Een keer wat anders: reistijdschrift in plaats van fotoboek

Ik fotografeer wat af op reis en dus puilt mijn kast inmiddels uit van de prachtige fotoboeken. Onze roadtrips door Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, wandelvakanties door Schotland en IJsland, talloze stedentrips… ze zijn stuk voor stuk zorgvuldig vastgelegd in een gigantisch (zwaar) fotoboek. Nu kost het maken van een fotoboek altijd ontzettend veel tijd (en geld!) en blader je dit met bezoek niet even snel en gezellig door. Daarvoor zijn ze simpelweg te groot. En dus was de timing perfect toen ik werd gevraagd om een tijdschrift te maken. Zo gezegd, zo gedaan en dus deel ik in dit blog mijn persoonlijke ervaring.

JE EIGEN TIJDSCHRIFT MAKEN

Je kunt bij verschillende bedrijven een eigen tijdschrift maken, maar ik maakte mijn tijdschrift dus bij fotoalbum.nl. Hier kun je (net als bij veel andere aanbieders) op twee manieren werken: offline of online. Bij het online programma kun je direct aan de slag, maar ik geef eigenlijk altijd de voorkeur aan het offline werken. Je kunt je werk dan eenvoudig en snel opslaan en de volgende dag gewoon weer verder gaan waar je was gebleven. Dat vind ik persoonlijk prettiger.

Het offline programma kun je gewoon downloaden en installeren. Dat is binnen een aantal minuutjes gepiept en daarvoor heb je geen technische kennis of iets dergelijks nodig. En hoewel ik mezelf inmiddels echt wel een ‘fotoboekenpro’ noem, duurde het toch even voordat ik het programma onder de knie had. Iets met vallen en opstaan zeg maar. Het programma heeft iets weg van een versimpelde versie van InDesign, maar dan met minder opties. En dat was soms dus even zoeken en experimenteren.

Er zijn mooie standaard paginaformats die je kunt gebruiken en makkelijk en snel kunt vullen met je eigen foto’s en teksten. Super handig natuurlijk, maar ik zou Lon niet zijn als ik niet ook zelf zou experimenteren met de mogelijkheden en dat is (al zeg ik het zelf) aardig goed gelukt. Het kostte even wat tijd en energie om te onderzoeken hoe het programma werkt, maar uiteindelijk ging alles goed en niet veel later lag mijn eigen ‘Ontdek de wereld mee’ magazine op de deurmat. Leuk!

FOTOBOEK VERSUS TIJDSCHRIFT

Hoewel ik dus een diehard fotoboeken fan ben, kost het me ook ontzettend veel tijd om al die duizenden foto’s (jep, zoveel maak ik er echt!) door te bladeren en een goede selectie te maken. Nu vind ik dat zelf geen vervelend werk, maar het kost vaak wel heel veel kostbare uurtjes en geduld om een mooi fotoboek in elkaar te knutselen Dan heb je echter wel een compleet beeld van de reis en dat vind ik dan stiekem ook wel weer heel erg leuk.

In een tijdschrift kun  je natuurlijk een stuk minder foto’s kwijt, maar dat vond ik persoonlijk niet zo erg. Je kunt je magazine namelijk zo maken dat het alsnog een prima eerste indruk geeft van de reis die je hebt gemaakt. En zo zie ik het tijdschrift dan ook: als een leuk extraatje voor op de keukentafel, makkelijk om door te bladeren en daarmee perfect om door te nemen met visite.

Voordelen fotoboek
– Je kunt er veel foto’s in kwijt
– Stevige kwaliteit papier

Nadelen fotoboek
– Kostbaar (zowel in tijd als in geld)
– Het toevoegen van veel tekst is lastiger

Voordelen tijdschrift
– Snel klaar
– Leuk voor op de keukentafel: makkelijk door te bladeren
– Veel ruimte voor tekst

Nadelen tijdschrift
– Beperkt aantal foto’s
– Papierkwaliteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.