Zo plan je jouw stopover in Hong Kong

Heb jij binnenkort een stopover in Hong Kong? Dan vraag je je misschien af welke bezienswaardigheden je kunt bezoeken voordat je aan boord gaat van je volgende vlucht. No worries.. in dit artikel heb ik globaal de benodigde tijd voor het bezoeken van bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Zo kun je een weloverwogen beslissing  maken wat te bezoeken tijdens je stopover in Hong Kong.

Minimaal aanbevolen tijd voor je stopover in Hong Kong

Afhankelijk van waar je vandaan komt, met welke maatschappij je vliegt en hoe je vlucht is gepland, varieert je stopover waarschijnlijk van 3 tot 24 uur (of langer). Heb je minder dan 5 uur te besteden in Hong Kong? Dan raad ik je aan om je tijd te spenderen op het vliegveld, waarschijnlijk kun je niet zo  heel veel van de stad zien. Lucky you: op het vliegveld van Hong Kong is ontzettend veel te doen. Heb je een stopover van 5 uur of langer? Lees dan vooral even verder.

Benodigde tijd voor verplichte procedures

Je hebt een stopover van 5 uur of langer, mooi! Als je 5 uur of langer hebt om Hong Kong te ontdekken,  houdt er dan in je planning rekening mee dat je al behoorlijk wat tijd kwijt bent aan standaard procedures zoals bijvoorbeeld de douane, security en het sluiten van de gate. Onderstaand zet ik mijn ervaringen op een rij.

Douane: 30 – 45 minuten
Iedereen de het vliegveld wilt verlaten (en weer in wilt), moet door de Immigrations and Customs. Op het vliegveld van Hong Kong is dit verrassend snel geregeld. Het duurde tijdens ons bezoek ongeveer twintig minuten voordat we het vliegveld konden verlaten en terug door de douane en security check duurde een half uur. Dat is natuurlijk heel snel. Houdt er daarom rekening mee dat het in vakantieperiodes of door andere redenen ook langer kan duren en ga uit van 30 tot 45 minuten per keer. Eén tot anderhalf uur in totaal dus.

Reistijd van- en naar het centrum van Hong Kong: 30 minuten
De meest snelle manier om van het vliegveld naar het centrum van Hong Kong te gaan is met de Airport-Express. Binnen een half uur sta je in het centrum. Liever met de taxi of bus? Dat kan natuurlijk ook, maar reken dan op een reistijd van 45 – 90 minuten. Voor transport van en naar het vliegveld reken je dus ruim een uur, afhankelijk van welke vorm van transport je kiest.

Je handbagage droppen: 30 – 45 minuten
Voor wie niet met een rugzak als handbagage reist maar een trolley bij zich heeft: goed nieuws! Je kunt je handbagage namelijk tegen betaling achterlaten op het vliegveld. Je vindt deze service op de derde verdieping van terminal 2. Reken voor het afgeven en ophalen van je bagage 30 – 45 minuten.

Ruimbagage inchecken: 60 minuten
Indien je bagage niet automatisch wordt doorgelabeld naar je eindbestemming, dan bestaat er een kans dat je je bagage moet ophalen en opnieuw moet inchecken. In dit geval zul je moeten wachten tot je bagage op de band arriveert en deze weer opnieuw moeten inchecken. Reken hier ongeveer een uur voor.

Hoe je stopover in Hong Kong optimaal te benutten

Heb een stopover van minder dan 5 uur op Hong Kong? Dan raad ik je dus aan om op het vliegveld te blijven. De standaard procedures kosten alleen al zo’n 3 tot 4 uur van je tijd en de stad in gaan voor slechts een paar uurtjes loont zich waarschijnlijk niet. Voor wie wel 5 uur of meer in Hong Kong heeft, zet ik hierbij mijn tips op een rij.

Stopover Hong Kong: 5 – 8 uur

Voor wie 5 tot 8 uur vrije tijd heeft in Hong Kong, kan met een beetje een strakke planning een prima poging wagen om iets van te stad te ontdekken. Los van alle verplichte en tijdrovende procedures, zul je zo’n 3 tot 4 uur hebben om iets van Hong Kong te zien. Verstandigst in dit geval is om de bezienswaardigheden dichtbij het vliegveld te bezoeken. Breng een bezoekje aan Lantau Island, Big Buddha of ga shoppen in de Citygate Outlets. Deze attracties zijn slechts 10 minuutjes met de bus vanaf het vliegveld (lijn S1).

Let op: het bezoeken van Big Buddha is ontzettend populair. De eenvoudigste manier om Big Buddha te bezoeken is met de Ngong Ping Cable Car (lijn S1). Wachtrijen van een half uur tot een uur (enkele reis) voor de kabelbaan zijn niet ongewoon. Het ritje met de kabelbaan zelf duurt daarnaast nog 25 – 30 minuten. Houdt hier dus rekening mee in je planning en plan ruim. Je wilt je vlucht tenslotte niet missen, toch?

Stopover Hong Kong 8 – 12 uur

Heb je tussen de 8 en 12 uur voordat je vlucht vertrekt, dan heb je voldoende tijd om (een deel van) het centrum van Hong Kong te ontdekken. Bezoek je Hong Kong voor de eerste keer? Dan mag een bezoek aan de welbekende Victoria Peak en Victoria Harbour natuurlijk niet ontbreken. Zorg ook hier dat je voldoende reistijd incalculeert. Toen wij The Peak bezochten, stonden we een uur in de rij voordat de kabelbaan ons naar boven bracht. Dat duurt dus wel even. Het is het wachten echter meer dan waard, het uitzicht is fenomenaal. Eenmaal boven kun je niet alleen genieten van het uitzicht maar vind je ook kleine restaurantjes waar je iets kunt drinken en/of eten. Is het geen helder weer? Overweeg dan om een bezoek aan The Peak over te slaan, het zou zonde zijn als je boven komt en er niets te zien is.

De Victoria Harbour bereik je het snelst met de metro of taxi (metro, halte: Thim Sha Tsui). Vanuit de haven kun je met de Star Ferry een tripje maken van Kowloon naar Hong Kong Island en genieten van een prachtig (en budgetvriendelijk) uitzicht over de stad.

Andere dingen die je kunt doen tijdens je stopover in Hong Kong als je 8 tot 12 uur de tijd hebt:

 • Geniet van het uitzicht vanaf het Sky100 Observation Deck
 • Shoppen bij Harbour City Shopping Mall, de Elements Mall of de ICF Mall
 • Doe als de locals: maak een ritje in de Ding Ding Tram
 • Bezoek een van de vele kleine marktjes
 • Eet je buik rond aan lokale specialiteiten

Let op: reken voldoende tijd voor je bezoek aan het Sky100 Observation Deck, de Peak Tram en de Ngong Ping 360 Cable Car. Lange wachtrij skippen? Overweeg dan om een fast pass ticket te kopen.

Heb je net als mij ‘slechts’ een paar uurtjes om iets van Hong Kong te zien, dan gaat dus om keuzes maken. Wij hadden een stopover van 11 uur voordat we verder vlogen naar Nieuw-Zeeland. Ikzelf vond het prettig om ruim voor de vlucht weer terug te zijn op het vliegveld, zodat ik me nog even kon opfrissen en iets kon eten. Indien je een fijne douche tijdens je stopover ook kunt waarderen, houdt hier dan rekening mee in je planning. En daarnaast.. op het vliegveld van Hong Kong is superveel te doen. Je vindt er zelfs een bioscoop.

4 Comments

 • Pei schreef:

  Leuk geschreven, Lon! Ik ben er ook geweest en de dingen die je benoemd zijn wel echt de highlights! Zou er weer heen willen! Alleen al voor het eten!

  Liefs,

  Pei

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   Ohhh ja het eten <3 Zooo lekker! Ik zou ook graag nog eens terug gaan, maar dan voor wat langere tijd zodat ik meer van de stad kan zien. Liefs!

 • Pei schreef:

  Jaaa inderdaad! De Chinese Muur lijkt me ook nog mooi om een keer te zien in China! Staat dit ook nog op je lijstje? Of die treinreis die door Rusland, Mongolië en China gaat… die lijkt me ook wat voor jou!

  • Ontdek de wereld mee schreef:

   De Chinese Muur lijkt me heel erg gaaf 🙂 Maar staat op dit moment niet in onze top 5. We zijn nu onze dagen aan het plannen en hebben het idee om dit jaar Mongolië te bezoeken. Lekker back to basics en weer een keer echt wat anders. Wordt vervolgd..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.