijd bij de huurprijs zit inbegrepen en dat zij helpen bij het afhandelen van een eventuele schade. Dat was voor ons in dit geval extra fijn, omdat de verhuurder met ons in discussie ging over een schade die de vorige huurders niet hadden gemeld en die wij niet hadden gezien (lees: een bodemplaat vastgemaakt met tyraps). Gelukkig kwamen we hier na een aantal kilometers al achter en konden we de wagen omruilen voor een exemplaar dat nog wel goed in elkaar zat. Sunny Cars heeft de afhandeling met de verhuurmaatschappij voor hun rekening genomen, super fijn!

8. Vertrouw niet klakkeloos op je TomTom

Nope, niet doen. De navigatie wijst je namelijk de snelste of de kortste route.. niet de veiligste! Zo wilde de TomTom ons dwars door een township sturen.. Je begrijpt vast dat je dit beter niet kunt doen. Sla dus niet zomaar links- of rechtsaf als daar alleen maar krottenwijken te zien zijn. Blijf in dat geval op de snelweg en neem als het kan een volgende afslag. Toch een township ingereden? Rij dan vooral door, stop niet voor een rood stoplicht en zorg dat je zo snel mogelijk weer richting de hoofdweg rijdt.

Meer lezen over rondreizen door Zuid-Afrika? Dit vind je misschien ook leuk:

ONTDEK ALLE BLOGS OVER ZUID-AFRIKA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.